Kotimaa

Puo­lue­joh­ta­jat vaalivat vaalitentissä EU:n maa­ta­lous­tu­kia – ta­lous­ky­sy­myk­sis­tä sukeutui pientä kiistaa

Rkp:n Anna-Maja Henriksson haluaa turvata Suomen saamat maataloustuet. Arkistokuva.
Kotimaa 21.5.2019 22:54
Ossi Rajala

Maataloustuet ja ilmastonmuutoksen hillitseminen nousivat päärooliin talouskysymyksistä, kun vihreiden, Vasemmistoliiton, Rkp:n ja kristillisdemokraatit kohtasivat tiistaina Yleisradion vaalitentissä.

Yleisradion vaalitentissä olivat tiistaina mukana Pekka Haavisto (vihr.), Li Andersson (vas.), Anna-Maja Henriksson (r.) ja Sari Essayah (kd.).

Maanantaina tenttivuorossa olivat jo Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.).

Keskustelun teemoina olivat tiistaina erityisesti talous ja EU:n ulkosuhteet.

Henriksson ja Essayah korostivat EU:n maataloustukien merkitystä Suomelle ja kannattavuusongelmien kanssa painiville viljelijöille. Erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomen rahoista oli huolta.

– Haluamme kaikki syödä puhdasta suomalaista ruokaa, Henriksson sanoi.

– Maatalous tarvitsee tukensa, Essayah nosti EU:n talouskysymysten kärkeen.

Haavisto ja Andersson pitivät niin ikään maataloustukia tärkeinä, mutta visioivat niiden sisälle tai oheen tukia, jotka ottaisivat ympäristövaikutukset huomioon.

Li Andersson ja Pekka Haavisto haluavat EU:n nostavan ilmastonmuutoksen torjunnan politiikan painopisteeksi. Juha Sipilä oli Ylen tentissä maanantaina. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi

Ympäristövaikutuksia voisivat olla esimerkiksi hiilen sitominen maaperään tai vesistöjen suojelu.

Andersson ja Haavisto painottivat samalla sitä, että EU:n olisi satsattava ilmastoinnovaatioihin, kiertotalouteen ja cleantech-teollisuuteen, jotta ilmastonmuutosta hillitään ja uusia työpaikkoja syntyisi vanhojen tilalle.

Talouskysymyksistä suukopua

Tunteita nostatti hieman talouskysymyksissä se, kun puheenjohtajat kävivät läpi eurokriisin aikana tehtyjä toimenpiteitä 2010-luvun alussa.

Anderssonin mielestä talousvaikeuksiin joutuneet Etelä-Euroopan maat pantiin liian rankalle kulukuurille EU:n vaateiden takia.

– Toimenpiteet esimerkiksi heikensivät sosiaaliturvaa ja lisäsivät ihmisten pettymystä. Se auttoi oikeistopopulisteja saamaan valtaa, Andersson sanoi.

Muut puoluejohtajat korostivat yhteisten pelisääntöjen tärkeyttä.

– Euroalue olisi muuten romahtanut, Henriksson totesi.

Andersson ei ollut tästä Henrikssonin kanssa samaa mieltä.

Myös kotimaan rahakysymyksistä syntyi väittelyä keskustelun aluksi, kun Essayah epäili Suomen talouden kurjistuvan liikaa hallitusneuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan. Uusi hallitus voi mahdollisesti ottaa lisää velkaa sekä korottaa veroja.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli huolissaan siitä, että käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa tehdään Suomen talouden kannalta huonoja ratkaisuja. Arkistokuva.

Andersson ja Henriksson toppuuttelivat Essayahin huolia, mutta totesivat samalla Haaviston kanssa, ettei talousratkaisujen yksityiskohdista ole neuvotteluista vielä sovittu.

EU:lle yksi ääni

Suuria riitoja vaalikeskustelussa ei kuitenkaan ollut. Esimerkiksi EU:n ulkosuhteiden kehittämisen suhteen puheenjohtajat olivat yksimielisiä siitä, että EU:n johtajuutta ulkopolitiikassa pitäisi vahvistaa.

Nykyisin jäsenmaat eivät Pekka Haaviston mielestä jätä unionille tarpeeksi vastuuta.

– EU:lla pitäisi olla esimerkiksi YK:ssa yksi ääni. EU:n pitäisi pystyä tekemään lisäksi enemmän Iran-sopimuksen kaltaisia vahvempia ratkaisuja. Afrikka on erittäin tärkeä tulevaisuuden kannalta. Siellä on myös bisnesmahdollisuuksia, Haavisto pohti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Maa- ja metsätalouden tuet voisivat olla pelkästään ympäristötukia, koska niiden pahin vihollinen on niiden toimintaympäristö eli luonto. Yritystoiminnassa yleensä joudutaan arvioimaan ja korvaamaan ympäristölle mahdollisesti aiheutuvat haitat, maa- ja metsätaloudessa kaikki on päälaellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haavisto ja Andersson eivät nähtävästi tiedä että ympäristön suojeluun liittyvät tuet ovat olleet painotettuina eu:n maataloustuissa jo kauan aikaa. Useinkin huomaa poliitikkojen puheista ettei heillä ole asioista oikeaa tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:47
Citroen juhli kaksoisvoittoa Turkin MM-rallissa – Lappi mestari-Ogierin takana toinen
16:34
60 vuotta täyttävä PPSHP:n johtajaylilääkäri seuraa sairaalamaailman muutosta aitiopaikalta – lääkäreiden hakujärjestelmä toi uuden huolenaiheen
15:51
Kaleva oikaisee
14:27
Postilaatikon paikka johti riitaan Kemissä, 72-vuotias mies suihkutti kaasua naapurinsa kasvoille
14:16
Isokyrö on Suomen autoistunein kunta, jossa ajetaan yli 10 vuotta vanhoilla autoilla – Pohjois-Pohjanmaalla vähiten autoja Uudenmaan jälkeen
13:37
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
12:58
Arvio: The Baseballs tanssitti Teatriaa superhittien fiftaricovereilla – 50-luvun estetiikkaa syleiltiin urakalla, keikalla vallitsi viehättävän vanhanaikainen tunnelma Tilaajille
72
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
25
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
21
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
19
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
19
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saako poliisiautossa kuvata?

79 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Mitä se haittaa vaikka hytkyvät. Musiikki menee vain jäseniin. On hyvä ohjelma muuten. Olen nähnyt Paula Vesalan vauvan... Lue lisää...
VEEKU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image