Kotimaa

Puheenvuoro: Naiset pitää nähdä aktiivisina toimijoina hu­ma­ni­taa­ri­ses­sa työssä eikä vain uhreina

Tänään maanantaina 19.8. on kansainvälinen humanitaarisen avun päivä. Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski korostaa naisten osallistamisen tärkeyttä avustustyössä. KUVA: Benjamin Suomela/Finnish Red Cross
Kotimaa 19.8.2019 6:00 | Päivitetty 19.8.2019 9:58
Tiina Saarikoski

Humanitaariset kriisit ovat lisääntyneet. Naiset ja tytöt kantavat usein raskaan taakan kriiseissä. SPR:n Tiina Saarikoski kirjoittaa Lännen Median puheenvuorossa, että heidän äänensä pitää saada paremmin kuuluville.

Ymmärrys kriisien, kuten konfliktien ja luonnonkatastrofien, vaikutuksista naisiin ja miehiin on syventynyt. Siihen on kuitenkin vielä matkaa, että naiset ymmärretään aktiivisina toimijoina – ei ainoastaan uhreina – kriiseistä selviytymisessä. Naiset joutuvat kuitenkin usein ensimmäisten joukossa vastaamaan kriisien seurauksiin.

Konfliktien määrä on ollut kasvussa vuosikymmenen alusta. Sotatilanteissa miehiin ja naisiin kohdistuu erilaisia riskejä. Miehiä värvätään, vangitaan, tapetaan ja he saattavat joutua tahdonvastaisten katoamisten uhreiksi, kun taas naiset kohtaavat enemmän seksuaalista väkivaltaa tai jäävät perheen elättäjiksi. Naiset pitävät usein yhteisön pystyssä sodan jaloissa tai sen jälkeen.

Monet naiset ja lapset päätyvät pakolaisiksi maansa sisällä tai sen rajojen ulkopuolelle. Naisten on vaikeaa paeta lastensa kanssa pidempiä matkoja turvaan.

Siirtolaisuudessa ihmiskaupan ja seksiorjaksi joutumisen riskit ovat merkittävät naisille. Lisäksi lapsiavioliittojen määrät kasvavat sota- ja katastrofitilanteissa.

Seksuaalisesta väkivallasta, erityisesti raiskauksista, sota- ja katastrofitilanteissa puhutaan jo, mutta niitä raportoidaan yhä vähän. Vain harva raiskaustapaus tuomitaan oikeudessa.

Raiskauksella on myös vahva sosiaalinen ulottuvuus. Aviomies saattaa jättää raiskatun vaimon tai oma perhe hylätä. Raiskattu voi joutua lapsineen yhteisönsä tai asuinseutunsa ulkopuolelle vailla toimeentuloa, tai jopa "kunniamurhan” tai pakkoavioliiton kohteeksi.

Naisten eliniänodote laskee kriiseissä enemmän kuin miesten

Erään tutkimuksen mukaan naisten eliniänodote laskee enemmän kuin miesten katastrofien jälkeen. Katastrofit murentavat eniten juuri haavoittuvassa asemassa olevien selviytymismahdollisuuksia.

Kriisit vaikuttavat usein synnytys- ja neuvolapalveluiden saatavuuteen, mikä voi koitua naisille hengenvaaralliseksi. Kolme viidestä äitiyskuolemasta tapahtuu maissa, jotka luokitellaan luonnonkatastrofin tai konfliktin takia hauraiksi valtioiksi.

Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä ja luonnonkatastrofeja sekä uhkaa tiettyjen alueiden elinkelpoisuutta. On odotettavissa, että ilmastonmuutos kiihdyttää konflikteja alueilla, joilla resurssit käyvät niukemmiksi ja joihin suuret väestönliikkeet suuntautuvat.

Nytkään kriiseihin vastaamiseen kohdistettu rahoitus ei ole pysynyt mukana tahdissa, kun avustettavien ihmisten määrät ovat paisuneet ennätyssuuriksi. Määrällisesti myös naisten humanitaariset tarpeet kasvavat tulevaisuudessa.

Paikallisia naisia oltava aina mukana avustustyössä

On äärimmäisen tärkeää, että avustustyössä on aina mukana paikallisia naisia sekä heihin yhteisöissä kohdistuvan avustuksen suunnittelussa että humanitaarisina työntekijöinä. Vain näin saadaan muuten näkymättömiksi jäävät ongelmat esiin ja avustukset kohdennetaan tehokkaasti.

Jos halutaan puhua kuukautisterveydestä, äitiyshuollosta, seksuaali- ja lisääntymisterveydestä tai auttaa seksuaalisen väkivallan uhreja, avunsaajia on lähes mahdoton tavoittaa ilman naistyöntekijöitä.

Esimerkiksi Syyriassa toteutettavassa hankkeessa naiset eivät pääsisi hoitoon tietyissä yhteisöissä, ellei hoitotiimissä olisi mukana naisia. Syyriassa työskentelevä suomalainen avustustyöntekijä kertoo myös, että fysioterapeutit käyttävät palkkaansa joko vanhempien tai oman perheensä tukemiseen.

Työntekijän mukaan tämän toimeentulon merkitys korostuu erityisesti niillä, joiden kodit ovat tuhoutuneet taisteluissa ja jotka ovat näin joutuneet maansisäisiksi pakolaisiksi.

Gwain isoäitien ryhmä toimii katastrofitilanteissa

Vahvistamalla ja osallistamalla naisten ryhmiä saadaan heidän äänensä kuuluviin naisten oikeuksien edistämiseksi. Yhtenä esimerkkinä tästä ovat Gwain isoäidit.

Isoäitien ryhmä pitää huolta noin 400 orpolapsesta Keski-Zimbabwessa. Ryhmä toimii myös katastrofitilanteissa ja rakennuttaa suomalaisella tuella kuivuudesta kärsivälle alueelle vesiputkea, jota he ovat itse myös kaivaneet.

Humanitaarista työtä tekeviä suomalaisia kansalaisjärjestöjä ovat Fida International, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset ry, Plan International Suomi, Suomen Lähetysseura, Suomen Pakolaisapu, Suomen Punainen Risti ja Suomen World Vision. Ne uskovat naisten osallistamiseen aktiivisina toimijoina humanitaarisissa kriiseissä ja tukevat heidän voimaantumistaan kriiseissä. Tällä varmistetaan se, ettei ketään unohdeta.

Kirjoittaja on Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö ja kirjoittaa kaikkien artikkelissa mainittujen järjestöjen puolesta.

MAINOS

Kommentoi

SPR ja feminismi. 2 asiaa joiden takia en laita lanttiakaan enää mihinkään keräykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin!! Nuo kaksi järjestöä ovat järjestämässä kriisejä ja turvattomuutta ja vähättemässä itse rikoksen tekijöiden osallisuutta!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan, huonontaa vain tilannetta kun sotkee avustustyön ja feminismin keskenään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän on kyse ihmisoikeuksista eikä feminismistä. Vai ajatteletko, etteivät naiset ole ihmisiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:46
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
28
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
15
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Viedäänkö suomalaista sianlihaa kohta Venäjän läpi junalla Kiinaan? – Vientisopimus sisältää nyt myös jäähdytetyn lihan viennin ja lisää on tulossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image