Kotimaa

Puheenvuoro: Kanadassa kannabikseen kielteisesti suhtautuva suomalainen on kummajainen – Olisiko meilläkin aika puhua aiheesta suoraan?

Kanadassa kannabis- ja hamppuala on laillistettu niin pitkälle, että pääkaupunki Ottawan päämessukeskuksessa järjestettiin marraskuussa alan tuotteisiin erikoistunut messutapahtuma Cannabis & Hemp Expo. Näytteillä ja myytävänä oli käyttövälineitä ja esimerkiksi kannabiksen tuoksuisia Wunderbaum-versioita.
Kotimaa 8.6.2019 9:00 | Päivitetty 8.6.2019 10:07
Marko Ollonqvist

Kannabis laillistettiin Kanadassa, koska sen kieltäminen lailla ei ollut toimiva ratkaisu. Muuten nuhteettomasti eläneet nuoret saivat rikosrekisterimerkintöjä ensimmäisistä kokeiluistaan, ja poliisin resursseja ei riittänyt oikeiden rikollisten valvontaan.

Marko Ollonqvist

Kanadassa kannabis laillistettiin 17. lokakuuta 2018.

Olen asunut maassa vähän yli puoli vuotta. Jo ensimmäisinä päivinäni kiinnitin huomiota omituiseen makeaan tuoksuun.

Suomalaisena huomasin välittömästi pohtivani, onko kannabiksen laillistaminen oikea päätös vai ei?

Lähestyin asiaa monelta kantilta. Onko kannabis vähemmän haitallista kuin alkoholi tai tupakka?

On.

Voiko se aiheuttaa riippuvuutta, vaikka se ei itsessään sisällä riippuvuutta aiheuttavia ainesosia?

Voi.

"En tiedä ainoaakaan ihmistä, joka ei olisi kokeillut kannabista"

En tuntunut pääseväni pohdinnassani minkäänlaiseen lopputulokseen, ja lopulta päätin hakea apua paikalliselta ihmiseltä, Andylta (nimi muutettu), joka tietää aiheesta paljon enemmän kuin minä.

Nostin kissan pöydälle. Kerroin hänelle, miten meitä Suomessa on peloteltu pienestä pitäen kannabiksen vaaroilla.

Hän oli ihmeissään, kun kerroin, etten ollut koskaan kokeillut kannabista.

“What? Never?”

“En tiedä ainoaakaan ihmistä, joka ei olisi koskaan kokeillut kannabista jossain muodossa”, hän jatkoi.

Kanadassa kannabis- ja hamppuala on laillistettu niin pitkälle, että pääkaupunki Ottawan päämessukeskuksessa järjestettiin marraskuussa alan tuotteisiin erikoistunut messutapahtuma Cannabis & Hemp Expo. Näytteillä ja myytävänä oli käyttövälineitä ja esimerkiksi kannabiksen tuoksuisia Wunderbaum-versioita.

Andy oli ylipäätään matkustellut ympäri maailmaa, mutta ei ollut tavannut missään kaltaistani neitseellistä vaeltajaa.

Itse asiassa vasta tuossa vaiheessa minulle selvisi, että tämä erittäin menestynyt, onnellisesti naimisissa oleva ja veistokselta näyttävä alle nelikymppinen mies “pössytteli” käytännössä ottaen joka ilta.

Siinä kohtaa minä olin tyrmistynyt. Tosin en tiedä miksi.

Kertoohan muuan Barack Obamakin kirjassaan polttaneensa nuorempana pilveä, ja siitä huolimatta hän suoriutui melko mallikkaasti myöhemmistä tehtävistään “vapaan maailman johtajana”. Monen mielestä aika paljon paremmin kuin Yhdysvaltain nykyinen presidentti, joka on muuten omien sanojensa mukaan absolutisti kaikkien päihteiden osalta.

"Luovuin periaatteestani journalismin ja uteliaisuuden nimissä"

Olen itse elämäni aikana polttanut tupakkaa ja juonut alkoholia, kuten varmasti iso osa meistä suomalaisista.

