Kotimaa

Puo­lue­joh­ta­jat vaalivat vaalitentissä EU:n maa­ta­lous­tu­kia – ta­lous­ky­sy­myk­sis­tä sukeutui pientä kiistaa

Rkp:n Anna-Maja Henriksson haluaa turvata Suomen saamat maataloustuet. Arkistokuva.
Kotimaa 21.5.2019 22:54
Ossi Rajala

Maataloustuet ja ilmastonmuutoksen hillitseminen nousivat päärooliin talouskysymyksistä, kun vihreiden, Vasemmistoliiton, Rkp:n ja kristillisdemokraatit kohtasivat tiistaina Yleisradion vaalitentissä.

Yleisradion vaalitentissä olivat tiistaina mukana Pekka Haavisto (vihr.), Li Andersson (vas.), Anna-Maja Henriksson (r.) ja Sari Essayah (kd.).

Maanantaina tenttivuorossa olivat jo Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.).

Keskustelun teemoina olivat tiistaina erityisesti talous ja EU:n ulkosuhteet.

Henriksson ja Essayah korostivat EU:n maataloustukien merkitystä Suomelle ja kannattavuusongelmien kanssa painiville viljelijöille. Erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomen rahoista oli huolta.

– Haluamme kaikki syödä puhdasta suomalaista ruokaa, Henriksson sanoi.

– Maatalous tarvitsee tukensa, Essayah nosti EU:n talouskysymysten kärkeen.

Haavisto ja Andersson pitivät niin ikään maataloustukia tärkeinä, mutta visioivat niiden sisälle tai oheen tukia, jotka ottaisivat ympäristövaikutukset huomioon.

Li Andersson ja Pekka Haavisto haluavat EU:n nostavan ilmastonmuutoksen torjunnan politiikan painopisteeksi. Juha Sipilä oli Ylen tentissä maanantaina. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi

Ympäristövaikutuksia voisivat olla esimerkiksi hiilen sitominen maaperään tai vesistöjen suojelu.

Andersson ja Haavisto painottivat samalla sitä, että EU:n olisi satsattava ilmastoinnovaatioihin, kiertotalouteen ja cleantech-teollisuuteen, jotta ilmastonmuutosta hillitään ja uusia työpaikkoja syntyisi vanhojen tilalle.

Talouskysymyksistä suukopua

Tunteita nostatti hieman talouskysymyksissä se, kun puheenjohtajat kävivät läpi eurokriisin aikana tehtyjä toimenpiteitä 2010-luvun alussa.

Anderssonin mielestä talousvaikeuksiin joutuneet Etelä-Euroopan maat pantiin liian rankalle kulukuurille EU:n vaateiden takia.

– Toimenpiteet esimerkiksi heikensivät sosiaaliturvaa ja lisäsivät ihmisten pettymystä. Se auttoi oikeistopopulisteja saamaan valtaa, Andersson sanoi.

Muut puoluejohtajat korostivat yhteisten pelisääntöjen tärkeyttä.

– Euroalue olisi muuten romahtanut, Henriksson totesi.

Andersson ei ollut tästä Henrikssonin kanssa samaa mieltä.

Myös kotimaan rahakysymyksistä syntyi väittelyä keskustelun aluksi, kun Essayah epäili Suomen talouden kurjistuvan liikaa hallitusneuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan. Uusi hallitus voi mahdollisesti ottaa lisää velkaa sekä korottaa veroja.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli huolissaan siitä, että käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa tehdään Suomen talouden kannalta huonoja ratkaisuja. Arkistokuva.

Andersson ja Henriksson toppuuttelivat Essayahin huolia, mutta totesivat samalla Haaviston kanssa, ettei talousratkaisujen yksityiskohdista ole neuvotteluista vielä sovittu.

EU:lle yksi ääni

Suuria riitoja vaalikeskustelussa ei kuitenkaan ollut. Esimerkiksi EU:n ulkosuhteiden kehittämisen suhteen puheenjohtajat olivat yksimielisiä siitä, että EU:n johtajuutta ulkopolitiikassa pitäisi vahvistaa.

Nykyisin jäsenmaat eivät Pekka Haaviston mielestä jätä unionille tarpeeksi vastuuta.

– EU:lla pitäisi olla esimerkiksi YK:ssa yksi ääni. EU:n pitäisi pystyä tekemään lisäksi enemmän Iran-sopimuksen kaltaisia vahvempia ratkaisuja. Afrikka on erittäin tärkeä tulevaisuuden kannalta. Siellä on myös bisnesmahdollisuuksia, Haavisto pohti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Maa- ja metsätalouden tuet voisivat olla pelkästään ympäristötukia, koska niiden pahin vihollinen on niiden toimintaympäristö eli luonto. Yritystoiminnassa yleensä joudutaan arvioimaan ja korvaamaan ympäristölle mahdollisesti aiheutuvat haitat, maa- ja metsätaloudessa kaikki on päälaellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haavisto ja Andersson eivät nähtävästi tiedä että ympäristön suojeluun liittyvät tuet ovat olleet painotettuina eu:n maataloustuissa jo kauan aikaa. Useinkin huomaa poliitikkojen puheista ettei heillä ole asioista oikeaa tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:20
Putin saapui Berliiniin Libya-huippukokukseen – Suurvallat yrittävät ratkoa Libyan pitkittynyttä sisällissotaa, joka uhkaa maan öljynvientiä
15:17
Arvio: Dream Theaterille enemmän on aina enemmän – fanit ottivat progressiivisen metallin suurnimen vastaan avosylin Oulussa, mutta yhtyeen maratonmittaisessa keikassa oli paljon parantamisen varaa Tilaajille
15:12
Kuvagalleria: Progressiivisen metallin suurnimi Dream Theater vieraili ensimmäistä kertaa Oulussa
14:57
Mitä ihmettä – Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän
14:29
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole
14:03
Johaug tuplasi etumatkansa ja juhli voittoa – Pärmäkoski ei pysynyt Östbergin kyydissä
12:19
Mies laittoi toisen miehen kuvan Facebook-ryhmään ja väitti sarjakuristajaksi – Rovaniemen hovioikeus tuomitsi maksamaan sakkoja ja korvauksia
135
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
55
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
25
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
24
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

138 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image