Kotimaa

Pudasjärven ufoista syntyy kan­sain­vä­li­nen sci-fi-elokuva

Pudasjärven taivaalla on nähty erikoisia valoilmiöitä. Tässä Atte Särkelän kuva Röyänvaarasta vuodelta 1971. KUVA: Atte Särkelä
Kotimaa 23.4.2016 9:44
Esko Aho

Pudasjärvellä ja Kuusamossa etenkin 1960- ja 1970-lukujen vaihde oli vilkasta ufohavaintojen aikaa. Tunnistamattomia lentäviä esineitä ja outoja valoilmiöitä näkivät silloin monet, ja ufoja pyrittiin aktiivisesti myös filmaamaan ja valokuvaamaan.

Hurjimmat jutut kertoivat pienen ihmisen kokoisista avaruusolioista.

Pudasjärven ilmiöistä on nyt suunnitteilla täyspitkä kansainvälinen elokuva Unidentified (Tunnistamaton). Sen tuottaja on Oulusta lähtöisin oleva Tapio Kangas, joka tällä hetkellä asuu ja työskentelee Lontoossa. Rahoitus tulee Suomesta.

Elokuvan tuottaa suomalainen yhtiö, jonka nimeä Kangas ei vielä paljasta. Elokuvasta tulee englanninkielinen ja se suunnataan myös kansainväliselle yleisölle. Näyttelijät palkataan Suomesta ja Englannista.

Ohjaajaa ei ole vielä valittu. Käsikirjoituksen tekee Lontoossa asuva näyttelijä Anssi Lindström.

Entinen taksari aktiviinen ufomies

Yksi Pudasjärven aktiivisimmista ufomiehistä on 1970-luvulta saakka ollut entinen taksiautoilija, nykyään majoitusalan yrittäjä Atte Särkelä, joka yhä asuu Syötteellä.

Pilkkaakin Särkelää on saanut harrastuksensa takia kuulla, mutta hän kertoo, ettei enää 79-vuotiaana välitä siitä, mitä ihmiset hänestä ja ufoista ajattelevat. Nähty mikä nähty.

Särkelällä on esittää paljon omakohtaista todistusaineistoa, muun muassa valokuvia, lehtijuttuja ja aikalaisten kertomuksia liki puolen vuosisadan aikana sattuneista havainnoista ja tapahtumista.

Tässä yksi esimerkki:

Kaksi miestä kävi öisin lanaamassa Jurmun Kellolammella tietä. Miehiä oli melkein joka kerta seurannut traktorin kupeella pallomainen alus. Siinä oli kolme kirkasta ikkunaa, joista olennot olivat katselleet ulos.

Lopulta miehet päättivät ottaa aseen yöllä mukaan, ja toinen heistä ampui kohti muukalaisia. Alus laskeutui alas ja ulos tuli olento, joka kysyi, ilmeisesti telepaattisella yhteydellä tai jotenkin, että ”miten sinä tämmöistä teet”.

Miehen pyydellessä ampumista anteeksi olento kertoi, että he tietävät ihmisistä kaiken. Se oli sanonut miehelle, että sinun elinpäiväsi eivät ole enää pitkät.

Mies oli tietysti pelästynyt ja kysynyt, johtuiko se ampumisesta. Olento oli vastannut, että ei, vaan sinulla on elimistössä heikkous.

Myöhemmin lääkäritarkastuksessa selvisi, että miehellä oli heikko sydän ja hän kuolikin vuoden sisällä.

Lanamiehet kertoivat tapahtumista sukulaiselleen, joka on jakanut tietoa eteenpäin.

Kuvagalleriassa Atte Särkelän kuvasatoa.

