Kotimaa

Puheenvuoro: Hyvä elämä on jokaisen oikeus – Silti eriarvoisuus perheiden välillä kasvaa ja monissa lap­si­per­heis­sä koetaan taloudellista ahdinkoa

Omaishoitajien jaksamista ja tukea on vahvistettava, kirjoittajat korostavat. He kaipaavat muitakin tekoja kotona asumisen tukemiseksi ja perheiden arjen helpottamiseksi.
Kotimaa 27.4.2019 9:00
Sari-Annika Pettinen, Laura Arikka, Tiina Saarela

Kaikilla Suomessa asuvilla ihmisillä tulisi olla tasavertaiset mahdollisuudet hyvään elämään, kirjoittavat johtava asiantuntija Sari-Annika Pettinen ja asiantuntijat Laura Arikka ja Tiina Saarela Kirkkohallituksesta.

Perhe toimii parhaimmillaan hyvän elämän mahdollistajana. Nykyajan perheet ovat monimuotoisia. Kaikissa perheissä hyvän elämän edellytykset eivät toteudu. Samoin eriarvoisuus lapsiperheiden välillä kasvaa. Yhä useammassa lapsiperheessä koetaan taloudellista ahdinkoa.

Yleisimmät syyt niukkuuteen ovat perhettä kohdannut sairaus, pienet tulot tai ero. Tämä käy ilmi kirkon diakoniarahastoon tulevista hakemuksista. Taloudellista tilannetta saatetaan paikata kulutusluotoilla, joiden myötä tilanne heikkenee entisestään.

Sosiaaliturvan kokonaisuudistuksessa tulee ottaa painopisteeksi lapsiperheköyhyyden poistaminen ja kehittää uudenlaisia tuen malleja, joilla saadaan paremmin tuettua erilaisia perheitä erilaisissa elämänvaiheissa. Näin hyvä elämä on mahdollista yhä useammalle perheelle. Lapsissa on tulevaisuus, ja siksi lasten ja perheiden hyvää tulevaisuutta kannattaa tukea.

Lähitulevaisuudessa yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa ja väestöllinen huoltosuhde nousee. Tämä tulee näkymään myös vanhuspalveluiden asiakasmäärissä. Tulevaisuuden haastavuudesta huolimatta jokaisella on oikeus hyvää hoitoon kotona tai laitoksessa. Suomessa ei ole kaikilla alueilla kotihoidon palveluita riittävästi, vaikka kotona asuu yhä heikkokuntoisempia vanhuksia. Kotihoitoon tarvitaan lisää terveydenhuollon tukea ja palveluja ympärivuorokautisesti.

Läheisen hoitaminen kotona on vaativaa. Omaishoitajista yli puolet on itsekin yli 65-vuotiaita. Tästäkin syystä omaishoitajien jaksamista ja tukea on vahvistettava. Koti on ihmiselle usein paras ja rakkain paikka. Jokaisella ihmisellä, myös vanhuksella, on oikeus omaan kotiin ja turvallisuuteen. Miten tuemme hyvän elämän mahdollisuutta loppuun asti?

Vammaiset ihmiset tarvitsevat usein erityispalveluita, mutta käytännössä heidän oikeutensa saada tarvittavaa apua ei aina toteudu. Kunnallisen itsehallinnon takia kehitysvammaisten palvelutarjonnassa on suuria alueellisia eroja. Esimerkiksi vammaisten asumispalveluyksikön hoidon olisi täytettävä sosiaalihuolto-, vammaispalvelu- ja kehitysvammalain asettamat ehdot. Tämä ei toteudu tällä hetkellä kaikkialla.

Vammaiset ihmiset ja heidän läheisensä tulee ottaa mukaan keskustelemaan hoidon ja palveluiden resursseista ja toteuttamisesta. Vammaisten oikeuksia täytyy kunnioittaa ja niiden toteutumiseksi tehdä enemmän töitä. Lisäksi tarvitaan riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa asumisyksiköihin ja hoitopaikkoihin. Myös vammaisilla on oltava koti, jossa saa elää rauhassa ja jossa on mahdollisuus päättää omista arjen asioista.

Hyvä koti vahvistaa hyvää elämää.

