Kotimaa

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Kaikkonen: Uusia ase­vien­ti­lu­pia Suomesta Turkkiin ei myönnetä – EU vaatii Turkkia lopettamaan operaation, YK:n tur­val­li­suus­neu­vos­to koolle

Puolustuministeri Antti Kaikkonen (kesk.) painottaa, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin maihin.
Kotimaa 9.10.2019 19:16 | Päivitetty 9.10.2019 19:46
Heikki Uusitalo, Petteri Lindholm, STT

Turkki käynnisti hyökkäyksensä Pohjois-Syyrian kurdijoukkoja vastaan Suomen aikaa noin kello 16. Turkin armeija lisäksi mukana on Turkin syyrialaisia liittolaisia. 

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että tilanne on vakava.

– Oman vastuualueeni osalta totean seuraavaa: Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Uusia asevientilupia Suomesta Turkkiin ei tässä tilanteessa myönnetä, Kaikkonen kirjoittaa Twitterissä.

Helsingin Sanomat uutisoi Safer Globe -ajatushautomoon viitaten, että Turkki oli Suomen neljänneksi merkittävin aseiden vientimaa vuonna 2017. Viimeksi syyskuussa hallitus myönsi ilma-alusten lähetysalustojen koskevan vientiluvan Turkkiin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut maansa tavoitteeksi perustaa Syyrian rajaseudulle noin 30 kilometriä leveä "turvavyöhyke", josta maa ajaa uhkana pitämänsä kurdit loitolle. 

Turkin tarkoitus on myös siirtää turvavyöhykkeelle noin 1,5–2 miljoonaa Syyrian sodan pakolaista, jotka ovat tällä hetkellä Turkissa. Yhteensä maa on ottanut vastaan lähes neljä miljoonaa pakolaista Syyriasta.

Kurdijoukot taas pyrkivät pitämään kiinni alueistaan, joita he pitävät hallussaan Pohjois-Syyriassa. 

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaatii Turkkia lopettamaan sotilaallisen operaation kurditaistelijoita vastaan Syyrian pohjoisosassa. Juncker myös sanoo, ettei EU aio osallistua Turkin suunnitteleman pakolaisten "turvavyöhykkeen" kustannuksiin Syyriassa.

Juncker kehotti Turkkia ja muita toimijoita itsehillintään.

YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja, Etelä-Afrikan Jerry Matthews Matjila vetosi Turkkiin siviilien suojelemiseksi. Lisäksi hänkin pyysi Turkkia itsehillintään sotilasoperaatioissa Syyriassa.

Turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäistuntoon torstaina, kertovat diplomaattilähteet.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo Twitterissä luottavansa siihen, että Turkki harjoittaa toimissaan itsehillintää ja takaa, että äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa saavutetut hyödyt eivät vaarannu. Stoltenberg sanoo keskustelevansa Turkin presidentin kanssa asiasta perjantaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

EU vaatii - on tyhjää kuisketta tuuleen vailla mitään merkitystä. - Tarvitaan konkreettisia vahvoja tekoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä esimerkki miksi amerikkalaisiin siionisteihin ei voi luottaa edelleenkään, ja varsinkaan heidän maailmanvalloitustyökaluun NATO,on. Suomellahan on kokemus, kuinka amerikkalaiset uhkasivat Suomea sodalla, mikäli Muurmanskin rata katkaistaan. Suomi antoi periksi, eikä rataa katkaistu pysyvästi vaikka se olisi ollut mahdollista.
Norja ei ota vastaan amerikkalaisten ohjusjärjestelmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naton pääsihteeri kantaa huolta vain isis-vangeista. Kurdeilla ei niin väliä. Melkeinpä toivon, että isis-vangit päästetään menemään. Toki siitä turkki saa sitten syyn miehittää koko kurdialue ja enemmänkin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Takokaa nyt, kun rauta on kuuma ja markkinat vetää. Myyäähän sitä nyt kurdeillekkin niin miksei Turkille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU voisi vastaavasti perustaa turvavyöhykkeen Turkin itäosiin Marmaran meren kansainvälisen vesireitin rannalle saakka ja siirtää turkkilaiset Bosporinsalmen itäpuolelle - kokonaan pois Euroopasta - ihan vain varmuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi vie aseita Turkin lisäksi Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin, sekä tekee asekauppoja myös Israelin kanssa. Nämä kaikki polkevat ihmisoikeuksia ja tappavat viattomia siviilejä. Toivottavasti Kaikkonen seisoo sanojensa takana ja pistää stopin tälle touhulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
98
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
46
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
22
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
19
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image