Kotimaa

Puheenaihe: Onko oikein keskittää EU-kokoukset Helsinkiin?

Kotimaa 14.7.2019 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kokousten järjestämiseen pelkästään Helsingissä.

EU-johtajuuden tapahtumat nyt seuraavan puolen vuoden aikana järjestetään Suomessa keskitetysti Finlandia-talolla. Edellisinä Suomen EU-puheenjohtajuuskausina 1999 ja 2006 kokouksia järjestettiin 21:lla eri paikkakunnalla Lappia myöten.

Menettääkö Suomi jotain, kun kokouksia ei ole nyt pohjoisessa? Jääkö Suomi-kuva EU:ssa vajaaksi säästeliään linjan takia? Onko keskittäminen oikein?

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen Viitasaarelta arvelee, että ehkä Suomelle on parempi, että kokouksia järjestetään vain Helsingissä.

– Näin vain Helsinki joutuu kärsimään kokousten mukanaan tuoman liittovaltiokehityksen ylistämisestä ja vallan keskittämispyrkimysten päättymättömästä tiestä, Hakkarainen sanoo.

Vaasalainen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula Natri (sd.) pitää säästeliäisyyttä ja turvallisuusjärjestelyjä ymmärrettävinä perusteluina kokousten keskittämiselle Helsinkiin.

– Niiden perusteella ei kannata kokonaan unohtaa muuta Suomea, sillä samoilla perusteilla ei koko ministerikokouksia kannattaisi ylipäätään tuoda pois Brysselistä. Tiedän, että monille Brysselissä arkeaan ahertavalle eurooppalaiselle Pohjoinen Suomi, Oulun ihme eli Nokia ja toinen sen jälkeen, itäraja tai kotiseutuni energiaklusteri olisivat osa mielenkiintoista Eurooppaa kokea, Kumpula-Natri mainitsee.

Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) Pielavedeltä olisin toivonut, että edes osa kokouksista oltaisiin järjestetty eri puolilla Suomea.

– Viime vuonna vieraanani Suomessa oli Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta ja kiersimme Kainuussa sekä Savossa. Matka oli eri maiden europoliitikoille silmiä avaava kokemus, sillä he pääsivät näkemään Suomen erityisolosuhteet, metsäisyytemme, harvan asutuksen ja pitkät välimatkat.

Elsi Katainen huomauttaa, että maakuntamatkailu ei välttämättä aina tarkoita lentämistä, sillä myös junalla ja biopolttoaineilla matka taittuu.

– Sinänsä tärkeän ympäristöasian tiimoilta sysäämme syrjään monia mahdollisuuksia, sillä olisimme voineet näyttää mistä meidän ratkaisumme muun muassa hiilensidontaan löytyvät ja korostaa Suomen monipuolisuutta eri alueiden myötä.

Myös europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) Jyväskylästä toteaa, että kaikkia EU-kokouksia ei ollut oikein keskittää Helsinkiin.

– Suomi on hieno ja erikoinen maa. Suomi on sen verran kaukana Keski-Euroopan isoista liikennevirroista, että harvan EU-päättäjän ja virkamiehen tulee käytyä Suomessa kovinkaan usein.

Virkkusen mielestä osan EU-kokouksista olisi voinut järjestää myös muualla maassa.

– Ei se ole vaikeaa tai epäekologista. Meillä on paljon korkeaa osaamista, mielenkiintoista yritystoimintaa ja ainutlaatuista luontoa myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Epävirallisten ministerikokousten ja korkean tason seminaarien parasta antia ovat usein juuri erilaiset vierailut ja ”side eventit”, joihin muutamien kokousten järjestäminen eri puolilla maata olisi tarjonnut hienot mahdollisuudet.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö Turusta huomauttaa, kyse ei ole eettisestä valinnasta, johon olisi selkeä vastaus oikeasta ja väärästä.

– Silti itse olisin päättänyt toisin, jos olisin valinnan tehnyt. Nyt Sipilän hallitus oli päättänyt vetää Suomen EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla, johon sisältyi ajatus pitää kokoukset yhdessä paikassa. Sillekin on omat perusteensa, haluaahan Suomi osoittaa vastuullista taloudenpitoa. Uusi hallitus ei päätöstä muuttanut.

Niinistön mielestä tilaisuutta olisi pitänyt käyttää hyväksi ja tehdä Suomen eri alueita ja olosuhteita tutuksi Euroopan johtajille. Hänen mukaansa se olisi ollut iso mahdollisuus usean maakuntakeskuksen näkyvyydelle ja matkailun edistämiselle. Samalla Suomen alueellinen koko ja erilaiset olosuhteet maataloudelle, elinkeinoille ja luonnolle olisivat tulleet tutuksi.

– Nyt hallituksen pitää muilla tavoin osoittaa EU-päättäjille niitä arvoja, joita Suomi edustaa eli vahvaa suhdetta luontoon ja puhtaisiin vesiin, arktisen alueen erityisiä olosuhteita ja saamelaisten alkuperäiskansaa, monipuolista ja ympäristöosaamiseltaan huippua olevaa teollisuutta sekä kiertotalouteen panostavaa maataloutta, Ville Niinistö sanoo.

