Kotimaa

Pudasjärveltä kielteinen esitys Kollajasta - hanke herättää tunteita

Kollaja-hanke on puhuttanut Pohjois-Pohjanmaalla useiden vuosien ajan. KUVA: Heikki Ketola
Kotimaa 10.3.2015 19:16
Helge Murtovaara

Pudasjärven kaupunginhallitus päätti äänin 6-4, että kaupunki suhtautuu kielteisesti Kollaja-hankkeen eteenpäin viemiseen.

Lopullisesti kaupungin kannasta hankkeeseen päättää kaupunginvaltuusto torstaina 19. maaliskuuta kello 16.00 alkavassa kokouksessa.

Kaupunginjohtaja Tomi Timosen mukaan kaupunginvaltuustossakin on hankkeella sekä puolustajia että vastustajia.

”Vaikea ennakoida kaupunginvaltuuston mahdollista kantaa. Voisi kuvitella, että ainakin muutama puheenvuoro asiasta pidetään. Äänestyspäätös on joka tapauksessa odotettavissa”, Timonen ennakoi.

Kaupunginjohtaja uskoo, että illan kokouksessa riittää myös yleisöä, sillä Kollaja-hanke herättää kaupungissa voimakkaitakin tunteita.

”Toivottavasti tunteet pysyvät kurissa, mutta on todella hienoa, että Pudasjärven kaupunki voi ottaa tällaiseen asiaan kantaa.”

Kollajassa on kyse Pohjolan Voiman hankkeesta rakentaa tekojärvi sekä voimalaitoksia Iijoen vesistöön. Aihe on ollut esillä Pohjois-Pohjanmaalla useiden vuosien ajan.

Lue lisää 11.03.2015 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (82)

Hieno homma. Täällä kannattajat nyt vaahtoaa vaikkei heillä ole maata edes kynsien alla rakentamisalueella.
Tai ovat rakentaneet jonkun lutakon laitaan mökkinsä ja toivovat paperiteollisuuden korjaavan tilanteen eduksensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Altaan vastustajat kehu 80 luvulla että joki tuopi matkailun kautta palijo työpaikkoja mutta alakaa peukalon nivelet kulua niitä ootelessa vaikka välillä pyörittelis toiseen suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iijoki on jo niin pilattu voimalaitosaltaineen, ettei yksi rommakko enää haittaa. Jokisuulla Raasakan ohi ei pääse ahvenetkaan. Iiläisten olisi pitänyt herätä viimeistään Kekkosen ja kumppainien koskioikeuksien ostojen aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iijoen pituus on 370 kilometriä. Lisäksi Iijoessa on useita sivujokia kuten LIvojoki (130 km), Siuruanjoki (120 km) ja Kostonjoki (25 km).

Alajuoksulta Iijoki on pilattu PVO:n toimesta 40 kilometrin matkalta viidellä vesivoimalla jotka rakennettiin 1960- ja 1970-luvuilla.

Se että alle kymmenesosa Iijoen vesistöstä on tuhottu vesivoimaloilla ja padoilla ei tarkoita sitä, että loput 90 prosenttia saisi tuhota. Samoin kuin se että maassa näkyy kadulla vaikka karkkipaperi roska ei tarkoita lupaa perustaa paikalle omaa kaatopaikkaa.

Lähinnä Iijoen alajuoksun viisi voimalaa tulisi purkaa ja Iijoki ennallistaa entiseen loistoonsa. Olkiluoto kolmonen tuottaa jo yksin valmistuttuaan 16 kertaa enemmän sähköä kuin Iijoen kaikki viisi vesivoimalaa. Aluksi kannattaisi kuitenkin kokeilla onnistuisiko lohien palauttaminen Iijokeen kalaportaiden avulla ilman että voimaloita ja patoja tarvii purkaa. Kuitenkin Iijoesta saatiin ennen PVO:n tuhotoimia yli 30 tuhannen kilon vuotuisia lohisaaliita virallisten veroasiakirjojen mukaan. Tiedä miten moninkertainen määrä jokivarressa lohta on päätynyt parempiin suihin ohi verottajan. Isoja rahoja lohen palauttaminen kuitenkin tuo Iijokivarteen kun tutkimusten mukaan kilo joesta pyydettyä lohta tuo yli 170 euroa rahaa matkailu- ja palveluelinkeinon kautta jokivarteen. Siinä voi jokainen laskea itse miten paljon tuollainen kymmenien tuhansien kilojen vuotuinen lohisaalis toisi rahaa jokivarteen paikallisille asukkaille ja kaivattua pysyvää työtä.

