Kotimaa

Puheenaihe: Pitäisikö koulujen kesälomia siirtää heinä-elokuuksi?

KUVA: Teija Soini
Kotimaa 30.5.2015 6:00
Erkki Hujanen

Lauantain lehdessä Kalevan Lauantaikäräjät-raati ottaa kantaa koulujen kesälomien ajankohtaan Suomessa. Keski-Euroopassa on yleistä, että koululaiset aloittavat lomansa vasta kesäkuun lopulla ja lomailevat heinä-elokuun. Raadilta kysyttiin, pitäisikö kesälomat siirtää alkamaan myöhemmin eurooppalaiseen tapaan.

Ratkaisu: äänin 3-2, ei pidä.

– Koulujen kesälomat voisivat olla vähän lyhyempiä ja työkuormituksen tasauslomat hieman pidempiä, Oulun seudun vanhempainyhdistyksen aktiivi Vesa Ilola toteaa.

– Muutos koskisi lähes kahta miljoonaa oppilasta, koska loma-aikojen muutokset olisivat mahdollisia vain koko koulutusjärjestelmää koskevana, mikä olisi erittäin vaikea – jopa mahdoton tehtävä. Asiassa käytetään usein perusteluna perheiden loma-aikojen helpompaa yhteensovittamista. Tämä peruste ei päde, sillä koulujen työ- ja loma-ajat olisivat edelleen yhtä pitkät kuin nykyisinkin, Opettajain ammattijärjestön OAJ:n alueyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Eilola sanoo.

 

Pitäisikö koulujen kesälomia siirtää heinä-elokuuksi? Kerro mielipiteesi kommentoimalla tätä juttua.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näkisin, että tämä on erittäin hyvä asia. Lomat alkavat vanhemmilla kuitenkin enimmäkseen juhannuksen jälkeen, joten vain vajaan viikon verran lapset voisivat olla erilaisilla leireillä. Leiritoimintaa voi sitten jatkaa elokuussa. Tämän myötä ollaan myös vahvasti eurooppalaisessa käytännössä mukana.

Jäykkyys pois ja avoimella mielellä uuteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä siirtää hyviltä oppilailta. Ja ei pidennetä niitä syys/kevätlomia, että vanhemmílla on varaa pitää niitä lomia, ettei tarvitse jättää pientä lasta yksin kotiin.

