Kotimaa

Professori: Touko Aallon sairausloma osuu pahaan saumaan, kun kolmet vaalit painavat päälle

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto jäi sairauslomalle perjantaina. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 14.9.2018 18:39 | Päivitetty 14.9.2018 18:43
STT

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon sairausloma osuu pahaan ajankohtaan, kun ensi vuonna ovat edessä mahdollisesti jopa kolmet vaalit, sanoo Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio.

Aalto kertoi torstaina jäävänsä uupumuksen vuoksi lääkärin määräämälle sairauslomalle. Sairausloman kestosta ei perjantaina ollut vielä tietoa, mutta Aallon kerrottiin palaavan eduskuntaan syysistuntokauden aikana.

Alkanut syksy on Raunion mukaan vihreiden kannalta ratkaisevan tärkeä, sillä jo vuoden päivät jatkunut kannatuksen lasku pitäisi saada pysähtymään. Samaan aikaan valmistelujen eduskuntavaaleja, europarlamenttivaaleja ja myös mahdollisia maakuntavaaleja varten pitäisi käydä täydellä teholla.

Raunion mielestä on väärin laittaa vihreiden kannatuksen laskua yksinomaan puheenjohtajan syyksi, sillä vihreät ovat jääneet poliittisessa keskustelussa sivurooliin, kun sote-uudistus on viime kuukausina dominoinut valtakunnanpolitiikkaa. Sote-keskustelu on vahvistanut SDP:n roolia opposition ykköspuolueena, sillä sote-asiat on perinteisesti mielletty puolueen leipälajiksi.

– Politiikan esityslista ei ole viime aikoina suosinut vihreitä. Nyt olisi mahdollisuus tuoda esille vihreiden näkemyksiä muissakin kuin vain sote-asioissa ja näin vaikuttaa vaalikampanjointiin. Nyt vihreiden pitäisi profiloitua, Raunio sanoi STT:lle.

Puoli vuotta on pitkä aika

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen yliopistonlehtori Jenni Karimäki ei näe Aallon poissaoloa syksyn kuvioista yhtä haitallisena puolueelle.

– Ei puolueen puheenjohtaja vaalivalmisteluja yksin tee. Valmistelut tehdään puolueorganisaatiossa ihan muilla tasoilla, Karimäki sanoo.

– Puheenjohtajan rooli aktualisoituu ensi keväänä kun päästään aktiivisen kampanjoinnin vaiheeseen. Silloin on ratkaisevaa olla mukana.

Karimäen mukaan on roimasti ennenaikaista pohtia Aallon sairausloman mahdollisia vaikutuksia vihreiden menestykseen ensi huhtikuun vaaleissa.

– Yli puoli vuotta on politiikassa erittäin pitkä aika. Paljon ehtii vielä tapahtua ja monta some-kohua ehtii vielä nousta.

Sijainen ratkeaa ensi viikolla

Vihreiden puoluehallitus päättää viikonloppuna käynnistettävässä sähköpostikokouksessaan, kuka puolueen kolmesta varapuheenjohtajasta valitaan Aallon viralliseksi sijaiseksi, kertoo puoluesihteeri Lasse Miettinen. Päätöksiä sähköpostikokouksesta on hänen mukaansa odotettavissa ensi viikon alkupuolella.

Vihreiden varapuheenjohtajina toimivat kansanedustaja Hanna Halmeenpää, köyhyystutkija Maria Ohisalo ja nuorisotutkija Veli Liikanen.

– Varapuheenjohtajat päättävät keskenään joustavasti käytännön työnjaosta, eli miten hoidetaan asioiden kommentointi ja osallistumiset paneeleihin ja sidosryhmätilaisuuksiin. Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja osallistuu tähän työnjakoon, Miettinen kertoo.

– Meidän vaalityömme kannalta tämä (Aallon sairausloma) ei keskeytä mitään. Työ ja valmistautuminen jatkuvat koko ajan ja aivan täysillä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Loppuunpalaminen tulee yleensä osaamattomuudesta ja sen vuoksi liiallisesta yrittämisestä. Tiedän omasta kokemuksesta, kun ei osaa, ei asiat suju.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahaan vaiko hyvään saumaan, taitaa olla liian aikaista arvioida sitä asiaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä on parempikin siirtyä sivuraiteelle, pois vaaleja häiritsemästä ja kannatusta alas vetämästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät voisi jäädä tauvolle minunpuolesta kokonaan. Vihreitä olen kannattanut että joku olisi kauniin luontomme puolestapuhujana kun päätöksiä tehdään. Mutta mitä vielä? Ei nyky vihreät ajakkaan luontoon liittyviä asioita vaan aivan jotain muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän sitä niin vässyy kun raataa vihreiden eteen yötäpäivää ympäri pohjolaa duunii. Ei hetken rauhaa kun kaikki painaa päälle. Ei ees Ruotsissa saa olla rauhassa. Mutta kyllä sitä jaksaa taas kun muutaman kuukauden pötköttelee ja kerrää uutta voimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rentouttava loma takana, ja kaksi viikkoa töitä. Ei taida olla Toukossa paineensietoa sen vertaa että hänestä olisi ministeriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia voi olla niinkin, että Aallon sairausloma katkaisee vihreiden syöksykierteen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illalla maan pohjoisosassa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi tulen äänestämään Keskustaa?

Likapyykin pesu alka heti vaalien jälkeen, kun tulos tai ulos on ULOS. Tämänaamuisiessa HS:n kannatuskyselyssä kepun k... Lue lisää...
SMP(b)

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image