Kotimaa

Puheenvuoro: Maakuntavero voisi kiristää verotusta – Sote-palvelujen rahoitus kuuluu asian­tun­ti­joi­den mielestä valtiolle

Monikanavarahoituksen purkaminen vaikuttaa muun muassa työterveyshuoltoon ja yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksiin. Näihin korvauksiin ei kirjoittajien mielestä tule tässä vaiheessa puuttua, koska odotusajat terveyskeskuslääkärille ja erityisesti hammashoitoon ovat liian pitkät. KUVA: Nina Susi
Kotimaa 28.9.2019 9:00
Arto Alanko

Professori Arto Alangon ja lääkintöneuvos Sakari Alhopuron mielestä lainsäädännön ja rahoituksen pitää olla yksissä käsissä. Itsenäisten maakuntien toimintaan ja taloudenhoitoon olisi vaikea puuttua. Hallitusohjelman mukainen esitys on kirjoittajien mielestä niin monimutkainen, että se vaarantaa jälleen sote-uudistuksen toteutumisen.

Antti Rinteen hallituksen tuoreessa budjettiesityksessä luvattiin muun muassa perusterveydenhuollon 7 päivän hoitotakuu, ja siihen varattiin 60 miljoonaa euroa ensi vuodelle. Tehostetun palveluasumisen 0,7 hoitajan mitoitus tullaan kirjaamaan lakiin, mutta tarvittava rahoitus tulee myöhemmin. Mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamiseen varataan 60 miljoonaa euroa vuosille 2020–2022.

Lääkintöneuvos Sakari Alhopuro.

Hyvä näin, mutta kuntien mahdollisuudet lisätä omia menojaan ovat nyt vajavaiset huonon taloustilanteen takia.

Sote-uudistuksen tavoitteena on parantaa palveluiden vaikuttavuutta ja tuottavuutta sekä hillitä kustannusten nousua. Hallitusohjelman mukaan sote-uudistuksesta vastaavien maakuntien verotusoikeus ja monikanavarahoituksen purkaminen valmistellaan parlamentaarisessa komiteassa vuoden 2020 loppuun mennessä siten, että muutos ei kiristä kokonaisverotusta.

Alkuvaiheessa maakuntien rahoitus perustuu maakuntaveron sijasta valtion rahoitukseen.

Sote-menot vaihtelivat maan eri osissa lähes 20 prosenttia

Eduskuntaryhmien tulisi ripeästi harkita rahoituskomitean työskentelyä varten eräitä kysymyksiä, joilla on merkittäviä vaikutuksia käytännön toimintaan.

Meidän kirjoittajien mielestä lainsäädännön ja rahoituksen pitää olla yksissä käsissä. Siksi sote-palvelujen rahoitus- ja järjestämisvastuun tulee kuulua valtiolle eikä maakunnille, jotka voisivat vastata palvelujen tuottamisesta.

Valtionrahoitus tulisi jakaa maakunnille väestön tarpeisiin perustuvien kriteerien mukaisesti. Maakunnat tulee voida perustaa kuntayhtymäpohjalta, ja niiden valtuutetut tulee valita vaaleilla, kuten aikanaan Kainuun maakuntamallissa.

Tarvevakioidut sote-menot vaihtelivat 2017 maan eri osissa lähes 20 prosenttia. Tarvevakioidut menot ovat tilastotietoa, joka auttaa tarkastelemaan kuntien vuosittaisia sosiaali- ja terveydenhuollon asukaskohtaisia nettomenoja.

Professori Arto Alanko.

Tarvevakioitujen menojen vaihteluun vaikuttavat palvelujärjestelmän rakenne ja tuottavuus, mutta myös alueellisista seikoista ja väestöstä johtuvat syyt.

Ennen kuin tarvevakioitujen menojen vaihtelu oleellisesti vähenee, ei maakuntaverotuksen käyttöönottaminen ole mitenkään perusteltua, koska se lisää riskiä verotuksen kiristymisestä.

Väestönmuutos tulee jatkossa kiihdyttämään useiden maakuntien tulopohjan heikkenemistä. Tällöin jouduttaisiin turvautumaan verojen ja maksujen korotuksiin, lainarahoitukseen tai valtion ja muiden maakuntien tukeen.

Itsenäisten maakuntien toimintaan ja taloudenhoitoon olisi vaikea puuttua, vaikka tavoitteena on turvata koko maassa yhdenvertaiset ja laadukkaat palvelut sekä hillitä kustannusnousua.

Odotusajat etenkin hammashoitoon liian pitkät

Monikanavarahoituksen purkaminen vaikuttaa muun muassa työterveyshuoltoon ja yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksiin. Näihin korvauksiin ei tule tässä vaiheessa puuttua, koska odotusajat terveyskeskuslääkärille ja erityisesti hammashoitoon ovat liian pitkät.

