Kotimaa

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Niinistö pitää har­joi­tus­toi­min­taa kolmenvälisen ai­e­ju­lis­tuk­sen tärkeimpänä antina

Kotimaa 9.5.2018 1:50 | Päivitetty 9.5.2018 3:40
STT, Kaleva

Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen allekirjoittaman puolustusaiejulistuksen tärkein anti on harjoitusyhteistyön tiivistämisessä, arvioi puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) STT:lle.

Niinistö sekä Yhdysvaltain ja Ruotsin puolustusministerit James Mattis ja Peter Hultqvist allekirjoittivat aiejulistuksen puolustussuhteista tiistaina Washingtonissa.

Niinistö sanoo maininneensa Yhdysvaltain ja Ruotsin kollegoilleen, että Suomi toivoo maiden osallistuvan Suomen pääsotaharjoituksen kansainväliseen osuuteen vuoden 2021 keväällä. Ensiarvion mukaan harjoitukseen voisi Niinistön mukaan osallistua 3 000 ulkomaista osallistujaa, joista pääosa Ruotsista ja Yhdysvalloista.

Aiejulistus vahvistaa Niinistön mukaan myös kumppanimaiden poliittista dialogia. Yhdysvallat on tukenut Suomen pääsyä esimerkiksi Naton kokouksiin, joissa on käyty turvallisuuspoliittisia keskusteluja ja käsitelty esimerkiksi äärijärjestö Isisin vastaisen koalition toimintaa, hän sanoo.

Sitoumuksella taataan myös yhteistyön jatkuvuus, vaikka hallinnot ja virkamiehet vaihtuisivat. Sekä Suomi että Ruotsi solmivat tahoillaan Yhdysvaltain kanssa kahdenväliset aiejulistukset puolustuksesta jo vuonna 2016.

- Kun havaittiin, että se (kahdenvälinen sitoumus) on hyvä tapa hallinnoida yhteistyötä ja antaa sille jatkumoa, päätettiin tutkia mahdollisuutta sementoida myös kolmenvälisesti sitä hyvää yhteistyötä, joka meillä on ollut etenkin harjoitustoiminnan saralla, Niinistö sanoo.

- Näin hyviä suhteita puolustusyhteistyössä Ruotsilla, Suomella ja Yhdysvalloilla ei ole koskaan historian aikana ollut.

"Kyse ei ole piikistä mihinkään suuntaan"

Allekirjoituksen jälkeen Yhdysvaltain puolustusministeri Mattis mainitsi muun muassa Suomen ja Ruotsin ensikäden kokemukset Venäjän toimista ja sanoi Suomen ja Ruotsin tukevan vakautta alueellaan.

Niinistö sanoo STT:lle, että Suomen näkökulmasta aiejulistuksessa kyseessä ei ole "piikki mihinkään suuntaan".

- Julistus on signaali koko maailmalle ja etenkin Suomen lähimaille Itämeren piirissä, jossa Suomi geopoliittisesti vaikuttaa, se on selvä. Ei Suomen tarkoitus sinällään ole mitään erityistä signaalia piikkinä mihinkään lähettää. Signaali on se, että Suomi huolehtii omasta puolustuksestaan tekemällä kansainvälistä yhteistyötä.

Ruotsin puolustusministeri Hultqvist kommentoi aiemmin uutistoimisto TT:lle, että puolustusyhteistyön syventämisen taustalla on "huonontunut turvallisuustilanne", mutta ei halunnut ottaa kantaa Venäjän rooliin.

- Emme ole nostaneet esiin mitään yhtä tiettyä maata, olemme vain huomioineet, että turvallisuustilanne meidän puolellamme Eurooppaa on ajan saatossa huonontunut, Hultqvist sanoi TT:lle.

Trion tapaamisista "säännönmukainen rundi"

Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusministeritrion tapaamisista on Niinistön mukaan tarkoitus tulla toistuvia.

- Joku säännönmukainen rundi tässä pitää syntyä. Sehän alkoi marraskuussa Helsingissä, kun ministeri Mattis tuli osana Pohjoisen ryhmän kokousta Suomeen ja pidimme siellä trilateraalikokouksen. Nyt ollaan täällä Washingtonissa Yhdysvaltain kutsumana ja näyttäisi siltä, että seuraavaksi olisi Ruotsin vuoro (isännöidä). Missä yhteydessä, sitä en vielä osaa sanoa.

Mahdollista on Niinistön mukaan myös se, että puolustusministerit tapaavat kolmen kesken Nato-kokouksien yhteydessä.

Tärkein työ Suomen puolustuksen kehittämiseksi tehdään Niinistön mukaan kotimaassa "kentällä ja kasarmeissa".

- Suomen todellinen suorituskyky luodaan kotimaassa, kansallinen yhteistyö on kirsikka kakun päällä.

MAINOS

Kommentoi

Js suomi ostaa ylihintaan seuraavat hävittäjät koska usa pakottaa!!ja diellä on vielä 1%kannstuksella sinisten niinistö tekemässä kauppoja!Käsittämätöntä sekotouhua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ISÄNMAAN ETU ÄITIEN ITKU

Suomi hakee punaista supernappulaa maailmalta, jonka seläntaakse voidaan mennä huuteleen ja unohdetaan suomen pitkäaikainen neuvottelun ja sopimisen kultuuri. Tuloksellisimmat sodat käydään aina pöytien ympärillä. Isänmaan etu ei korvaa äitien itkua. Kolmannen korvapuusti ei paljon lohduta kun joku osapuolista twiittaa irtisanoneen sopimuksen. Kannataa pysyä vaan perisuomalaisena ja epäillä tätäkin. Se mikä tuntuu liian hyvältä, voi kauniilta tasoltansa olla huono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ovat tyytyväisiä tehdystä sopimuksesta. Isänmaalliset suomalaiset siis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
29
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
28
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
26
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
18
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image