Kotimaa

Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?

Puolustusministeriö aikoo selvittää varusmiespalveluksessa olevien miesten ja vapaaehtoisessa asepalveluksessa olevien naisten yhteismajoituskokeilua varuskunnissa. KUVA: Olli Autonen/Arkisto
Kotimaa 20.10.2019 8:00
Pekka Rahko

Sunnuntaina Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa varusmiesten yhteistupiin.

Puolustusministeriö selvittää varusmiespalveluksessa olevien miesten ja vapaaehtoisessa asepalveluksessa olevien naisten yhteismajoituskokeilua varuskunnissa. Kokeilu toteutettaisiin määräaikaisena joissakin joukko-osastoissa ja se perustuisi vapaaehtoisuuteen.

Kyselyiden perusteella naiset kokevat joukkoon kuulumattomuutta majoittuessaan omissa tuvissaan. Ovatko yhteistuvat tarpeellisia?

Ratkaisu äänin 3-2: yhteistuvat eivät ole tarpeellisia.

– Yhteismajoitus on jo käytössä Merivoimien laivapalveluksessa ja muiden puolustushaarojen maastoharjoituksissa. Yhteistupia on myös käytetty muissa Pohjoismaissa ongelmitta jo pitkään, Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg muistuttaa.

– Asiassa on hyvä edetä ministeriön esittämään tapaan kokeiluna, johon osallistuminen on vapaaehtoista. Mikäli palvelusta suorittava ei halua yhteistuvassa majoittua, hänellä on oltava mahdollisuus erilliseen majoitukseen, Nyberg korostaa.

– Kokeilu edellyttää selkeitä pelisääntöjä, jotka käydään ennakkoon läpi kaikkien palvelusta suorittavien kanssa. Saadut kokemukset tulee kartoittaa, jolta pohjalta voidaan tehdä päätös jatkosta.

– Varusmiesliitto näkee, että yhteistuvat on tärkeä keino varusmiespalvelusta suorittavien miesten ja naisten yhtenäisen kohtelun edistämisessä, Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula linjaa.

– Samoihin tupiin majoittaminen helpottaa tiedonkulkua ja luo yhtenäisempää joukkoa, jossa osa sotilaista ei ole eristettynä kasarmin nurkkaan sukupuoli ainoana perusteena, Pajula perustelee.

– Yhteistuvat toimii jo tällä hetkellä ilman ongelmia sekä maastoharjoituksissa että laivastossa. Ei ole mitään syytä, miksi ne eivät toimisi myös normaaleissa kasarmiolosuhteissa. Siksi yhteistupakokeilu on toteutettava, ja sen tuloksien mukaisesti päätettävä yhteistupien jatkosta.

– En pidä yhteistupia tarpeellisena, koska nykyinen järjestely toimii hyvin; porukka voi olla alusta alkaen oma itsensä eikä tarvitse jännittää tai pelätä kiusallisia tilanteita, aliupseerioppilas Niko Heiskanen Kainuun Prikaatista arvioi.

– Yhteistuvat voivat myös tuottaa vaikeuksia yksityisyyden kannalta, esimerkiksi vaatteiden vaihdossa. Myöskään varusmiespalvelukseen yhdistettävää ”veljeyttä” ei välttämättä synny tuvan kesken.

– Yhteistupia kannattaa kuitenkin kokeilla varsinkin palveluksen myöhemmissä vaiheissa, jos vapaaehtoisia löytyy! Uusista kokemuksista opimme parhaiten, mikä toimii ja mikä ei, Heiskanen lisää.

– En koe tarpeelliseksi sitä, että naisten ja miesten tuvat yhdistettäisiin. Naisten ja miesten yksityisyys kärsisi ja tupien yhdistämisistä olisi enemmän haittaa kuin hyötyä, sekä kiusallisia tilanteita syntyisi paljon enemmän, aliupseerioppilas Maria Peltokangas Kainuun Prikaatista toteaa.

– Tietysti, jos on vapaaehtoisia kokeilemaan sekatupia, niin silloin olisi hyvä idea testata niitä. Sekatuvissa saattaa olla vaikeampaa sopeutua uuteen ympäristöön, miettien että palveluskauden alussa osalle on tarpeeksi haastavaa elää ilman omaa rauhaa.

– Yhteistuvat eivät ole soveliaita kummankaan sukupuolen kannalta. Esimerkiksi aamutoimien intiimiyteen liittyy ongelmia, Rintamaveteraanien Oulun piirin puheenjohtaja Onni Toljamo pohtii.

– Kannattaa ottaa myös huomioon, että on paljon parisuhteissa olevia ihmisiä, jotka kuitenkin asuvat erillään. Heille yhteistuvissa majoittuminen voisi olla kiusallinen tilanne, Toljamo huomauttaa.

– Vaikka jotkut pitävät tätä tasa-arvokysymyksenä, tässä ei kuitenkaan mielestäni ole kysymys tasa-arvosta.