Sen sijaan opettajien kesäloman voisi lyhentää "normaalille tasolle" ja velvoittaa opettajat pitämään kursseja ja tukiopetusta luokan huonoimmille kesäisin. Näin vältyttäisiin kymppiluokalta ja ylioppilaskirjoitusten viivästymiseltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kevät on jo nyt pitempi, kuin syksy, joten epäilen, jaksaisiko lapset olla juhannukseen. ja kun kesäpäivän tasaus on 20pv tienoilla, on parempi, että vapaata on molemmin puolin. tuo eurooppalainen tapa pitää lomat elokuussa on eurooppalainen, ei suomalainen. ei siellä ole valkeita öitä. muistan, kun aikanaan olin leningraadissa juhannussa, paikalliset puhuivat lensikin valkeista öistä. ei se ollut minusta samaa, kuin oulussa. ehkä hämärät yöt. ei valoisat. niistä ehkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin näin Pohjois- Suomessa olisi koulujen kesäloman alkaminen joskus juhannuksen jälkeen paras aika. Harvoin täällä on oikeita kesäsäitä vielä kesäkuun alussa. Syksyllä vastaavasti parhaat kesäsäät ovat vasta elo- ja syyskuussa, useimmiten. Ei pidä unohtaa myöskään marjastuksen parasta aikaa syyspuolella kesää. Kyllähän Keski- Euroopan koululaiset joutuvat olemaan joka vuosi koulussa heinäkuullekin asti. Sitten he pääsevät sille 6- 8 viikon kesälomalleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koululomien siirtämistä haikailevat eivät taida tietää, että elokuu on Suomessa huomattavasti sateisempi kuin kesäkuu. Pohjois-Suomessa elokuun loppu on monesti kovin syksyinen, veden ovat kylmiä ja illat pimeitä. Kesän parasta aikaa on alkukesä: aurinkoa, valoa ja vähän verta imeviä öttiäisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen kesäloma on jonkinlainen jäänne entisestä yhteiskunnasta, jolloin kodin ulkopuolella kävi vain maksimissaan yksi tienaaja. Lomaa pitäsi lyhentää nyt ainakin muutamalla viikolla. Sopiva aika lomalle on esim. juhannuksesta Elokuun puoleenväliin. On muuten melkoinen taiteilu koko lähipiiriltä, koska meillä lapset on niin pieniä, ettei heitä uskalla jättää keskenään kotin. Kun pitää töissä käydä eikä kumpikaan meistä ole opettaja tms. kymmenen viikon vuosilomailija. Ja toki haluaisimme olla vaimon kanssa lomalla myös yhtäaikaa, melestäni on kohtuullinen halu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan koulutyö aloitettiin syyskuun alussa. MIelestäni kesäloma voisi alkaa juhannuksen tienoilla ja jatkua vielä elokuun ajan, koska kesä on nykyisin lämpimin silloin. Onhan tuota aloitusta voitu siirtää aina vain aikaisemmaksi, kohta ollaan jo elokuun alussa. Koko systeemiä voisi raahata kaksi viikkoa eteenpäin ja siinä se olisi. Yhteishaku ja yo-kirjoitukset eivät ole mahdottomat siirtää. Kysymys on tahtotilasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos koko maa ja väestön jakautuminen sille otetaan huomioon ja olettaen, että lasten, vanhempien ja opettajien kesävapaitten pituus pysyy kutakuinkin samana kuin nyt, ilmojen ja vesien lämpötilan kannalta optimi voisi olla juhannuksesta elokuun loppuun; suurimmalle osalle lapsia ajaltaan normaalipituisen uiskentelun aiheuttama hypotermian uhka on tällä välillä todennäköisimmin tarpeeksi alentuneen riskin tasolla, Suomi on pohjois-etelä suunnassa pitkä maa, että Pohjoisessa tämä ei päde. Ongelmana olisi kylläkin koulujen loppumisen ja juhannuksen vieton alkamisen ajallinen läheisyys, samoin kävisi elokuun lopulla, jossa ns. huvilakauden lopettajaiset osuisi ilmeisesti samalle viikonlopulle kuin koululaisten vapaan loppu. Toisaalta järjestyshäiriöalttiuskin olisi silloin rationalisoitu noiksi pariksi viikonlopuksi sen sijaan, että kohonneen järjestyshäiriöalttiuden viikonloppuja on nykyisellään ainakin neljä. Hyvää kesälomaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä koululaisten lomat pitäisi siirtää heinä-elokuulle. Elokuussa on tarjolla paljon kesätöitä vaikkapa matkailussa ja elonkorjuussa. Elokuu on muutenkin parempi lomakuukausi kuin kesäkuu. Lisäksi kolmas lukukausi pitäisi ottaa käyttöön kaikissa koulutusorganisaatioissa ei pelkästään yliopistoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei? Heinä-elokuussa on usein jopa "kesäisemmät" säätkin, kuin kesän alussa. Kesäkuun puolen välin tienoilta elokuun lopulle olisi mielestäni paras aika.
Tosin jos siirrolla tavoitellaan vain yhtenäisyyttä Keski-Euroopan maiden lomien kanssa, niin melko turhaa hommaa alkaa aiheuttamaan mahdollista mielipahaa niin monelle, että alettaisiin siirtämään loman aloitusta pidemmälle kesään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kesäloma pitäisi olla kuin ennen eli 1.6-31.8. Monilla vanhemmilla on kesäloma kesä-, heinä- tai elokuussa, joten lapsilla myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti pitäisi siirtää. Usealla työtätekevällä lomat sattuu elokuulle. Siinä on hankalaa suunnitella matkoja, jos sattuu olemaan kouluikäisiä perheessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksipä ei voisi muuttaa, olihan se ennen rankkaa. Kun koulupäivä oli myös lauantaikin. Juhannukselta lomille, jolloin järvienkin lämpötila on jo siedettävä, kouluun 1.9, syysloma loka-marrakuun vaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

137
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
112
Muiden uskontojen läsnäolo voi olla hyväksi Suomen kristityille, sanoo Oulun hiippakunnan seuraava piispa
65
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
39
Median lokaaminen riitti - yli 200 sanomalehteä liittyi Trumpin hyökkäyksiä vastustavaan kampanjaan
32
Loppukesä tuo maatalouskoneet teille, autoilijan tila voi huveta yllättäen – näillä neljällä vinkillä ohitat traktorin turvallisesti
31
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
29
Vapautuksen asepalveluksesta saa joissain maakunnissa toisia helpommin – yleisin syy on mielenterveys- tai käytöshäiriö

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image