Kotimaa

Puheenvuoro: Entä jos ensin tulisikin työntekijä ja sitten asiakas – VTT:n johtaja ehdottaa yksilöllistä työn suunnittelua ratkaisuksi uupumiseen

Kotimaa 9.11.2019 9:00
Katri Kallio

Miten Suomi ratkoo aikansa suurimmat ongelmat, jos osaajat uupuvat, kysyy Katri Kallio. Mielenterveysongelmat ovat usein sairauslomien syynä.

Suomen menestys ja hyvinvointi perustuvat osaamiselle. Sotakorvauksien maksaminen ja Nokian ihme ovat esimerkkejä siitä, kuinka suomalaiset ovat valjastaneet osaamisensa ongelmien ratkaisemiseen.

Innovaatioiden avulla kansakunnan tuottavuus ja hyvinvointi kasvoivat kohisten. Nyt ikääntyvä Suomi kaipaa kipeästi vastaavaa.

Nykyään ratkottavat ongelmat ovat yhä monimutkaisempia ja toisiinsa kytkeytyneitä. Ne ylittävät maantieteelliset rajat ja aikavyöhykkeet.

Innovaatiot syntyvät usein ratkaisuina asiakkaiden ongelmiin. Samalla kun ratkomme yhä monimutkaisempia ongelmia, tehokkuustavoitteet, kiire ja epävarmuus kasvavat. Tilastot näyttävät, että suomalaiset käyvät ylikierroksilla ja uupuminen työelämässä on jo normaali tila.

Sairauslomien syynä ovat yhä useammin mielenterveysongelmat: pitkittynyt stressi, unettomuus, ahdistuneisuushäiriöt ja masennus. Tämä käy ilmi esimerkiksi Terveystalon keväällä julkaisemasta 3,6 miljoonan suomalaisen potilasaineistosta.

Huolestuttavaa on, että yhä nuoremmat osaajat voivat huonosti. Pahasti uupunut henkilö ei välttämättä palaa työelämään. Ilmiö näkyy työeläkeyhtiöiden kasvavissa työkyvyttömyyseläkkeissä (KL 16.1.2019, Varma 2.4.2019). Yhteiskunnalle tämä on kallista, sillä sairauksien hoitokulujen lisäksi tulee merkittäviä tuottavuusmenetyksiä.

Luovuus ja kyky ratkoa ongelmia häviävät

Väsyneeltä ihmiseltä häviävät ensin luovuus sekä kyky ratkoa ongelmia ja yhdistellä asioita uudella tavalla. Onko vaarana, että liiketoimintaa tehdään ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella? Mietimmekö, mitä monimutkaisten ongelmien ratkaiseminen ihmisiltä oikeasti vaatii?

Väitän, että Suomen on turha haikailla tuottavuuden ja uusien innovaatioiden perään, jos emme pidä osaajistamme huolta.

Miten voisimme pysäyttää huolestuttavan trendin? Puhutaan varhaisesta puuttumisesta, stressin hallintakeinoista ja mindfulnessista. Nämä ovat toki tärkeitä, mutta eivät riittäviä keinoja vaikuttaa ongelmien juurisyihin.

Työelämä kaipaa kipeästi päivitystä todelliseen keinovalikoimaansa, eli siihen, miten työtä tehdään ja ongelmia ratkotaan. Uskon, että ihmiskeskeinen työn suunnittelu tulee olemaan tässä avainasemassa.

Ehdotan, että nostamme Suomessa rohkeasti työntekijät ja yksilöllisen työn suunnittelun keskiöön. Kestävän kasvun yhtälössä ensin tulee hyvinvoiva ihminen (työntekijä) ja sen jälkeen asiakas. Väsynyt, kaikkensa antanut työntekijä ei innovoi vaan toistaa samaa kaavaa, mikä ei tee hyvää asiakaspalvelulle tai liiketoiminnalle.

