Kotimaa

Puheenaihe: Pitäisikö koirille määrätä pakollinen tun­nis­tus­mer­kin­tä?

Tunnistusmerkinnän avulla löytökoirat palautuisivat nopeammin omistajilleen. KUVA: Leinonen Jukka
Kotimaa 29.4.2018 6:00
Pekka Rahko

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa koirien pakolliseen tunnistusmerkintään.

Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt asettaa selvityshenkilön tekemään selvityksen virallisen koira- ja kissarekisterin perustamisesta Suomeen. Pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin uskotaan muun muassa vähentävän pentutehtailua ja luvatonta koirien maahantuontia. Selvityksen odotetaan valmistuvan syksyyn 2018 mennessä. Onko pakollinen merkintä perusteltu?

Raadin ratkaisu äänin 5-0: koirille pitäisi määrätä pakollinen tunnistusmerkintä.

– Tunnistusmerkinnän mikrosirulla tulisi olla luonteva ja lailla säädetty osa vastuullista lemmikinpitoa, Rescueyhdistys Kulkurit ry:n toiminnanjohtaja Salla Honkapää toteaa.

– Tunnistusmerkinnällä pystyttäisiin vaikuttamaan eläinten hyvinvointiin monitahoisesti. Katoamistapauksissa lemmikki löytäisi kotiin helpommin, hylkäämisiin päästäisiin puuttumaan tehokkaammin ja näin vähentämään sitä ja laajemmassa kaavassa vaikutus salakuljetukseen ja pentutehtailun kitkemiseen olisi suotuisaa, Honkapää perustelee.

Mikrosirutus olisi Honkapään mukaan myös tarpeellinen uudistus pentutehtailun ja rescuetoiminnan oleellisen eroavaisuuden havaitsemiseen.

– Koiran hankinnan ei tulisi perustua tunteisiin, eikä niitä tulisi hankkia ns. pentutehtaalta, Suomen Pystykorvajärjestön puheenjohtaja Pentti Isoviita korostaa.

– Sieltä ostaminen ei ole vastuullista toimintaa, vaikka ostaja itse kokisi pelastavansa pennun. Tämä ylläpitää epäeettisen, ihmisten ja eläinten terveyttä vaarantavan toiminnan jatkumista. Tällaisia ovat esimerkiksi raivotaudin ja myyräekinokokkiloisen leviäminen sekä antibiooteille vastustuskykyisten superbakteerien yleistyminen, Isoviita lisää.

– Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti kertoisivat koiran alkuperän, mahdolliset perinnölliset sairaudet ja estäisivät pentutehtailua sekä laitonta maahantuontia. Myös kadonneet koirat palautuisivat nopeammin omistajilleen.

– Etelä-Suomen Seropit ry kannattaa koirien (ja kissojen) tunnistusmerkinnän muuttamista pakolliseksi ja viranomaisrekisterin perustamista. Lähes kaikissa muissa EU-maissa vastaava käytäntö jo on, Etelä-Suomen Seropit ry:n puheenjohtaja Riikka Puntila kertoo.

– Monet sekarotuiset koirat ovat jo tunnistusmerkittyjä ja rekisteröityjä matkustusta ja kilpailutoimintaa varten, mutta rekisteröimättömissä koirissa on varmasti myös paljon sekarotuisia.

– Merkintä- ja rekisteröintipakolla on todennäköisesti vaikutusta lähinnä laittomaan koirien tuontiin. Ilman rekisteriin liittyvää valvontaa sillä tuskin on suuria vaikutuksia esimerkiksi pentutehtailuun Suomessa.

– Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että koirille pitäisi määrätä pakollinen tunnistusmerkintä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa.

– Koiranpentuja tuodaan jo nyt Suomeen laittomasti, koska niille on täällä kysyntää. Tuontikoiriin liittyviä ongelmia yritetään ratkoa entisestään tehostuvalla viranomaisyhteistyöllä, mutta ostajan rooli tässä työssä on merkittävintä.

Lepän mukaan koirien tunnistusmerkinnällä voitaisiin kitkeä laitonta pentukauppaa ja estää tautien leviämistä.

– Jotta tämä olisi mahdollista, ensin on selvitettävä, mitä vaatimuksia virallisen koira- ja kissarekisterin tulee täyttää ja millaisia kustannuksia siitä syntyisi, Leppä lisää.

– Pakollinen tunnistusmerkintä edistäisi koirien oikeuksia, koska se auttaisi useaan koiria koskevaan ongelmaan, Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä toteaa.

– Pakollisen tunnistusmerkinnän avulla ehkäisisimme pentutehtailua, eläinten salakuljetusta ja eläinten hylkäämistä. Se auttaisi myös tarttuvien tautien ja perinnöllisten sairauksien ehkäisyssä, koska eläinten taustat olisivat tiedossa. Uudistus olisi myös taloudellisesti järkevä, koska löytöeläimet löytäisivät nopeammin takaisin kotiin, Kivelä perustelee.

