Kotimaa

Professori: Suomi on siirtymässä Sipilä kakkoseen - "Harvoin on Suomen politiikka ollut näin mie­len­kiin­tois­ta"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi / arkisto
Kotimaa 13.6.2017 18:38 | Päivitetty 13.6.2017 18:58
STT

Vaikka Suomella olisi jatkossakin samat ministerit kuin tänään, Suomi on siirtymässä Sipilä kakkosen kauteen, arvioi Helsingin yliopiston yleisen oikeustieteen professori Panu Minkkinen STT:lle. Professorin mukaan puitteet ovat muuttuneet niin merkittävästi, ettei hallitusta voi enää "hyvällä tahdollakaan" pitää samana kuin aiemmin.

- Näyttää siltä, että meidät (suomalaiset) saadaan vakuutettua siitä, ettei hallitus muodollisesti kaadu. Samoista henkilöistä huolimatta tilanne on kuitenkin niin erilainen, että jonkinlainen Sipilä kakkonen on kyseessä, vaikka virallisia tanssiaskeleita uuden hallituksen muodostamiseen ei otettaisikaan, Minkkinen sanoo.

Minkkinen huomauttaa ymmärtävänsä, että kuka tahansa pääministerin asemassa oleva haluaa epävarmassa tilanteessa korostaa jatkuvuutta ja sitä, että työ jatkuu hallitusohjelman mukaisesti. Näin on erityisesti siksi, että nykyhallitus on saanut alulle soten kaltaisia suuria hankkeita, jotka ovat kuitenkin vielä kesken.

 

Poliittinen draama jatkunee

Valtiotieteen professori Göran Djupsund Åbo Akademista toteaa uutistoimisto TT:n haastattelussa, että hallituksen legitimiteetti voidaan kyseenalaistaa, koska ministerit eivät enää edusta sitä puoluetta, jonka edustajina heidät valittiin hallitukseen. Hän pitää menettelyä erittäin poikkeuksellisena.

Minkkinen pitää erityisen kiinnostavana sitä, mitä tapahtuu Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän ja perussuomalaisten välillä. Hän uskoo, että vaikka pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pääsisi jatkamaan töitä verrattain rauhallisesti, poliittinen draama jatkuu kahden eduskuntaryhmän välillä.

Hallituksen ja Sipilän kannalta tärkeää on Minkkisen mukaan se, että pääministerin on voitava luottaa uuden ryhmän haluun edistää hallitusohjelmaa.

- Nyt kun puhutaan uudesta, vastamuodostuneesta ryhmästä, ei ole todisteita, että kykeneekö se tämän tyyppiseen työskentelyyn. Tässä suhteessa voi olla, että Sipilän ja Timo Soinin (uv.) henkilökohtaiset suhteet ovat vakiintuneita ja Sipilä luottaa Soinin saavan ryhmän toimimaan halutulla tavalla.

 

"Politiikka on teatteria"

Minkkisen mukaan tilanteen ainutlaatuisuudesta kielii se, kuinka ennakoimattomasti asiat ovat näyttäneet edenneen. Hän tosin huomauttaa, että ilmeisesti on paljonkin tahoja, jotka ovat aavistaneet tilanteen ennalta. Pääministeri on esimerkiksi saattanut kuulla perussuomalaisten entiseltä puoluejohdolta etukäteen, miten viikonlopun puheenjohtajavaalin tulokseen reagoitaisiin.

- Politiikka on hirveän paljon teatteria, jota esitetään meille muille. Keskustelut paljastuvat sitten, kun julkaistaan muistelmateoksia ja pengotaan arkistoja, Minkkinen kuvailee.

Nyt poikkeuksellista on myös se, että kipupisteet ovat yleisön nähtävillä.

