Kotimaa

Professori: Suomalaisten ter­veys­a­sen­teis­sa iso muutos – ”En ole nähnyt vastaavaa urani aikana”

Hyvistä elämäntavoista, kuten terveellisestä syömisestä ja liikkumisesta huolehditaan entistä paremmin, sanoo työterveyslääkäri ja työterveyden professori Kari Reijula Helsingin yliopistosta. KUVA: Saana Heinänen
Kotimaa 10.6.2015 7:00
Juha Vainio

Suomalaisten terveyteen liittyvissä asenteissa on tapahtunut iso muutos viime vuosien aikana. Tätä mieltä on työterveyslääkäri ja työterveyden professori Kari Reijula Helsingin yliopistosta.

Reijula sanoo huomanneensa lääkärinä, kuinka kansalaiset laidasta laitaan ovat aiempaa kiinnostuneempia omasta terveydestään.

– Hyvistä elämäntavoista, kuten terveellisestä syömisestä ja liikkumisesta huolehditaan entistä paremmin. En muista, milloin kansalaiset, tupakoijat mukaan lukien, olisivat olleet niin kiinnostuneita omasta voinnistaan. Vastaavaa kehitystä en ole nähnyt aiemmin koko urani aikana.

Osa terveysbuumia ovat erilaiset, kiistellytkin erikoisruokavaliot, kuten karppaaminen, gluteeniton ruokavalio ja paleodieetti. Esimerkiksi urheilijoiden suosiman maitorahkan kysyntä on noussut räjähdysmäisesti viime vuosina.

Viime vuoden lopulla julkaistussa Ylen uutisessa kerrottiin, että ammattitaitoisista personal trainereista on pulaa, Suomen suurimpien sykemittarivalmistajien myynti on ollut kasvussa ja urheilukauppojen noin 1,1 miljardin euron kokonaismyynnistä puolet tulee liikkumiseen ja kuntosaleille tarkoitetuista vaatteista.

Työterveyden professori sanoo, että terveysbuumi on seurausta monista eri tekijöistä. Reijulan mukaan yksi näistä tekijöistä on se, että Suomi seuraa yleistä länsimaalaista kehitystä, jossa omasta terveydestä huolehtiminen korostuu aiempaa enemmän.

Asenteet tupakointia vastaan tiukentuneet

Terveyteen liittyvät asennemuutokset näkyvät myös tiukentuneena suhtautumisena tupakointiin. Samalla tupakoivien määrä laskee jatkuvasti. Se on Reijulan mukaan hyvä esimerkki käynnissä olevasta muutoksesta.

Lännen Median taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan peräti 89 prosenttia suomalaisista kannattaa hallituksen esittämiä isoja veronkiristyksiä tupakkatuotteisiin.

– Sotien jälkeen 80–90 prosenttia miehistä tupakoi. Nykyään miehistä tupakoi päivittäin noin 17 prosenttia ja naisista 13 prosenttia.

Tupakoinnin haittavaikutuksia tutkivan Reijulan mukaan tupakkaveron korotus on erittäin hyvä keino estää nuoria aloittamasta tupakointia. Hän sanoo, että hinnankorotukset vähentävät ylipäätään tupakointia koko väestössä.

Reijula kuitenkin näkee, että suurimmat syyt asennemuutokseen tupakointia – ja muutenkin terveellisempää elämäntapaa kohtaan – ovat peruja hyvästä kasvatustyöstä eri yhteiskunnan sektoreilla.

– Muun muassa päiväkodista, koulusta, nuorisotyöstä, liikuntatoimesta ja kulttuuritoimesta lähtevä kasvatustyö on keskeisessä asemassa. Ei terveydenhuolto ole eikä olisi voinutkaan yksin kantaa vastuuta tällaisesta ohjaus- ja neuvontatyöstä.

Samalla Reijula on huolissaan tilastoista, jotka osoittavat terveyden eriarvoistuvan Suomessa. Pienituloisimman viidenneksen ja hyvätuloisimman viidenneksen välinen elinajanodote on kasvanut Suomessa nopeasti. Muissa tuloluokissa elinajanodote on kasvanut selvästi, mutta pienituloisimpien kohdalla se laahaa lähes paikallaan.

– Hyvinvoivien joukko menee toiseen suuntaan ja heikompiosaisten ja sairaiden toiseen suuntaan. Esimerkiksi tupakoinnin ja alkoholin terveydelliset haitat korostuvat niillä, joilla menee jo entuudestaan huonosti.