Olin kuitenkin aina vannonut itselleni, etten koske ainoaankaan huumausaineeseen, koska minut oli aivopesty ajattelemaan niin.

Lopulta luovuin periaatteestani journalismin sekä uteliaisuuden nimissä: tartuin Andyn tarjoamaan mahdollisuuteen ja vedin elämäni ensimmäiset henkoset.

Ensimmäinen ajatukseni oli: tästäkö se alamäki lähtee?

Fyysisellä puolella en tuntenut alkuun mitään, mutta hiljalleen minut valtasi rentoutuneempi olotila kuin koskaan aiemmin ja koin valtavaa näläntunnetta. Ruoka maistui paremmalta kuin koskaan.

Kaikki kuulemani kliseet toteutuivat.

Mutta jäinkö koukkuun kannabikseen ja sen aiheuttamaan tunteeseen?

En.

Kanadassa kannabis- ja hamppuala on laillistettu niin pitkälle, että pääkaupunki Ottawan päämessukeskuksessa järjestettiin marraskuussa alan tuotteisiin erikoistunut messutapahtuma Cannabis & Hemp Expo. Näytteillä ja myytävänä oli käyttövälineitä ja esimerkiksi kannabiksen tuoksuisia Wunderbaum-versioita.

Omien kokemusteni jälkeen perehdyin siihen, miksi Kanadassa oli päädytty laillistamaan kannabis.

Vastaus oli hyvin yksiselitteinen: kannabiksen käytön kieltäminen lailla ei ollut toimiva ratkaisu.

Muuten nuhteettomasti eläneet nuoret saivat rikosrekisterimerkintöjä ensimmäisistä kokeiluistaan, ja samaan aikaan oikeat rikolliset välttivät vastuun, kun poliisin resursseja hukattiin väärään kohderyhmään.

Ja varmasti myös positiiviset terveysvaikutukset olivat yksi tekijä: Kanadan hallinnon verkkosivuilla julkaistussa raportissa kannabiksen ja kannabinoidien kerrotaan hillitsevän muun muassa aidsiin, epilepsiaan ja kemoterapiaan liittyviä oireita.

"Tämä teksti ei ole ylistysvirsi kannabikselle"

Vaikka saatat nähdä tämän tekstin jonkinasteisena ylistysvirtenä kannabikselle, sitä se ei ole.

Näin jälkikäteen täytyy kuitenkin todeta, että on lähinnä koomista huomata, kuinka suuri tabu kannabis aiheena Suomessa on. Ja useinhan se menee niin, että mitä voimakkaammin jokin asia halutaan kieltää, sitä useampi nuori sitä haluaa kokeilla.

Suorastaan tragikoomista on se, että samaan aikaan, kun kannabis on lailla kielletty, ihmiset jäävät koukkuun kipulääkkeisiin, joita lääkärit määräävät laillisesti potilailleen. Tai ihmiset ajavat autolla humalassa, tuhansia myrkkyjä sisällään pitävää tupakkaa poltellen.

On ollut myös mielenkiintoista nähdä, miten paljon harvemmin törmään päihteiden aiheuttamaan häiriökäyttäytymiseen täällä kuin Suomessa. Se tosin saattaa selittyä puhtaasti kulttuurisilla eroilla.

Kirjoittaja on Kanadassa asuva freelance-toimittaja.

Korjattu toimittajan nimi kuvatekstissä kello 10.07.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (143)

Hamppu on ennenkaikkea kuitua, öljyä ja kaunis kukka. Kaikki nämä pitää kieltää sekä hyvässä että pahassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pilviveikot unohtavat aina aktiivisesti puhua totuutta Kannabiksen sekakäytöstä, jolla pönttöpäät pistetään todella sekaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimitukselle: pyytäkää vaikka THLn Hakkaraiselta haastattelu aiheesta, eihän täällä suurin osa näköjään erota marihuanaa fentanyylistä. Tieto voi toki lisätä tuskaa, mutta sellaista elämä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin kirjoittaja voisi joskus käydä tutustumassa huumeiden käytöstä selvinneiden tarinoihin. Onko siellä vielä kehotuksena käyttää huumeita ja vielä aloittaa se nuorena? Höpö, höpö!

