Kotimaa

Puita halaamalla voi saada hyödyllisiä mikrobeja – "Etsi mieluinen puu, ota hyvä halausote ja hengitä syvään"

Yksi suurikokoinen puu tuottaa happea kahden ihmisen tarpeisiin. KUVA: Janne Körkkö
Kotimaa 26.8.2019 11:21
Kaleva

Valtakunnallinen puunhalausviikko alkoi maanantaina. Kun halaat puuta, halaat samalla kymmeniä muita lajeja, esimerkiksi hyviä mikrobeja. Esimerkiksi yksi suurikokoinen puu tuottaa happea kahden ihmisen tarpeisiin. 

Puunhalausviikko kannustaa ihmisiä halaamaan puita ja osoittamaan, että he arvostavat omaa lähiympäristöään, kuten metsiä, puistoja ja luontopolkuja.

Valtakunnallisen puunhalausviikon järjestävät Viherympäristöliitto, Maa- ja kotitalousnaiset ja Luonnonvarakeskus.

Puita voi halata kaupungissa, maalla tai metsässä, joko yksin, kaverin kanssa tai isommallakin porukalla. 

Ohjeeksi annetaan: Etsi mieluinen puu, ota hyvä halausote, sulje silmät ja hengitä syvään 10 kertaa. Saat luonnosta hyviä mikrobeja, jotka vahvistavat elimistön vastustuskykyä ja ennaltaehkäisevät muun muassa allergioita.

Puunhalausviikon verkkosivujen mukaan käsiin hierottava metsäinen maa-aines lisää suoliston ja ihon mikrobiston monipuolisuutta. Nykyisen tutkimustiedon valossa laaja mikrobialtistus suojaa ihmistä monilta immuuni- ja autoimmuunisairauksilta.

Puunhalausviikon tavoitteena on kertoa puiden moninaisista merkityksistä.

Oman puunhalauskuvan ja -kokemuksen voi jakaa sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnistetta #puunhalausviikko.

MAINOS

Kommentoi

Metsässä hapekkaan ilman hengittäminen on terveyttä edistävää samoin kuin puiden halaileminen. Mäntyä ja kuusta halatessa kannattaa muistaa, että niistä tarttuu pihkaa vaatteisiin. Pihka on ihanaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Savotalla tulee useinkin puuta halattua ennenkuin kaataa sen. Vähän kuin anteeksipyyntö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi höpö, höpö. Kaikkea sitä ihmiset sekoilevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jore halasi heinäkuun viides puuta Ekenäsin Aborrevikiin seutuvilla. Sanoi seuraavana päivänä pierreensä koko yön, koska oli saanut puusta jotain pöpöjä. Terveyskeskuksessa harjoittelija oli ihmetellyt tilannetta, oli määrännyt hiilitabletteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksavana asiakkana ihmettelen lehden tasoa uutisten valinnan osalta. Eikö muiden kuin keskustan, sdp:n ja vihreiden poliitikkojen ja virkamiesten tekemiset ja poliittiset kannanotot ole sallittuja ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Saat luonnosta hyviä mikrobeja, jotka vahvistavat elimistön vastustuskykyä ja ennaltaehkäisevät muun muassa allergioita. Puunhalausviikon verkkosivujen mukaan käsiin hierottava metsäinen maa-aines lisää suoliston ja ihon mikrobiston monipuolisuutta. Nykyisen tutkimustiedon valossa laaja mikrobialtistus suojaa ihmistä monilta immuuni- ja autoimmuunisairauksilta."
Mikrobien vaikutus ihmisen terveyteen on ihan tieteellinen fakta. Mikrobit tulevat luonnosta. Pikkulapsi laittaa hiekkaa tai multaa suuhunsa, niin ällöttävältä kuin se tuntuukin, mutta saa siinä samalla hommia immuunijärjestelmälleen. Immuunijärjestelmä kehittyy vain sillä, että se altistuu mikrobeille. Puun pinnassakin on mikrobeja. Liian steriiliä purkkiruokaa syövien lasten suolisto ei kehity koska suoliston bakteerit ja mikrobit tarvitsevat stimulaatiota.
Puun kuoressakin on mikrobeja, joten mitä vikaa on antaa puulle hali ja pusu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajelin kerran pyörällä ainolanpuiston läpi ja tällanen puunhalaaja syöksyi keskeltä tietä puun kimppuun..
Meinasin ajaa ojaan kun säikähin.
Jotta että, halailkaa niitä puita ihan muualla kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ympäristömme puilla on suuri merkitys ihmisen hyvinvointiin mutta myös ilmastolle. En voisi asua ympäristössä missä ei olisi puita ympärillä. Toivoisin että ihmiset ymmärtäisivät tämän asian. Siis, halatkaamme puita tai ainakin katsella puita ja hengittää syvään. Maapallomme ei pärjää ilman metsiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärretty on! Metsät ovat maapallon keuhkot, siis elintärkeitä. Puita halaamaan ja terveyttä hakemaan. Ympäristönsuojelu on tärkeä, kaikkia koskeva tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On suorastaan pelottavaa että laatumedia julkaisee tietelliseen tietoon vedoten ympäripyöreitä ja melkoisesti oikeistuja väitteitä.

Haluaisin lähdetiedot tutkimuksista johon jutussa viitataan. Lisäksi haluaisin tutkitun analogian millä tämä mikrobialtistuksen hyödyllisyys johdetaan suoraan puunhalauksen hyödyllisyyteen.

Tutkimuksiin saa ja voi vedota vain jos asoilla on suora tutkittu yhteys. Muussa tapauksessa tämä on "Cum hoc ergo propter hoc"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyviä ja huonoja mikrobeja. Huonoille pitää altistua, jotta vastustuskyky pysyy hyvänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tärkeää kysyä maanomistajan lupa puun halamiseen. Halaaminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä varmistaa puun ikä ettei sekaannu alaikäiseen. Parhaiten se onnistuu puun kaatamalla ja tutkimalla vuosirenkaita. Toki kairaamallakin onnistuu mutta puu jää kitumaan joten paras menetelmä on kaataminen iän varmistamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kairaamista on varmistettava puun sukupuoli. Lahopökkelöiden halaaminen kaataa takuulla petiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:36
Kärpät vierailivat kauden ensimmäistä kertaa Kuopiossa, mutta voitto irtosi hampaat irvessä – "Tuosta on joskus ennenkin ammuttu etunurkasta sisään"
22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
117
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
27
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
21
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Entisenä kouluttajana muistan, että kateus vie kalatkin vedestä, Kateus on köyhyyden sisar, Kateus ei kauas kanna. Kateu... Lue lisää...
Koulittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image