Kotimaa

Puhelimia seurataan jo, kerätty tieto on anonyymia

KUVA: Heikki Uusitalo
Kotimaa 29.9.2014 6:02 | Päivitetty 29.9.2014 14:00
Jaana Mattila

Kun puhun puhelimeen autoa ajaessani, handsfree-laitteella tietenkin, matkapuhelinverkko välittää tiedon liikkumisestani Liikennevirastolle. Virastolle tiedon on myynyt puhelinoperaattori Telia-Sonera.

Operaattorilla on 2,5 miljoonaa asiakasta. Heidän autolla liikkumisensa välittyy jo nyt Liikenneviraston tietojärjestelmään. Virallisesti palvelu otetaan käyttöön kuukauden kuluessa.

Kyse on matka-aikapalvelusta, jonka avulla viranomaiset keräävät tietoa autojen liikkumisesta tieverkossa. Tiedolla selvitetään liikenteen sujuvuutta ja paikannetaan mahdollisia häiriöitä.

Kerätty liikkumistieto on anonyymia, eikä tietoa voi palauttaa yksittäiseen SIM-korttiin. Tiedon anonymiteetille on haettu varmistus Tietosuojavaltuutetun toimistosta. Telia-Soneralta korostetaan, että tiedonkeruu ei loukkaa yksilönsuojaa.

Kännykkä korvaa kamerat

Viranomaiset ovat  selvittäneet matka-aikaa ja liikenteen sujuvuutta ennenkin. Vanhassa järjestelmässä maanteille asennetut kamerat kuvaavat autojen rekisterikilpiä, ja autojen liikkumista lasketaan paikkakuntien A ja B välillä.

Nyt liikennettä voidaan seurata kännyköiden avulla.

”Telia-Sonera voitti Liikenneviraston kilpailutuksen. Heidän ratkaisunsa perustui matkapuhelinverkkoon. Matka-aikaa mitataan autoissa olevista matkapuhelimista”, Liikenneviraston yksikönpäällikkö Juuso Kummala kertoo.

Telia-Soneran kehitysjohtaja Jouni Sintonen kertoo, että matkapuhelimen liikkumisnopeus erottaa autoilijan tietojärjestelmässä. Kännykän pitää olla ”aktiivinen” eli sillä täytyy puhua, viestitellä, pelata tai plarata nettiä, jotta puhelimen liikehdintä näkyy tietoverkossa. Ei riitä, että puhelin on päällä.

Juttua muokattu 29.9. kello 14. Jutussa väitettiin, että satelliitti paikantaa autoilijan kännykän matkapuhelinverkossa ja välittää tiedon auton liikkeistä Liikennevirastolle. Satelliittipaikannusta käytetään vain älyliikennepalveluissa, kuten Telia-Soneran Matkalainen-palvelussa, jossa tiellä liikkuva täytyy paikantaa palvelujen tarjoamista varten.

Lue lisää 29.09.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (86)

Pöyristyttävää, että Orwelin utopia ei enää ole utopia. Bilderbergerit ja muu eliitti haluaa kontrolloida bigdataa ja tietohan on valtaa. Lukemattomia keinoja rahastaa ja valvoa kansalaisia, kukaan ei pistä vastaan. Lampaat määkii kun rattaat pyörii kohti epätoivoista tulevaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko kirjoittaa kun näin tämän jutun. Miten hätätilanteessa 112 ei osannu paikantaa kännykkääni olin puristuksissa autossa johon rattijuoppo törmäsi. Sain itse soitettua apua mut kappas kysytään tietä eivät voineet selvittää heti missä olen autossa puristuksissa. En saanu päätäni käännettyä näin vaan eril. maamerkkejä millä perusteella sit sain apua mutta avun tulo kesti. Et pitääköhän ihan paikkaansa seuranta eipä oo ainakaan tarkkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

samapa tuo vaikka vaihdatkin, silti tietosi välittyy ihan samalla tavalla.Jos siis räpläät puhelinta ajonaikana tai joku muu autossa oleva sitä tekee. Itse teen niin että otan puhelimesta akun pois ja lähden ajelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällähän tämä seuranta toiminut pitkän aikaa,siis ainakin ulkomaalaisille.On todisteita asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä heitän autoa ajaessani kännykän tyhjään kahvipakettiin koska se on foliota eikä yhteydet sillon pelaa. Puhelimen kautta voidaan kuunnella vaikka se ei olisi päällä. Tämän takiahan ministereitä on ohjeistettu jättämään luurit pois kokouksistaan.

