Kotimaa

Puheenaihe: Keskittyykö vauraus liikaa etelään? "Se, että omistus ja varallisuus keskittyy, ei ole koko yhteiskunnan etu"

Verotietojen mukaan yli 60 prosenttia eniten ansaitsevien tuloista kertyy Uudeltamaalta, vaikka siellä asuu noin 30 prosenttia Suomen väestöstä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.11.2019 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa tulojen ja omaisuuden alueellisiin eroihin Suomessa.

Verotietojen mukaan yli 60 prosenttia eniten ansaitsevien tuloista kertyy Uudeltamaalta, vaikka siellä asuu noin 30 prosenttia Suomen väestöstä.

Pääomatulojen määrä vuonna 2018 kasvoi 30 prosenttia vuodesta 2017. Pääomatulosta maksetaan vähemmän veroa kuin palkkatulosta, eikä siitä peritä kuntaveroa ollenkaan.

Onko rikkauden keskittyminen haitallista? Miten pohjoisessa voisi vaurastua?

Ratkaisu äänin 3-2 ei keskity vauraus liikaa etelään.

Aluekehittämisen asiantuntija, valtiotieteen tohtori Timo Aro konsulttitoimisto MDI:stä pitää kysymystä johdattelevana ja katsoo sen vetoavan tunteisiin.

– On kiusaus vastata kyllä, jos asiaa lähestyy vain oman kotipaikan näkökulmasta. Inhorealistinen fakta on, että keskittyminen tuottaa enemmän myönteisiä kuin kielteisiä kerrannaisvaikutuksia, Aro sanoo.

Aron mielestä valtion ei pidä vauhdittaa eikä rajoittaa keinotekoisin hallinnollisin keinoin keskittymien muodostumista.

– Vauraus keskittyy kaikissa kehittyneissä maissa pääkaupunkiseuduille ja suurten kaupunkiseutujen kaltaisiin resurssien solmupisteisiin mukaan lukien Oulun seutu. Politiikan keinoin ei pidä estää tai rajoittaa investointeja, rakentamista tai muuta toimeliaisuutta niissä paikoissa, jotka ovat aidosti elinvoimaisia ja kasvavia.

Savukoskelta Itä-Lapista kotoisin olevan kansanedustaja Markus Mustajärven (vas.) mielestä vauraus keskittyy liikaa etelään, mutta myös entistä enemmän ja entistä pienemmälle ryhmälle.

– Kun itse asun Länsi-Euroopan harvimmin asutulla alueella, niin kyllä sitä katsoo perimmäisen kylän kauimmaisesta mökistä asioita ihan eri tavalla kuin jos asuisin esimerkiksi Kauniaisissa.

Mustajärven mukaan omaisuus ja varallisuus on luonteeltaan kasautuvaa, ja siksi yhteiskunnassa tarvitaan sekä alueellisesti että yhteiskuntaluokittain tasaavia mekanismeja. Hänen mielestään pääomatulojen veroetu ja keinottelu suosii veronkiertäjiä.

– Se, että omistus ja varallisuus keskittyy, ei ole koko yhteiskunnan etu. Tästä on kiistatonta tutkimusnäyttöä. Ei olisi syntynyt Nokian miljonäärejäkään ilman suomalaista tasa-arvoista koulutusjärjestelmää. Kyllä pohjoisessakin voi vaurastua, mutta se on hankalampaa kuin muualla, Markus Mustajärvi sanoo.

Myös Oulun yliopiston maantieteen yliopistotutkija Eeva-Kaisa Prokkolan mukaan vaurauden liiallinen keskittyminen on haitallista.

– Suuret alueelliset ja sosiaaliset erot taloudellisessa hyvinvoinnissa heikentävät yhteiskunnallista resilienssiä eli muutoskestävyyttä. Kun erot alueiden ja väestöryhmien välillä kasvavat, suomalaisen yhteiskunnan ja elinkeinoelämän vahvuustekijät, turvallisuus, ennakoitavuus, tasa-arvoisuus ja luottamus heikkenevät.

Eeva-Kaisa Prokkolan mielestä Euroopan unionin ja Suomen aluepolitiikkaa tulee edelleen kehittää ja vahvistaa alueellisten erojen tasaamiseksi.

– Tulevaisuuden haasteiden kohtaamiseen tarvitaan entistä enemmän alueiden välistä yhteistyötä ja solidaarisuutta.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen huomauttaa, että ihmisillä on vapaus valita oma asuinpaikkansa. Se, että voitot pakkautuvat kasvukeskuksiin johtuu Pylkkäsen mielestä kaupungistumisesta, jota vastaan on kallista taistella.

– Vilkkainta business on pääkaupunkiseudulla ja pääomatuloja saadaan muun muassa sijoitustuotosta, yritysten osingoista sekä myyntivoitoista. Kunnat eivät ole pääomatuloverojen saajia, ja vaikka olisivat, jakautuisivat verotulot hyvin epätasaisesti kuntien kesken. Tärkeämpää olisi se, että kaikkia pääomatuloja verotettaisiin samalla tavalla neutraalisti siten, että pääomat voisivat hakeutua tuottavimpiin kohteisiinsa ilman vero-ohjausta. Se kasvattaisi talouden tehokkuutta, Pylkkänen toteaa.

Veroasioiden päällikkö Sanna Linna-Aro Suomen Yrittäjistä muistuttaa, että pääosa yritysten pääkonttoreista ja hallinnon virastoista on Uudellamaalla. Siksi luonnollista, että vauraus keskittyy pääkaupunkiseudun läheisyyteen.

