Kotimaa

Professori: Oulun sek­su­aa­li­ri­kos­kä­sit­te­lyn jul­ki­suus­vaa­ti­mus on täysin poik­keuk­sel­li­nen

Poikkeuksellisen törkeää seksuaalirikosjuttua aletaan käsitellä Oulun käräjäoikeudessa keskiviikkona. KUVA: Essi Puuri
Kotimaa 24.10.2016 12:31
STT, Kaleva

Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty vuonna 1965 syntynyt mies vaatii keskiviikkoista Oulun käräjäoikeuskäsittelyä salaiseksi. Nyt jo aikuinen tytär taas vaatii käsittelyä julkiseksi.

Kaleva kirjoitti lokakuun alussa, että tytär oli tullut isälleen raskaaksi useita kertoja vuosina 1999–2008 tapahtuneiden epäiltyjen rikosten takia. Kalevan tietojen mukaan tytär on mukaan myös synnyttänyt isälleen lapsen.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Dan Fränden mukaan on erittäin poikkeuksellista, että mahdollinen seksuaalirikoksen uhri vaatii oikeuskäsittelyä julkiseksi. Hän ei halua lähteä arvioimaan etukäteen julkisuutta tai salaisuutta puoltavia perusteita jutun poikkeuksellisuuden takia.

– Normaalisti seksuaalirikoksissa asianomistaja haluaa käsittelystä salaisen tai oikeus määrää käsittelyn salaiseksi uhrin suojelemiseksi. Tällaisia tulee vastaan ehkä kerran kymmenessä vuodessa.

Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa käsittelyn julkisuudesta tänään iltapäivällä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tytät tekee oikein kun vaatii julkista oikeudenkäyntiä.Jospa tämä vähentäisi tai jopa lopettaisi tälläiset teot.Tyttärelle ja hänen perheelle tukea mahdollisemman paljon tästä rohkeasta ilmiannosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapselle on tehty abortteja heti 11-ikäisestä lähtien OYS:n naistenklinikalla. Töissä siellä on henkilökuntaa noin 50 ja heillä kaikilla on lakiin perustuva velvollisuus ilmoittaa poliisille jos epäilevät rikosta. Kun lapselle tehdään useita abortteja ja hän vielä synnyttää lapsen niin silloin "ON SYYTÄ EPÄILLÄ RIKOSTA". Miten nämä kaikki hoitohenkilökuntaan kuuluvat saatiin vaiennettua osoittaa hyvin miten oulun klaani toimii tehokkaasti kun halutaan suojella esim. käräjäoikeuden lautamiestä niin tässä tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän täysin tämän tyttären pyyntöä, hän on aikansa kärsinyt ja nyt haluaa, että isäkin saa tuntea miltä se tuntuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykö nyt niin että oikeus määrää käsittelyn salaiseksi epäillyn suojelemiseksi...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhri on nyt aikuinen niin eikö sitä toivetta pidä kunnioittaa vai suojellaanko tässä rikollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt nähdään kumman asema suomessa on parempi uhrin vai rikoksentekijän. Uskoisin että rikoksentekijää suojellaan tässäkintapauksessa ja oikeudenkäynti tulee olemaan salainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuinen tytär haluaa antaa kasvot hyväksikäytölle.julkinen oikeudenkäynti rohkaisisi varmaan muitakin uhreja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisin myös julkista oikeudenkäyntiä, mutta kun ihminen on syytön kunnes toisin todistetaan. Tämän vuoksi oikeudenkäynti voitaisiin pitää suljetuin ovin, ja jos epäilty todetaan syylliseksi, julkistetaan nimi sitten.

Kai tässä kuitenkin jonkinlainen epäilyksen mahdollisuus pitää jättää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkinen oikeudenkäynti voisi toimia uhrin terapiana,nyt nähdään onko kanttia julistaa oikeudenkäynti julkiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeudenkäynnit ovat aina julkisia, ellei niitä julisteta salaisiksi (yleensä uhrin suojelemiseksi).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei käräjäoikeudella ole tässä muuta mahdollisuutta kuin julistaa oikeudenkäynti julkiseksi. Nyt ei voi edes vedota uhrin suojeluun tekosyynä. Jos tämä siltikin julistetaan salaiseksi, kaikki tietävät mistä on kyse ja keitä oikeasti suojellaan salauspykälällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeuden tulisi ehdottomasti toteuttaa uhrin vaatimus avoimesta oikeudenkäynnistä. Vai onko kunnallispolitiikassa olleen syytetyn hyväveli verkosto niin vahva, että yltää oikeuslaitoken sisälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhri on jo aikuinen ja haluaa tuoda esille kokemansa vääryyden.

Tekijä haluaa suojella itseään.

En ymmärrä miten tällaisten asioiden salaaminen "suojelisi" uhria (ellei ole jokin mafia joka yrittä metsästää ja kostaa), yksittäis tapauksissa ainoastaan tekijä hyötyy salaamisesta: työpaikka mahdollisuus säilyy, voi uhkailla uhriaan välikäden kautta koska asiasta tietää vain harvat, voi kiristää että kertoo muille, voi valehdella ja väittää mitä vain koska asiakirjat ovat salaisia. Lapsen kohdalla kaverit saattaisivat kiusata mutta todelliset ystävät tukisivat. Ylipäänsä tuo salaaminen on omituista kun käydään oikeutta, se saattaa jopa heikentää oikeutta kun muut eivät osaa sanoa mielipidettään ja näkökulmaa tuomioon / rangaistukseen ja sitten jätetään se oikeuskäsittely siihen ensimmäiseen asteeseen vaikka toiselta asteelta voisi saada paremman ratkaisun kun perusteluja löytyisi netistä ihmisten tuomien näkökulmien ansiosta. Laki kun sattuu olemaan monitulkinnaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhreilla ei ole mitään hävettävää ja salattavaa: tämä aika on tervettä ja oikeuttaa uhritkin paljastamaan mielivalta, mihin ovat syyttä/suotta sotketut.

Oikeuden tehtävänä on myös uhrien auttaminen eheytymiseen, sillä se on kaikilla mittareilla mitattuna ihmisoikeuteen kuuluvaa ja viisasta; jopa kansantaloudellisesti, kun toipumaan saa oikeuden ihan julkisesti.

Tässä tapauksessa on kyse myös sosiaali, -terveys, -oikeuslaitoksen oikeudesta ja mahdollisuudesta tulevaisuuden ihmisoikeuksien puolesta työskennellessä (verovaroin koulutetut ja palkkaansa saavat ). Reflektoimista puolin ja toisin: kokemuksellisen oppimisen viitekehyksessä ja kontekstista ajatellen.

Ex-uhrina ajatellen: menneelle ei voi enää muuta kuin sen, että tekee kaikensa, ettei yhtään uutta uhria lisää- ainakaan sen tähden, ettei kukaan voisi väittää ettei ole ymmärtänyt moisen olevan mahdollistakaan.....ainakaan täällä Suomessa...

Sydämelliset jaksamistoivotuksen tälle rohkealle naiselle, joka ikään kuin sotii muidenkin uhrien puolesta: oikeudesta elää, olla olemassa ja ilmaista itseään ja tahtoaan.

Viisautta myös auttajille: ei se vielä tyhmäksi tee kun virheitä tekee; hullua on toistaa virheitä. Tunnista, tunnusta ja toimi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhrin sanan on oltava painavampi kuin rikollisen tekijän.
Tälläiset tekijät saavat tulla ihmisten tietoisuuteen jos uhri itse sen sallii!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image