Kotimaa

Puhu ala­pää­on­gel­mis­ta avoimesti, sillä ne ovat yleisiä – lan­tion­poh­ja­vai­vat vaikuttavat usein seksielämään

Lantionpohjan lihaksistoon erikoistuneet fysioterapeutit Tarja Koukkula ja Liisa Malmlund tietävät, että lantionpohjan vaivat aiheuttavat ongelmia niin miehille kuin naisillekin. Usein vaivat heijastuvat myös seksielämään. KUVA: Esko Tuovinen
Kotimaa 19.11.2017 18:11
Tuulia Viitanen

Uloste karkaa. Aivastaessa pissa tirahtaa housuun. Onko tuttua?

Lantionpohjavaivoista ei juuri puhuta, vaikka ongelmat koskettavat meistä useita.

– Moni kuvittelee olevansa vaivojensa kanssa yksin, eikä sen vuoksi puhu ongelmista, kertoo kirurgian ja gastrokirurgian erikoislääkäri Tarja Pinta Seinäjoen keskussairaalasta.

Vastaanotolla käykin usein potilaita, jotka ovat kärsineet vaivoistaan jo vuosia. Tällöin jo pelkästään tieto, ettei ole ongelmien kanssa yksin, saattaa helpottaa oloa.

Syitä ongelmiin on lukuisia.

Tarja Pinta kertoo, että etenkin naisilla, joilla on takana monta raskautta, lantionpohja saattaa laskeutua ja aiheuttaa vaivoja.

Oireet tulevat vähitellen, joten niitä voi olla hankala yhdistää raskauksiin ja synnytyksiin. Ilmaa tai ulostetta voi karata tahattomasti. Oireena voi olla myös ulostamisvaikeus. Suoli ei tunnu tyhjenevän kokonaan tai vessaan on aina kiire.

– Taustalla on usein vanha synnytysvaurio, ikääntymisestä johtuva lantionpohjan lihasten laskeuma tai peräaukonseutuun kohdistuneet toimenpiteet, Pinta kertoo.

Jos uloste karkaa tahattomasti, syy löytyy usein peräaukon sulkijalihaksen toimintahäiriöistä.

Sulkijalihas on voinut repeytyä synnytyksessä, mutta vaivat tulevat esiin vasta vanhemmiten, kun lihaksisto muutenkin heikkenee ja vaihdevuodet alkavat.

Vaurio voi tulla myös esimerkiksi seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Näitä kohtaa satunnaisesti ja yleensä niistä on vaikea puhua, Pinta sanoo.

Vaiva on kiusallinen, sillä tavallinen elämä häiriintyy, kun kauppareissuja tai matkoja ei voi tehdä pelkäämättä, että housut tuhriintuvat.

Pinta muistuttaa, että sulkijalihaksen repeämä pitää aina hoitaa hyvin ja ohjata potilas fysioterapiaan, jotta mahdollisia myöhempiä vaivoja voitaisiin ennaltaehkäistä.

– Silti piileviä vaurioita voi jäädä.

Erilaiset lantiopohjavaivat tulisi aina tutkia.

Lantionpohja on kokonaisuus, joka koostuu useista lihaksista ja johon monet sisäelimet kuten virtsarakko, peräsuoli, emätin ja kohtu ovat yhteydessä.

Lääketieteen tohtori, kirurgian ja gastrokirurgian erikoislääkäri Tarja Pinta on tutkinut lantionpohjavaivoja myös väitöskirjassaan. Hän toivoo avointa keskustelua asiasta, sillä vaivat ovat yleisiä.

Usein vaivoja tutkitaankin yhteistyössä gynekologin tai urologin kanssa.

Lantionpohjavaivoista kärsivät myös miehet. Miehillä on sekä virtsankarkailua että ulosteenpidätyskyvyttömyyttä. Esimerkiksi eturauhasen höyläys tai leikkaus saattaa heikentää virtsan pidätyskykyä. Sitä voidaan hoitaa lääkkeillä ja kirurgisilla toimenpiteillä.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on tehty lantionpohjafysioterapiaa yli 20 vuotta. Siihen erikoistunut fysioterapeutti ja Suomen lantionpohjan fysioterapeutit -yhdistyksen puheenjohtaja Liisa Malmlund sanoo, että lantionpohjavaivat vaikuttavat usein seksielämään. 

Oireista ei kehdata puhua kumppanille ja tuhriminen, virtsankarkailu tai ummetusongelmat hävettävät.

- Yhdyntä saattaa sattua tai paineentunne saattaa olla suuri. Moni kärsii haluttomuudesta, kun arkielämä on vaivojen vuoksi hankalaa, eikä asioista puhuta, Malmlund kertoo.

Malmlund muistuttaakin, että vaihdevuosien jälkeen on tärkeää hoitaa limakalvoja.

Myös virtsarakkoa voi kouluttaa. Vessassa ei kannata rampata koko ajan, vaan voi opettaa rakkoa tyhjenemään tiettyinä aikoina. 

Lantionpohjan lihasten heikkous

Oireet

Virtsankarkailu tai ulosteen pidätyskyvyttömyys, seksuaalitoiminnan häiriöt, gynekologisten elinten ja peräsuolen laskeuma ja lantion alueen kiputilat.

Tutkimus

Ultraäänitutkimuksella voi katsoa, ovatko sulkijalihakset ehyet. Erillisellä tutkimuksella voi myös selvittää, kuinka sulkijalihas toimii ja onko sen tunnistuskyky hyvä.

Lantionpohjaa voi tutkia myös varjoainekuvauksella. Oireita voivat aiheuttaa peräsuolen, emättimen ja ohutsuolen laskeumat. Myös kohdunpoisto saattaa lisätä laskeumaoireita.

Usein tehdään myös paksunsuolen tähystys, jolla suljetaan pois paksusuolen syöpä.

Hoito

Ensihoitona on aina suolen toiminnan tasaaminen ruokavaliolla ja apteekista saatavilla kuituvalmisteilla.

Lantionpohjan lihaksia voi vahvistaa myös fysioterapiassa. Lantionpohjan lihaksia voi myös aktivoida hermostimulaatiolla.

Hankalassa tilanteessa leikkaushoito, jossa kohotetaan ohutsuolta, virtsarakkoa ja emätintä.

MAINOS

Kommentoi

Lääkärille pääsy ei aina poista ongelmaa. Mieslääkäri ei katsonut laskeutunutta kohtuani tarpeelliseksi korjata, vaikka kärsin vaivasta vuosikausia. Pääsy naislääkärin luokse autoi heti ja pääsin leikkaukseen. Mistä olen hyvin kiitollinen. Ei ulosteen jämähtäminen suoleen mikään pieni ongelma ole. Seksielämäkin palautui normaaiksi leikkauksen myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin sain kuntoon itse kun "voimistelin en tarvinnut minkäänlaisia muuta kun en syö liiikaa ja pidän vatsantoiminnan normaali syönnillä kunnossa ja wc pitää olla että pystyy käymään kun tarve vaatii niin ok ja omin neuvoin tulen ihan toimeen tällaisen asian kanssa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos tästä. Nyt sen sijaan, että pääsisin tarvittaessa vessaan, pääsen kuulemaan miten itseään voi kouluttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Miksi sitten valehtelen? Olen nyt vuodesta 2011 kirjoitellut näitä, suurimmaksi osaksi välillä täysin kopioituja aloituk... Lue lisää...
Y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image