Kotimaa

Professorista Sipilän Soini-linja on eilisen muotia: "Voihan hän asian näin jäsentää"

Ulkoministeri Timo Soini iloitsi torstaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa Argentiinan senaatin päätöksestä hylätä lakiesitys, joka olisi laillistanut abortin. KUVA: ATTE KAJOVA
Kotimaa 12.8.2018 17:29
STT

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) abortinvastainen kannanotto on selkeästi vastoin Suomen ihmisoikeuspoliittista linjaa, sanoo oikeustieteen professori Pauli Rautiainen Itä-Suomen yliopistosta STT:lle.

Kannanotosta ei kuitenkaan oikeudellisesti seuraa mitään, koska siinä ei ollut kyse päätöksenteosta tai muutoin ministerin oikeudelliseen vastuuseen liittyvästä, Rautiainen lisää.

Soini iloitsi torstaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa Argentiinan senaatin päätöksestä hylätä lakiesitys, joka olisi laillistanut abortin.

Perustuslain näkökulmasta tällaisen kannanoton mahdolliset seuraamukset ovat siis poliittisia, Rautiainen toteaa.

– Ministerin ulkopoliittisen linjan pitää olla sellaista, että se nauttii eduskunnan luottamusta, hän sanoo.

Ulkoministeriö on päällikköministeriö, jonka linjasta vastaa päällikkö eli ulkoministeri Soini itse, Rautiainen muistuttaa.

– Kansanedustajat voivat mittauttaa ministerin tai hallituksen luottamuksen eduskunnassa välikysymyksellä, ja jos ministeri ei nauti eduskunnan luottamusta, on tälle myönnettävä ero.

Luottamusta näyttää löytyvän

Eron myöntäminen ministerille voi käynnistyä myös pääministerin aloitteesta. Mutta se tuskin tapahtuu.

– Nähdäkseni tässä asetelmassa ei ole esillä, että ulkoministeri Soini olisi menettänyt pääministerin luottamuksen, päinvastoin, Rautiainen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi sunnuntaina Soinin blogissaan tekemää abortinvastaista kannanottoa sanomalla, että jokaisella on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiinsä.

Sipilän mukaan asiasta on keskusteltu jo touko-kesäkuun vaihteessa. Hän sanoo, että hallituksen linja on selvä ja se on kaikille selvä.

– Jokaisella meillä on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiimme, mutta on aina tärkeää, että Suomen kanta on yhdessä sovittu kanta, Sipilä sanoo.

Sipilä kommentoi tapausta tänään tiedotusvälineille Helsingissä Viron juhlavuoteen liittyvässä pyöräilytapahtumassa.

Esimerkkejä lähinnä historiassa

Rautiaisen mukaan Sipilän sunnuntainen kommentti Soinin kannanotosta kertoo ensisijaisesti pääministerin tarpeesta hahmottaa asiaa itse itselleen.

– Jos hän katsoo, että tietyt asiat sijoittuvat yksityisen alueelle ja sillä alueella ministerit saavat tehdä ihan mitä tahansa ilman, että he menettävät hänen luottamustaan, niin voihan hän asian näin jäsentää, Rautiainen sanoo.

