Kotimaa

Puo­lus­tus­mi­nis­te­riö ei kertonut hen­ki­lös­tö­ryh­mil­le alu­eel­lis­ta­mis­sel­vi­tyk­ses­tä - työntekijät äimän käkenä

Puolustushallinnon henkilöstöryhmät yllättyivät alueellistamissuunnitelmista. Kuvassa on merivoimien esikunta Turussa. KUVA: Lennart Holmberg
Kotimaa 18.11.2019 13:11 | Päivitetty 19.11.2019 16:03
Anita Simola

Ministeriöstä vakuutellaan, ettei taustalla ole yksiköiden siirtoja ja pakkomuuttoja.

Puolustusministeriön hanke koko hallintoon ulottuvasta alueellistamisselvityksestä on herättänyt hämmennystä henkilöstöryhmissä. Liittoja ei ole informoitu etukäteen hankkeesta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi viikonvaihteessa selvityksestä, jossa kartoitetaan sitä, josko puolustushallinnon työtehtäviä voisi sijoittaa vielä nykyistäkin hajautetummin koko maahan.

Kyse on paikkariippumattoman ja monipaikkaisen työn lisäämisestä puolustusvoimissa, rakennuslaitoksessa ja puolustusministeriössä.

Hallitusohjelma takana

Konserniohjausyksikön johtaja Sanna Poutiainen puolustusministeriöstä korostaa, että toimeksianto perustuu hallitusohjelmaan, jossa alueellistaminen ja paikasta riippumaton työnteko nousevat esille.

Poutiainen toteaa, että hankkeen yhteydessä ei puhuta pakkosiirroista tai yksiköiden siirtelystä.

– Myös valtiovarainministeriössä on menossa laajempi aiheesta strategiahanke. Selvitämme puolustushallinnossa nyt samaa, eli arvioimme paikkariippumatonta työtä.

Ideana on kerätä kokemuksia, jotka sitten arvioidaan.

Poutiainen lupaa, että henkilöstöryhmien informoidaan ja kerrotaan tarkemmin, mistä on kyse.

Puolustushallinnolla on maassa 150 toimipistettä kaikkiaan 53 paikkakunnalla.

– Tehtävistä riippuen osa on sellaisia, että ne ovat paikkasidonnaisia. Mutta meillä on jo käytössä paikkariippumattomat työskentelytavat, eli etätyö ja hajautettu työ, jossa työtä voi tehdä eri toimipisteissä. Näitä nyt arvioimme.

Hajautettu on jo

Siviilihenkilöstöä edustavan Maanpuolustuksen henkilökuntaliitto ry:n puheenjohtaja Elina Laiho yllättyi uutisesta.

– Uutista on nyt sulateltu. Puolustusministeriöstä ei ole oltu yhteydessä. On erittäin valitettavaa, että henkilöstö lukee tiedotusvälineistä ensimmäisen kerran itseään koskevista asioista.

– Jos ideana on se, että monipaikkaisuutta voidaan aidosti käyttää hyväksi, eikä ole tulossa pakkosiirtoja, niin silloin hankkeeseen voidaan suhtautua myönteisemmin.

Laiho muistuttaa, että puolustusvoimissa pakkosiirtomenettelyssä ovat myös siviilit.

Siviilityöntekijöiden osuus on iso puolustushallinnon väestä. Heitä on lähes 5 000, kun hankkeessa ovat mukana myös rakennuslaitoksen ja puolustusministeriön työntekijät.

Laiho korostaa, että jos lähdetään jälleen siirtelemään kokonaisia yksikköjä, niin silloin kyse on paljon suuremmasta uudistuksesta ja näihin suhtaudumme kriittisesti. – Pitäisi saada tietoa siitä, mitä selvitys tarkoittaa rakennuslaitokselle ja ministeriölle.

– Muistissamme on hyvin puolustusvoimauudistus. Kävimme läpi suuren muutoksen vuonna 2015. Ei voida sanoa, etteikö olisi hajautettu. Maavoimien esikunta on siirretty Mikkeliin, merivoimien esikunta Turkuun ja Joensuuhun on perustettu puolustusvoimien palvelukeskus.

Kenttä hämmentyi

Aliupseeriliiton puheenjohtaja Jyrki Surkka on yhtä yllättynyt.

– Kun uutinen tuli ulos noin laajasti, niin se hämmensi kenttää. Henkilöstö on epätietoinen siitä, mitä tämä oikein tarkoittaa.

Surkka sanoo toivoneensa, että ministeriöstä olisi otettu yhteyttä ja varoitettu ulostulosta.

– Silloin meillä olisi ollut valmiudet vastata jäsenistöllemme. Nyt tämä aiheuttaa levottomuutta.