2020-luvulla meillä on kaikki mahdollisuudet siirtyä ihmisten voimavaroista lähtevään työn suunnitteluun. Vai pitääkö Suomessa työntekijän ensin joutua sairauslomalle, jonka jälkeen hänelle suunnitellaan yksilöllinen työratkaisu työterveyden kanssa?

Kilpailun kulttuurista yhteistyöhön

Toiseksi ehdotan, että siirrymme yksin pärjäämisen ja keskinäisen kilpailun kulttuurista yhteistyöhön ja sen johtamiseen. Organisaatioissa tulisi tehdä kaikki mahdollinen yhteisen päämäärän ja yhteistyökulttuurin rakentamiseksi.

Tutkittuani innovaatioita vuosia väitöskirjassani päälöydökseni oli, että uudet ratkaisut syntyvät yhteistyössä. Tämä edellyttää sekä hyvää yhteistyön johtamista että halukkuutta oppia toisilta. Pahimmillaan organisaatiossa päädytään kilpailemaan keskenään ja tekemään osaoptimoituja ratkaisuja.

Kolmanneksi ehdotan, että siirrymme oireiden ja sairauksien hoidosta ennakoivaan ihmiskeskeisyyteen. Tällä hetkellä järjestelmät, palvelut ja tarjolla oleva tuki eivät riittävällä tavalla kohtaa ihmisiä. Useimmiten organisaatioissa hoidetaan ja maksetaan jo syntyneitä sairauksia työterveydelle ulkoistettuna.

Ihmisyys tulisi palauttaa tekemisen keskiöön ennakoivasti: kun organisaatioissa tehdään muutoksia, tulisi suunnitella, mitä muutokset tarkoittavat ihmisten ja työn tekemisen näkökulmasta. Mitä tukea työntekijät tarvitsisivat, jotta he voisivat onnistua parhaalla mahdollisella tavalla?

Suomella on kaikki mahdollisuudet ratkoa edessä olevat haasteet. Tämä edellyttää, että muotoilemme työn tekemisen tavan kestäväksi ja ihmisten hyvinvointia tukevaksi.

Kirjoittaja työskentelee VTT:llä strategiasta ja business intelligencesta vastaavana johtajana.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Heitetään osaajat ja tutkijat avokonttoriin ja odotetaan hyvät innovoinnit. Keskittyminen? Hackathon 36h, pizzaa ja red bullia ja poltetaan nuoret osaajat loppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

perusasia: Asiakas maksaa ja tulee aina ensin. Työntekijät ovat kuitenkin aina heti kakkosena. Heidän hyvinvoinnistaa
n ei voida tinkiä. Jos tämä yhtälö ei toimi rakenteet täytyy miettiä uudestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keppijumppa työpaikalla on hyvä. Terve mieli terveessä kehossa. Tämä usein unohdetaan. Pois alkot ja herkut illalla. Tilalle sauvakävely ja salaattirahka. Myös kirjoja kannattaa lukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on jännä kuinka paljon esim. pörssittäminen ja firman myyminen ulkomaille vaikuttaa. Johtajat kulkevat dollarin kuvat kiiluen simmissä ja jossainvälissä unohtuu se, että firma on pystyssä ja tekee tuottoa juurikin työntekijöidesi osaamisen ja tunnollisuuden takia. On monta firmaa jossa johtajat tienaavat miljoonia vuodessa ja entä työntekijät ..? Nii... Sitte on ikärasismi, esim. +50v kirvesmies jolla ei ole papereita koulusta, mutta on kuitenkin jo +30v tehnyt näitä hommia, tämä tekijä on nykyään arvoton vaikka tietämys voi olla parempi kuin juuri valmistuneella insinöörillä. Ja päätäjäemme, he ajavat jatkuvasti leikkauksia, verojen nostoja ja koittavat keksiä uusia veroja. Ja palkkoihinhan ei kosketa, lisätään vaan menoja, mutta ei tuloja. Kyllä siinä monelle saadaan 24/7 ahdistus aikaiseksi kun rahat ei riitä asumiskustannuksien jälkeen kunnolla ruokaan. Saatika sitten vaatteisiin ym. muihin tarpeellisiin menoihin. Koko Suomen hyvinvointi lähtee kansasta, mutta kun kansa ei valitettavasti voi hyvin ja ei tule voimaankaan hyvin niin kauan kun tavallisia duunareita poljetaan ja heistä revitään kaikki mehut irti. Sote sekoilut ja leikkaukset aiheuttavat yli kuukauden mittaisia jonoja lääkäriin pääsyyn. Ja sitte ihmetellään kun "Pena" on aivan loppuunpalanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan sitä ehdottaa mitä vaan, mutta tosiasiassa ne vanhat patut, jotka asiasta päättää, ei kuuntele muuta kuin vatsansa pörinää.