Iijoen keski- ja yläjuoksun lisäksi Suomen rajojen sisäpuolella on enää kaksi muuta vapaata suurjokea eli Ounasjoki ja Yli-Kemijoki Kemijoen vesistössä. Yli-Kemijoenkin osa haluaa tuhota Vuotoksen tekoaltaan alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pudasjärven asukkailta kaipaisin enemmän uhrimieltä. Vaikka tekoallas-hanke ja suojellun joen vesien ohjaaminen muutaman kymmenen kilometrin matkalta tekoaltaaseen paikkakuntalaisia ilahduta eikä hyödytä, niin yhteisen hyvän vuoksi hanke tulee hyväksyä kun se toisi sitä hanketta puuhaavalle UPM-Kymmenelle ja Stora Ensolle lisää hyvin tuottoisaa yritystoimintaa ja näin voisivat jakaa enemmän osinkoa omistajilleen ja siitä voisi osa palautua tai hyödyttää muuten Pudasjärveä. Kuitenkin suurin osa niiden omistajista on Suomesta ja Euroopasta jolloin ne lisäävät hyvinvoitia siellä ja välillisesti hyödyttävät aikanaan myös Pudasjärveä kun rahoista kuitenkin osa valuu aikanaan tännekkin Pudasjärvelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentti yhteinen hyvä kirjoitukseen.olet aivan oikeassa ,kyllä täytää ajatella yhteistä atuaeikä tuijottaa vain omaa napaansa.rakentamaanmitä pikimmin senparempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pudasjärven päättäjät, tehkää vihdoin jotain kestävää Pudasjärven hyväksi. Allas ei ole sitä. Ettekö näe että voimayhtiö tekee vain bisnestä? Todellisuudessa kunnan ongelmat eivät sitä kiinnosta. Jos allas ei ole ongelmallinen, miksi eri tahot Perämeren rannoilla asti ovat huolissaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo Pudasjärven johdossa järki hakusessa. Millä te meinaatte siellä elää, kun ei työ kelpaa eikä kiinteistöverotulot.

Kollajan rakentaminen merkitsisi paljon työtä.

Pudasjärven ja Kipinän väliseltä alueelta loppuisivat tulvat ja rannoille voisi rakentaa paljon kesämökkejä.

Eikö mökkiläisten maksamat kiinteistöverot ja kauppoihin tuodut rahat kelpaa.

No jo on aikoihin eletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Pudasjärven kunnan hengissäpysyminen on tästä kiinni, taitaa kuolla koko kunta. Kymmeniä vuosia vielä eri oikeusasteita sun muuta. Siihen mennessä kun päätös tulee (kielteinen), ei taida nykyinen kunnanjohtajakaan olla enää virassa.... Ei kannata tämän varaan kunnan päättäjien laskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pudasjärven ja Kipinän väliseltä alueelta loppuisivat tulvat ja rannoille voisi rakentaa paljon kesämökkejä."

Siinä tekoaltaan vuoksi kuivattavaksi suunnitellut Iijoen pätkällä (40km) on yli sata kilometriä rantaviivaa kun on putaita ja järvilaajentumia ja joessa molemmilla reunoilla rannat. Sinnehän mahtuisi jo nyt vaikka kymmenen tuhatta uutta mökkiä ja asuntoa eikä olisi edes ahdasta. Ja ilman että yksikään mökki tai asunto kastuisi kaikkien aikojen ennätystulvakkaan.

Jos tekoallas rakennettaisiin, niin ihmettelen ketä kiinnostaisi rakentaa mökkiä tai asuntoa siihen Pudasjärvi järven ja Kipinän välillä sellaisen joen rantaan jonka vesistä yli 80 prosenttia on viety pois ja ohjattu tekoaltaaseen. Suurjoesta ja sen koskista olisi siltä matkalta jäljellä vain umpeen liettyvä lääseikkö.

Toki mökin voi halutessaan rakentaa vaikka kaatopaikan laidalle tai turvesuon nurkalle, mutta taitaa suurinta osaa kiinnostaa enemmän rakentaa mökkinsä tai talonsa joen tai järven rannalle jossa puhdas hyvä vesi. Pudasjärvellä niitä luonnollisia järviäkin riittää joissa on kirkkaat vedet ja puhtaat vedet. Eikä tonttimaa lopu vaikka muutama tuhat mökkiä niidenkin rannoille rakennettaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanke on hyvä kun ehdoista sovitaan! Pudasjarviset itse osakkaiksi 10 Milje ja
PV maksa Kaikki muutkulut ja kunnossapidon
Sähkö jaitaan Kollaja voimalan + kaikkiien alapuolisten voimaloiden lisätuoton osalta;
-Pudasjärvisille Kollajanvoimalan tuotto 100%
-alapuoliset voimaloiden Lisä-tuotot saa PV ne ovat isommat kuin kollajan 100%
kesäveden pinta Pudasjärvessä vähintään 107,7m, pääsis kalastamaankinnykyisessä mutalammikossa paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kollajan tekoaltaan voimala tuottaisi sähköä noin 8 megawatin teholla keskimäärin ja alajuoksun voimaloista saisi lisää tehoa altaan vesistä keskimäärin 3-4 megawattia tehoa. Määrät vastaavat yhteensä noin yhtä promillea Suomen sähkönkulutuksesta.

