Kotimaa

Puheenaihe: Pitäisikö ener­gia­juo­mien myynti alaikäisille kieltää?

Energiajuomien myyntiä ei ole rajoitettu Suomen lainsäädännössä. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 5.8.2018 8:00
Taneli Kärki

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa energiajuomien myyntirajoituksiin.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila muistutti kirjelmällään Suomen hallitusta ja suuria kauppaketjuja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksesta sallia energiajuomien myynti vain yli 15-vuotiaille.

Muun muassa kofeiinia sisältävien juomien myynti lapsille ja nuorille ei ole kiellettyä, mutta kaupat voivat asettaa omia rajoituksia. Liettua kielsi energiajuomien myynnin alaikäisille vuonna 2014.

Ratkaisu äänin 4-1 energiajuomien myynti alaikäisille tulisi kieltää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemuksen erikoistutkija Heli Kuusipalon mukaan energiajuomia ei tulisi myydä alaikäisille.

– Tölkistä saatavaa ”energiaa” parempi vaihtoehto on panostaa terveellisiin elintapoihin. Jaksamiseen koulussa ja vapaa-ajalla vaikuttavat säännöllinen ateriarytmi, terveellinen ruoka, riittävä liikunta, uni ja lepo.

Kuusipalon mukaan energiasjuomien runsas tai päivittäinen käyttö ei ole harmitonta.

– Lapsille energiajuomia ei suositella niiden kofeiinipitoisuuden vuoksi. Pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa lapselle tai kofeiiniherkälle aikuiselle vähintään kiihtyneisyyttä, sydämentykytystä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta.

– Tauriini ja glukuronolaktoni, joita energiajuomissa on pieniä määriä, tehostavat kofeiinin vaikutuksia.

Osuuskauppa Arinan market ja ABC-kaupan toimialajohtaja Mikko Polso toivoo lainsäädäntöön selkeyttä ja sanoo Arinan antavan tukensa energiajuomien myyntirajoitusten selkeyttämiselle lainsäädännön kautta.

– Toisin kuin Suomen alkoholi- ja tupakkatuotteita koskevassa lainsäädännössä, elintarvikelainsäädännössä ei ole tällä hetkellä energiajuomien myynnin rajoittamista koskevia säännöksiä. Selkeämpi lainsäädäntö helpottaisi tilannetta.

Polson mukaan myös ikärajavalvonnan käytännön toteutus pitäisi miettiä asiakkaiden ja kaupan kannalta toimivaksi.

– Oma tärkeä roolinsa energiajuomakeskustelussa on myös yleisellä ravitsemusviestinnällä ja -valistuksella, hän lisää.

Oulun Nuorten Edustajiston jäsen ja varapuheenjohtaja Linnea Pitkänen epäilee, että energiajuomien kieltäminen alaikäisiltä lisäisi varmasti nuorten kahvin sekä kolajuomien kulutusta, jotka sisältävät myös kofeiinia.

– En siis usko, että ainoastaan energiajuomien ikärajan nostaminen 15 vuodesta 18 vuoteen vaikuttaisi lasten ja nuorten hyvinvointiin merkittävästi.

Pitkäsen mukaan ikärajan nostamisen sijaan tulisi panostaa ennaltaehkäisevään työhön, kuten tietoisuuden lisäämiseen kofeiinin haittapuolista.

– Energiajuomien nauttimisesta aiheutuva altistuminen tauriinille ja glukuronolaktonille ei Eviran mukaan ole terveydelle haitallista, Pitkänen toteaa.

K-Market Iin kauppias Mari Rajaniemi haluaa olla mukana edistämässä lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia rajoittamalla energiajuomien myyntiä.

– Energiajuomat ovat tutkitusti haitallisia lapsille ja nuorille. Toivoisimmekin selkeää ja velvoittavaa lainsäädäntöä myyntirajoituksiin.

Rajaniemi kertoo, että Iin kunnan alueen elintarvikeliikkeet ovat rajoittaneet myyntiä vuodesta 2012 lähtien.

– Olemme oma-aloitteisesti ja asiakkaiden toiveesta rajoittaneet energiajuomien myyntiä alle 16-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Opettaja, rehtori ja OAJ:n Oulun paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Kettusen mukaan energiajuomien vaikutukset näkyvät koulumaailmassa.

– Tyypillisiä haittoja ovat muun muassa ärtyneisyys, levottomuus ja nukahtamisvaikeudet. Koulumaailmassa näemme vaikutukset keskittymisen vaikeuksina ja sitä kautta oppimistuloksissa.

Hänen mukaansa Vanhempien ja yhteiskunnan tulee huolehtia, ettei nuori altistu herkässä kehitysvaiheessa energiajuomien haittavaikutuksille, jotka voivat vaikuttaa koko loppuelämään.

