Kotimaa

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kan­sa­lais­pal­ve­lus­ta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle

Puolustusvoimien uuden komentajan esittäminen on puolustusministeri Antti Kaikkosen ensimmäinen merkittävä tehtävä. Uusi komentaja nimitettäneen jo tällä viikolla. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 17.6.2019 6:00
Anita Simola

Puolustusministeri Antti Kaikkosen ensimmäinen merkittävä tehtävä on saada Puolustusvoimille uusi komentaja. Tämä nimitetään ehkä jo torstaina. Kaikkosen kaudelle mahtuvat myös isot hankinnat eli Hornetien korvaaminen uusilla hävittäjillä sekä laivue 2020 -hanke.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on kantanut ministerin salkkua reilun viikon. Se ei ole ajassa paljon, mutta ministeri pudottelee vastauksia tottuneesti.

– Ministeriö on hyvin johdettu, täällä on ollut helppo aloittaa. Asiat ovat hyvässä järjestyksessä, tuore ministeri sanoo.

Vielä muutamia vuosia sitten puolustusministerin salkkua ei pidetty kovin painavana.

– Salkku on mieluinen ja se arvokas ja tärkeä. Se ei ole enää mikään jäännössalkku. Se kuului posteihin, joita keskusta tavoitteli.

Salkun painoarvo on lisääntynyt sitä mukaa, kun jännittyneisyys kansainvälisessä politiikassa on kasvanut.

Uusi komentaja pian

Ensimmäinen merkittävä tehtävä on esitellä Puolustusvoimien uuden komentajan nimitys.

– Se tehdään kesäkuussa, ehkä jo nyt juhannusviikolla. Sitä ei jätetä roikkumaan.

Nimitys jäi kevättalvella jumiin, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus erosi.

Komentajaputkessa on neljä nimeä. Kaikkosen ilmekään ei värähdä, kun hänelle yrittää syöttää ykkös- tai kakkossuosikin nimeä.

– Nimeä ei saa minusta irti hohtimillakaan, ministeri naurahtaa.

Kalustoa uusitaan

Viime kaudella sinisten puolustusministeri Jussi Niinistö keskittyi valmiuden kehittämiseen.

Kaikkosen mukaan merkittävimmät lainsäädännölliset hankkeet on tehty ja hyvä niin.

– Jatkuvaa arviointia pitää toki tehdä, eli onko jossakin päivittämistarpeita. Jos on, niin kyse on hienosäädöstä. Tällä vaalikaudella painopiste on hankinnoissa.

Asevelvollisuus säilytettävä

Hallitusohjelmaan on kirjattu selvitys kansalaispalveluksesta. Sitä aletaan valmistella parlamentaarisesti työryhmässä.

– Nykyisin hyvä osa ikäluokasta suorittaa asepalveluksen. Se on Suomen puolustuksen yksi kulmakivi ja näin pitää olla jatkossakin.

Ministeri tähdentää, että kansalaispalvelus on hyvä selvittää pohjia myöten.

– Voidaanko löytää malli, joka hyödyttäisi puolustustamme? Tätä on syytä pohtia samoin kun sitäkin, onko meillä tarvetta tällaiselle palvelukselle.

Kaikkonen pitää tärkeänä, että nykyisen kaltainen asevelvollisuuden pohja säilyy.

– Tarvitsemme nykyisen kaltaisen reservin. Suomi on maantieteellisesti iso maa.

Kansalaispalvelus on hanke, jossa ei tapahdu äkkinäisiä liikkeitä.

– Arvioni on, että tämä vaalikausi käytetään huolelliseen selvittelyyn. Jos joitakin isompia muutoksia tehdään, niin se on ehkä seuraavan vaalikauden listalla.

Selvitetään tarve

Ministerin ajatusmalli lähtee siitä, että naisia ei pidä velvoittaa samankaltaiseen palvelukseen, jollainen on pakollinen miehille.

– On hienoa, että meillä on järjestelmä, joka sallii naisten asepalveluksen niille, jotka sitä haluavat. Ehkä voisimme naisten osalta selvittää, olisiko nykyistä järjestelmää täydentävä 2-3 kuukauden kansalaispalvelus jossakin muodossa hyvä. Onko meillä siihen soveltuvia tehtäviä, ja onko siitä lisäarvoa yhteiskunnalle ja palveluksen suorittavalle, hän pohtii.

Hän korostaa, että muutosten taakse ei riitä vain hallitusrintama, vaan tarvitaan laajempi yhteisymmärrys.