Työntekijöitä pitäisi valmentaa työelämään. Yksi tärkeimmistä taidoista on pomolle vastaan paneminen.

Esimiehelle voi sanoa ei. Voi sanoa, ettei ole mahdollista. Voi sanoa, ettei ehdi. Voi sanoa, ettei osaa, mutta voi opetella - työajalla tietenkin. Voi sanoa, että ehdotus ei ole hyvä. Voi sanoa, että työ ei ehdi aikataulussa valmiiksi - mitä aiemmin tämän sanoo, sitä parempi. Voi sanoa, että ei voi tehdä ylitöitä. Voit myös olla täysin tavoittamattomissa työajan ulkopuolella.

Jos työnantaja ei ymmärrä, voi olla parempi vaihtaa työpaikkaa. Ei työnantaja sinua omista vaan antaa korvauksen työpanoksestasi. Jos ei anna, lähde jo tänään.

Keslustelut esimiesten kanssa kannattaa äänittää, jos tunnelma on kireä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tallennat keskustelun, siitä on syytä ilmoittaa toiselle osapuolelle.
Jos et sitä tee, sitä ei voi käyttää todistusmateriaalina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään kun äänityslaitteet kulkee jokaisen mukana, niin ei niistä tarvitse erikseen ilmoitella. Todistusaineistona äänite on aina käypänen, olipa se tehty luvatta tai luvan kanssa. Jos vaikka pahoinpitelyn uhri (fyysisen tai henkisen) äänittää tapahtumat, niin se on poliisille tärkeää aineistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuule, on sanottu, on keskustelu, mutta esimies ei piittaa pätkän vertaa. Näkee hänestä kuinka vähän kiinnostaa. Aika nopeasti sanojalle näytetään ovea, vaikka kuinka hyvin olet hommasi hoitanut. Helppoa ei ole lähteä ja saada töitä, varsinkaan, jos olet itse lähtenyt ja työttömänä työtä haet. Usein se pelko silmätikuksi joutumisesta estää sanomasta, vaikka tilanne olisi kuinka huono. Naiset leimataan tässäkin asiassa valittajiksi ja hormoonihirmuiksi. Mies jos valittaa, niin sehän on rohkea ja kunnon äijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä pointteja tutkijalta. Tosiasiahan on, että työyhteisöt ovat ulkopuolisen arvioijan ulottumattomissa. Jostain luin, että aluehallinnon työsuojeluilmoitusta seuranneissa työsuojelutarkastuksissa ei juurikaan tule ilmi mitään korjattavaa. Tämä kertoo sen, että työyhteisö on todella suljettu ja monimuotoinen syy-seuraus suhteineen ja asiat voi aina selitelleä parhain tai pahiten päin. Kun suoranaisia näyttöjä ei ole, ja kun on vain sana sanaa vastaan, niin yleensä se on työnantajan etu. Sama kuvio toistuu myös oikeusasteissa. Työnantaja on yhteiskunnan hyväntekijä, jota ei kovin helpolla lähdetä tuomitsemaan. Huono kohtelu voi olla osa henkilöstöpolitiikkaa ja sillä on jokin tarkoitus. Siksi sitä voi olla hankala tai jopa mahdotonta kitkeä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei ole mitään merkitystä, niin kauan kun esimies toimii tarkastuksessa pääpäsmärinä. Tarkastukset tulee tehdä ennalta ilmoittamatta. Keskusteluja käytävä henkilökunnan kanssa kaksistaan.
Mitkä ovat sanktiot työnantajalle, jos tarkastajat löytävät huomautettavaa ? Tuskin mitään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työssäjaksaminen on monipiippuinen juttu. Itse luotan pelkkään asialliseen ilmapiiriin ja työjärjestelyihin, sillä niiden avulla jaksaa tehdä työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työyhteisö pitää saada toimimaan yhdessä.

