Kotimaa

Puo­lus­tus­va­lio­kun­nan va­ra­pu­heen­joh­ta­ja tyrmää yhteistuvat: Mus­ta­suk­kai­set tyttöystävät, biologiset eroavuudet ja sormella osoittelut

– Onko meillä lopulta tilanne, jossa kaikki sotilaat ovat tuvissa, mutta omissa looseissaan? Ei sermi ole ratkaisu mihinkään, eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen toteaa. KUVA: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Kotimaa 14.10.2019 14:16
Anita Simola

Ronkainen ehdottaa kasarmeille yhteisiä olohuoneita

Yhteistuvat ovat tulossa kasarmeille. Puolustusministeriö aloittaa kokeilun ensi vuoden alusta alkaen. Kokeilu on tarkoitus toteuttaa kahdessa maavoimien joukko-osastossa sekä reserviupseerikoulussa.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen (ps.) sanoo suhtautuvansa ajatukseen erittäin kriittisesti.

– Konservatiivinen kun olen.

Hänen mukaansa yhteistuvat ovat haasteellisia monella tapaa.

Mitä sanoo tyttöystävä?

– Yhteistupa on kaksiteräinen miekka. Toisaalta sitä voidaan puolustaa yhteisöllisyyden kannalta, mutta väkisin seuraa myös ongelmia.

Ronkainen mainitsee yhtenä tärkeänä syynä biologiset erot. Ongelmia voi tulla myös varusmiehen lähipiirin suhtautumisesta.

– Painetta voi tulla omalta tyttöystävältä. Hän voi ajatella, että siellä poikaystävä köllii vieraiden naisten kanssa samassa tuvassa.

Kokeilu perustuu vapaaehtoisuuteen. Sekatupia ei voi ottaa käyttöön, jos kaikki eivät niitä hyväksy.

– Tässäkin piilee ongelma. Jos yksi miespuolinen sotilas ei halua naissotilaiden kanssa samaan tupaan, niin hänestä voidaan tehdä syntipukki. Muut pojat voivat osoitella sormella ja sanoa, että sähän mammanpoika oot.

Myös ujous ja myöhäinen puberteetti voivat olla kynnys nuorelle miehelle hyväksyä naiset samaan tupaan.

Kasarmeille olohuoneet

Ronkaisella on vastaehdotus. Hänen mukaansa varuskuntiin pitäisi luoda lisää vapaa-ajan tiloja, joissa naiset ja miehet voisivat viettää vapaa-aikaansa ja luoda yhteenkuuluvaisuutta tätä kautta.

– Tavoittelen tällä tiloja, jotka vastaavat kotien olohuoneita. Yhteishenkeä voidaan luoda tälläkin keinolla. Muistan omalta varusmiesajaltani, että vapaa-aikaa vietettiin lähinnä tupakavereiden kanssa. Ei siinä paljon naapurituvissa käyty. Yhteinen tila olisi tähän ratkaisu.

Naiset asialla

Ronkainen kertoo, että hänen käsityksensä mukaan painetta yhteistupiin on tullut voimakkaasti naisten suunnalta, koska he haluavat kuulua tiimiin nykyistä paremmin.

– On hyvä muistaa, että naiset ovat asepalveluksessa vapaaehtoisesti, miehille se on velvollisuus.

Hän ei tyrmää kokeilua kokonaan, mutta ei odota kokeilujaksolta paljon.

– Miksei sitä voisi kokeilla, kun se on vapaaehtoista. Pelkään pahoin, että ongelmia tulee vastaan, ja kokeiluun osallistuneissa joukko-osastoissa joudutaan palaamaan vanhaan järjestelmään.

Sermi ei ratkaise

Yhtenä vaihtoehtona on esitetty, että naissotilaiden nukkumatila eristettäisiin sermein.

– Mitä se sermi muuttaisi, miten se eroaa, onko välissä Gyproc vai rätti? Mikseivät naiset voi olla seinän takana yhtä soittoa, hän kysyy.

Jos naiset saavat serminsä, niin sekin voi johtaa uusiin pulmiin.

– Tämän jälkeen osa pojistakin voi peräänkuuluttaa sermiä tasa-arvon nimissä. Onko meillä lopulta tilanne, jossa kaikki ovat tuvissa omissa looseissaan? Ei sermi ole ratkaisu mihinkään.

Ei kannata vertailla

Ruotsissa ja Norjassa on käytössä yhteistuvat. Ronkainen korostaa, että esimerkiksi Ruotsin malli on aivan erilainen kuin meillä.

– Käytännössä palvelus perustuu vapaaehtoisuuteen. Mielestäni malleja ei voi verrata keskenään. Toivon, ettei yhteistupakokeilussa mennä pelkkä naisten näkökulma edellä.

Tiedonkulkua paremmaksi

Puolustusministeriön mukaan kokeilun tavoite on nimenomaan kohentaa ryhmäkiinteyttä.

Pääesikunta on selvitellyt asiaa. Varusmiehille suunnattujen kyselyiden perusteella naiset kokevat joukkoon kuulumattomuutta ja ryhmäkiinteyden heikkoutta majoittuessaan omissa tuvissaan. Kyselyjen mukaan yhteismajoitus parantaisi tiedonkulkua ja mahdollistaisi tilojen tehokkaamman käytön.

Varusmiesliitto otti kantaa yhteistupiin jo pari vuotta sitten Lännen Mediassa. Liiton mukaan yhteistupia kannattaa kokeilla. Liitto ehdotti, että kokeilun voisi aloittaa reserviupseeriliitosta. Se on yksi kolmesta mukana olevasta yksiköstä.

Jo tällä hetkellä yhteismajoitus on käytössä maastoharjoituksissa ja laivapalveluksessa.

MAINOS

Kommentoi

Niinpä niin, kohta akkojen pitää päästä miesten vessaan ja samaan saunaan. Pitäisi sentään muistaa, että kyse on armeijasta. Toki uudistusten jatkoksi voisi esittää suvujatkamisjoukkoja armeijatyyliin. Kansa kun kutistuu, niin ettei kohta ole ketä asepalvelukseen kutsuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä luulisi kansanedustajan noin himokkaasti olevan asiassa?
Pitäisi pystyä kiihkottomasti arvioimaan asioita.
Kysynkin arvoisa ke, miten uskotte kriisitilanteiden hoituvan jos pitää kysellä tyttö-/poikaystäviltä majoitusta erikseen?

Onko edustaja Ronkaisella tavoitteena vain ja ainoastaan oman nokan nosto?
Siltä se näyttää ja tuntuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kaivaa verta nenästä,tämä yhtälö tytöt ja pojat viereisissä peteissä 50 kympisillä toimisto hemmoilla helpompi ymmärtää kuin nuorilla.Turhia oikeus juttuja,turhia nuorten tulevaisuuden tuhoamisia vain jonkun idean tai aatepohjan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suhtaudun kriittisesti, – Konservatiivinen kun olen." Lue "Koska pelkään ja vastustan kaikkea uutta ja vierasta, aloin persuksi."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä me armeijassa kovasti toivottiin, että olisipa naisiakin tuvassa. Yleensä ei ollut mutta muistanpayhden tapauksen kun tupakaveri sai tuoduksi kaupungilta pimun punkkaansa. Viltin lliikkeistä päätellen vertailivat sen alla biologisia erojaan. Aamuyöllä apupäivystäjän lahjottuaan sai tytön turvallisesti pois kasarmilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
55
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
24
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image