Kotimaa

Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?

Kansalaisloitteessa vaaditaan muun muassa, että kaivosmineraalit määriteltäisiin valtion omaisuudeksi, kuten monissa muissa kehittyneissä maissa on tehty. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 18.8.2019 8:00
Henriikka Uusitalo

Sunnuntaina Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa siihen, tarvitaanko Suomessa kaivosveroa.

Tällä viikolla Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa kaivosveroon.

Kesän alussa julkaistussa ohjelmassaan hallitus lupasi uudistaa kaivoslainsäädäntöä muun muassa verotuksella. Sähköveron kiristämisen lisäksi hallitus selvittää mahdollisuuksia ottaa käyttöön erillinen kaivosvero. Verotuksella pyritään siihen, etteivät kaivoksista saadut hyödyt menisi Suomelta sivu suun. Kaivosteollisuuden mukaan hallituksen suunnittelemien uudistusten toteutuminen muun muassa vähentäisi työpaikkoja Suomessa.

Heinäkuussa kaivoslain uudistamista vaativa kansalaisaloite rikkoi eduskunnan käsittelyyn tarvittavan allekirjoitusmäärän. Aloitteessa vaaditaan muun muassa, että kaivosmineraalit määriteltäisiin valtion omaisuudeksi, kuten monissa muissa kehittyneissä maissa on tehty. Aloitteessa myös ehdotetaan, että kaivosyhtiöltä kerätyt verot rahastoitaisiin, jolloin niitä voisi käyttää mahdollisten ympäristöhaittojen kompensointiin.

Tarvitaanko Suomeen kaivosvero, vai karkottaako se investoinnit?

Ratkaisu äänin 4–1: kyllä tarvitaan.

Laskentatoimen professorin Petri Sahlströmin mielestä kaivosveroa ei tarvita, koska verotusta tulee tarkastella laajana kokonaisuutena eikä toimiala kerrallaan. Oulun yliopistossa työskentelevän Sahlströmin mukaan verotuksen tulee olla mahdollisimman ennakoitavaa, yksinkertaista ja oikeudenmukaista. Hän korostaa, että nykymaailmassa on huomioitava kansainvälinen verotuksellinen kilpailukyky.

– Näitä verotuksen perusasioita on erittäin vaikea toteuttaa, jos verotus on toimialakohtaista.

Sahlström uskoo, että ympäristönäkökohdat korostuvat verotuksessa jatkossa entistä enemmän. Hän toteaa, että kaivosvero on myös houkutteleva verotuksen lähde, koska sen kohdetta, kaivosta, on vaikea siirtää toiseen maahan.

– Hyvänä vertailukohtana käy vaikka kiinteistöverotus.

Vihreiden pitkän linjan poliitikon Osmo Soininvaara kannattaa kaivosveroa. Hänen mielestään Suomi on luovuttanut maaperän rikkaudet koko maailman omaisuudeksi löytäjä saa pitää -periaatteella.

– Jos saudiarabialainen yhtiö löytää Suomesta kultaesiintymän, se kuuluu sille, mutta jos minä löydän Saudi-Arabiasta öljyä, se ei kuulukaan minulle. Miksi emme laskuttaisi maaperämme tyhjentämisestä kaivosverolla, kuten muut maat?

– Anteliaisuuttamme on perusteltu sillä, että houkuttelemalla kaivosjätit Suomeen saamme työpaikkoja. Mikä kiire meillä on? Malmi on hyvässä turvassa maan povessa hyödynnettäväksi myöhemmin. Todennäköisesti sen arvo vain nousee. Tämä sukupolvi on kovin itsekäs, Soininvaara toteaa.

Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen on Soininvaaran kanssa samoilla linjoilla. Hänen mielestään Suomen maaperän voi ajatella olevan yhteistä kansallisomaisuutta. Sen vuoksi hän toivoisi, että kaivostoiminta olisi mahdollisimman paljon kotimaisessa omistuksessa, ja että Suomessa panostettaisiin nykyistä enemmän kaivannaistuotteiden jalostukseen.

