Kotimaa

Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tu­le­vai­suu­des­sa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat

Suomen-kokousta puheenjohtanut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) kertoo, että EU suunnittelee kansalaiskampanjaa oikeusvaltion tarpeellisuudesta. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 19.7.2019 20:27
Petteri Lindholm

Oikeuslaitoksen, median ja opposition tiukoille laittaneet Puola ja Unkari eivät nousseet esiin Suomessa pidetyssä EU:n oikeusministerikokouksessa. Unkarin hallinnon kontrolloima media hyökkäsi Suomea vastaan puheenjohtajakauden painotuksista.

EU:n oikeusministerikokous ei ottanut perjantaina kantaa unionia vastaan niskoittelevien Puolan ja Unkarin tilanteisiin.

– Emme lähteneet käsittelemään ollenkaan yksittäisten maiden tilanteita, sanoo kokousta johtanut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp).

Suomessa pidetyn epävirallisen kokouksen tärkein keskustelu koski jäsenmaiden oikeusvaltioiden vahvistamista.

Oikeusvaltioiden kehittäminen on valittu Suomen puheenjohtajakauden yhdeksi prioriteetiksi juuri Unkarin ja Puolan vuoksi.

Ne ovat aiheuttaneet viime vuosina lukuisia huolia EU:lle, kun niissä on kuritettu oikeuslaitoksia, kansalaisjärjestöjä, lehdistöä, yliopistoja ja opposition toimintamahdollisuuksia.

EU:n jatkuvista moitteista huolimatta maat ovat vieneet hallintojaan yhä autoritaarisempaan suuntaan ja jatkaneet demokratiaa halveksivaa linjaansa.

Henriksson on varovaisen optimistinen

Perjantain kokous enteili Henrikssonin mukaan jonkinlaista edistystä unionin oikeusvaltiokehityksen vahvistamisessa.

– Olen vilpittömästi onnellinen siitä, että tässä kokouksessa oli tosi hyvähenkinen keskustelu. Kukaan ei ollut toista mieltä (oikeusvaltioperiaatteen tärkeydestä), Henriksson sanoo.

Puolan ja Unkarin edustajat olivat paikalla Finlandia-talolla pidetyssä kokouksessa, ja he osallistuivat Henrikssonin mukaan keskusteluihin "yllättävän positiivisesti".

7. artikla ei ole tehonnut

Oikeusvaltioitaan murentaneita Puolaa ja Unkaria on yritetty saada ruotuun soveltamalla EU:n perussopimuksen 7. artiklaa, jonka nojalla jäsenmaalta voidaan viedä äänioikeus EU:n päätöksenteossa.

Viimeksi EU varoitti Puolaa vasta keskiviikkona maan tuomareiden tekemiä päätöksiä valvovasta kurinpitoelimestä, joka estää EU-komission mukaan tuomareiden riippumattomuuden.

7. artiklan sanktioiden lopulliseen langettamiseen tarvitaan kuitenkin kaikkien muiden jäsenmaiden hyväksyntä, ja toistaiseksi Puola ja Unkari ovat vakuuttaneet kaatavansa jompaakumpaa uhkaavan rankaisumenettelyn.

Suomi haluaa sitoa oikeusvaltion rahoituksen saantiin

Kun muu ei auta, niskoittelevat jäsenmaat on laitettava kuriin rahahanat sulkemalla.

Tätä on peräänkuuluttanut EU:ssa viime viikkoina pääministeri Antti Rinne (sd.), ja myös EU-komissio tukee ehdotusta.

Käytännössä rahoitusta voidaan käyttää jäsenmaiden oikeusvaltioiden turvaamiseen Suomen puheenjohtajakaudella laadittavan EU:n pitkän aikavälin rahoituskehystä tehtäessä.

Tarkoitus on kytkeä EU-rahoituksen saanti siihen, että jäsenmaa noudattaa oikeusvaltioperiaatteita.

Henriksson sanoo pitävänsä ajatusta hyvänä, mutta sitä ei käsitelty perjantain kokouksessa. Asiasta päättävät EU:n yleisten asioiden komitea ja Eurooppa-neuvosto.

– EU:ssa on yhteiset pelisäännöt, ja jos ei halua käyttäytyä niiden mukaan, niin jollain tavalla siitä pitää maksaa, Henriksson sanoo.

Keskiviikkona komissio ehdotti oikeusvaltiokysymyksen ratkaisuksi myös kansalaiskuulemisia, jäsenmaiden vuosittaisia oikeusvaltioselontekoja ja nopeutettuja toimenpiteitä rikkomustilanteisiin.