Ei suosikkikonetta

Jos hallitus istuu koko vaalikauden, se saa päättää Suomen seuraavat hävittäjät. Joko suosikkikone on löytynyt?

– Ei ole ja parempi niin. Kaikki viisi hyvää vaihtoehtoa on edelleen mukana. Valmistelu on tehtävä huolellisesti, eli meidän on löydettävä kone, joka parhaiten palvelee tarpeitamme.

Alustavat tarjoukset on saatu ja tarkennetut tarjouspyynnöt lähtevät valmistajille ehkä jo syksyn aikana.

– Kauppa etenee niin, että lopullinen ratkaisu tehtäisiin 2021.

Tarjouspyyntöjen pohjana on korvata 64 konetta.

– Määrä voi tarkentua prosessin edetessä, kun nähdään, mitä tarjotaan.

Hävittäjille on olemassa erillisrahoitus.

– Vanhusten vaipat ja sotakoneet eivät ole vastakkain.

Kotimaista työtä

Hävittäjien lisäksi päätöksiä tehdään laivue 2020 -hankkeesta.

– Hanketta viedään eteenpäin ajatuksella, että laivat rakennetaan Suomessa. Tämän kokoluokan aluksia ei ole ennen tehty Suomessa. Neuvotteluissa on muutamia avoimia kysymyksiä, mutta tämän vuoden puolella päästäneen eteenpäin.

Isoja ostoja, painaako vastuu?

– Vastuu painaa, mutta ei kumaraan ja päätöksethän tehdään yhdessä.

Yhteistyö jatkuu

Kaikkosen edeltäjä tapasi ruotsalaiskollegaansa yli 50 kertaa vaalikauden aikana. Ministeri ei arvioi, pääseekö hän samaan, mutta maiden puolustusyhteistyö on etulinjassa.

– Suhtaudun siihen myönteisesti, enkä aseta rajoja sille, mihin kaikkeen yhteistyö voi johtaa. Yhteistyön muodot täytyy selvittää tapauskohtaisesti. Niiden pitää olla sellaisia, jotka hyödyttävät molempia. Yksi voisi olla ilmavalvonnan tiivistäminen.

"Menen Hornetin kyytiin, jos mahdun koneeseen"

Kaikkosen valintaa puolustusministeriksi voidaan pitää pienoisena yllätyksenä. Itse hän pitää valintaa onnenpotkuna.

Reservin kapteeni on suorittanut oman asepalveluksen Helsingin ilmatorjuntarykmentissä Hyrylässä. Turvallisuusasioihin on tuntumaa eduskunnan puolustusvaliokunnasta sekä ulkoasiainvaliokunnasta, jota Kaikkonen johti kaksi vuotta.

Lännen Media kirjoitti keväällä, miten varusmiehet kokevat olevansa huonommassa asemassa kuin siviilipalvelusmiehet, koska he eivät saa ruokarahaa lomilla ja viikonloppuisin. Aiotteko puuttua tähän?

– Hallitusohjelmassa on kirjaus varusmiespalveluksen ja siviilielämän yhteensovittamisen parantamisesta. Tämä kysymys kuuluu tähän sarjaan ja sitä täyttää miettiä.

Varusmiehet haluaisivat rukata palvelukseen astumisen ajankohtia. Voiko niitä muuttaa?

– Asiaa on selvitetty jo aiemmin, eikä ole löytynyt perusteita muuttaa nykyisiä. Maanpuolustuksen näkökulmasta ajat on suunniteltu niin, että maastoharjoitukset ja eri vuodenajat on otettu huomioon. Ei ole mielessä, että muutettaisiin.

Pitäisikö palveluksen suorittaneen saada verohelpotusta?

– Tämä menee rahaministerin tontille. Toivon, että palveluksen suorittaminen nähtäisiin ylipäätään myönteisenä.

Maanpuolustustahto on heikentynyt. Onko jo aihetta huoleen?

– Sitä pitää seurata. Kansainvälisesti ajatellen se on edelleen vahva.

Aiotteko lentää Hornetin kyydissä niin kuin monet edeltäjänne ovat tehneet?

– Jos vaan mahdun koneeseen.

Minne joukko-osastoon tutustutte ensimmäisenä?

– Eiköhän se ole pääesikunta. Maakuntien varuskunnat tulevat seuraavaksi.