Vaikka nimimerkki "työtön edelleen 0e kk 15v ajan" esittää, niin laitonta tekoallashanketta ajavalla PVO:lla ei ole pienintäkään aikomusta lahjoittaa yhtäkään wattia tekoaltaan ja sen voimalan tuottamasta sähköstä Pudasjärven kaupungille. Eikä PVO-todellakaan luopuisi 10 miljoonan euron hinnalla tekoaltaan voimalan tuottamasta sähköstä Pudasjärven kaupungin hyväksi kun hankkeen budjetti olisi kaikkiaan kenties lähemmäs 100 miljoonaa ja yli 70 prosenttia sähköntuotosta menisi suoraan silloin Pudasjärven kaupungille. Ja sitten vielä puolet siitä 30 prosentistakin jos homma menisi niin kuin nimimerkki "työtön edelleen 0e kk 15v ajan" esittää.

Siis sama Pekka sijoittaa omilla rahoillaan siihen 100 miljoonaa jotta Paavo saisi ostettua sen tuotosta 10 miljoonalla eurolla 85 prosenttia.

Saahan sitä ihminen haaveilla ja unta nähdä, mutta joku raja se voisi silläkin olla. Ainakaan ei kannata ääneen sellaista esittää joka on täydellistä toiveajattelua. Todellisuus olisi siis ettei Pudasjärven kunta saisi edes kilowattituntia laittoman tekoaltaan tuottamasta sähköstä. Ja ne kiinteistöverotkin jäisivät alkuvaiheessa alle puoleen miljoonaan euroon vuodessa josta ne sitten ikävähennysten vuoksi alenisivat joka vuosi tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Altaan rakentaminen vaatisi koskiensuojelulain purkamisen. Äänestys tms kannanotto on siksi turha, kukapa sitä laittomuuksia suunnittelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko eilisen päivän alueradio rummutti myönteistä päätöstä altaan rakentamiselle. Kuka ihme se petti ja noin pahasti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laiton hanke koko kollaja, mutta jos lakeja muutetaan mahdollistaen rakentamisen, niin ehdottomasti vesistöt huomioitava todella huolellisesti, siten että esim. kunnolliset kalatiet ja portaat on rakennettava sekä uusiin että entisiin voimaloihin. Siten vaelluskalojen elinolot paranisivat ja edellytykset luonnonkaltaisen tilaiselle kalastolle olisi mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tapauksessa tuhotaan jokiuoma ja käännetään virtaussuuntia ja virtaamia peukaloidaan. Voi olla, että että kalat eivät osaa uida enää "insinöörin reittejä" vaikka olisi kalatietkin.
Lisäksi vuosittain jäätyvät tyhjän tekojärven pohja ja penkereet irooittavat maata joka ikinen vuosi tuhansia autokuormallisia, joka täyttää kaikki joessa olevat kalojen olinpaikat ja tekee joen pohjasta ja meren jokisuustakin sellaista "velliä" etteivät siinä juuri lohikalat voi elää. Tätäkään ei ole koskaan selvitetty missään YVA- selvityksessä vaikka sitä on usein kysytty, mutta... miksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ovat Pudasjärven päättäjät tulossa järkiinsä, Pohjolan voimalla on jatkuvasti koira haudattuna Iijoessa ! Pitäkää pintanne ja älkää lähtekö helppojen houkutusten perässä juokseen. Koskiensuojelu on vahvavoima !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä on PVO:n lobbarit ottaneet äänestystuloksen katkerina vastaan. Ei viitsi enää perustella kielteistä kantaa koska perustelut ovat tuleet esille jo useaan kertaan. Hyvä kuitenkin että järki voittaa ja ajatellaan valtaväestön mielipidettä eikä vain niiden jotka hakevat "pikavoittoja" mahdollisista rakennusurakoista joita saattaa siunautua alihankintatöinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkää kysymään Utajärveltä ja Muhokselta mitä se rakennettu joki heille nyt antaa!? Ei juuri mitään! Paljon enemmän arvoa olisi rakentamattomana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi jokaista lätäkköä pitäisi rakentaa? Kollajasta ei ole mitään hyötyä, sen energian tuotanto olisi vain 2 promillea Suomen kokonaisenergian kulutuksesta. Antaahan paikallisten ja mökkiläisten nauttia koskemattomasta luonnosta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (82)

Uutisvirta

140
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
57
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
42
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
39
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
35
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
30
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta
22
Pääkaupunkiseudulla asuva mies ajoi huumepäissään Oulun keskustassa – autosta löytyi huumeita, laiton patukka ja eteläsuomalainen nainen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image