Kotimaa

Puheenaihe: Liputetaanko Suomessa sopivasti? – "Suomessa on varsin salliva li­pu­tus­kult­tuu­ri, mutta liputtamiseen liittyy va­ka­va­hen­ki­syyt­tä"

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa liputuspäivien määrään Suomessa. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 6.10.2019 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa liputuspäivien määrään Suomessa.

Suomen lippu liehuu saloissa 10. marraskuuta isänpäivänä, joka on nyt ensimmäistä kertaa virallinen liputuspäivä. Liputuspäiviä on ensi vuonna kaikkiaan 20, joista seitsemän virallisia ja loput vakiintuneita, almanakkaan lipun kuvalla merkittyjä juhlapäiviä. Aika-ajoin liputusta suositellaan erityisestä syystä.

Käytetäänkö Suomen lippua jo liikaa vai voisiko Suomessa liputtaa useamminkin?

Ratkaisu äänin 4-1 kyllä liputetaan sopivasti.

Kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) mielestäni Suomessa voisi liputtaa rohkeammin ja useammin.

– Perhejuhlat, kylätapahtumat ja erilaiset yhteiset tilaisuudet kohottautuvat lipun läsnäolosta, Kiljunen sanoo.

Kimmo Kiljunen on lippujen asiantuntija ja hän on kirjoittanut kirjan Suomen lippujen historiasta. Hänestä Suomen lippu ja liputus kuvastavat vanhan sanonnan "arvosta oma tilasi, anna arvo toisellekin" mukaisesti kansakuntaa.

– Pienenevässä maailmassa Suomen lippu kertoo juuristamme, kansakunnastamme ja yhteisyydestämme, joka on osana ihmiskunnan yhteistä todellisuutta.

Suomalaisuuden liiton toiminnanjohtaja Juuso-Ville Gustafssonin mielestä virallisia, suositeltuja ja muita liputuspäiviä on sopivasti eikä niitä välttämättä tarvita enää lisää.

– Suomessa on kuitenkin liputusvapaus eli jokaisella on oikeus päiväsaikaan liputtaa aina kun haluaa, Gustafsson muistuttaa.

Gustafssonin mielestä liputtamalla tehdään esimerkiksi kunniaa Suomelle ja ilmaistaan iloa yhteisestä isänmaasta.

– Liputtamiseen suhtaudutaan ehkä joko hieman liian vakavasti tai sitten sitä vältellään, koska ei tiedetä liputtamisesta tarpeeksi. Suomalaisuuden liitto jakaa liputustietoa ja julkaisi viime vuonna liputtajan avuksi Liputustieto-kirjan, jonka voi tilata liiton toimistosta, Gustafsson vinkkaa.

Lippuja valmistavan Helsingin Lipputehdas Oy:n yrittäjä Olli Salosen mielestä nykyinen liputuspäivien määrä on sopiva.

– Uusia ehdotuksia tulee jatkuvasti lisää, mutta mielestäni nykyinen määrä on riittävä.

Salonen muistuttaa, että liputtaminen on oikeus, ei velvollisuus. Jokainen voi liputtaa silloin kun siltä tuntuu.

– Vaikkapa sille, mikä tuntuu tärkeältä asialta tai liputtamisen arvoiselta henkilöltä. Isommissa organisaatioissa jokainen uusi liputuspäivä tuo lisää huolehdittavaa. Yksityisellä kansalaisella voisi olla hyvä nyrkkisääntö, että ainakin virallisina liputuspäivinä olisi siniristilippu salossa. Mahdollisuuksien mukaan, eihän sitä pysty esimerkiksi kotona ja mökillä olemaan samaan aikaan, Salonen sanoo.

Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolben mukaan liputuskulttuuri heijastaa itsenäisyyden ajan arvoja. Suomessa on virallisia liputuspäiviä ja vakiintuneita liputuspäiviä.

