Kotimaa

Puheenaihe: Pitäisikö ra­ha­pe­li­au­to­maa­tit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?

Sunnuntaikäräjillä otetaan kantaa peliautomaattien sopivuudesta kauppojen auloihin. KUVA: Lehto Katja
Kotimaa 25.8.2019 8:00
Henriikka Uusitalo

Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa tällä viikolla kantaa pelikoneiden sijoitteluun.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on kertonut olevansa valmis harkitsemaan rahapeliautomaattien siirtämistä kauppojen auloista erillisiin valvottuihin tiloihin. Vuoden 2022 alusta alkaen yleisissä tiloissa olevia pelikoneita voi pelata vain tunnistautumisen jälkeen. Nykyisen suunnitelman mukaan uudistus ei kuitenkaan koskisi Veikkauksen pelisaleissa olevia peliautomaatteja.

Asiasta on tehty myös kansalaisaloite, joka vaatii pelikoneiden poistamista yleisistä tiloista, kuten kaupoista ja ravintoloista. Aloitteen tekijät ovat toimineet rahapeliriippuvaisten vertaisohjaajana tai kokemusasiantuntijana Pelirajat’on-toiminnassa.

Toisaalta keskustelua on herättänyt myös se, miten pelikoneiden poistaminen vaikuttaisi kaupan alaan ja esimerkiksi pienten kauppojen vetovoimaan.

Pitääkö peliautomaatit poistaa kauppojen auloista?

Ratkaisu äänin 3–2: ei pidä.

Rahapeleihin erikoistuneen tutkijan Johanna Järvinen-Tassopouloksen mukaan pelikoneet pitäisi siirtää pois kauppojen yleisistä tiloista. Niiden siirtäminen esimerkiksi pelisaleihin olisi hänestä nykyisiä ja toipuvia ongelmapelaajia palveleva ratkaisu. Terveyden ja hyvinvointilaitoksella työskentelevän Järvinen-Tassopouluksen mielestä ratkaisulla voitaisiin myös muuttaa suomalaista rahapelikulttuuria ja vallitsevia käsityksiä pelaamisen arkisesta hyväksyttävyydestä.

– Tutkimusten mukaan rahapelien sijoittaminen tietylle alueelle lisää pelaamiselle varatun tilan vetovoimaa. Suomessa rahapelien saatavuus on taattu hajasijoittamalla peliautomaatit kauppoihin ja kioskeihin, joissa asiointi on säännöllistä ja arkista.

Järvinen-Tassopouloksen mukaan tärkeää on myös huomioida se, että kaupoissa on nykyään myös mahdollista nostaa käteistä, jos pankkiautomaattia ei ole lähellä. Hän korostaa, että uusissa tilaratkaisuissa tulisi huomioida liiallisen pelaamisen ehkäisy ja käteisnostojen mahdollistamisen estäminen.

Kysymykseen myöntävästi vastasi myös Inka Silvennoinen, joka on rahapeliongelmaisia auttavan Peluuri-palvelun yksikön päällikkö. Hän kertoo, että hajasijoitetut rahapeliautomaatit ovat Peluurin auttavissa palveluissa eniten ongelmia aiheuttava pelimuoto.

– Sen takia peliautomaattien saatavuuden rajoittaminen arkisissa ympäristöistä vähentäisi pelihaittoja.

Silvennoisen mukaan pelitarjontaa ja rahapelijärjestelmää tulisi kuitenkin tarkastella ja uudistaa kokonaisuutena. Siksi hänen mielestään tarvitaan muitakin toimenpiteitä.

– Pelkkä pelisaleihin siirtäminen ei tee pelaamisesta turvallisempaa, vaan niissä riskit jopa korostuvat. Pelisalit ovat jäämässä pakollisen tunnistautumisen ulkopuolelle, eikä niissä nykyisellään ole riittävästi keinoja puuttua ongelmalliseen pelaamiseen.

Eläkkeellä olevaa Antero Koskista ei haittaa, vaikka pelikoneita on kauppojen auloissa. Oululainen mies kertoo pelaavansa rahapelikoneilla satunnaisesti ja vähän, eikä hänellä ole ollut ongelmaa pelaamisen kanssa. Sen takia hänelle on oikeastaan ihan sama, onko pelikoneita yleisissä tiloissa. Hän lisää ymmärtävänsä, että joillekin pelaaminen voi olla ongelma.

Kaupanalan edustajat eivät kannata rahapelikoneiden poistamista kaupoista ja kioskeista. Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Niemisen mukaan poistaminen heikentäisi eniten pienten kauppojen kannattavuutta haja-asutusalueilla ja lähiöissä.

– Jos automaatit keskitettäisiin esimerkiksi kauppakeskuksissa toimiviin Veikkauksen pelihalleihin, saataisiin Alkon lisäksi vielä toinenkin valtion monopoli ohjaamaan asiakkaita suuriin keskuksiin. Ei hyvä!