MAINOS

Kommentoi

Tähän maahan ei tarvita enempää orjia. Varusmiesten orjuuttaminen pitäisi lopettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset maksavat korkeita veroja, joilla maksetaan kansalle palveluksia eli palveluita. Erillistä kansalaispalvelusta ei tarvita. En ymmärrä mitä Kaikkosen tarkoittama kaikille pakollinen kansalaispalvelus edes pitäisi sisällään. Toisiammeko alamme palvella? Suomen julkinen sektori on jo suhteellisen suuri moneen muuhun maahan verrattuna. Julkisen sektorin ulkopuolella olevat osallistuvat "kansalaispalvelukseen" maksamalla huimia veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa ketä kansalaisten pitäisi palvella? Virkamiehet ja poliitikot ovat kansanpalvelijoita, eli palvelevat kansaa yhteisten asioiden hoitamisella. Rahallista korvausta vastaan toki. Kansalaisilla ei ole eikä pidä olemankaan velvollisuutta palvella virkamiehistöä. Kansa ei ole virkamiehiä varten vaan virkamiehet ovat kansaa varten. Muistapa Kaikkoska se, kun Audin takapenkiltä maisemia katselet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vanhusten vaipat ja sotakoneet eivät ole vastakkain" väittää tuore puolustusministerimme. Kuitenkin 10 miljardia irtoaa sotakoneisiin tuosta vaan , mutta yritäppäs saada yksi miljardi säälittävässä tilassa olevaan vanhustenhoitoon ja alkaa semmoinen selittely, jolle ei näytä tulevan loppua. Näin on tapahtunut ainakin oikeistohallitustemme aikana, joista olemme saaneet kärsiä yhtäjaksoisesti yli 15 vuoden ajan. Toivottavasti nyt, kun hallituksissa on vähän vasemmistolaistakin verta mukana, saadaan vanhustenhoito palautettua inhimilliselle tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutavaa resurssien haaskausta tuollaiset kansalaispalvelusten pohtimiset. Yhteistä hyvää rakentaa jokainen suomalainen normaalissa demokraattisessa maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeassa, mutta eihän se koottu tietopaketti pahasta olisi. Tätä kautta saadaan myös tietylle ikäryhmälle yhteinen tapahtuma, jota he voivat muistella keskenään.

Yhteistä hyvää pitäisi jokaisen kansalaisen ajatella myös poliitikoista lähtien, mutta valitettavasti näin ei aina tapahdu, vaan katsantokanta on aika kapea ja asioita katsotaan vain omista lähtökohdista käsin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syy sille miksi miehet ovat kaikkina aikoina hoitaneet sotimisen on hyvin yksinkertainen - biologia. Enkä tarkoita sitä että miehet ovat vahvempia vaan kyse on lisääntymisestä.

Eli homo sapiens on lajina noin 30 000 vuotta vanha ja sitä ennen eli Neaderthalin ihminen joka syntyi noin 500 000 vuotta sitten. Kaikkina näinä aikoina ihmislajin selviytyminen on perustunut heimoihin ja heimoyksikkö on ollut se mitä on puolustettu ja missä on elämä eletty. Heimona on sodittu tai muutettu paremmille metsästysmaille. Ja jotta heimo säilyisi hengissä on tarvittu kolmea asiaa. 1) jälkeläisiä, 2) metsästystä ruokaa varten ja 3) sotimiskykyä vihollisia vastaan. Näistä sotiminen ja metsästys ovat molemmat vaarallisia ja hengelähtö on lähellä. Heimon säilymiseen tarvitaan jälkeläisiä ja Jälkeläisten saamiseen tarvitaan taas kaikki synnytysikäiset naiset, mutta periaatteessa ainoastaan yksi mies.

Kuten huomaatte biologiassa ei ole mitään turhaa. Heimon säilymisen kannalta on ollut kriittistä pitää kaikki synnytysikäiset naiset elossa, heitä ei ole voitu laskea sotimaan eikä metsästämään. Miehille ei ole ollut niin väliä, koska kuten yllä sanoin, yksikin hengissä säilytynyt mies kykenee huolehtimaan jälkeläisten tuotannon. Tästä yksinkertaisesta syystä miehet ovat hoitaneet kaikkina aikoina ja kaikkialla maailmassa sotimisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaista puhuttaessa tuodaan yleensä esille aina kyseisen henkilön ansiot, joten tasapuolisuuden vuoksi on hyvä muistuttaa myös puolustusministerin ansiosta!
Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) on tuomittu viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen Nuorisosäätiön vaalirahajutussa. Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa tänään keskiviikkona.
Kaikkosen tuomio tuli luottamusaseman väärinkäytöstä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä muistutus, ja jos mikä on politiikassa ja yleensä elämässä tärkeää, niin LUOTTAMUS. Koko homma perustuu siihen ja tästäkö kaverista pitäisi tulla kepun puoluejohtaja - soppii ihmetellä. Onko kepulla vara tähän, miljonääristä rosvoon?