Läheiset ja perhe lisäävät hyvinvointiamme. Maahanmuuttajien kohdalla perusoikeus perheeseen ei aina toteudu. Vuonna 2016 maahanmuuttajien perheenyhdistämisen ehdoksi lisättiin liian korkea toimeentulovaatimus. Kansainvälistä suojelua saaneet tai oleskeluluvan Suomesta saaneiden perheenjäsenet voivat tehdä perheenyhdistämishakemuksen ilman toimeentulovaatimusta kolmen kuukauden ajan päätöksestä. Kolme kuukautta on kuitenkin liian lyhyt aika tehdä hakemus sodan ja konfliktien keskellä tai jos taloudellinen tilanne on tiukka.

Perheellä on tutkimuksissa todettu olevan kotoutumista lisäävä ja mielenterveyttä tukeva vaikutus. Perheenyhdistämisen vaikeutuminen ja siihen liittyvä uusi toimeentulovaatimus ovat ristiriidassa valtion kotoutumistavoitteiden ja ennen kaikkea hyvän elämän edellytysten kanssa. Jotta hyvä elämä toteutuu, on perheenyhdistämislainsäädäntöä muutettava siten, että se kunnioittaa Suomen vahvistamaa lapsen oikeuksien sopimusta ja lapsen etua. Toimeentulovaatimus pitäisi poistaa niiltä osin, kun se olennaisesti vaikeuttaa perheen elämistä yhdessä.

Kirkko tukee kaikenlaisten ihmisten ja perheiden arkea sekä hyvän elämän toteutumista erityisesti silloin, kun elämäntilanne on erityisen haastava. Turvallinen koti sekä ihmisarvoinen elämä ja arki ovat jokaisen oikeuksia.

Läheiset ja perhe lisäävät hyvinvointiamme. Läheisen hoitaminen kotona on vaativaa.

MAINOS

Kommentoi

Hankkikaa kunnon koulutus ja sitä myötä saa työpaikan. Turha on köyhyyttä itkeä, kun mitään ei asian parantamiseksi itse tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kivoja vaatimuksia. Taas vain uupuu se tärkein eli mistä rahat kaikkiin kivoihin vaatimuksiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettelemassa oleva oikeistohallitus edisti kansan kahtiajakoa hyväosaisiin ja huono-osaisiin merkittävästi suuntaamalla leikkaukset juuri vähävaraisiin kansalaisiin. Jyrkästi oikeistolaistunut keskustapuolue sai kansalaisilta vaaleissa ansaitsemansa palautteen. Vielä kun saisi tavalliset perussuomalaisia äänestäneet kansalaiset ymmärtämään, että persujen puolue on konservatiivinen ja hyvin oikeistolainen puolue, olisi tällä maalla toivoa löytää poliittinen linja, joka yhdistäisi tätä kansaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulonsiirroilla elävät lapsiperheet pärjäisivät parhaiten, heillä on eniten rahaa käytössä, se on fakta! Työssäkäyvät niitä köyhiä ovat, kun kaikkiin tukiin tulot lasketaan bruttona, sitten tulonsiirroilla elävät ovat kateellisia eivätkä edes yritä töitä tai koulutusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hupa hupa ja huomenna lisää. Se kadehtiminen taitaa olla itsellä lujasti juurtunutta. Fakta ei kuule käänny nurinpäin väittämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomessa on tasaveroiset mahdollisuudet annettu jo kaikille alle 50 vuotiaille. Maksuton koulutus ja terveydenhuolto. Loppu on itsestä kiinni, voi käyttää mahdollisuutensa tai olla käyttämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. On itsestä kiinni haluaako tehdä töitä elämässä eteenpäin menemiseksi vai jääkö makailemaan sohvalle ja elämään toisten kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika on muuttunut ,elämänarvot sen mukana, nuoruus,rikkaus,varakkaat, rahan tavoittelu keinolla millä hyvänsä, ajanut ohi inhimillisyyden , vauhti ,kilpailu keinoja kaihtamatta on kovaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nyt viimein päästiin eroon porvarihallituksesta, niin voimme rahan sijasta keskittyä ihmisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image