Lue lisää 23.04.2016 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

miksi ihmiset eivät pidä kameraa mukana kun liikuvat saisvat faktaa mitä näkevät tai kohtaavat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maan ulkopuolella on älyllistä elämää. Kysymys kuuluukin, onko sitä myös Maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmeen otteeseen olen nähnyt tuolla kirkkaita valoja ilmassa - keskellä päivää. Plasmapalloja (pallosalamoita) tai mitä lie, sitä en osaa sanoa. Ohjuksia ne eivät olleet (olen nähnyt sellaisia), eivätkä neuvostoraketteja (niitäkin on nähty). Eivät myöskään lentokoneita, hiihtäjiä, metsässä liikkujia, autoja tai metsätraktoreita. Valopallojen koon arvioiminen oli erittäin vaikeaa, kaikki eivät olleet kuitenkaan ehkä aivan samankokoisia. Yhdellä kertaa en ollut yksin vaan kaverin kanssa hiihtämässä ja näimme molemmat nopeasti taivaanrannasta kohti liikkuvan valoilmiön. Kaksi muuta havaintoa oli sulan maan aikana. Kriittisenä tarkastelijana olen pitänyt mahdollisena myös korvien välistä vikaa, tosin sama vika varoittamatta kaverin kanssa asiasta joka ei ollut mietteissä (ihan muut jutut mielessä), joukkohallusinaatio? Mitään puolukkamehua vahvempaa ei oltu vedetty. Tunnistamattomiksi jäivät nämä äänettömästi hieman huojahdellen liikkuvat valopallot. Ehkäpä korvien välissä hurisee - mutta tätä on tapahtunut minulle vain Syötteellä.

Ufojen havainnointi ilta- ja aamupimeän aikaan lapsena ei tuottanut tulosta, vaikka lapsiporukalla yritettiin kovasti ja innokkaasti kiikareiden kanssa tähytä taivaita Aten kuvaushommien innoittamana. Satelliitteja ja venäläisten raketteja, jokunen lentokone. Ja loputon määrä tähtiä. Siinä kaikki, mikä pettymys. Vaikka periksi ei ihan vähällä annettu.

Elokuvaprojektille peukkua, ehkäpä julkisuutta osattaisiin viimeinkin hyödyntää matkailussa Roswellin tapaan. Ei tähän niin nenänpää valkoisena pidä suhtautua. Syötteelle pitäisi rakentaa jättimäinen ufon näköinen kylpylähotelli lisäämään alueen matkailun palvelutarjontaa. Vaivuttavinta olisi, jos ufo näyttäisi siltä, kuin se olisi iskeytynyt ja uponnut vaaranrinteeseen. Ja tietysti niin, että sen näkee hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin aikoinaan matkalla Oulun suunnasta Kuusamoon ja jossakin Pudasjärven kohdalla pitkällä suoralla yöllä vastaan tuli keltainen valopallo joka oli tosin pieni kokoinen. Se lensi tiestä noin metrin korkeudella ja tuulilasin kohdalla katon rajasta kuului kopsahdus. Katsoin taustapeilistä niin ei näkynyt enää mitään. En pysähtynyt ennen kuin Taivalkoskella tankkaamaan ja siinä katsoin, että mikä siihen oli osunut niin siinä oli pieni kolhu ja palanut viiva katon yli. Mietin pitkään, että mikä se olisi ollut, mutta mitään järkevää selitystä en keksinyt asialle. Kävi tietysti mielessä ajatus ufoista, mutta en kertonut sitä koskaan kenellekään ihan sen takia, että hulluksi olisivat leimanneet. Olen jälkeenpäin miettinyt, että olisiko ollut jokin sähkökaapeli joka katkennut juuri siinä kohtaa tien yli menevistä pylväistä, mutta palattuani Ouluun päin katselin jotta oliko sellaisia kaapeleita mennyt siinä kohtaa tien yli niin ei ollut mitään johtoja lähimaillakaan. Se jäi sitten ikuiseksi arvoitukseksi, mutta nytpähän kerron, koska tosta jutusta on aikaa ja jälleen ko. paikkakunnan ufoilmiöistä kirjoitellaan. Ihmiset kuvittelee, että me olemme ainoat täällä maailman kaikkeudessa, mutta niin ei vaan ole. En kyllä ole törmännyt moneenkaan muualta tulleeseen joten en pysty sanomaan tarkalleen miten he ilmentyvät yleensäkin kenellekään. Kaasupallot näyttäisi olevan jonkun mielestä ko. ilmiöiden selitys, mutta empä ole vielä elämässäni kaasupalloja nähnyt liikkuvan öiseen aikaan keskellä maantietä ja sen osuessa autoon kuuluu kopsahdus jne... Niin monta mieltä kuin ihmistäkin eli reilut yli 7 miljardia niin ketäpä tässä olisi uskominen???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