– Tämän tyyppinen ajattelu ei kuitenkaan ole meidän poliittisessa kulttuurissamme viime aikoina ollut enää laajassa suosiossa, vaikka esimerkkejä asioiden selittämisestä yksityisen piiriin kuulumisella toki historiasta löytyy, Rautiainen muotoili.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Sipilä on Soinin panttivanki, koska hallitus voisi kaatua Soinin lähtöön ja samalla koko SOTE -roska. Orpo seurailee myös kuin huutolaispoika samasta syystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei uskoisi että Rakkaassa Suomessamme eletään aikoja, jollon raakaa murhaa julkisesti vaststava poliitikko joutuu moite- ja solvausryöpyn kohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei Soini sitten kommentissaan maininnut, että on tätä mieltä yksityishenkilönä. Täytyyhän poliitikon ymmärtää, että näinkin mielipiteitä jakavat kommentit täytyy joko jättää lausumatta tai sitten selvittää, että tämä linja ei ole Suomen linja. Kuinka paljon poliitikon kestää töpeksiä, ennenkuin hänet sanotaan irti virastaan? Valitettavasti vahnoillista uskonnollista näkemystä edustavat miehet johtavat tätä maata, toivottavasti vaaleissa saadaan uskonto pois politiikan tieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän lässykkä ei uskalla moittia Soinia, koska hyvät veljet eivät toimi niin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä abortti asiat ovat Sipilälle ja hänen äänestäjille vaikeita niin kuin myös Soinille menee iholle.Yleensä suomessa hallituksella on linja jota puolueet noudattaa,jos siitä poiketaan potkut tulee,Soinin potkut ei tietenkään tule kysymykseen,varmaan toista rupupuoluetta ei pallolta loydy jolla on ministereitä näin paljon.Mutta ulkoministeri voi saada potkut arvopohjan menetyksellä puolueenjohdolle pelkän textiviestien johdosta,joka oli tietenkin valtapolitiikkaa puolueessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä häpeä suomelle että ulkoministeri sekaantuu muiden maiden sisäpolitiikkaan. Sipilähän on tässäkin asiassa joojoo mies kun on tehnyt Soinnista ulkominiserin. Mitä muuta voisi Sipilän odottavan tähän sanovan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia abortista ei ole poliittinen.Siihen sisältyy vakaumus.Asia tulisi ottaa käsittelyyn.Proffalle voi sanoacettä nykyinen kanta on vanhaa menneisyyttä.Yhdysvalloissa useat presidettejä jotka vastustavat aborttia.Keskustelu abortista hslutaan maassamme vaijentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mukava tietää tämänkin proffan puoluekanta? Veikkaan vasemmistoa? Pitikö tähänkin hakea joku proffa kommentoimaan sitä, kun Sipilä puolustaa Soinia. Eikö se järkikin sano, että sananvapaus kai se on ministerilläkin ja vieläpä pääministerilläkin. No, voihan se olla, että tänä päivänä Suomessa ei saa sanoa poikkiteloin vihervasemmiston mielipidettä vastaan vrt. Jyväskylän yliopiston proffan mielipidekirjoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä pääministerin asiaan suhtautuminen johtuu osittain siitä, että häkin on uskonnollisen yhteisön kannattaja jolla myös on kielteinen suhtautuminen aborttiin. Pääministerinä hän kuitenkin itse ymmärtää, ettei voi selkeästi julistaa kannattavansa Soinin esiintuloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä Sipilälle pitäisi tehdä, kun hän edustaa jotakin uskonnollista yhteisöä sinun mielestä? Kerroppa nyt, koska otit asian esille. Onhan se varmasti väärin, jos puolustaa elämää siis ihmisen elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri on vastuussa sanoistaan ja teoistaan. Sipilä pelkää oman hillotolppansa puolesta (maakunnan betonointi). Surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinkauan kun Soini on ulkoministeri niin hän EI voi möläytellä omia henkilökohtaisia mielipiteitään.Sipilän on erotettava Soini. Liian värikästä kielenkäyttöä eikä näy ,koulutuksen ja sivistyneen henkilön käytöstapoja .Mikä hänen koulutustaso onkaan ?Missä opiskellut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En oikein ymmärrä miksi tällaisia nobody Dosentteja siteerataan uutisiin. Ainoa pyrkimys joko luoda nimeä tai kaikessa katkeruudessa mollata hallitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärtääkseni Soinin kannanotto on tehty yksityishenkilönä, ei siten ole hallituksen linjaus. Kaikenlaiset dosentit yrittävät taas lyödä Sipilää. Sipilän hallitus on tehnyt hyvää työtä, toisenlainen työnjälki oli kahdella edellisellä hallituksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin Sipilä näyttää tehneen hyvää työtä kolutuksen ja sivistyksen arvostuksen alasajon eteen, jos sinun dosentti-kommentista voi jotain päätellä. On omituista, miten korkeaa koulutustasoa ja opetuksen laatua pidetään Suomen suurimpina vahvuuksina samalla, kun tohtorien, dosenttien ja professorien saavutuksia ja tietämystä väheksytään. Keskiaikaista menoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

20:48
Vihiluodon kyläyhdistyksen ylläpitämä hiihtolatu ja retkiluistelureitti ovat taas käytössä – jään kunnossa on vielä toivomisen varaa
20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
129
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
41
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
34
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
29
Flunssapöpö iski nyt Jussi Jokiseen, Lasu ja Koblizek pelikunnossa – Kärpät pelaa viikonvaihteessa Itä-Suomessa
29
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image