- Olen päivän kuluessa keskustellut monien kanssa, että harvoin on Suomen politiikka näin mielenkiintoista, Minkkinen sanoo ja naurahtaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Todellakin, harvoin Suomen politiikka on ollut näin mielenkiintoista. Saa mennä Vennamon aikaisiin television vaalikeskusteluihin, joita odotettiin vesi kielellä jo päiväkausia etukäteen. MUTTA, MUTTA, silloin oli kyseessä vaalikeskustelu, jossa voidaan sallia pieniä vapauksiakin. Nyt sen sijaan hallituksen toiminta, eli valtakunnan asioiden hoito, on mennyt saippuasarjaksi. Minusta nyt ollaan jo vastuuttomalla tiellä. Tämä ei koske pelkästään Halla-aho-jupakkaa, vaikka se onkin kaiken huipennus, vaan ylipäätään Suomen poliittista päätöksentekoa.

Nyt meneillään olevassa näytöksessä Kokoomus on ottanut hallituksessa entistä näkyvämmän yliotteen. Tähän asti se on voinut puolivarjosta käyttää untuvikkopoliitikko Sipilää käsikassaranaan, mutta nyt nähdyllä keikauksella se on ottanut täydelliseen valtaansa myös persut. Hehän syövät nyt Kokoomuksen kädestä. Persujen ministerinpaikkojen säilyminen on mitätön hinta siitä, että nyt sote-uudistus sai ilmeisesti lopullisen käänteen Kokoomuksen haluamaan suuntaan.

Täytyy ihailla Kokoomuksen strategian suunnittelijoita. Soten vieminen tällä tavalla maaliin on ihan yhtä nerokas innovaatio kuin oli yksityistämisen nimittäminen valinnanvapaudeksi. Liiketoiminta varmasti lisääntyy, mutta kansalaiset tulevat maksamaan siitä joka vuosi miljardeja enemmän kuin ennen. Kuinkahan pitkää vielä mahtaa mennä ennen kuin poliittiset helppoheikit korvautuvat edes tavallisen maalaisjärjen omaavilla rehellisillä ihmisillä, jotka ajaisivat muuta kuin omaa etuaan? Onko se edes mahdollista, koska valta näkyy turmelevan kaikki, jotka sen saavat - persuja myöten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No joo tässä on enää vain vähän eroa - jos ollenkaan - niiden David Copperfieldin silmänkääntötemppujen kanssa. Ihmiset tulevat mollamaan tuota Sipilän härrävärkkiä seuraaviin vaaleihin asti. Sellainen pienehkö myötähäpeä tuosta tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä on tunaroinut enemmän kuin kaikki hallituksen yhteensä viimeisen 98 vuoden aikana, täysin kyvytön pestiinsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusssuomalaiset otettiin hallitukseen toivossa, että se hajoaa tai menettää kannatuksensa kuten SMP ja moni muu aatepuolue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on näköjään poliittinen versio sadusta "keisarin uudet vaatteet". Persut eivät kelvanneet hallitukseen Jussi Halla-ahon johdolla, mutta kun luotiin persuihin uusi versio 2.0, niin johan kelpasi. Sama ideologia, joka ei sopinut Orvon pirtaan, sopii nyt mainiosti uudessa "pakkauksessa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lainaus tekstistä "Minkkinen huomauttaa ymmärtävänsä, että kuka tahansa pääministerin asemassa oleva haluaa epävarmassa tilanteessa korostaa jatkuvuutta ja sitä, että työ jatkuu hallitusohjelman mukaisesti."

Halla-Aho nimenomaan halusi, että työ tehdään hallitusohjelman mukaisesti. Eli mikä hallitusohjelma B on nyt menossa? Tämä farssi ei ole kuin SOTEN runnaamista ja perseen pitämistä ministerin penkillä. Normi suomalaisille tällä ei ole kuin haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus ja Keskusta häviävät, ellei salkkujakoa muuteta ryhmien eduskuntapaikkoja vastaavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten eduskunnassa voi olla toiminnassa puolue joka ei ole puoluerekisterissä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
11:19
Poliisi: Suomeen salakuljetettiin Venäjältä susia, joita käytettiin siitostoimintaan koirasusitilalla
11:10
Iran sanoo pudottaneensa amerikkalaisen lennokin Iranin alueella – USA:n mukaan isku tapahtui kansainvälisessä ilmatilassa
11:01
Suomalaisten kesälomabudjetti on kyselyn mukaan 1 200 euroa, suunta alaspäin – "Ensi vuonna lomabudjetit saattavat taas nousta"
49
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
21
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image