80 luvun alkupuolella pikkuserkkujen kanssa leikittiin lampuilla pudiksella. Oltiin kahdestaan piilossa muita etsiviä. Katseltiin kun valokeilat menivät ohi ja yli metsään. Yhtäkkiä taaksemme laskeutui valopallo metsään. Aamusta muistan, että koitin vakuutella kuumeessa tarinaa muille. Kuume nousi vasta aamulla ja tarinat laitettiin kuumeisten poikien höpinöiksi. Molemmille meille nousi yllättäen kova kuume seuraavana yönä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valo ilmiot tulevat maakaasusta mitä purkaantuu iso syöteen rinteen kyljestä... :) Hyvää jatkoa vaan aten ufobongauksille :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuus on jossain tuolla ulkona niin kuin salaisissa kansioissa
joskus todettiin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleeko tähän kansainväliseen elokuvaan kaahausta ja Pako-sarjan tähteä? Onko ensi-ilta Hollywoodissa vai Yuotubessa? Onko ufoalus kultainen vai kultaisen väriseksi teipattu? Huikeaa joka tapauksessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensi-ilta tietenkin Pudasjärvellä Koskenhovissa tai Suojanlinnassa - vieläkö nuo huvipaikat ovat pystyssä vai onko aika tehnyt tehtävänsä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun minä olin n.10-vuotias joskus 80-luvun lopulla, talvi iltana pihalla leikkiessäni näin kaksi ufoa taivaalla. Ne lentivät n.30 metrin korkeudella metsän takaa talomme vieressä olevan pellon päälle, leijuivat siinä hetken paikallaan ja lähtivät salaman nopeasti korkeuksiin. Muuta ääntä niistä ei kuulunut kuin pieni suhina. Sen jälkeen en ole ufoja nähnyt, enkä tästäkään ole koskaan kenellekään puhunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä menetä yöuniasi. On se. Paperilehdessä lukee niin. Pohjois-Suomen elokuvakomissio on osa Business Oulua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peukut Rämevaarin kommentille. Valitettavasti asenne maailma on yhä vähättelevä ufo ilmiölle.Se on sääli kun ilmiössä kyse voi olla yhdestä merkittävimmistä asioista ihmiskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Ilkka, eihän se käy että ihmiskunta saisi tietää alkuperänsä. Sehän tarkoittaisi sitä, että uskonto ja poliitikot jotka ovat asiat salanneet menettäisivät lopunkin uskottavuutensa :)

Ihmiskunnan vapauttaminen orjuudesta on taivasten joukkojen tavoite, mutta koska kyseessä on vapaan tahdon planeetta, ihmiskunnan täytyy itse haluta vapautta orjuudesta. Kun tarpeeksi moni tahtoo muutosta, asioihin voidaan puuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa voisi olla kaukainen nuotio, taikka heijastuma ikkunasta ja varmasti kamera heilahtanut kuvatessa ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiihkeimpään aikaan vedettiin suuresta valokuvausliikkeestä yökuvaukseen soveltuvat kinofilmit myynnistä pois. Viranomaismääräys, tuohon aikaan ei vaan kukaan uskaltanut kysellä asiasta mitään. Jokainen voi miettiä itseksensä miksikä yökuvaukseen sopivat filmit kiellettiin pitkäksi aikaa.
Tämä on faktaa joka on tarkistettavissa, Kaleva voisi tutkailla aihetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikanaan isä ja kummisetä tekivät itselleen hiihtolatua Syötteellä. Mettäsuksilla laskivat peräkkäin vaaran laitaa viistosti alaspäin ja kummallakin otsalamppu otalla. Kohta kiersikin huhu että oli ufo nähty autoilijan toimesta samaan aikaan ja samassa paikassa. Naureskelivat monesti jälkeenpäin. En tiedä kertoivatko koskaan havainnon tekijälle tilanteesta. Olivat kuitenki huomanneet auton pysähtymisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä matkailu vetonaula ,eipähän Kuusamolaiset honaneet tuota näivettyneen matkailun piristeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

141
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
67
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
53
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
46
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
34
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
33
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Sulla saattaa olla liian kiire? Hetikaikkimullenyt hosujille tulee varmasti vaikeuksia, koska menestyksellinen day treid... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image