– Isot pääomatulot kertyvät yleensä yrityskaupoista, joista tuloa saavat henkilöt usein asuvat siellä.

Hän lisää, että kuntien tulopohjaeroja tasataan verotuloihin perustuvalla valtionosuuden tasauksella, jolloin Uudenmaan verotulot hyödyttävät koko Suomea.

– Yrityksille tärkeää on toimiva infra ja alueellinen elinkeinopolitiikka. Pohjoisessa kunnat voisivat harkita, miten houkutella yrityksiä esimerkiksi erikoistumalla johonkin toimialaan, Linna-Aro esittää.

Mitä mieltä olet siitä, että omaisuus ja vauraus keskittyvät verotietojen perusteella Etelä-Suomeen? Mitä ajattelet pääomatulojen kasvusta sekä niiden verotuksesta? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Sietämätöntä että ilmiselvästä asiasta edes tarvitsee ''keskustella''. On itsestään selvää että varallisuuden keskittäminen on pelkästään haitallista - lopulta kaikille osapuolille. Ellei muuten hahmota mistä on kyse niin katse esimerkiksi vaikka Pohjois-Koreaan ja Yhdysvaltoihin.

Varallisuuden - ja siis myös kaiken maalllisen vallan - keskittäminen on todellisuudessa harvain pakkovaltaa, eli kommunismia, siitä huolimatta vaikka sitä harjoitetaan uusliberalismin ja markkinoiden ideologioiden nimillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei mitään vaikutusta jonkun tavallisen tallaajan elämään vaikka asusivat vielä pienemmällä alu eella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudenmaan alue tuottaa noin 24 miljardin vientitappion vuosittain. Se siitä vauraudesta. Kilpailukykyä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mistähän tuon luvun repäisit, jos Suomen valtion budjettikaan ei ole kuin hieman yli 50 miljardia euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vauraus keskittyy kaikissa maissa pääkaupunkiseuduille ja isoille kaupunkiseuduille. Niin myös valtavat sosiaaliset ja kulttuuriset ongelmat. Kumpi lie parempi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä täällä köyhässä poroferiassa perä-pohjolassakin eli Oulussakin paremman puutteessa asuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tuossa kaiken keskittymisessä etelään jotain epäselvää,luulisi Kalevankin maakuntalehtenä
jo lähtökohtaisesti vastustavan tuollaista kehitystä, mutta ei, täällä vain kysellään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanna Linna-aro on kyllä huippuosaaja: "luonnollista, että vauraus keskittyy pääkaupunkiseudun läheisyyteen .. tuloa saavat henkilöt usein asuvat siellä". Suomen Yrittäjät kuvailee tätä tyttöä hienosti nimitysuutisessaan elokuussa 2017: "Sanna tuo mukanaan lisää osaamista koko SY:n verotiimiin. Tästä hyötyy koko Yrittäjien perhe." Koko perhe asunee pääkaupunkiseudulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Pääomatulosta maksetaan vähemmän veroa kuin palkkatulosta”. Mitä ihmettä toimittaja on ajatellut kun tämän on kirjoittanut?

Jos kuitenkin käytetään faktoja niin viime vuonna 28000 euron ansioilla veroprosentti oli 22,8% ja 43000 euron ansioilla 30:8%. Pääomavero on 30000 asti 30% ja sen jälkeen 34%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhöpö. Veronluonteiset maksut ovat lähinnä eläkemaksuja ja koska pääomatulo ei kasvata eläkettä ei siitä pidä eläkemaksujakaan maksaa. Tämä nyt on päivänselvä juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne jotka tekevät muutakin kuin kävelevät kädet taskussa tietävät että kuntavero ja kirkollisvero ovat tuossa 22,8% kokonaisveroprosentissa 28 000 vuosituloilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ansiotulot ovat ansioita työstä ja pääomatulot pääoman tuottoja, jotka verovelvollinen saa tekemättä työtä niiden eteen. Todellisuudessa tulonjako on kuitenkin poliittinen päätös. Suurin hyötyjä on superrikas ja suurin kärsijä pieni esim. metsätalousyrittäjä. Niin kauan kun ainoa progressioporras on 30 000 euroa, tasa-arvosta tehdään kuitenkin käytännössä vain pilkkaa. Pitäisi huolehtia siitä, että kukaan pienituloinen ei joudu maksamaan ensimmäisestä eurostaan 30 % veroa vain siksi, että joku on keksinyt sen olevan pääomatuloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulla ja valtaosalla mediasta unohtuu jatkuvasti että kyseinen yritys on jo maksanut voitostaan 20% yhteisöveroa. Eli yrittäjän todellinen veroprosentti on noin 28%. Matala sekin toki, mutta ihan jotain muuta kuin väittämäsi 4,7%

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen riittävän hyvätuloinen ja en ikinä haluaisi asua pääkaupunkiseudulla. Pohjois-Suomi on paras paikka asua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

25.1.
Emmi Peltonen luisteli EM-kisoissa viidenneksi, Linnea Ceder sijalle 12
25.1.
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
25.1.
Kärpät kaatoi TPS:n Raksilassa lauantai-iltana, katso kuvia ottelusta
25.1.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
25.1.
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
25.1.
Finnair lentää normaalisti Kiinaan koronaviruksesta huolimatta – kiinalaisten ryhmämatkojen perumisen vaikutus Lapin-matkailuun ei vielä tiedossa
25.1.
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Hyvä kirjoitus.👍 Lue lisää...
Pekkaxy54

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image