Komissaari: EU-rahat eivät saa valua korruption taskuihin

Kyse on myös veronmaksajien rahoista, huomautti Suomen-kokouksessa paikalla ollut oikeus- ja kuluttaja-asioista sekä sukupuolten tasa-arvosta vastaava komissaari Věra Jourová.

– Veronmaksajat eivät halua nähdä rahojensa katoavan joidenkin taskuihin, tai että rahoja käytetään ostamaan poliittista valtaa, Jourová sanoo.

Unkarin kohdalla huoli on kaikkein akuutein.

Siellä Konservatiivipääministeri Viktor Orbánin epäillään junailleen maahan virranneita EU-tukia läheistensä taskuihin.

Alkuvuonna Orbánin hallinto taas lanseerasi julistekampanjan, jossa EU-komission entisen puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ja unkarilais-yhdysvaltalaisen suursijoittaja George Sorosin sanotaan "vaarantavan Unkarin turvallisuuden”.

Rinne puhui samoin veronmaksajien puolesta viime viikolla.

– Minun on vaikea perustella Suomessa, miksi Suomi maksaa nettona sellaiselle maalle, jossa ei voi luottaa, että tuomioistuin toimii riippumattomasti, oppositiolla on täydet toimintaoikeudet, ja jossa sananvapaus on keskitetty vain hallituksen medioihin, Rinne sanoi Lännen Medialle viime viikolla Berliinissä.

Unkarilaislehti hyökkäsi Suomea vastaan

Puolassa ja Unkarissa Suomen puheenjohtajakauden oikeusvaltiopainotukseen ei olla oltu tyytyväisiä.

Puolan EU-lähettiläs Andrzej Sados kritisoi hiljattain Suomea suljetussa suurlähettiläskokouksessa Suomen omista oikeudellisista ongelmista, kuten saamelaisten oikeuksista, STT kertoo.

Unkarin hallinnon kontrollissa oleva Origo-lehti taas on moittinut Suomen oikeusvaltion tilaa esimerkiksi siitä, että Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta.

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa lainsäädännön perustuslainmukaisuutta valvoo sen sijaan perustuslakivaliokunta.

Henriksson kertoo sanoneensa omassa puheenvuorossaan, että kaikilla jäsenmailla olisi parannettavaa oikeusvaltiokysymyksissä.

Suomea kritisoivia lausuntoja hän pitää silti tarkoitushakuisina ja huomauttaa, että Suomi pärjää erittäin hyvin kansainvälisissä vertailuissa, joissa arvioidaan oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien toteutumista.

– Kuulostaa, että joku ajoittanut tämän juuri nyt näin, koska se palvelee ehkä jotakin omia tarpeita, Henriksson sanoo.

Aleksanteri-instituutin vanhempi tutkija Katalin Miklóssy arvioi Unkarissa julkaistuja uutisia puolustautumisstrategiaksi, jolla pyritään viemään huomiota maiden omista rikkomuksista.

– He tarttuvat lillukanvarsiin, Miklóssy sanoi.

Oikeusvaltioperiaate

Oikeusvaltioperiaatteella tarkoitetaan sitä, että julkisen vallankäytön on perustuttava kaikilta osin lainsäädäntöön.

Käytännössä se merkitsee esimerkiksi oikeusjärjestelmän toimivuutta, riippumattomuutta ja valvontaa sekä lainsäätämisen demokraattisuuta.

Oikeusvaltion kunnioittaminen mainitaan EU-sopimuksissa yhtenä EU:n perusarvoista, jonka rikkomisesta voidaan langettaa sanktioita.

Puolassa oikeudelliset loukkaukset ovat kohdistuneet etenkin maan tuomioistuimiin.

Esimerkiksi maan perustuslakituomioistuin on ollut voimaton jo vuosia, ja valtapuolue PiS pystyy käytännössä tekemään valtaosan tuomarinimityksistä.

Unkarissa rikkomukset ovat olleet vielä laajempia, ja pääministeri Viktor Orbánin uskotaan vieneen hallinon rahoja lähipiirillensä.