Mitä mieltä olet yhteistuvista, tarvitaanko niitä? Kirjoita kommenttisi tämän jutun kommenttilaatikkoon tai kerro mielipiteesi Facebook-päivityksessä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Ehdottomasti yhteistuvat olisi saatava kaikkiin joukko-osastoihin! Tupiin olisi saatava myös horisontaaliset parisängyt jotta varushenkilöiden läheisempi tutustuminen kävisi helpommin ja antoisammin! Tuvissa olisi hyvä olla myös iso kylpyamme ja kylmäkaappi virvokkeita varten!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Yhteistupia tarvitaan. Aivan kuten Nyberg ja Pajula totesivat, yhteismajoitus on jo käytössä Merivoimien laivapalveluksessa, erikoisjoukoissa ja muiden puolustushaarojen maastoharjoituksissa. Yhteistupia on myös käytetty muissa Pohjoismaissa ongelmitta jo pitkään ja ne ovat lisänneet ryhmäytymistä sekä vähentäneet epäasiallista kohtelua niin miesten kuin naisten kohdalla. Pukeutumis- ja muut intiimiyteen liittyvät asiat on onnistuttu hoitamaan hienosti myös yhteismajoituksessa. Oman sekaryhmän kanssa työskentely ja "veljeytyminen" koko ryhmän kesken sukupuolesta riippumatta luovat myös pohjaa varusmiespalveluksen jälkeiseen aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veljeytyminen? Tarkoitit varmaan sisartumista? Taisteluparihan on pian kuin siskokset, tuvassa sitten illalla lakataan kynsiä ja kammataan toinen toisensa tukkia, pojat ja tytöt hyvässä sisarhengessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edes sairaaloissa ei naisia ja miehiä laiteta samoihin huoneisiin, armeijassa näköjään mennään kohta hullujenhuonettakin pidemmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan hölmöä hommaa. Pienen aatteellisen aktivistiryhmän ajamaa asiaa. Järki vaan käteen, ei mitään muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erottaa toisistaan silti vapaaehtoisuus ja pakollinen velvollisuus. Ne ei ole ihan sama asia. Naiset taas voi pitää erillään osittain ja yhdessä osittain. Kuukautisrätti puoli ja miehiset lihakset omissa tuvissaan kun puheen aiheet on erilaisia. Mutta myös vihollinen on aina joukossa soluttautuneena molempia sukupuolia molemmissa ryhmissä että mitä puhutaan voi mennä väärille korville. Myös ihmisiin on voitu asentaa kuuntelumokrofoneja. Seuranta implantteja. Antenneja. Nykytekniikkaa. Näkö suojaa troneilta kiikareilta satelliiteilta. Puheen nauhoituksilta.Kännykkäsi voi paljastaa sijainnin viholliselle. Ottakaa nyt tosissaan kuitenkin vakava asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sukupuolesta riippumatta yhteisiä puheenaiheita voi olla yllättävänkin paljon. Toisaalta myös miesten tuvissa on keskenäänään hyvin erilaisia miehiä, joista kaikki eivät pidä äänekkäimpien puheesta. Myöskään yhteismajoituksessa ja -harjoituksissa ei keskustelujen osalta ole ollut ongelmaa. Tuo muu jargonia kommentissasi ei nyt sitten tähän asiaan liitykään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata poikain lukia Rekinaa ennen inttiä, voi sitä neron leimausta kun aamulla jormaa jomottaa. Varmaankin aiheuttaa psykologista kyvyttömyyttä jopa inpotenssia myöhäisiällä. Niin no, jokunen voi tahtoa olla vain tyttöjen kamu. Äläkää tehkö ihan mitä huvittaa, vaihtuu vain väliinputoajat, vuoroin vieraissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei saman tien yksiöitä kaikille?
Lisäisi rakentamis- ja kiinteistöhuollon palveluita roimasti varuskuntapaikkakunnilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen asevelvolisuuteen perusuva aarmeijaa kehutaan maailmalla, nyt ne itse on tuhoamassa sen feministien tähden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne ainakaan yleisenä käytäntönä eikä missään tapauksessa pakollisina tarpeellisia ole.
Sukellusveneet tms. pakottavat ympäristöt ovat asia erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli kykenee suorittamaan asepalveluksen ja käsittelemään oikeita aseita, tulisi olla myös kykyä huolehtia omasta henk.koht. "aseistuksestaan", niin että aseet pysyy varmistettuina ja niillä ei osoiteta tai uhkailla ketään. Mikäli tämän kanssa on ongelmia, ehkä on syytä myös vielä kerran harkita, onko asepalvelus oikea paikka vai olisiko syytä kasvaa hieman ensin ja opetella käyttäytymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis se ollut hiukkavaarassakin 1992 mukava kattella kun joku mimmi vaihtaa tissiliivejä tuvassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sitten lie tuo vapaaehtoisuus. Ne jotka eivät tuohon kokeiluun mukaan halua eristyisivät sitten entistä enemmän. Jo nykyisellään naisilla vajaita tupia, noista jos sitten vielä osa menee yhteistupaan testiin niin silloin jää entistä enemmän siis nuo muut ulkopuolelle jutuista. Sen jälkeen siis kaikkien oltava ”vapaaehtoisia”. No itselleni yhteistupa ei olisi ollut ongelma, mutta ymmärrän että joillekin olisi ja turhaanpa sitä sitten joka paikkaan tungetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naisten tulo armeijaan on vienyt koko puolustusvoimien uskottavuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskottavuuden? Aivan mahtava asiahan tässä tulee olemaan se, että yhteistupiin siirtymisen myötä luulisi sivareiden määrän romahtavan koska mahdollisuudet harjoitella kiihkeitä lähitaisteluja ovat pian todella antoisat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos perustuu vapaaehtoisuuteen, niin mikä ettei.

Mitään järjellistä syytä en tosin näe yhteistuville. Jos ei saa tietoa kulkemaan naisille, niin vika on jossain muualla kuin nukkumajärjestelyissä. Ihan turhaa kohkaamista taas. Armeijassa olisi paljon tärkeämpiäkin kehityskohteita. Jos nyt saataisiin ne kasarmit ensiksi terveellisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulenpa ettei tätä yhteistupaa kannata sen kummemmin mies tai nais-varusmiehetkään, haiskahtaa koko homma lähteneen liikkeele jostain poliitisesta ”ajatushautomosta”, johon on varusmiestoimikuntien ja kapiaisten ”pakko” yrittää suhtautua myönteisesti, leimaamisen pelossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image