THL:n tutkimuksen mukaan maaliskuussa 2019 vain 40 prosenttia potilaista pääsi ei- kiireelliseen terveyskeskuslääkärin hoitoon viikossa ja vastaava osuus pääsi hammaslääkärille vasta 3 viikossa. Hoitoon pääsyä voidaan parhaiten parantaa palvelusetelin ja kelakorvausten avulla. Työterveyshuollon järjestämistapaan ja rahoitukseen ei myöskään tule puuttua ennen kuin julkinen terveydenhuolto toimii siten, että ei- kiireelliseen hoitoon pääsee viikossa.

Hallitusohjelman mukainen esitys on niin monimutkainen, että se vaarantaa jälleen sote-uudistuksen toteutumisen. Esimerkiksi yhden maakunnan muista alueista poikkeava ratkaisu voi olla riski, joka voi johtaa perustuslaillisiin ongelmiin. Siksi sote-uudistuksessa tulisi edetä koetellun lainsäädännön pohjalta ja antaa tilaa alueellisille ratkaisuille.

Arto Alanko on helsinkiläinen professori ja lääketieteen ja kirurgian tohtori, joka on toiminut pitkään kuntien ja kuntayhtymien sote-selvityshenkilönä. Sakari Alhopuro on turkulainen lääkintöneuvos, lääketieteen ja kirurgian tohtori sekä terveyspalvelujen kehittäjä, joka on mm. lahjoittanut kuusi professuuria Turun ja Helsingin yliopistoille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Palataanko alkuperäiseen Sairaanhoitopiiriin jossa valtio oli päärahoittaja, ei huono. Mutta..jääkö tähän edelleen se vanha kyläpolitikointimahdollisuus kun yritetään kehittää. Ensin on hyvät suunnitelmat, sitten tulee puoluepolitiikka, sitten aluepolitiikka, sitten yksittäisen valtuutetun ja kansanesustajan etu, että pääsenkö läpi seuraavissa vaaleissa ja sitten ei jääkkään hyvästä sunnitelmasta mitään käteen.
Tämä oli alkuperäinen ongelma. sen lisäksi että pikkukunnilla on pienet hartiat, mutta samalla sen edustajilla pienet ajatusympyrät ! Joskus melkein ihan vain omat pienet yksityiset tai sukulaisen kokemukset joilla kantaa otettiin valtakunnallisiin asioihin !!
Huonosta hallinnoinnista huolimatta terveydenhoito on huippua ja kehittynyt valtavasti. Kiitos hyvien ammattilaisten joilla on sydän paikallaan ja jotka osaavat uida näissä alati muuttuvissa hallintohimmeleissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:30
Pohjois-Pohjanmaan museon sisäilmatulokset saadaan viikkojen päästä
19:00
Korvausehdoissa on merkittäviä eroja vakuutusyhtiöiden välillä – osa korvaa keski- ja toiset puuskatuulen perusteella myrskyvahinkoja
18:51
Brittimatkustaja halusi pois Milanon koneesta Lontoossa koronaviruspelon vuoksi – Finnair lentää normaalisti Milanoon
18:35
Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa useita onnettomuuksia – pelastuslaitos kehottaa varovaisuuteen liikenteessä
18:11
Pohjankartanon remontissa pikkuetappi, nyt tehdään juhlasaliosan vesikatto
18:04
Taloussanomat: Perinteistä Lapin Kulta -kolmosolutta toimitetaan enää isoissa tankeissa ravintoloille ja sekin loppuu kevään aikana
18:01
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – EU ei ole vielä asettamassa matkustusrajoituksia
109
Entä jos Sauli Niinistö jatkaisi poikkeuslailla presidenttinä? Maaseudun Tulevaisuuden kyselyn tulos yllättää asiantuntijan
62
Kerro meille: Missä on kuoppaisia ja huonoja teitä Oulun seudulla?
60
Hengitystietulehduksia sairastavat potilaat ruuhkauttaneet akuuttivastaanotot ja päivystyksen Oulussa – liikkeellä influenssaa ja RS-virusta
34
Noin 30 mielenosoittajaa puolusti Hietasaaren metsiä Oulussa
27
Oman uskonnon opetus takaa vähemmistölapselle oikeuden olla omanlaisensa lapsi Lukijalta
18
Henkilöauto lähti heittelehtimään ja osui kaiteeseen Pohjantiellä, loukkaantumisilta vältyttiin
12
Tuulivoimaloiden lupakäytäntöjä tarkasteltava – ajantasaisella lainsäädännöllä vältyttäisiin valitusprosesseilta, joilla kuntalaiset peräävät oikeuksiaan Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono seuraavissa Lapin kunnissa: Sodankylä, Savukoski ja Inari lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

219 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Ikävä jos noin huonosti on tilsnne. Mutta turha on yleistää, sillä monella on kyllä kavereita ja ystäviä ympärillä. Mutt... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image