– Tunnistusmerkinnän lisäksi eläimet tulisi rekisteröidä. Sitä varten olisi luotava kaikki tunnistusmerkityt eläimet kattava rekisteritietokanta, Kivelä tähdentää.

Mitä mieltä olet koirien pakollisesta tunnistusmerkinnästä? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Totta kai, lähinnä ihmetyttää miksi näin tärkeän asian kanssa on vetkuteltu ja vetkuteltu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina ovat lainkuuliaiset hoitaneet kasvateilleen kaikki viimesen tapin takaa, myös tunnistusmerkinnän, ennen tatuointi ja nykyisin siru.
Rekkaamattomillakin luki pannassa tiedot, muuten ei mitään.
Mites pakotat jonkun puskakasvattajan pentueensa tunnistusmerkitsemään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan koirien ja ennenkaikkea kissojenkin tunnistusmerkitsemistä ja rekisteröintiä. Tekstissä puhutaan pääasiassa koirista, mutta vapaana kulkevat kissat olisi tärkeää saada (myös) sirutettua, että omistajat löytyisivät helpommin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos on vara pitää kissaa tai koiraa on myös vara siruttaa lemmikkinsä,kerrostaloihin koirakielto kokonaan poislukien vanhukset joille lemmikki ainoa seuralainen monesti ja valitettavasti,ja alkoholisteille ja muille päihteenkäyttäjille lemmikinpitokielto kokonaisuudessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmassa on muitakin yksinäisiä kuin vanhukset. Kerrostalokodissa asuva koira voi elää paljon virikkeellisempää ja seurallisempaa elämää kuin maalla yksin pihahäkissä asuva lajitoverinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan tätä. Koirien olot paremmaksi, eläinlääkärit eivät toimi tehokkaasti, siksi saamme lukea kaltoinkohtelua, pentutehtailua lehdistä. Animalian johtajalla oikeat sanat pakollinen tunnistusmerkintä edistäisi koirien oikeuksia, koska se auttaisi useaan koiria koskevaan ongelmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meneekö rahat kepulle ei tarvi mitään rekisteröintiä onhan maassa paperittomia henkilöitä eihän heitäkään siruteta muutamat takiais puolueet jopa suojelee näitä henkilöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakollinen tunnistin ja GPS-loggeri. Hyvin pieniä ja nykyään halpoja. Ajo- ja metsästyskoirillahan jo onkin, mutta ne ovat aika arvokkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kissoille myös! Mikään muu ei lopeta pentutehtailua eikä villikissa populaatioita. lisäksi täälläkin pitäisi sterkata /kastroida automaattisesti jos ei ole pentuja tekemässä ja hinnat sen mukaisesti tai enemmän leikkuu kampanjoita kissoille että koirille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siirry kyllä, mutta rekisteröinti ei jos se on Kennelliiton pitämä, keräävät muutenkin rahaa jo ihmisiltä liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissat kaipaavat siruja enemmän kuin koirat. Villilemmikkien, löytökodeissa olevien, luontoon hylätyjen kesälemmikien ja tahallisen leikkaamattomuuden vuoksi tapettujen pentujen tilastoissa ylivoimainen ykkönen on kissa. jos kissojen vaatimukset saataisiin edes samalle tasolle kuin mitä koirilla on nyt, olisimme jo pitkällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatetaan ajatusta sillä ehdolla että kissatkin tulevat merkinnän piiriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äh lisää sääntöjä ja lisää pakollisuutta. Ei kiitos. Ja vai että oikein mikrosiruttamaan tässä pitäisi alkaa. Aivan niin paljoa en näihin elitisteihin ja globalisteihin kuitenkaan luota. Kyllä tämmöiset pentutehtailijat saadaan kiinni ja kuriin aivan normaaleilla poliisitutkinnoilla ja muilla menetelmillä. Me emme tarvitse enää yhtään uutta sääntöä ja mikrosiruista nyt puhumattakaan. Onkohan muuten kyseisten mikrosiruvalmistajien lobbaajat olleet taas liikkeellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti siru kaikille! Omalla siru ja iso metallilaatta jossa 24/7 kännykkänumero ja koiran nimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimenpidettä voi laajentaa ja ottaa samalla jokaisesta koirasta dna-näyte. Keskisessä Euroopassa muutamin paikoin pistetään jo koiriensa jätöksistä piittaamattomia koiranomistajia järjestykseen ottamalla jätöksistä dna-näyte ja lähettämällä asiaankuuluva lasku jätöksien poistamisen laiminlyönnistä. Tähän suuntaan pitäisi meilläkin mennä - tai sitten koirien omistajille vero, jolla jätöksien siivoaminen voidaan kattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

95
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image