Surkan mukaan on hienoa, jos ministeriöstä vakuutellaan, ettei takana ole kyse siirroista tai vastaavista.

– Jos he olisivat malttaneet toimia hyvässä yhteistyössä henkilöstön kanssa, niin nyt ei tarvitsisi pyöritellä asiaa ja ihmetellä. On hankala torjua pelkoja, kun ihmisten mielikuvitus laukkaa.

Surkka kertoo, että etätyön mahdollisuuksia hyödynnetään jo nyt tehokkaasti ja tämä järjestelmä on toimiva.

– Jos siis kyse on siitä ja sen kehittämisestä, niin sitähän virasto on tehnyt ilman ministeriön ohjausta. Olisi hiukan erikoista, jos on kyse vain etätyöstä. Kyllä varmaan takana on jotakin muuta, mutta en voi ottaa kantaa, kun en tiedä.

Aliupseereja on vajaat 3 000 kokonaismäärästä.

Jaksaminen keskiössä

Upseeriliitolla ei liioin ole tarkkaa tietoa, mutta liitto haluaa olla mukana arviointityössä.

Puheenjohtaja, everstiluutnantti Ville Viita nostaa tärkeimmäksi uudistustarpeeksi sotilaiden työssä jaksamisen.

– Se on keskeisin. Tällaisessa monipaikkaisessa työskentelyssä voi olla se haaste, että se lisää kuormittumista entisestään.

Hän tähdentää, että puolustusvoimissa on jo hyvin aluekeskeinen organisaatio.

Tärkeää on se, että upseerilla on jossakin virkapaikka jatkossakin.

Viita nostaa esille myös mobiilityön merkityksen.

– Valtiolla on yritetty tehdä sitä eri virastoissa, mutta usein se on kielletty. Mobiilityö on nykyaikaa. Upseeri voisi tehdä sitä junassa ja lentokoneessa. Usein hän joutuu tekemään sitä ilman lupaa. Jos tähän saadaan parannusta, niin se on erittäin hyvä uutinen.

Upseeri voi tehdä mobiilityötä vain, jos hänellä on jokin erityinen työtehtävä.

– Usein sanotaan, ettei mobiilityötä voi tehdä, koska työmme on niin sensitiivistä. Läheskään kaikki tehty työ ei ole sellaista. Julkista työtä voisi tehdä hyvin paljon.

Iso joukko mukana

Upseereja on tällä hetkellä reilu 3 000.

Ministerin käynnistämässä selvityksessä on kyse noin 13 000 puolustushallinnon alaisesta työstä. Luvussa on aliupseerien, upseerien ja siviilien lisäksi pari tuhatta opistoupseeria ja erikoisupseeria.

Jutun kuvitusta on muutettu 19.11. klo 16.03. Kuvitukseksi on vaihdettu kuvitusta Puolustusvoimista. Kuvituksena oli alun perin Rajavartiolaitokseen liittyvää kuvaa. Rajavartiolaitos toimii sisäministeriön alaisuudessa.

MAINOS

Kommentoi

Edellinen vuosina 2012 - 2015 Puolustusvoimia koskeva mittava käsketty muutos on saatu toteutettua ja toiminnat sopeutettua muutoksiin. Siinä muutoksessa henkilöstöä supistettiin reilulla 2 000 hengellä , neljän vuoden jaksossa puolustukseta leikattiin 575 miljoonaa, muutoksen kustannukset olivat 100 miljoonaa ja muut kustannuspaineet olivat 150 miljoonaa. Joukko-osastoja ja laitoksia lakkautettiin sekä yhdisteltiin. ( Lähde: Puolustusvoimauudistuksen ratkaisumalli,Tiedotustilaisuus Valtioneuvoston linnassa 8.2.2012, Puolustusvoimain komentaja )

Nyt kun tuo suuri muutos on saatu ajettua lävitse ja toiminnat sopeutettua supistuksiin, ollaan käynnistämässä uutta muutosproessia. Käytännössähän tämä tarkoittaa, että konsultit alkavat kiertämään Puolustusvoimien yksiköissä ja työllistämään erilaisilla ylimääräisillä töillä ja selvityksillä ennestäänkin resursseiltaan tiukilla olevaa Puolustusvoimien henkilöstöä.

Taas kerran tulee mieleen, mikä on Puolustusvoimien tehtävä ? Maanpuolustus vai muutosten ja kepulaisen aluepolitiikan toteuttaminen ?

PS.
Tuo artikkelissa esitetyssä kuvassa on Rajavartiolaitoksen vanhempaa mallia oleva partiovene. Rajavartiolaitos kuuluu Sisäministeriön alaisuuteen, ei Puolustusministeriön alaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkonen on puolusteluministeriksi vielä kykenemättömämpi kuin edeltäjänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image