– Pelaajan pakolliseen tunnistautumiseen siirtymisestä vuoden 2022 alusta alkaen päätettiin eduskunnassa perusteellisen virkamiesvalmistelun pohjalta. Erinomaista, että pelaaja voi rajoittaa esimerkiksi omaa peliaikaansa ja peleihin käyttämäänsä rahamäärää, Nieminen lisää.

Samoilla linjoilla on R-kioskin toimitusjohtaja Teemu Rissanen, jonka mukaan asiaa on tärkeää katsoa laajemmin. Hän kertoo, että äkilliset ja merkittävät muutokset heikentävät erityisesti pienten, usein pienyrittäjävetoisten, myymälöiden elinkeinon harjoittamisen ja työllistämisen mahdollisuuksia.

– Tämä johtaisi vääjäämättä palveluverkoston karsintaan haja-asutusalueilla. Tämä vaikuttaisi ihmisten peruspalveluiden saatavuuteen, elämänlaatuun ja jopa asuntojen arvonlaskuun. Uskomme vahvasti tunnistautuneeseen pelaamiseen peliongelmien haittojen ehkäisemiseksi. Pidämme tärkeänä, että keskustellaan rahapelaamiseen liittyvistä haitoista ja rajoja sekä toimintatapoja tarkistetaan aika ajoin.

Mitä mieltä olet rahapelikoneiden sijoittelusta? Pitäisikö pelikoneet poistaa kauppojen yleisistä tiloista? Vastaa kommentoimalla tätä juttua. Voit osallistua keskusteluun myös Kalevan Facebook-sivulla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (112)

Ojasta allikkoon näissäkin pelijenpoistojutuissa?
Vähä samaan tyyliin kuin kurttulehtiruusun kanssa?
Miksi 'hän ei tupakkaa, alkoholia ym poisteta, kun niistäkin on haittaa kiusaksi asti joillekin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä, kun kuu vaihtuu, onpa eläkeläisukkoa ja akkaa pelaamassa vähiä rahojaan kaupan koneisiin. Valvotaanhan kauppojakin, ettei ilta ja aamu 9 välillä saa kaljaa ostaa. Miksi ei sitten rajoitettaisi pelejäkin, että pelisalit vain sallittaisiin. Luultavasti erilaisille kaupoille on niin hyvä tuotto. Olen kuullut, että kaljakuppilan pitäjät ovat sanoneet, että niillä maksaa kiinteistön vuokrakulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan sitte samalla kaikki karkit jätskit limut sun muut jutut pois hyllyistä ku läskillä itekontrolli pettää kassalla ja sama kai se sitte on tämän viina homman kansa että neki hiiteen ku alkkikset pyörii kaljahyllyllä. Ku alettiin laittaa paikkaa kiinni ni jokkainen pikaruokamesta kylältä kiinni ettei sepelvaltimo porukka hyydytä itteään. Ja Oulu huonot paarit vois vaikka jokkainen mennä kiinni ku niistäki sikiää vaan huimausaineita ja ihmisroskia ympäri kyllää ja meijjän pitäs vielä olla joku pääkaupunki. Annna mun kaikki kestää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman muuta pois. Lisäksi yläikäraja pelaajille esim. 65-70v. Itseäni häiritsee, kun vanhukset tukkivat käytävät niiden peliensä kanssa. Menisivät bingoon jos niitä vielä on. Toinen mikä pitäis poistaa ovat ne Telian ja Dnan häirikköpojat.
Lisäksi veikkauksen pelit pois kassoilta. Tosi ärsyttävää. Pelatkoot netissä.
Kauppaan tullaan pikaisesti ostamaan mitä tarvii, eikä viihtymään ja häirittemään asiakkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko viisainta kun sinä jäisit pois kaupasta ja hoidat kauppa asiasi verkossa eli tilaat kotiinkuljetuksella ostoksesi kotiin?
Näin säästyt näkemästä/ kokemasta kaikkea tuota elämääsi ahdistavaa arjen raakuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti valtion monopoliksi, ja voitonjako isomman porukan kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelikoneiden poistaminen ruokakaupoista vaikuttaa ruoan saatavuuteen ja hintojen nousuun. Se koskettaa useampia ihmisiä kuin muutaman peliriippuvuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on varmasti ihan totta. Asiat eivät aina ole niin yksiselitteisiä, miltä näyttävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä päin näin käy? Jos minä pelaan 100 euroa niin en voi enään ostaa kyseisestä kaupasta. Se raha on pelattu. Valtio sai rahat kauppa ei saanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, Jotain pitäisi kuitenkin tehdä. Samat peliriippuvaiset kaverit roikkuu sitten leipäjonoissa. Jos rahat ei mene koiranruokaan, eläinlääkäriin, tupakkaan tai oman aikamiespojan "harrastuksiin" tms. voi ne sitten pelikoneisiin tunkea. Näyttää todella köyhältä mikä ei tässä maassa ole kuitenkaan totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päsee se peliriippuvainen sinne pelisaliinkin pelaamaan ja siellä niitä houkutuksia sitten riittääkin paljon.
Eli sinä tahdot peliriippuvaisen menevän vielä pahempaan paikkaan mitä nyt on kauppojen muutamien koneiden aulat.
Tuohan se onkin pelastus peliriippuvaiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NO HYVÄ 25.8.2019 10:46
Saapi mielestäni olla niissä kauppojen tiloissa.
Muualla maailmassa kuulemma erikoiset tilat joissa.
Mutta siellä, muualla, voitot menevätkin yksityisten taskuun.
Mutta, suurempi asia on rahojen , voittojen , jako.
Menee kuulemma poliittisille nuorisojärjestöillekin siivu.
Sellainen on heti lopetettava, heti.
Nuorisotyö, nuorisouhreilu ja sen laatuiset lisäksi vanhuksille jne. muttei poilitiikkaan penniäkään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo,mieluiten kokonaan pois. Veikkaus tahkoo noilla rahaa kylliksi päivittäin ihmisiltä. Ja ongelmaksi ja houkuttimeksi noi on keksittykin. Pois vaan lopullisesti. Loppuu ongelmat ja ihmiset oppii säästään rahansa johonki järkevämpään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin pitäisi olla suljetussa salissa ja tunnistautumisen kautta, jos niitä edes pitää olla. Peliongelmat särkee perheitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ääni täydelliselle peliautomaattien kiellolle. Peliautomaatit eivät ole tätä päivää ja ne eivät edistä kansalaisten hyvinvointia. Käytännössä puhutaan yhteiskunnan näkökulmasta katsottuna täysin väärin toimivasta tulosiirtomekanismista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä on keskusteltu jo yli 10 vuotta ja sinä aikana moni peliongelm,ainen on jo poistunut oman käden kautta. Tässä vaiheessa ei pitäisi enää olla keskustelun ja pohdinnan aika vaan pelikoneet olisi pitänyt poistaa kaupoista jo aikoja sitten kuten ne muutkin maat, joissa ylipäätään on pelikoneita julkisissa tiloissa ollut, ovat jo poistaneet, kun vakavat peliongelmat on huomattau. Jahkaillaan vaan seuraavat 10 vuotta ja kasvatetaan uusi peliongelmaisten sukupolvi. Mitä siitä, jos peliongelmaisilta jää ruoka ostamatta. 10 vuodessa ennätetään monta lehmää lypsää tyhjäksi ja sen jälkeen heillä ei olekaan enää mitään arvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei automaattien siirtäminen lopettaisi nykyisten ongelmaisten pelaamista mutta vähentäisi huomattavasti uusien ongelmapelaajien määrää. Tuo automaattien sijoitus ei muutenkaan ole mikään kynnyskysymys peliongelmien vähentämisessä. Tässäpä muutama asia mikä pitäisi laittaa kuntoon:

