Kotimaa

Puo­lue­joh­ta­jat toivoivat Ylellä kan­sain­vä­lis­tä tuo­miois­tuin­ta myös suomalaisille Isis-leirin naisille – lasten asema huolestutti

Antti Rinne, Petteri Orpo, Pekka Haavisto, Juha Sipilä, Sari Essayah, Li Andersson sekä muut eduskuntapuoluejohtajat kävivät torstaina viimeisen eurovaaliväittelyn. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 23.5.2019 22:50
Ossi Rajala

Yleisradion eurovaalikeskustelussa käsiteltiin aluksi aivan muuta kuin EU-aiheita. Puheenjohtajat kommentoivat Ylen uutista, jonka mukaan Syyrian pakolaisleirillä on 44 suomalaista, erityisesti naisia ja lapsia.

Pakolaisleirin ihmiset ovat paenneet aiemmin terroristijärjestö Isisin hallussa olleilta alueilta silloin, kun Isis ajettiin pois tukikohdistaan.

Puoluejohtajat toivoivat, että Lähi-itään saataisiin kansainvälinen tuomioistuin selvittämään, ovatko pakolaisleirin ihmiset syyllistyneet Isisin tekemään rikoksiin.

– Tuomioistuimen on kuitenkin vaikea näyttää toteen rikoksia. Leirillä olijat ovat käveleviä aikapommeja, jos he pääsevät tänne, Jussi Halla-aho (ps.) sanoi.

– Se olisi kuitenkin helpompaa, jos kansainvälinen tuomioistuin tutkisi asian, Anna-Maja Henriksson (r.) pohti.

Puoluejohtajat korostivat, että leirillä olevien lasten asema on vaikea ja heitä olisi pystyttävä auttamaan. Ymmärrystä vapaaehtoisesti Isisin toimintaan lähteneille aikuisille ei puheenjohtajilta herunut.

– He (aikuiset leirillä olijat) ovat turvallisuusriski, Sari Essayah (kd.) sanoi.

Sote herätti keskustelua

Sote-uudistus herätti myös keskustelua, kun kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtasivat Yleisradion eurovaalitentissä torstai-iltana.

Aiemmin päivällä hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) kertoi, että sote-uudistusta viedään eteenpäin 18 maakunnan pohjalta. Julkiselle sektorille tulee päävastuu

– Keskustan ruuvi toimii. Me pääsimme Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen hyväksymällä maakunnat ja nyt keskusta pääsee Rinteen hallitukseen ja saa maakuntamallin. Maakuntahallintoa ei kuitenkaan tarvita. Annetaan kunnille ja kaupungeille vastuuta tehdä, kokoomuksen Petteri Orpo sanoi.

Hallitusneuvottelijat puolustivat kuitenkin nyt syntymässä olevaa ratkaisua.

– Yksityistäminen on nyt pantu sivuun. Nyt luodaan eheät palveluketjut ja resursseja saadaan perusterveydenhuoltoon, jossa lisävoimia tarvitaan eniten, Li Andersson (vas.) sanoi.

Ilmastotyötä tehtävä

Puheenjohtajat olivat melko yksimielisiä siitä, että EU:n on tartuttava ilmasto-ongelmiin ja Suomen on EU:n puheenjohtajuuskaudella vietävä torjuntatyötä eteenpäin.

– Syksyllä EU:ssa on vietävä hiilineutraaliutta eteenpäin, Rinne sanoi.

Keskustelussa ilmastotalkoiden käytännön toimenpiteiksi esitettiin muun muassa hiilitulleja, hiilinielujen kasvattamista sekä EU:n toimia, joilla esimerkiksi Puolassa ja Saksassa siirrytään pois kivihiilestä. Esimerkiksi cleantech-teollisuuden kasvu koettiin myös mahdollisuudeksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jussi pärjäsi parhaiten vaikka kaikki kolme naisräksyttäjää olivatkin hänen kimpussaan ja hänen sanomisiaan vääristelemässä. Myötähäpeä iskee naisena aina välillä näiden kolmen puolesta...
Andersson hallituksessa on todellinen uhka Suomelle, Henrikssonilla ei ole edelleenkään mitään sanottavaa ja Essayahilla on vaikeuksia kuullun ymmärtämisessä. Haavisto, Sipilä ja Rinne hokevat samoja mantroja ja Orpo soittelee yksinäistä sävelmää sivummalla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai puolin ja toisin! Onhan koko joukko jakautunut lähtökohtaisesti ihmisoikeuksien kierrättäjiin ja yhteen tuomittuun kierrätyksen vastustajaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikamoista mielistelyä.
Ei sittentule mieleen, että maillmassa on muutama miljardi lasta ollut ja on yhä ja tulee vielä hyvin kauan olemaan aikamoisessa kurjuudessa. Onko syynä rasismin pelko - nää lapset kun on kristittyjä ja hinduja ja muita, mutta ei rauhanuskonnon harjoittajien perheistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestän ps edelleen. Menkää ihmiset sunnuntaina äänetämään, turvallisuus ensin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ääni ps:lle ei todellakaan ole mikään turvallisuuden tae, vaan se on ääni äärinationalismille, ja siitä aatteesta ei ole koskaan seurannut mitään hyvää. Kannattaisi lukea historiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ääni vasemmistolaispuolueille ei todellakaan ole mikään turvallisuuden tae, vaan se on ääni kommunismille, ja siitä aatteesta ei ole koskaan seurannut mitään hyvää. Kannattaisi lukea historiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:40
Poliisi valvoi tehostetusti raskasta liikennettä Kainuussa – maakunnan ongelmana erityisesti ylikuormat
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
59
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
56
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image