Lehdistö, oppositio ja kansalaisjärjestöt on pantu tiukan kontrollin alle molemmissa maissa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (80)

Puolan ja Unkarin kansalaisilla on vielä itsesuojeluvaistoa jäljellä, kun eivät halua osallistua oman kulttuurinsa ja kansansa tuhoamiseen. En ole vielä täysin menettänyt toivoani muidenkaan euroopan kansojen suhteen. Valta on otettava takaisin globaalilta kasvottomalta rahaeliitiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jussi Halla-ahokin sanoi, että EU:ssa pysytään ainakin siihen saakka, että Natojäsenyys on vahvistettu. Perusputinisteille tämä on toki katkeraa kun mieli tekisi ottaa käskyt Moskovasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeusvaltioperiaate oltava kaiken lähtökohtana kaikilla valtioilla, rahat pois populisteilta, jotka ajattelevat vain äärioikeiston etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohtui varmaan se vasemmistopopulismi, jota Suomen hallituksin on esittänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ero EU:sta palauttaa kansoille demokratian. EU:n kuristava ote vie kansoilta kolmannen valtakunnan tapaan itsenäisyyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi mitä minä luin? Demokratiaa halveksuvat? ...Mutta kenen demokratiaa?

EU:n päättäviä elimiä ja virkamiehiä ei tavalliset ihmiset pääse valitsemaan. Päätöksistä ei voi valittaa. Ei mitään läpinäkyvyyttä, ei mitään oikeusastetta joka kuuntelee. Mitenkäs näiden maiden oma demokratia ja valitut hallitukset ja johtajat, kun EU jyrää lainsäädäntöä ja "säännöksiä" kurkusta alas, halusi jäsenmaa niitä tai ei.

Täysin neurettava lähestymistapa kyseisen uutisen kirjoittamiseen. Miettikääpä sananne tarkasti uudelleen, ja palataan huudeille. Nyt loppui kalevan luku täältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyörän puola, auton sähkö puola ja Unkari vastustavat neuvotonta sosialismia , kun taas Puolan pyöräilijät ja autoilijat kannattavat Venäjän ja Unkarin kiistettyä Bio Kiistolan ajan kapitalismin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myöpä tehtiin muali , työpä että! Seepra icestation tuomarj pilli ilimoja viilsi, maetojunnaan koko konkkaronkka, kuten Turmion kätilöt on ohjeistanna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratian halveksumisesta puhuvat nyt ne samat päät jotka sulkivat enemmistön diktatuurilla yhden ison ryhmän kokonaan pois EU-parlamentin valiokuntien johtopaikoilta. Ajatella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottamatta kantaa mahdollisiin ja tuomittaviin ylilyönteihin esim. korruptioon liittyen: nämä mainitut "kansalaisjärjestöt", lehdistöt ja yliopistot ovat niin ylivoimaisesti vihervasemmistovetoisia instituutioita, ettei niiden rahoittamista voi erottaa poliittisesta vaikuttamisesta. Tämän vuoksi niiden ulkopuoliseen rahoittamiseen, esim. Soroksen toimesta, tuleekin suhtautua yhtä vakavasti kuin vaikkapa Venäjän vaikuttamisyrityksiin.

Soros on vieläpä avoimesti myöntänyt pitävänsä Euroopan rajoja "esteenä", enkä usko Putin-sedän olevan eri mieltä. Molemmat miehet suhtautuvat vihamielisesti eurooppalaisten suvereniteettiin, joten Orbanin huoli kansallisesta turvallisuudesta on täysin perusteltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

myös Suomelta. Suomen asioista päättää muutama ihminen ja halveksii näin demokratiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomi syytää miljoonia euroja maille, jotka ovat täysin korruptoituneita ja rahat päätyvät ministereiden ja muun valtaeliitin omaksi hyväksi katsomiin kohteisiin? Eikös Rinnettä ollenkaan huolestuta noiden verovarojen haaskaaminen vai onko toisten harrastama korruptio ja kansan huijaaminen sallittavampaa kuin toisten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Englannissa oli tässä taannoin kansanäänestys ja miten sen tulosta EU kunnioittaa? Suomi etunenässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tarkoitat mitä? Poistumisen koreografia on vaikea nimenomaan briteille itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu valitsee pomot kaveripiiristä, ei ääniä saaneista. Puheenjohtajien valinnassa ei noudateta äänestäjien tahtoa. Eli EU omien sääntöjen mukaan laittaa itseltään raha hanat sitten myös kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on kuin Neuvostoliitto. Komissio vastaa NKP:n keskuskomiteaa. Komission jäsenille on tärkeintä haalia valtaa ja henkilökohtaista mammonaa. Neuvostoliiton tavoin ne revitään kansalaisten selkänahoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei muutakun rahahanat kiinni näiltä mailta tytti ja rinne sitten voittakin ihmetellä miten tälle eulle kävi se hajos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (80)

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image