Kilpeläisen mukaan kaivokset ovat merkittäviä kunnalle, koska ne työllistävät ihmisiä. Sitä kautta kunnalle kertyy myös ansioverotuloja. Kunnanjohtaja huomauttaa, että kaivosten vaikutukset esimerkiksi infraan ja ympäristöön aiheuttavat vastaavasti kuluja eri toimijatasoille kunnissa ja valtion tasolla.

– Kaivosvero voisi toimia voimalaitosveron tapaan. Verotus ei kuitenkaan saisi muodostua liian raskaaksi kaivosten kannattavuudelle tai estää kaivosinvestointeja.

Myös kaivannaisteollisuudessa toimivien yritysten edunvalvontajärjestö, Kaivosteollisuus ry, on verotuksen kannalla. Toiminnanjohtaja Pekka Suomela toteaa, että selkeämpi verojärjestelmä olisi paikallaan, kunhan alan toimintaedellytyksistä ja maanomistajien korvauksista huolehditaan.

– Suomessa kaivosteollisuus on raskaammin verotettu kuin Ruotsissa. Se johtuu erityisesti energiaverotuksesta. Maksamme myös palkka- ja yhteisöveroa, alv:n ja Yle-veroa sekä lukuisia maksuja, Suomela listaa.

Suomelan mukaan veron tulisi jäädä kunnan hyväksi. Hän toteaa, että kaivosten menossa olevia 800 miljoonan euron investointeja ja niiden synnyttämää taloudellista toimintaa tarvitaan.

– Myös työpaikat Pohjois-Suomessa ovat tärkeitä. Kaivosten tuotteita tarvitaan kaikessa arjen tekemisessä ja osana akkuklusteria vastaamme myös ilmastonmuutoksen haasteisiin.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni äänesti kaivosveron puolesta. Hänen mukaansa kaivosveron tuotto tulisi ohjata sille kunnalle, jolla kaivos toimii.

– Luonnonvarojen tuotosta tulee jäädä tulevaisuudessa isompi osa sille alueelle, jolla on kaivostoimintaa ja joka kantaa mahdolliset ympäristövaikutukset.

– Kaivosyhtiöiden ympäristövakuudet täytyy olla riittävällä tasolla siten, että ympäristölliset vastuut tulee kaikissa tilanteissa hoidettua eikä veronmaksajille aiheudu laskua, ministeri perustelee vastaustaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Mitä kauemmin mineraalit säilytetään maassa, sitä paremman hinnan niistä todennäköisesti saa tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivokset ovat pelkkä ympäristörikos, jotka alkavat jo maapallolla riittämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai ne jotain muutakin ovat? Viestisi kai kirjoitit tietokoneella tai puhelimella, joihin tarvitaan jo useampia kaivoksia, että niiden, osittain harvinaisetkin raaka-aineet saadaan käyttöösi jalostettuna. Lisäksi oletan rohkeasti, että sinulla on katto pääsi päällä joka on läjätty nauloilla ja ruuveilla? Ja allasi on latttia jonka betonit on raudoitettu raskaasti.

Näitä varten tarvitaan kaivoksia, ja uskallan epäillä, että harvassa maassa kaivostoimintaa harjoitetaan luontoystävällisemmin, kuin suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On suorastaan rikollista että tätä tarvii edes kysyä, Suomen synonyymi ei turhaan ole pohjolan kongo, tuo kaivoskorruption tyyssija.

Vaan ei, jatketaan vaan samaan malliin ja luovutetaan luonnonvarat ilmaisena muille samalla kun naapurimaat tahkoavat niillä kansalle hyvinvointia ja nauravat yksinkertaiselle naapurilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinisilmäisiltä n*ssitaan luonnonvarat ja jäljelle jätetään saasteet.
Mielestäni jotain tarttee tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon vääriä ja populistisia väitteitä, vaihteeksi hiukan faktaa:
Suomen kaivoslaki on samanlainen kuin muissa pohjoismaissa. Etsintämaksut Suomessa paljon korkeammat ja vain Suomessa jaetaan maanomistajille. Käytännössä Suomen viranomaiset päättävät luvista ts omistavat malmit. Suomesta ei löydy etsintäyhtiöitä eikä siihen rahaa. Liian korkea kaivosvero siirtää toiminnan muualle missä helpompaa ja halvempaa toimia. Suomessa avataan enää vain muutama kaivos, kaivosvero ja kalliit kustannukset sekä sivistymättömät aktivistit syynä.
Ottakaa selvää asioista ennen kuin esitätte railakkaita mielipiteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä sitä talvivaaraan pistetään verorahoja. Ei taida ikinä tuoda veroina takaisin sitä mitä sinne on syydetty.
Entäs Hitura? Tosi hienoa että joku keräsi hyödyn, ja jätti loppusiivouksen meille veronmaksajille.