Persuja moititaan rikollisuudesta ja varsinkin Halla-ahosta, mutta tässä on käynyt niin, että on tehty todella "toiminnallinen" rikos (talous). Halla-ahon tapaus oli lain tulkintaa sanan varsinaisessa merkityksessä - oliko kiihottamista, vaiko ei. Kummasta on media puhunut enemmän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoinen rimanalitus tuo Kaikkosen nimitys ko ministeriksi.
Kyllä tulee ikävä Niinistöä , joka oli mestari ministeri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Kaikkonen ei pilaa hyvää pohjaa, vaan kehittää sitä tuhoamatta hyviä asioita liberaaliuden nimissä ja kaiken muun hömpän nimissä. Suomella on erinomainen pohja puolustusvoimille ja sen kehittämiselle, koska olemme insinöörivetoinen teknisesti orientoitunut ja korkeasti koulutettu maa, jolla on vielä luottamuspääomaa sisäisesti ja ulkoisesti sekä säilytetty asevelvollisuus. Asevelvollisuus on monesta maasta tuhottu, ja sen palauttaminen kuten Ruotsista nähdään, on erittäin vaikeaa. Suomen tulee pitää kiinni asevelvollisuudesta ja tarvittaessa laajentaa sitä naisille. Tämä jos mikä on todella iso voimavara, joka ei ole vain materiaalinen, vaan se osoittaa kansan sitoutumista puolustamaan omia arvoja ja aluettaan. Vain tällaisella maalla on tulevaisuuttaa tässä geopoliittisessa ympäristössä, jossa me olemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkaako jo olla aika tehdä kiistanalaisia avauksia, jotka nousevat kysymyksiksi seuraavissa vaaleissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi kyllä terveellistä kaikille muutaman kuukauden jakso päästä/joutua oppimaan huomioimaan kokonaisuuksia, eikä vain minä, minää.
Itsekin aikoinaan armeijaan menoa pidin lähinnä lain vaatimana tympeänä hukkavuotena. Kuitenkin näin vuosikymmenien jälkeen ja aina vain vahvemmin koen nuoruuteni armeijareissun itselleni erittäin suurena aikuistumisen ja henkisen pääoman lähteenä. Suosittelen kaikille, muodoista päättäkööt minua viisaammat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli rehellinen tunnustus ja itse koen myös näin sekä monen muun nuoren miehen kohdalla se menee juuri näin. Hienoa ja menestystä elämässä sinulle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EI se ole kumma, jos maanpuolustustahto heikentyy. Suomen sotiessa miehet ja naiset ja mahdollisia muunsukupuolisia unohtamatta heillä oli konkreettista puolustettavaa. Moni oli joltain tilalta lähtöisin tai mahdollisesti tilan pitäjä. He viljelivät maata ja hankkivat evästä pöytään metsästäen ja kalastaen. Heillä oli siis tosiaankin jotain, minkä puolesta lähteä sotimaan. Miten on nykyään? Euron tultua käyttöön suomen asuntojen hinnat karkasi pilviin ja omaisuus alkoi siirtyä ennestään rikkaille. Kuinka moni enää haluaisi lähteä puolustamaan näiden rikkaiden omaisuutta? Kuten eräs rikkaaksi itseään kuvailema aikoinaan minulle sanoi: Herrojen ja rikkaiden ei tarvi sotia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän lisäksi viimeisimmät hallitukset ovat myyneet valtion (eli kansan eli meidän yhteistä) omaisuutta niin että hirvittää. Sähkö- ja viestintäverkot on myyty. Valtion yhtiöt, joita ei kehdata suoraan myydä yksityiselle on yhtiöitetty ja siitä ne pikku hiljaa hivutetaan yksityisen sijoitustoiminnan omaisuudeksi. Berner kehtasi jopa väläyttää, että joutuisimme alkamaan maksaa tienkäyttömaksua. Siis meidän omilla rahoila maksetuista teistä. Mikä on se Suomi, jota pitäisi puolustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:37
Punainen Risti järjestää Oulussa joulujuhlan vähävaraisille
9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image