Yksi tuoli vähemmän leikki loppuu aina nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mennään kyllä nykyään ihan toiseen suuntaan eli myös juliselle puolelle ollaan tuomassa yksityisen puolen keskinäistä kilpailukulttuuria ja johtajat ovat sitä mieltä, että muutetaan koko ajan jotain (järjestelmiä, suunnitelmia, strategioita), niin on työntekijöillä jotain tekemistä. Niin kuin niillä tekijöillä ei oikeasti olisi sitä varsinaista työtäki tehtävänä! Mutta tällaisia johtajia meillä on täällä Suomessa - myös ja ehkä erityisesti julkisella puolle eli täysin johtamansa organisaation arjesta irtautuneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uupujat laitetaan ulos - siihen riittää pelkkä ikä eikä kysellä "mitä sinulle kuuluu".
Trendi kuulostaa tässä maassa olevan tämä - €:t ratkaisee kaiken - jopa inhimillisyyden ja elämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulujen nousu kuten, työkoneet ja laitteet sekä raaka-aineiden hävikki unohtamatta tapaturmariskin kasvua jolloin kyllä työtahti hidastuu tai/sekäettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työssä jaksamisen suurin este ja ongelma on huono ja toimimaton työnjohto. Tämä asia kun korjataan niin siinä jaksaa työntekijäkin painaa iloisella mielellä pitemmänkin päivän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaus kirjoittajan esittämään kysymykseen: Kyllä, Suomessa pitää työntekijän joutua ensin sairauslomalle, ennen kuin hänelle suunnitellaan yksilöllinen työratkaisu tylterveyshuollon kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EK:n viesti työntekijöille on jatkuvasti se, että vähempi maksetaan ja enempi vaaditaan. Ei suomalainen työnantaja arvosta työntekijöitänsä ja se näkyy kaikessa. Turha on sitten itkiä, jos osaajia ei enää saa alalle kuin alalle. Miksi kouluttautua jollekin alalle, jos kiitosta ei anneta ja tuhkatkin viedään pesästä. Nytkin tuli sopimus, missä työnantaja voi määrätä ihmisen ylitöihin. Missä tulee EK:n ahneudelle raja vastaan? Ei ihme, ettei työelämään haluta mukaan, kun se on pelkkää kyykytystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittääkseni tällaista viestiä ovat työntekijät tuoneet jo maailman sivu, johtajat kaikissa organisaatioissa eivät vain ole lämmenneet ajatukselle. Usein kuvitellaan, että kilpailu on kaikkien etu, mutta ei se ole. Siihen kilpajuoksuun ja työmäärään työntekijät uupuvat. Johdon pitäisi muutenkin kuunnella enemmän työntekijöitä, joilla on se paras näkemys työn tekemiseen ja sen jakamiseen oikeudenmukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
22-Pistepirkko saavutti Euroopassa kulttimaineen tunnistettavalla sointimaailmallaan – Kaleva Live esittää yhtyeen keikan suorana keskiviikkoiltana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image