Kotimaa

Puheenaihe: Onko raha paras lahja val­mis­tu­neel­le?

Kotimaa 26.5.2019 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa siihen, millainen on sopiva valmistujaislahja opintonsa päättäneelle.

Valmistujaislahja ihastuttaa nuoren, mutta joskus se saattaa pahoittaa mielen. Millainen lahja valmistuneelle sopii?

Onko syytä muistaa persoonallisella lahjalla? Pitääkö lahjan olla käytännöllinen esine, jota tarvitsee pitkin elämää? Sopiiko taide-esine lahjaksi? Entä onko koru riskiostos, jos ei tiedä valmistuneen makua?

Vai onko lahjakortti tai pelkästään raha sopivin ja paras lahja valmistuneelle?

Ratkaisu äänin 5–0 raha on paras valmistujaislahja.

Oulun seudun ammattiopiston OSAO:n oppilaskunnan puheenjohtaja Remu Tiger huomauttaa, että moni valmistunut muuttaa, lähtee lomalle kesällä tai pitää välivuoden, joten rahaa kuluu käytännöllisiin tarpeisiin. Hän itse valmistuu kone- ja tuotantotekniikan linjalta Kaukovainion yksiköstä.

– Pääseekö nuori Euroopan suosituimpiin lomakohteisiin lahjaksi saadulla kahvinkeittimellä? No ei pääse, ellei ole hemmetin kova myymään kahvia. Riskinä muulla kuin rahalahjalla on mielensä pahoittaminen, kun saa jotakin tarpeetonta.

– Ja kenelle ei nyt raha kelpaisi, Remu Tiger kysyy. – Raha tarjoaa lukemattomia vaihtoehtoja, enemmän tai vähemmän järkeviä. Rahalahja on osoitus luottamuksesta nuoren harkintakykyyn, onhan tällä väistämättä edessä elämänsä tärkeimmät valinnat.

Kevään uusi ylioppilas Aleksi Nykyri Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiosta kertoo toivovansa rahalahjoja, koska hän säästää tulevaisuuden opiskeluja sekä kesän menoja varten. Hänen mielestä myös lahjakortit paikallisiin yrityksiin toimivat hyvin.

– Jos valmistuvalta ei ole erikseen kysynyt, mitä tämä haluaa lahjaksi, voi lahjan antajan mielestä hienokin persoonallisempi lahja, kuten kallis koru jäädä käyttämättömänä kaapin perälle.

Rahalahja ja lisänä esimerkiksi kukka on lahjan saajalle taatusti mieluinen ja tulee käyttöön.

Turvallisuusvalvojaksi Oulun seudun ammattiopisto OSAO:n Limingan toimipisteestä valmistuva Lotta Myllyaho sanoo, että parhain ja tärkein lahja on tulla paikan päälle juhlistamaan valmistunutta.

– Helpoin ja fiksuin ratkaisu on antaa lahja rahana, varsinkin jos ei itse ole varma siitä, mitä valmistunut oikeasti tarvitsee. Valmistunut voi itse suunnitella ja käyttää rahat johonkin minkä kokee itselleen tärkeäksi ja mitä hän oikeasti tarvitsee.

Uusi ylioppilas Meri Vierelä pitää rahaa varmana lahjavalinta valmistuneelle, eikä sen kanssa voi mennä metsään. Hän kirjoitti Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiosta.

– Läheistä nuorta voi muistaa muullakin kuin rahalahjalla, mutta väärän astiasarjan lautaset tai hyllyyn pölyttymään jäävät Kalevala-korut tuskin tuottavat valmistuneelle iloa. Ellei varmaa tietoa valmistuneen toiveista ole, lahjakortti tai raha takaa sen, että nuori saa ostettua juuri itsensä näköisen lahjan itselleen. Vaikka persoonallisen lahjan antaminen voi tuntua tärkeältä, tärkeämpää lienee kuitenkin että nuori saa iloa ja hyötyä lahjastaan, Meri Vierelä sanoo.

Oulun Lyseon lukion emeritusrehtori, lyseon senioreiden puheenjohtaja Teuvo Laurinollin mielestä ylioppilas- tai valmistujaislahjan valintaan vaikuttaa ratkaisevasti lahjanantajan ja -saajan välisen suhteen laatu.

– Tilisiirtona annetun rahalahjan etuna on helppous ja joustavuus. Ei tarvita arvailuja saajan mieltymyksistä tai tarpeista. Pankkitilin numero riittää. Saajalle itselleen jää vapaus käyttää lahja itselleen mieluisimmalla tavalla.

Laurinollin mielestä lahjan persoonattomuutta voi pehmentää nätillä kortilla, kukkakimpulla, lämpimällä kädenpuristuksella ja kannustavilla sanoilla.

– Helppoa rahaa parempi lahja olisi kesätyöpaikka, mutta harvalla lienee niitä taskussaan.

Millainen on mielestäsi sopiva valmistujaislahja? Onko sinulla kokemuksia ja esimerkkejä onnistuneista tai vähemmän onnistuneista lahjoista? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mikä olisi sopiva summa. Onko 50 sopiva. 100 on kaiketi aivan liikaa kun ei ole kummilapsi eikä muutenkaan kovin läheinen.
Ei ka rahalahjan suuruudella mitata antajan varallisuutta. Lahjahan on vain kaunis ele.
Pelkkä ruusukin kai riittää onnitteluksi vai loukkaantuuko yo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raha annetaan kateisena eika minkaanlaisella tilinsiirrolla.Jokin on taas vaikeaa kun koitetaan tuputtaa vakisin tilinsiirtoja. kuka Nordean analyytikko tassa lausumassa on taustalla?
kateista kouraan ja silla hyva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahalahja ehdottomasti. Monella meno armeijaan ja välivuosi tulossa opiskeluista. Saattaa myös olla perheenperustaminen edessä ja muuta rahaa nielevää kohdetta. Järkevä nuori osaa käyttää rahansa oikein, eikä tuhlaa sitä turhuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni raha on todellakin hyvä lahja ja aina olen antanut valmistuneelle lahjaksi rahaa, hän saa aivan itse päättää mikä on hänelle ja persoonalleen sopiva lahja.
Rahaa jokainen tarvitsee elääkseen. Varsinkin jos aikoo lähteä toiselle paikkakunnalle, sitä kuluu jo muuttokustannuksiin ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raha ei ole hyvä lahja. Minulle valehdeltiin kun toivottiin rahaa tietyn käyttökohteen kanssa. Pari satkua käytettiinkin eri paikkaan ja lisäksi laittomuuksiin. No sittenpä jäätiinkin poliisille kiinni viritetyn mopon tehopakarin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
77
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
50
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
36
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
32
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
30
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image