Kotimaa

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Kaikkonen: Uusia ase­vien­ti­lu­pia Suomesta Turkkiin ei myönnetä – EU vaatii Turkkia lopettamaan operaation, YK:n tur­val­li­suus­neu­vos­to koolle

Puolustuministeri Antti Kaikkonen (kesk.) painottaa, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin maihin.
Kotimaa 9.10.2019 19:16 | Päivitetty 9.10.2019 19:46
Heikki Uusitalo, Petteri Lindholm, STT

Turkki käynnisti hyökkäyksensä Pohjois-Syyrian kurdijoukkoja vastaan Suomen aikaa noin kello 16. Turkin armeija lisäksi mukana on Turkin syyrialaisia liittolaisia. 

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että tilanne on vakava.

– Oman vastuualueeni osalta totean seuraavaa: Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Uusia asevientilupia Suomesta Turkkiin ei tässä tilanteessa myönnetä, Kaikkonen kirjoittaa Twitterissä.

Helsingin Sanomat uutisoi Safer Globe -ajatushautomoon viitaten, että Turkki oli Suomen neljänneksi merkittävin aseiden vientimaa vuonna 2017. Viimeksi syyskuussa hallitus myönsi ilma-alusten lähetysalustojen koskevan vientiluvan Turkkiin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut maansa tavoitteeksi perustaa Syyrian rajaseudulle noin 30 kilometriä leveä "turvavyöhyke", josta maa ajaa uhkana pitämänsä kurdit loitolle. 

Turkin tarkoitus on myös siirtää turvavyöhykkeelle noin 1,5–2 miljoonaa Syyrian sodan pakolaista, jotka ovat tällä hetkellä Turkissa. Yhteensä maa on ottanut vastaan lähes neljä miljoonaa pakolaista Syyriasta.

Kurdijoukot taas pyrkivät pitämään kiinni alueistaan, joita he pitävät hallussaan Pohjois-Syyriassa. 

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaatii Turkkia lopettamaan sotilaallisen operaation kurditaistelijoita vastaan Syyrian pohjoisosassa. Juncker myös sanoo, ettei EU aio osallistua Turkin suunnitteleman pakolaisten "turvavyöhykkeen" kustannuksiin Syyriassa.

Juncker kehotti Turkkia ja muita toimijoita itsehillintään.

YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja, Etelä-Afrikan Jerry Matthews Matjila vetosi Turkkiin siviilien suojelemiseksi. Lisäksi hänkin pyysi Turkkia itsehillintään sotilasoperaatioissa Syyriassa.

Turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäistuntoon torstaina, kertovat diplomaattilähteet.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo Twitterissä luottavansa siihen, että Turkki harjoittaa toimissaan itsehillintää ja takaa, että äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa saavutetut hyödyt eivät vaarannu. Stoltenberg sanoo keskustelevansa Turkin presidentin kanssa asiasta perjantaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

EU vaatii - on tyhjää kuisketta tuuleen vailla mitään merkitystä. - Tarvitaan konkreettisia vahvoja tekoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä esimerkki miksi amerikkalaisiin siionisteihin ei voi luottaa edelleenkään, ja varsinkaan heidän maailmanvalloitustyökaluun NATO,on. Suomellahan on kokemus, kuinka amerikkalaiset uhkasivat Suomea sodalla, mikäli Muurmanskin rata katkaistaan. Suomi antoi periksi, eikä rataa katkaistu pysyvästi vaikka se olisi ollut mahdollista.
Norja ei ota vastaan amerikkalaisten ohjusjärjestelmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naton pääsihteeri kantaa huolta vain isis-vangeista. Kurdeilla ei niin väliä. Melkeinpä toivon, että isis-vangit päästetään menemään. Toki siitä turkki saa sitten syyn miehittää koko kurdialue ja enemmänkin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Takokaa nyt, kun rauta on kuuma ja markkinat vetää. Myyäähän sitä nyt kurdeillekkin niin miksei Turkille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU voisi vastaavasti perustaa turvavyöhykkeen Turkin itäosiin Marmaran meren kansainvälisen vesireitin rannalle saakka ja siirtää turkkilaiset Bosporinsalmen itäpuolelle - kokonaan pois Euroopasta - ihan vain varmuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi vie aseita Turkin lisäksi Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin, sekä tekee asekauppoja myös Israelin kanssa. Nämä kaikki polkevat ihmisoikeuksia ja tappavat viattomia siviilejä. Toivottavasti Kaikkonen seisoo sanojensa takana ja pistää stopin tälle touhulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
120
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
82
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
45
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
43
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
36
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
32
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Inari ja Utsjoki lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image