Kotimaa

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Kaikkonen: Uusia ase­vien­ti­lu­pia Suomesta Turkkiin ei myönnetä – EU vaatii Turkkia lopettamaan operaation, YK:n tur­val­li­suus­neu­vos­to koolle

Puolustuministeri Antti Kaikkonen (kesk.) painottaa, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin maihin.
Kotimaa 9.10.2019 19:16 | Päivitetty 9.10.2019 19:46
Heikki Uusitalo, Petteri Lindholm, STT

Turkki käynnisti hyökkäyksensä Pohjois-Syyrian kurdijoukkoja vastaan Suomen aikaa noin kello 16. Turkin armeija lisäksi mukana on Turkin syyrialaisia liittolaisia. 

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että tilanne on vakava.

– Oman vastuualueeni osalta totean seuraavaa: Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Uusia asevientilupia Suomesta Turkkiin ei tässä tilanteessa myönnetä, Kaikkonen kirjoittaa Twitterissä.

Helsingin Sanomat uutisoi Safer Globe -ajatushautomoon viitaten, että Turkki oli Suomen neljänneksi merkittävin aseiden vientimaa vuonna 2017. Viimeksi syyskuussa hallitus myönsi ilma-alusten lähetysalustojen koskevan vientiluvan Turkkiin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut maansa tavoitteeksi perustaa Syyrian rajaseudulle noin 30 kilometriä leveä "turvavyöhyke", josta maa ajaa uhkana pitämänsä kurdit loitolle. 

Turkin tarkoitus on myös siirtää turvavyöhykkeelle noin 1,5–2 miljoonaa Syyrian sodan pakolaista, jotka ovat tällä hetkellä Turkissa. Yhteensä maa on ottanut vastaan lähes neljä miljoonaa pakolaista Syyriasta.

Kurdijoukot taas pyrkivät pitämään kiinni alueistaan, joita he pitävät hallussaan Pohjois-Syyriassa. 

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaatii Turkkia lopettamaan sotilaallisen operaation kurditaistelijoita vastaan Syyrian pohjoisosassa. Juncker myös sanoo, ettei EU aio osallistua Turkin suunnitteleman pakolaisten "turvavyöhykkeen" kustannuksiin Syyriassa.

Juncker kehotti Turkkia ja muita toimijoita itsehillintään.

YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja, Etelä-Afrikan Jerry Matthews Matjila vetosi Turkkiin siviilien suojelemiseksi. Lisäksi hänkin pyysi Turkkia itsehillintään sotilasoperaatioissa Syyriassa.

Turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäistuntoon torstaina, kertovat diplomaattilähteet.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo Twitterissä luottavansa siihen, että Turkki harjoittaa toimissaan itsehillintää ja takaa, että äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa saavutetut hyödyt eivät vaarannu. Stoltenberg sanoo keskustelevansa Turkin presidentin kanssa asiasta perjantaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

EU vaatii - on tyhjää kuisketta tuuleen vailla mitään merkitystä. - Tarvitaan konkreettisia vahvoja tekoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä esimerkki miksi amerikkalaisiin siionisteihin ei voi luottaa edelleenkään, ja varsinkaan heidän maailmanvalloitustyökaluun NATO,on. Suomellahan on kokemus, kuinka amerikkalaiset uhkasivat Suomea sodalla, mikäli Muurmanskin rata katkaistaan. Suomi antoi periksi, eikä rataa katkaistu pysyvästi vaikka se olisi ollut mahdollista.
Norja ei ota vastaan amerikkalaisten ohjusjärjestelmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naton pääsihteeri kantaa huolta vain isis-vangeista. Kurdeilla ei niin väliä. Melkeinpä toivon, että isis-vangit päästetään menemään. Toki siitä turkki saa sitten syyn miehittää koko kurdialue ja enemmänkin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Takokaa nyt, kun rauta on kuuma ja markkinat vetää. Myyäähän sitä nyt kurdeillekkin niin miksei Turkille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU voisi vastaavasti perustaa turvavyöhykkeen Turkin itäosiin Marmaran meren kansainvälisen vesireitin rannalle saakka ja siirtää turkkilaiset Bosporinsalmen itäpuolelle - kokonaan pois Euroopasta - ihan vain varmuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi vie aseita Turkin lisäksi Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin, sekä tekee asekauppoja myös Israelin kanssa. Nämä kaikki polkevat ihmisoikeuksia ja tappavat viattomia siviilejä. Toivottavasti Kaikkonen seisoo sanojensa takana ja pistää stopin tälle touhulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:34
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
22:15
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
21:27
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
21:05
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
20:24
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
20:17
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
20:01
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
135
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
78
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
77
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
46
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
42
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
42
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
34
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image