Mitä mieltä olet Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kokousten ja tapahtumien keskittämisestä Helsinkiin? Vaikuttaako se jollakin tavalla Suomi-kuvaan, kun kokousvieraat käyvät vain Suomen pääkaupungissa? Olisiko tapahtumia pitänyt järjestää eri puolilla Suomea? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Nettikalevaa toisinaan lukevan helsinkiläisen kommentti:
Noista kokouksista on veronmaksajille aivan järjettömästi häiriötä ja riesaa. Poliisit sulkevat tuntikausiksi teitä ja katuja mustia autoja varten. Finlandia-talon ympäristö suljetaan tavallisilta veronmaksajilta. Vältän keskustaa aina, kun on jotain Trumputin-tapaamisia ja muuta. Valitettavasti työpaikkani on siellä, joten täysin en onnistu.

Nuo kokoukset pitäisi järjestää paikassa, jossa niillä on mahdollisimman vähän uhreja. Esim. Oulu on aivan liian iso kaupunki - kymmenien tuhansien veronmaksajien elämä menisi sekaisin, jos puolet Oulun keskustasta julistettaisiin suunnilleen kielletyksi vyöhykkeeksi, ja jos tie lentokentälle suljettaisiin tunneiksi niiltä ajoneuvoilta, joista maksetaan ajoneuvovero.

Miten olisi jokin Lapin hiihtokeskus? Paikallisia asukkaita on tuskin lainkaan. Sesongin ulkopuolella siellä ei ole juuri mitään, mutta hotellikapasiteettia riittää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa järjestetään onneksi yksi kokous, joka onkin sitten ainoa Helsingin ulkopuolinen!!!
Liittyy näihin meidän vahvuuksiin eli IT alan kokous!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä asiassa on säästäväisyys ja turvallisuuden takaaminen kaikista vahvimmin mukana! Näin ollen keskittäminen Helsinkiin on ollut kyllä paikallaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tällä yritetään osoittaa säästäväisyyttä, niin kyllä menee viesti hukkaan. Se, mitä tuolla keskittämisellä säästetään on pikku rippusia, kun verrataan niihin tuhansiin turhiin reissuihin, joita valtiovalta tekee EU:n ja muidenkin asioiden puitteissa. Ei tässä ole kysymys muusta kuin siitä, että Helsinkiin halutaan keskittää kaikki. Piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on just näin. Puhdasta keskittömistö jota perussuomalaisten Hakkarainen tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset tukee tarkoitit varmaan,
Ilmeisesti Oulu ei ole mitään, mutta Oulu sai yhden tärkeän kokouksen, mikään muu paikkakunta ei saanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa tuovat paikallisille yrityksille. Muuten kai tuo ihan sama, missä pitävät. Varmaan olisi ollut oikeudenmukaista jakaa alueellisesti tasaisemmin. Mielenkiintoista oli kuulla persujen kanta. Näköjään kannattavat keskittämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulumme onneksi ovat EU-suurlähettiläät olleet juuri tämän viikonlopun Savonlinnassa, oma myös ansiokkaasti kilpailee meidän kanssa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 valinnassa!

Siellä on todellista näytettävä nykyistä kulttuuritarjontaa: vuotuiset kuukauden kestävät Oopperajuhlat, joihin tänäkin vuonna on aikaisempien vuosien tapaan saatu myös ympäri maapallon kuuluisia oopperataloja vieraiksi ja tänä vuonna erityisen arvostettu Milanon La Scala esiintyy vasta toista kertaa Pojoismaissa Kööpenhaminan jälkeen!

Oopperajuhlien esitys paikkana tietysti kuuluisa, vanha Olavinlinna, missä osataan arvostaa jo Aino Aiheen aikaisia vanhoja oopperaperinteitä!
Savonlinnaan matkustavat EU-suurlähettiläät ( yli 90 henkilön seurueet ) linja-autoilla Lappeenrannasta Punkaharjun kansallismaisemien läpi tutustuen Luston näyttelyihin ja onhan Kerimäelläkin maapallomme suurin puukirkko, jota jo Perlusconillekin aikoinaan esiteltiin.