– Liputuskulttuurissa näkyy riittävällä tavalla suomalainen vuotuiskierto, yhteinen historia sekä kansallinen suurhenkilökulttuuri. Kiinnostavaa on, että vaikka lippuasiantuntijoiden mukaan lipun voisi nostaa salkoon muulloinkin, se tehdään entistä harvemmin. Tuntuu edelleen olevan vaikeaa korostaa lipulla omaa tai perheen tunteita, isänmaallista mieltä tai itsenäisyystahtoa.

Laura Kolbe kuvaakin Suomen lippua viralliseksi ja julkiseksi, ei yksityiseksi ja intiimiksi tunnesymboliksi.

– On todella tärkeää, että lippu säilyy koko kansan tunnuksena, eikä marginalisoidu vain tiettyjen ryhmien käyttöön. Meillä Suomessa on varsin salliva liputuskulttuuri, mutta liputtamiseen liittyy vakavahenkisyyttä. On hyvä muistaa, että Suomi on yksi maailman parhaista maista. Siitä sopii iloita, ja Suomen lipun nostaminen salkoon on verraton tapa iloita itsenäisyydestä.

Suomen Kiinteistöliitto ry:n apulaispäälakimies Kristel Pynnönen lisää, että taloyhtiöiden kannattaa suhtautua myöntävästi asukkaan pyyntöön nostaa lippu salkoon hänen juhlan tai kunnian osoitukseksi tai surun merkiksi.

– Koska liputtaminen on hieno tapa osoittaa iloa ja juhlan aihetta sekä osoittaa kunnioitusta, ei mielestäni tarvitse arkailla liputtamista. Suomessa onkin hyvin salliva liputuskulttuuri. Liputuksessa on kuitenkin huomioitava liputtamiseen liittyvä vakavahenkisyyttä ja lipun arvostusta.

Mitä mieltä olet liputuspäivien määrästä? Entä Suomen lipun käytöstä yleisemmin? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos Amerikasta tuleviin TV kuviin jne näkymiin on uskomista, niin siellähän liputuskäytäntö on, että tähtilippuja liehuu miltei joka kapakan nurkassa jne..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset eivät osta lipputankoja, koska pelkäävät jatkuvaa liputtamista. Itse liputan, kun minulle sopii ( itsenäisyyspäivänä, äitienpäivänä, juhannuksena ja isänpäivänä). Pitää olla vapaus. Naapurin vaimo sanoi miehelleen, ettei mies arvosta laisinkaan hänen tekemää työtä. Eräänä päivänä nainen tuli kotiin ja kysyi, miksi lippu on salossa. Mies vastasi, että tänään on sinun nimipäiväsi ja minä arvostan sinua niin paljon, että laitin lipun liehumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhia liputuspäiviä joutaa karsia Esim:ruotsalaisuuden päivä on siellä muitakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liputuspäiviä on tällä hetkellä varsin sopiva määrä. Tosin muutaman turhemman voisi ehkä karsia ja jonkun uuden ottaa tilalle. Ensi viikollakin taas vietettävästä sukukansapäivästä pitäisi ehdottomasti tehdä virallinen liputuspäivä! Suomalais-ugrilaisuudella on oleellinen osa suomalaisuudessa ja siksi se ansaitsee oman päivänsä kalenteriin ja liputuksen. Kyseistä päiväähän on kohta vietetty jo lähes sadan vuoden ajan, mutta se ei vieläkään ole saanut virallista asemaa Suomessa. Miksi? Virossa ja Unkarissa se on virallinen juhlapäivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen lipun käyttö kiellettävä urheilusuoritusten yhteydessä. Häpeällistä toimintaa Käyttöön vain viralliset liputuspäivät joita on alle 10.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virallisiakin liputuspäiviä voisi karsia. Epäviralliset liputuspäivät kokonaan pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus tuntuu, että jossakin on oma osasto, jonka tehtävä on keksiä uusia liputuspäiviä. Kaikenlaisia liputuspäiviä on jo niin paljon, että koko homma on jo kärsinyt pahan inflaation. Puolet voisi ottaa pois ja siltikin jäisi vähän liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjettömän paljon liputuspäiviä. Källiiksi käy taloyhtiöille joissa kiint.firma hoitaa liputuksen Viralliset riitää hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ainakaan niin kuin jenkkilässä, että aina on "karamellipaperi" salossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rohkaisen mieleni ja kerron oman suhtautumiseni Suomen lippuun. En ole tätä kertakaan sanonut edes hyville ystävilleni, enkä tule sanomaan. Vain anonyymina voin kommentin laittaa.