Tuo, että puhelinta ei voi paikantaa, jos ei eitä räplää on kyllä täyttä tuubaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä voi paikantaa, muttei niin hyvin että siitä olisi hyötyä liikenteenseurannassa.
Vastaavia on ollut muissa maissa jo vuosikausia ruuhkanseurannassa - Suomessa taasen ei ole ruuhkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä jos nostetaan autoiluun liittyviä veroja, niin silloin kansalaiset alkavat ajamaan enemmän ja siten tuottamaan enemmän verotuloja valtiolle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun yhteiskunta menee yhä syvemmälle harhaluuloisuudessa, valvonta ja ihmisten vahtiminen lisääntyy, aina asioille löytyy muka jokin hyvää tarkoittava syy, todellisuus voi olla jotain aivan muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

todellista kansalaisten kyttäystä, kannattaakin pitää kännykkää kiinni, jos ei sitä halua seurattavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siitä minä anna pisteet, että sanovat sen ainakin suoraan. Ilman viranomaisten tunnustusta tämäkin aihe olisi ollut hieman että "aa että salaliittoa sinä epäilet, oletko foliohattu".

2000-luvun alussa USA:ssa tapahtui massiivinen muutos hallintokoneiston roolissa yhteiskunnassa. Sanottiin, että me suojellaan teitä terroristeilta ja kenenkään muun dataa ei kytätä kuin terroristien. Kymmenen vuoden jälkeen herra Snowden paljasti, että se siitä yksityisyyden suojasta. Kaikkien kaikki tiedot oli tallennettu jokaista pilkkua myöten. Nyt sitten meillä pitäisi luottaa suomalaisiin virkamiehiin. Onko meillä jokin erityinen syy luottaa suomalaisiin virkamiehiin? Ja Telia-Sonera on rahasta valmis myymään vaikka mummosi. Korporaatiolla ei ole sielua tai tunteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä se Euostoliitto tettää,on se mukava olla "vapaassa" Euvostoliitossa jossa kaikki tavarat ja palvelut ja ihmiset on vapaita liikkumaan... näihän meille luvattiin... mutta todellisudessa Passia pitää näyttää paljon enemmän ja lentokoneissa ei saa kuljettaa juuri mitään enään ja auto vero on noussut vaan ja ulkomaan komennuksilla kyttääminen ja pilkun viilaaminen ja sääntöjen keksiminen on kiristybyt vaan sellainen se Euvostoliitto oli sitten Ihan kuin Neuvostoliiton kopio Moskova on nyt Bryssel johon kaikki politikot tähtää jossa on kaikki tulevaisuden kasvu ja huippu palkkaiset virat kaikki muu on tuhoon tuomittua.
Ps. ois pitänyt uskoa Soinia ja Väyrystä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seurataanhan nykyään autojakin ja vieläpä tarkemmin kuin voidaan seurata kännyköitä. Kännykkää voi paikantaa vain jostain sadasta metristä kilometriin olevalle alueelle. Navigaattorin taas muutamaan metriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on nyt käynnissä ns. koe tulevaisuuden tienkäyttömaksuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvi piipahtaa kuin Haaparannassa ostoksilla niin kännykkään tulee muutamassa minuutissa puhelutarjouksien ohjeet kotimaan ulkopuolelle. Joten tekniikka on muidenkin käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisiä verkko-operaattoreita ovat DNA, Sonera ja Elisa / Saunalahti. Joista DNA + Sonera alkaa tehdä yhteistyötä ainakin Itä- ja Pohjois-Suomessa mm. rakentamalla yhteisiä mastoja. Tällä hetkellä ainoaksi anonyymiksi operaattoriksi jää Elisa / Saunalahti.

Ratkaisuksi PREPAID. Käy kioskilta ostamassa käteisellä prepaid-liittymä, johon et lataa puheaikaa koskaan netistä, vaan kioskilta. Valitse prepaid liittymäksi operaattori, joka toimii Elisan verkossa.

Äänestetään jaloilla, ei tämä homma muuten paremmaksi muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja se satelliitti ei paikanna yhtään mitään edelleenkään. Kännykkä paikantaa itsensä satelliittien perusteella. Tarkkuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (86)

Uutisvirta

12:32
Tutkijat löysivät verestä 14 merkkiainetta, jotka voivat varoittaa lähestyvästä kuolemasta – "Ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa"
12:01
Venezuelan Maduro myönsi suorat neuvottelut Trumpin hallinnon kanssa
11:49
Ministeri Andersson tukee saman ministeriön kollegaansa: Korkeakoulujen 60 miljoonaa saatava ensi vuoden budjettiin
11:35
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman
11:27
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
11:08
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
11:00
Turusta Helsinkiin matkannut Intercity-juna joutui pysähtymään savun hajun vuoksi: yksi vaunu suljettiin kokonaan
61
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
41
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
31
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
28
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – kaupunginjohtaja Laajala: "Velkamäärämme kasvaa ja perusrakennetta pitää tarkastella"
23
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
20
Kaleva kurkisti Oulun kauppahallin työmaalle ja hallin länsisiiven hupun alle – siiven lisäkerrokseen tulee uusi ilmastointikonehuone
18
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image