Reijula sanoo, että vastuu yhteiskunnan eriarvoistumisen pysäyttämisestä on meillä kaikilla ja käytännön ratkaisuista erityisesti poliitikoilla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Kyllä kiitos kuuluu mm. Jutan superdieeteille ja siihen liittyvälle Fitfarmin toiminnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on lähinnä tilastoharha. Suomessa on aina ollut valtavasti ihmisiä jotka liikkuvat ja huolehtivat terveydestään. Mutta nyt vasta viimeaikoina nämä positiiviset uutiset ovat nousseet enemmän otsikoihin. Suomessa voi ihminen treenata 6 kertaa viikossa, syödä oikein ja elää terveellisesti. Mutta lauantaina klo 21 jälkeen treeneistä palatessa kaupan täti ei kuitenkaan myy sulle kahta saunaolutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen alkoholin suuri ystävä, mutta kompensoin tilannetta liikkumalla paljon ja käymällä salilla. Varmaan monella muullakin on sama asenne elämään, eli pienien paheiden vastapainoksi tehdään keholle hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä tavalla ajattelet liikunnan kompensoivan alkoholin käytön aiheuttamia haittoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tällainen tyhjänpäiväinen saivartelu on pilannut monta hyvää asiaa. Melkein olen valmis lyömään vetoa, että ymmärsit kyllä hyvin mitä ylläoleva kirjoittaja tarkoitti. Elämä ei ole mustavalkoista. Totalitäärinen ajattelutapa johtaa aina epäonnistumiseen, koska jossain kohtaa ihminen tajuaa ettei täydellisyyttä voi saavuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totalitääristä käyttäytymistä ollaan saatu kansaan upotettua, fasismia tuo läheltä liippaa ku tasa-arvo on muuttunut yliihmis ihanointiin.

Yksilön vapaus ei myöskään näy asiassa joka muistuttaa hyvin paljon kollektiivi holhoamiselta \ joukkue rangaistukselta joka tietääkseni on jo sinänsä aika sairasta toimintaa nyky vuosituhannella.

Sinänsä aika hassua et ihanne ihminen on yksilö joka ei tee muuta kuin herää jumppaa mene töihin jumppaa mene kotia jumppaa syö jumppaa mene nukkumaan ja päivä alkaa uudestaan...

En tiä onko se nytten niin että tuo elämäntapa malli palvelee vain jotain "ihanne"ajattelua joka pohjautuu meidän ihmiskunnan synkinmiin hetkiin kun on ollut diktatuuri hallitsemassa kuten stalin pinochet polpot ja hitler,

Hyvä terveys on eri asia kuin yliihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Reijula kuitenkin näkee, että suurimmat syyt asennemuutokseen tupakointia – ja muutenkin terveellisempää elämäntapaa kohtaan – ovat peruja hyvästä kasvatustyöstä eri yhteiskunnan sektoreilla."

Tämän sitaatin sisälle on leivottu lääketieteen ja terveydenhuollon vallankäyttö yksilöön nähden. Usein yksilö on auktoriteettiuskoinen valkoiseen takkiin sonnustautuneen edessä, mikä koskee nimenomaan elämäntapa-asioita. Kuitenkin elämäntapa on jokaiselle henkilölle yksilöllinen, joten kaikkia ei voi pakottaa samaan muottiin. Yksi törkeimmistä ihmisiä ulkonäön perusteella luokitteleva kriteeri on vyötärönympäryksen mittaaminen ylipainon määrittämisessä. Väitän, että kyseessä on ihmisen selvä kiusaaminen ulkonäön perusteella "tieteen oikeuttama".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisellä kolme pahetta:Mie en tupakoi,enkä juo viinaa enään ja olen lopettanut työn teon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tupakoinnin vähenemiseen on varmasti vaikuttanut myös höyryttimien eli ns. sähkötupakoiden alati kasvava suosio. Itsekin sain lopetettua kyseisen laitteen avulla kymmenen vuoden tupakoinnin, joka ei onnitsunut millään muulla konstilla. Purukumit ja imeskelytabletit aiheuttivat vain närästystä, eikä laastareistakaan ollut mitään apua.