KAIVOSVERO JA HETI!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kullan voi kaivaa vain kerran joten jälkipolvia ajatellen toimemme on äärettömän itsekästä ja tyhmää !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta ompahan kuitenkin jotain mitä jättää perinnöksi jälkipolville: Kultaa! (Eikö se olekin paljon parempaa kuin velat ja työttömuus?)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko että se ulkomainen kaivosyhtiö jättää hippuakaan kullasta suomeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on aika paljon kultaa. Autoissa, älylaitteissa, ihmisten sormissa ja kaulalla jopa suussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivosvero vai kaivannaisalan vero? Kaivoksia on muitakin kuin malmikaivoksia. Tiesitttekö? Esim tarvekivi, luiskekivi, pihakivi.... Joo lopetataan nämä kaikki veroille.
Tiedättekö miksi sähköveroa nostetaan? Siksi kun polttoainevero ei enää tuota tarpeeksi ja senkin verokertymä vähenee kun niitä sähköautoja ostellaan. Eli sähköverolle on tiedossa korotuspaineita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan. Kansallisomaisuutta ei kannata ilmaitteeksi antaa. Kovat verot käyttöön ettei turhia kannattavuuden rajoilla olevia kaivoksia perusteta. Muutenkin tuo kaivosteollisuus on vähän sellaista menneen maailman juttuja. Ei työllistä juurikaan eikä tuo paljoa verotuloja. Pilaa ympäristöä. Kaivosverolla saataisiin vähän verotuloja kotiinkin päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kaivos voi jäädä aivan hyvin perustamattakin, koska jos marginaali on niin pieni, niin todellakin kannattaa mineraalit jättää maan poveen odottamaan aikoja parempia.
Joku järki pitää olla ryöstämisessäkin, sillä säännönmukaisesti tuollaisten kannattavuuden rajoilla olevilta kaivoksilta loppuu rahoitus ja veronmaksajien kukkarosta hoidetaan sitten jätteet, ympäristövahingot ja kaikki muutkin jälkeen jääneet ongelmat.
Talvivaara stoorista ovat vasta aivan ensimmäiset luvut kirjoitettu. Seuraavana tulvavuonna tulee altaat vuotamaan ja taas on veronmaksajilla kuraa housuissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulutetaan yleensäkin vähemmän, niin jää monta luontoa tuhoavaa kaivosta perustamatta. Eihän sitä Pukinjärveäkään ole edes vielä siivottu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soininvaaran argumentti on vastaansanomaton: muilla mailla on jo louhintavero, minkä ihmeen takia Suomen tulisi luovuttaa rikkautensa korvauksitta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se tyhmää jos Suomen maaperästä ulkomaiset yhtiöt ottavat mineraaleja eikä siitä Suomen valtio ota mitään veroa.
Suomalaisilta itseltään otetaan verot moneen kertaan.
Jos ulkomaiset toimijat häipyvät, tilalle on hankittava Suomalaista osaamista.
Näitä ei voi puolustella millään työpaikkojen menetyksinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan tuo ihan oikein, että ulkomaalaiset omistajat/pörssiyhtiöt maksaisivat veroa Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni kaivoksien vastustajat voivat maksaa veroa. Kaivostuotanto on huomattava työllistäjä maakunnissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

14:05
Nyt on suurin riski ajaa hirvikolari – Oulu oli hirvivahinkojen määrässä sijalla 20
13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
40
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
26
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
20
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
13
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image