– Huomattavasti vähäisemmissäkin asioissa meillä on lainsäädäntö, joka ohjaa ja luo raamit asioille. Lainsäädännön kautta ikärajaksi pitäisi määritellä vähintäänkin 16 vuotta, Kettunen sanoo.

 

Mitä mieltä olet energiajuomien myynnin lainsäädännöstä? Ovatko juomat haitallisia lapsille ja nuorille? Pitäisikö juomia myydä ainoastaan täysi-ikäisille? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (95)

En ny ihan ymmärrä... Minun mielestä ei energiajuomia tarvitse kieltää ja jos kiellettään täytyy varmaan kahvi ja cocis kieltää myös, sillä nekin aiheuttavat samalla tavalla riippuvuutta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

energiajuomia eivät oikeasti tarvitse kukaan, jos kahvi ei riitä, menkööt nukkumaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä saisi kieltää, energiajuomien haitat on tiedossa. Jäälissä ja Kiimingissä kauppiaat on tähän lähteneet mukaan. Mutta R-kioski niitä myy alaikäisille... siksi boikotoin R-kioskia... en halua kannattaa yritystä, joka myy näitä tuotteita, jotka muut fiksut kauppiaat jättävät alaikäisille myymättä. Äänestäkää jaloillanne sellaisia yrityksiä kohtaan, jotka myy energiajuomia alaikäislle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näköjää yritetään käännäyttää nuorisoa kahvin puoleen kun aikuiset juo sitä nii hirveästi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhemmat jotka valittaa että lapset ja nuoret juovat liikaa energiajuomia niin olisko hetki pysähtyä ja ajatella että miten kadvatitte lapsenne se on enmmän kasvatuksesta kun mistään kiinni

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse niitä 3v juoneena ja edelleen nuorena voin todeta ettei niillä ole mitään vaikutusta unirytmiin. Edelleen käytön jälkeenkin lopettaneena nukkumaan menen vasta keskiyön jälkeen ja syy siihen on puhelin! Paljon enemmän addiktoiva, kuin kofeiini. Eiköhän kielletä nekin sitte?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiskohtaista tämä on. Ei kofeiini minuunkaan vaikuta, olen viisikymppinen. Olen siksikin lopettanut kofeiinin käytön kokonaan. Joihinkin ihmisiin kofeiini vaikuttaa ilman muuta, ja lapsen ollessa kyseessä, kofeiinin nauttiminen ei ole hyväksi mitenkään päin ajatellen.

Lapset saadaan koukkuun energiajuomiin positiivisen mainonnan ja juoman makeuden avulla. Lapsi on vaatimaton vastus vetävälle mielikuvamainonnalle, eikä kahvi tai tee ole yhtä houkutteleva vaihtoehto. Kun kaverit imevät energiajuomia, niin siihen lähtee helposti itsekin mukaan.

Energiajuomalla ei ole vähäistäkään terveydellistä etua. Energia pitää saada monipuolisesta ruoasta, säännöllisesti syöden, ja pääasiallinen ihmisen (lapsenkin) juoma ei voi olla sokerilientä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ette te voi kieltää energiajuomia lapsilta!! Mun lapsi just iloitai kun täytti 15 ja saa luvan ostaa laillisesti energiajuomia + mun lapsi ostaa aina välillä tyyliin kerran kahdessa viikossa ja olen ylpeä hänestä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti, eikä noista litkuista ole sen kummempaa hyötyä täysi-ikäisillekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä kieltää koska nuorilla on sisäinen kello niin sanotusti edellä eli yöllä on muutenki nukahtamis vaikeuksia ei energiajuomat vaikuta siihen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata ainakaan k18 ikärajaa laittaa k12 kuulostaisi ihan hyvältä ikärajalta. Tuon ikäisenä nuoret alkavat olla jo aikuisen mitoissa fyysisesti joten silloin haitta on vähäinen. Toinen asia johon haluan ottaa kantaa on energiajuomien määrittely laissa. Mikä tekee esimerkiksi redbullista ja mikä ei tee coca-colasta energiajuomaa. Olisiko myös kahvi sitten kiellettyä koska siinäkin on kofeiinia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti energiajuomat tulisi kieltää lapsilta. Liika kofeiini on tutkitusti haitallista lasten kehittyville aivoille, univajeesta puhumattamakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta joku 12 vuoden ikäraja voisi olla hyvä, sillä sen ikäisenä jo pitäisi kestää sitä sokeria ja muita aineita. Ja käytänössähän kaikki voi aiheuttaa riippuvuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä lähdetään aina liikkeelle ongelmaketjun väärästä päästä. Valmistus ja kauppa kiellettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (95)

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image