Koen olevani erittäin isänmaallinen. En ole kuitenkaan kertaakaan aikuisena ihmisenä pystynyt nauttimaan Suomen lipusta ja itsenäisyyspäivästä jne. Tämä johtuu siitä, että koin dramaattisen "herätyksen" todellisuuteen 2000-luvun alussa ja ymmärsin kuinka pahasti itsenäisyytemme on globalisteille myyty.

Poliittinen eliittimme on tuhonnut yhteiskuntamme eli itsenäisyys on menetetty ja tilalle on tullut globalismi ja EU. Lisäksi äärivasemmistolainen hallintokoneistomme on murskannut Suomen sisältä maailman korkeimmilla veroilla ja loputtomilla säännöillä. Ne kutsuvat systeemiään "hyvinvointiyhteiskunnaksi" mikä ei tarkoita mitään muuta kuin sosialismi 2.0.

Joillakin vaivaa nyt se "ilmastoahdistus". Minua puolestani vaivaa "isänmaa-ahdistus".

Täysin en ole kuitenkaan toivoani menettänyt ja minulla on suunnitelma. Se päivä kun tulee - ja se tulee - että EU kaatuu ja Suomi vapautuu globalismista, niin tulen hankkimaan Suomen lipun ja lipputangon ja aion nauttia loppuelämäni Suomesta niin paljon, että saan takaisin kaikki sosialismi-globalismin vuoksi menettämäni vuodet. Vielä tulee se päivä kun olen ylpein ja onnellisin suomalainen mitä maa päällä kantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virallisia liputuspäiviä on sopivasti. Mutta muita vakiintuneita liputuspäiviä on aivan liikaa. Jokainen merkkihenkilö ei tarvitse omaa liputusta. Jokainen voi toki niin halutessaan tehdä, mutta heitä voi juhlia muillakin tavoilla. Liputuksesta menee mielekkyys jos sitä tehdään liian usein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä. Liputus on jo menettänyt arvoa ja usein kuulee kysymyksen että "millekä sitä nyt taas liputetaan" kun lippu on nähty tangossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni liputtaminen on kärsinyt jonkin asteisen arvonmenetyksen, kun kohta joka kissanristiäistä pitäisi liputtaa. Onneksi liputtaminen ei vielä ole pakollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinteistöhuollon liputukset pitäisi kieltää, kohtelevat lippuja kuin rättejä.
Jos taloyhtiön asukkaista ei löydy liputtajaa kaatakoot lipputangon.
Tulisi halvemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lippuja on nostettavana 40 kpl tuntiin, niin ei siinä ehdi kunnioittamaan lippua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liputuspäiviä on Suomessa liikaa. Monikaan ei tiedä lipun nähdessään että miksi nyt liputetaan, koko tapahtuma on menettänyt merkityksensä. Vähennys on aiheellista jolloin vanhoja poistetaan ja näin saadaan jotain uutta tilalle. Esim. jokin eurooppalaisuuden päivä ei kosketa juuri ketään. Ei kannata laittaa lipputankoa esim.taloyhtiöön jolloin ei ole mitään velvollisuutta liputtaa kenellekkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
2
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
2
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
2
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
1
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"
1
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä muualla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Sairaanhoitajille lisää palkkaa. Pysyy ala jatkossakin kiinnostavana kohteena opiskelijoille. Lue lisää...
EHDOTTOMASTI

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image