Pelaamisen mainonnalle tulisi olla samat säännöt, kuin tupakan tai alkoholin mainonnalle.

Tuo tulossa oleva pakollinen tunnistautuminen on tärkeä asia, tällä voidaan erotella sitten ongelmaiset joukosta, kunhan vaan uskaltavat julkaista nuo tiedot. Tietojen perusteella voidaan sitten miettiä jatkotoimia.

Kaikkein tärkein juttu olisi valita; joko monopolin purkaminen ja lisenssimalli, tai vähintään veikkauksen tulojen siirtäminen valtiolle, ja rahanjako samalla käsittelyllä, kuin muidenkin verorahojen jako valtion budjetin kautta. Veikkaus on suomen suurin hämäräbisnes, korruptiota muistuttava hyväveli/siskokerho, jossa rahaa jaetaan puoluekirjojen ja tämän pienen hyväveli/siskoporukan harrastusten mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peliautomaattien siirtäminen pelisaleihin vaikeuttaa muutenkin ahtaalla olevien kyläkauppojen yms. toimeentuloa.
Minusta on vieläpä kummallista että sama uutiskanava melskaa peliautomaatiien turmiosta ja perjantain uutislähetyksessä hehkuttaa(mainostaa jopa) Eurojack potin voittoa siilijärvelle. Kyseessä on uhkapeli, mittakaava on vain vähän eri. Voiko painotukseen vaikutaa se, että samainen kanava lähettää em. lottoarvonnat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvitelkaapa alko mainostamassa ja myymässä tuotteitaan alkoholisteille jokaisen kaupan aulassa ja perustelemassa toimintaansa sillä että voitoista osa jaetaan alkoholistien terveyspalveluihin ja urheiluseuroille. Aiheutetaan tahallista haittaa ja koitetaan sitten parantaa haitat ja siinä samalla viedään rahaa välistä ihan muihin tarkoituksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (112)

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
40
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image