Tällaisia vastaavia kirjoituksia voidaan tehdä mistä vain kokeiluista, vaikka tentun juonnista, ja saada siitä vieläpä rahaa. Jos Kanadan valtio on mennyt tähän koukkuun, ei se tarkoita sitä, että meidän muidenkin tulee se sallia. Yhteiskunnalla on velvollisuus rajata kansalaisten käyttäytymistä sen varjolla, että se luo turvallisuuttaa ja vähentää rikollisuutta. En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, joidenka täytyy saada pää sekaisin jollakin tavalla, oli se sitten alkoholi tai huumeet. Miksi ja aiheuttaa tätä kautta erittäin suuria ongelmia perheelle ja yhteiskunnalle saatikka sitten itselle.

Mitähän Kaleva tälläkin jutulla nyt halusi viestittää? Tavoite?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea jutun kirjoittajalle. Et jäänyt koukkuun eikä ilmeisesti tullut edes mieleen kokeilla jonkin ajan kuluttua seuraavaa Suomessa kiellettyä ainetta. Harmi, että kaikkien huumekokeilutarinoilla ei ole yhtä onnellinen loppu. No erona voi olla tietenkin se, että tosielämässä ja mielikuvituksessa asiat saattavat kulkea eri ratoja. Kokisin henkilökohtaisesti epäonnistuneeni vanhempana hyvin rankasti, mikäli jälkikasvuni löytäisi tien tajunnan laajentamisen kautta elämänsä tuhoamiseen. Olipa huonosti muotoiltu lause, mutta minä tienaankin suolarahani jossain muualla kuin kirjoittelemassa tarinoita lehteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskaan en ole vielä ymmärtänyt sitä mentaalivoimistelua jolla perustellaan alkoholin laillisuus vaikka se tuhoaa enemmän elämiä kuin kannabis, mutta jos joku polttaa pilveä, on se maailman suurin synti. Kannabispelottelu ja porttihuumeteoria on ihan höpöhöpöä. Samalla logiikalla alkoholia juovatkin tuhoaisivat elänsä ensimmäisestä huikasta. Ongelma sen elämän tuhoutumisen kanssa on kannabiksne käytöstä saatavan huumausainerikosmerkinnän suhteettoman suuret vaikutukset yhteiskunnassa elämiseen, eikä ne kannabiksen omat vaikutukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huumeen käyttäjät ja välittäjät eivät tietenkään näe huumeissa mitään väärää vaan vaarattoman nautiskelun kohteen ja bisnes lähteen. He pistävät alkoholin ja tupakan samaan kastiin vaarallisuudessaan. He väittävät ettei esim. kannabis ole porttihuume vaikka faktat muista maista osoittavat juuri päinvastoin. Täällä on paljon huumeiden käyttäjiä ja välittäjiä jotka koittavat saada kirjoituksillaan Suomeenkin väljyyttä huumeiden käytölle ja välitykselle. Hyvin itsekästä porukkaa ”minä itse” periaatteella valehdellaan ja väännetään faktoja ”vapaan” huumeen toivossa. Sitä se riippuvuus juuri teettää........kaikki keinot sallittuja heidän huumeen hankkimiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästäkin kirjoituksesta välittyy se, kuinka sana HUUME on sellainen mörkö suomenkielessä, että määrittelee koko asian ja piste. 8 kertaa HUUME mainittu.