Tupakka-askin hinnalla en usko olevan niinkään vaikutusta. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että tupakkaan oli aina rahaa, oli taloudellinen tilanne sitten kuinka heikko vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetin yli 20v sitten tupakan polton ja viinan juonnin harrastan liikuntaa.mutta en sen takia pelkästään että se on terveellistä tai kun muutkin tekee en ole mikään toisten apinoija siitä ei tulisi muuta kuin stressiä syön makkaraa ja välillä epäterveellisesti silloin kun huvittaa ja jos ei huvita lenkkeillä niin en mene kaikesta pitää nauttia.en ostele sykemittareita tai tuijottele vyötärön ympärystä vaakassa en ole käyny 2vuoteen kaiken tekemisen pitää tapahtua stressittömästi nauttien matkalla olo on tärkeää ei päämäärä ja oman tien kulkeminen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vielä saisi veroporkkanaa tuohon terveelliseen ruokailuun, Verohelpotusta kasvisten, hedelmien, täysjyvätuotteiden hintaan ja miksei liikuntapalveluiden käyttöönkin ja sokeri-rasvasotkuihin taas reipas haittavero. Rahat tulisivat kipin kapin takaisin pienentyneinä sotemenoina ja ihmisten kaikinpuolin parantuneena terveytenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elähä sie , maitorahkaa ,voita ja käristystä voi syödä ihan hyvin ,kun muistaa ruokaryypyn.
Käväiskää Saksassa toteamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse näkisin että vähäosaisten heikompi terveys johtuu siitä että mitään ei olla valmiita asian vuoksi tekemään, Samalla tavalla kuin esimerkiksi työelämässä menestyminen ja eteneminen vaatii itsekuria sekä rationaalista ajattelukykyä, vaaditaan sitä myös terveellisissä elämäntavoissa.

Suomessa kuitenkin on mahdollisuudet kenellä tahansa menestyä/elää terveellisesti (sairaudet poislukien) lähtökohdista riippumatta, niin miksi sitten on paljon niitä jotka eivät ole sitä tehneet? Vääristä valinnoista ja itsekurin puutteesta, samat syyt molemmilla.

Asiahan ei tietenkään ole niin mustavalkoinen, tiedän monia "menestyneitä" ihmisiä, jotka todennäköisesti syövät/juovat/tupakoivat itsensä hengiltä muutaman vuoden kuluttua, mutta kyllä nämä epäterveelliset elämäntavat tuntuvat olevan paljon yleisempiä "vähäosaisten" keskuudessa.

Tupakkaveroa ehdottomasti ylöspäin, mainio lisävero tyhmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vähänkään jaksaa kaivella "kaninkoloja" todellisesta yhteiskunnan korruptoituneesta rakenteesta sekä yleisistä lääketieteellisistä ja ravintotieteellisistä väittämistä, huomaa sen kuinka meitä tavallisia tallaajia on johdettu harhaan lääke- ja elintarvikeyhtiöiden toimesta vain liiketoiminnan maksimoinnin vuoksi. Oma "terveysbuumini" tapahtui, kun tämän asian tajusin ja tätä kautta vaihdoin ruokavalioni päälaelleen THL:n korruptoituneisiin suosituksiin nähden. Päivääkään en vaihtaisi heräämisen jälkeisestä elämästäni.

Vinkkinä vain muillekin: lopettakaa valtavirtalehtien "terveysvinkkien" ja "asiantuntijoiden" kommenttien lukeminen ja kuunnelkaa oman kehonne viisautta korruption sijasta. Kokeilkaa vähähiilihydraattista ruokavaliota ilman viljatuotteita n. viikon verran ja voitte huomata olossanne totaalisen muutoksen parempaan. Antti Heikkilän ajatuksiin terveydestä kannattaa perehtyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annanpa vähän simppelimmän ja maanläheisemmän syyn tuohon kuntoiluvillitykseen, parisuhdemarkkinoille ei ole mitään asiaa miehillä jos et ole laiha tai lihaksikas, naisilla on helpompaa mutta päälle painaakin sitten muotipuolen luomat omakuvaongelmat.

Ei siinä paljoa mitkään päiväkotikasvatukset merkkaa tai vastaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pienituloisilla ei tapahdu vastaavaa asenteiden ja elintapojen paranemista? Voisiko syy olla juuri se, että huonot elintavat ovat syy pienituloisuuteen? Eli kun vaihtaa huonoille elintavoille, tipahtaa samalla sinne huonosti toimeentulevien ryhmään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraussuhde taitaa mennä juuri päinvastaisessa järjestyksessä.
Pienissä tuloluokissakin moni työ sisältää runsaasti työssä liikkumista, mutta se on pääasiallisesti kuluttavaa. Myös jatkuva yö- tai vuorotyö vaikuttaa negatiivisesti terveyteen. Samalla ruokaa on hankittava perheelle sen mukaan mihin rahat riittävät ja terveysarvojen sijaan korkeintaan parhaan kaloria/euro arvon perusteella.
Sen vuoksi vähäosaisilla ei ole yhtä paljon varaa viimeisimpiin urheiluharrasteisiin, eikä aika/jaksaminen pitkän työviikon päälle välttämättä ole niin hyvä kuin kevyttä päivätyötä tekevällä. Se yksipuolistaa liikkumista entisestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

79
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
51
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
28
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
19
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
16
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
15
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image