Saamme täällä Oulussa, periferiassa aivan rauhassa jo asennoitua nuolemaan itse aiheutetusti näppejämme häviöllä kulttuuripääkaupunkikisassa, kun täällä ei ole edes osattu säilyttää niitäkään kulttuurikohteita tai -tapahtumia, joita jo oli ja hyvin ideamme muille kelpasivat ja nyt vasta sitten muiltako matkimalla yritellään taas tänne kehitellä houkuteiksi uusia tilalle!? Voi Oulumme näköalattomuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyllä kiinnosta pätkääkään ooppera. Kultruuri on paljon muutakin. Tuon linnankin oon nähnyt. Keski-Eurooppa täynnä vastaavia. Kansainvälisesti merkittäviä linnoja löytyy jostain ihan muualta kuin Savonlinnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykykulttuuri on paljon muutakin kuin joitakin linnoja ja oopperaa. Joka paikassa on valitettavasti hävitetty vanhaa. Oululainen kulttuuriväki tekee hieno työyä pääkaupunkihankkeen eteen ja ansaitsevat kaiken tuen. Tässä kaupungissa on vihdoinkin päätetty panostaa kulttuuriin. Nämä ihmiset ovat kärsivällisesti toimineet vähin resurssein. Osoitetaan heille arvostusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvostan Höyhtyän lähiökulttuurin rakentajia sata kertaa enemmän kuin joitakin oopperajuhlia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän aiheen vierestä, mutta peukutan tätä! On tullut nähtyä kaksinumeroinen määrä oopperoita Savonlinnan presidentinaitiosta Wienin valtionoopperaan, taidemuseoita Eremitaasista Chicagoon, ja näinhän se on, että kulttuuria on erilaista, ja erilaisia kulttuuritapahtumia tarvitaan! Jos joku rakentaa ja vaalii vaikka ostari- tai lähiökulttuuria, niin jes!!!

Jos noita kongresseja, it- tai kulttuuritapahtumia maailmalta haluaa, niin sitten pitää olla tontilla kovia alan osaajia, verkostoa ja sittenkin vielä jotain, mikä ihmisiä sinne vetää. Ilmaiseksi ne eivät tule! Valtiolliset vierailut Helsingissä vedetään tosi säästöliekillä, niistä ei jää juuri muuta kuin liikenneruuhkat... Ei kannata kadehtia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä takia näitä kokouksia yleensä järjestetään? Eikö voitaisi pitää ilmastoystävällisiä videopalavereita, joiden yhteydessä Merkelin poliittinen sihteeri kertoisi muiden EU-maiden pääministereille miten eri kokouslistalla olevat asiat on päätetty hoitaa. Kokouksen päätteeksi Macronin poliittinen avustaja ilmoittaisi, että Ranska kannattaa Merkelin tekemiä päätöksiä. Piste. Ei tarvitse turhaan matkustella eikä järjestää ylimääräisiä turvatoimia. Kone tulkkaa puheet niin Pääministeri Rinne pääsee helpommalla kun muut EU- johtajat eivät oikein ymmärrä hänen hassua englantia. Saksaa tai ranskaa ei valitettavasti kukaan Pääministeri Rinteen avustajista tai muista ministereistä osaa puhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä niiden pitäminen Suomessa on halvinta ja missä on edes kunnollisia tiloja kokoustaa?
Vieö halvempaa ja tehokkaampaa olisi pitää ne Brysselissä EU:n tiloissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava galluppi. Kysellään eu mepeiltä jotka elättävät itsensä tällä eu myllyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIeluusti tuossa vuodenvaihteessa, kokoustajat ajavat Helsinki-Vantaalta Saariselälle tietysti eri merkkisillä sähköautoilla. Matkasta voi muodostua ainakin monille elämyksellinen kokemus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useasti on ajettu on ajettu Vantaalta Saariselälle Teslalla, eikä mitään ongelmia ole ollut pakkasellakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan rurhaan tänne syrjäiseen Suomeen, ilmaston ja muidenkin logistiikkasyiden kannaöta järkevämpi pitää jokoukset Keski-Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muualle Suomea järjestetyt kokoukset tuovat liikaa poliiseja paikkakunnalle ja aiheuttavat suuria ansio menetyksiä paikallisille varkaille.Väärillä rekisterikilvillä ajellaan ja varastetuilla autoilla,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

18:53
Suuta ei hoideta tarpeeksi – hammaslääkäriin pitäisi mennä kahden vuoden välein eikä kuin kampaajalle "tarvittaessa" Tilaajille
18:45
Suomen ampumahiihtäjät jäivät 20 parhaan ulkopuolelle MM-parisekaviestissä
18:20
EU:n rahoituskehysneuvottelut alkoivat – Emmanuel Macron: "Tämä voi viedä useita tunteja, useita öitä ja useita päiviä"
18:17
Naisten maailmancup-kauden pisin kisa oli tuskien taivalta Pärmäkoskelle – "Olisi pitänyt juoda useammin"
18:04
Miksi sosiaalinen media tulvii kuvia, joissa kilistellään skumppalaseja? "Alkoholi on helppo luksus, koko kansan mindfullness ja timanttikoru" Tilaajille
17:49
Mat­kai­li­ja putosi kelkan kyy­dis­tä ja louk­kaan­tui Ro­va­nie­mel­lä
17:04
Riisitunturin lähtöpisteessä Posiolla paha ruuhka – matkailijoita kehotetaan käyttämään kimppakyytejä tai vaihtamaan kohdetta
44
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
39
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
24
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
21
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
14
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image