Vaikeaa on keskustelu, koska HUUME.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt taas levitetään disinformaatiota. Ne kokemukset muista maista ja porttiteoriasta eivät osoita sitä todeksi vaan, että alamäki alkaa tupakka-alkoholi-kannabis-oikeat huumeet. On aikamoista älyllistä epärehellisyyttä ottaa tuosta ketjusta yksi välistä ja syyttää sitä. Se syy tuolle ketjulle on taas henkilöss eikä tuon ketjun aineissa. Eli kaikki sanoo, että Jeppe juo mutta kukaan ei kysy miksi jeppe juo. Lopettakaa se hampun demonisointi. Sillä olette osa ongelmaa ettekä ratkaisua. Kaikki päihtee on liikaa käytettynä haitaksi. Hampun ongelmakäyttäjien määrä suhteessa miljooniin tavallisiin käyttäjiin joista moni perheellisiä on pieni. Miksi tämä pieni vähemmistö sanelee muiden käyttöä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, eikä kuorinu itteään appelsiinina tai hypänny talon katolta. Kävipä mäihä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietty porukka vaan uskoo nekin sadut. Useimmiten ne samat tyypit jotka perustavat elämänsä 2000 vuotta vanhoihin paimentolaistarinoihin, eli tietynlaista johdonmukaisuutta sentään! Eli kaikki paitsi faktat menee läpi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskaan en ole huumeisiin koskenut ja aina niihin kielteisesti suhtautunut. Silti olen sitä mieltä että kannabis lailliseksi ja alkoon !
Kasvatus ja myynti täysin luvanvaraiseksi ja veronalaiseksi hommaksi, diilereiltä ja rikollisuudelta bisnes pois.

Johtuuko tämä kannabisvastaisuus kenties siitä että se tarkoittaa myös poliittisen järjestelmän korruptiorahan vähenemistä, eikä järjestäytynyt rikollisuuskaan halua laillista kannabista, miettikää miksi ei halua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyttäjille enemmän vastuuta, käytitpä sitten tupakkaa, alkoholia tai mitä tahansa päihteitä. Esim. aineiden käytön seurauksena saatujen sairauksien tai tapaturmien hoidon täysi korvausvelvollisuus käyttäjälle, ei yhteiskunnalle. Samaan tapaan kuin kännissäajo: vakuutusfirmat eivät korvaa kännissä ruhjottuja ajoneuvoja.

Kaikkea voidaan ylistää kun ei tarvitse ottaa vastuuta seuraamuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla periaatteella sitten vastuuta itsensä liikalihaviksi syöneille omista terveyskuluistaan. Jonkin sortin holisimia se on ylensyöntikin. Jos kannabis laillistetaan niin sen seurauksena huumeisiin liittyvä rikollisuus vähenee, yhteiskunta säästää ja valtio saa verotuloja, jos mennään samalla periaatteella kuin alkoholin ja tupakan kanssa. Todennäköisesti myös kotihälytykset vähenevät, koska kannabis vaikuttaa rauhoittavasti toisin kuin alkoholi, joka joillakin laukaisee agressiivisuuden. Kannabiksen kanssa kävisi sitten todennäköisesti samoin kuin alkoholin. Toiset pysyvät kohtuukäyttäjinä elämänsä ajan ja joistakin tulee ongelmakäyttäjiä ja jotkut eivät käytä lainkaan. Joku todisteli, että kannabis ei aineena aiheuta fyysistä riippuvuutta. Entä psyykkisesti? Jos jollakulla on tarve joka päivä pössytellä iltaisin työpäivän päälle, niin sanoisin, että henkilö on riippuvainen. Työnantajille huumeiden ongelmakäyttäjä voi olla vaikeampi havaita kuin alkoholin käyttäjä. Vanha ja tuore viina näes haisee, mutta kannabis ei taida tuoksua millekään, vaikka pöllyssä menisikin töihin. Käsittääkseni kannabis aiheuttaa pitkäaikaisvaikutuksena passiivisuutta kauan käyttäneille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisin peräti toiseksi yleisin kuolinsyy alle nelikymppisillä miehillä on huumemyrkytykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikään katsomatta, huumekuolemia noin 200 ja alkoholikuolemia noin 1600. Kannabiksen saldo kautta aikojen edelleen nolla. - Miten ihmiset saisi ymmärtämään "huumeiden" ainoaksi yhteiseksi nimittäjäksi laittomuuden?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

80-luvulla myös hevi oli kaiken pahan alku ja turmion tie. No sitähän se on, herranjumala, vieläkin joidenkin mielestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (143)

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image