Kotimaa

Professori Oulun in­ses­ti­ri­kok­ses­ta: Mie­li­ku­vi­tus­ta karmeampaa

Rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen katsoo, että lainsäädännössä olisi otettava huomioon jatketun rikoksen mahdollisuus. Sitä työkalua tarvittaisiin, kun määritellään rangaistusta esimerkiksi Oulun insestitapauksen kaltaisista rikoksista. KUVA: Markku Ojala
Kotimaa 27.10.2016 14:18 | Päivitetty 27.10.2016 14:20
Johanna Puukka

Rikoslaissa on rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriaisen mukaan korjattavaa. Laista puuttuvat hänen mukaansa osuvat työkalut Oulun insestitapauksen kaltaisten seksuaalirikosten rankaisemiseksi.

51-vuotias mies tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen tyttärensä törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hyväksikäyttö kesti jopa yhdeksän vuotta.

– Lainsäädäntömme ei rikoslain kokonaisuudistuksen jälkeen ota huomioon jatketun rikoksen mahdollisuutta, jollaisesta tässäkin tapauksessa on kyse. Törkeän seksuaalirikoksen lisäksi ihmistä orjuuttettiin ja alistettiin, Utriainen toteaa.

Oulun tapauksessa on Utriaisen mukaan ongelmallista oli myös se, että katsotaanko hyväksikäyttö yhdeksi, jatketuksi teoksi vai useammaksi teoksi.

– Jos se olisi tulkittu useammaksi teoksi, maksimirangaistus olisi 13 vuotta.

Lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön rangaistusasteikko on 1–10 vuotta. Kun rikokselle mitataan rangaistusta, otetaan huomioon rikoksentekijän ja uhrin suhteen läheisyys ja luottamuksellisuus sekä teon laatu. Merkitystä on myös hyväksikäyttötapojen ja -kertojen tekotavoilla sekä hyväksikäytön ajanjakson pituudella.

Utriainen: Avoin oikeudenkäynti hyvä asia

Utriainen katsoo, että yksi ongelma rangaistuksen määrittelyssä on, että Suomen mittapuussa ole juuri vertailukohtia.

– Suomessa seksuaalirikosten rangaistusasteikot ovat tavattoman matalia. Lisäksi päätöksiä tehdessä on tukeuduttu määrällisiin, ei laadullisiin rikostilastoihin. Oikeudenkäynnit ovat usein salaisia, joten ei tiedetä minkä tyyppisiä tapaukset tilastoissa itse asiassa ovat.

Utriaisen mielestä on hyvä asia, että seksuaalirikosten oikeutta käydään avoimin ovin. Seksuaalirikoksiin liittyy hänen mukaansa mystiikkaa tai häpeää, ja avoimet käsittelyt lisäävät tietoa.

– Todellisuus on usein mielikuvitusta karmeampaa. Olisi hyvä, että ihmisille valkenisi millaisia tekoja maailmassa tapahtuu. Oulun tapauskin menee useimpien ihmisten mielikuvituksen ulkopuolelle. Tuskin viranomaisetkaan ovat edes osanneet ajatella, että tällaista voisi tapahtua.

Hän muistuttaa, että seksuaalirikokset ovat törkeysasteeltaan hyvin erilaisia, keskivertoja ei juuri ole. Pykälä on silti sama, vaikka teot voivat olla erilaisia.

– Oulun käräjäoikeuden tuomio osoittaa, että suunta on oikea eli tuomiot ovat eriytymässä. Tuomiossa ei tuijotettu keskiarvoja, ja syyttäjän vaatiman kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksen määrääminen osoittaa rohkeutta. Seksuaalirikoksissa on ääripäitä, joille on oltava omat rangaistuksensa.

Korvaukset matalia

Oululaisuhrin 45 000 euron korvaukseen henkisistä ja ruumiillisista kärsimyksistä Utriainen ottaa kantaa kysymällä.

– Miten voi suhteuttaa hinnan kärsimykselle lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä? Suhteuttamalla prostituoitujen palkkioihin?

Uhrin korvaukset ovat Utriaisen mukaan yleensä ottaen Suomessa aika matalia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Rikoslaissa olisi todellakin uudistamista näiden lapsiin kohdistuvien seksuaalirikostuomioiden suhteen! Tämäkin tapaus on todellakin raaempi kuin kukaan osaisi kuvitella ja uskomatonta että syytetty selviää noin lyhyellä tuomiolla! On uhria ja kaikkia seksuaalirikoksen kokeneita kohtaan halventavaa antaa näin surkeita tuomioita, tässä olisi alunperin pitänyt vaatia paljon kovempaa tuomiota ja korvauksia. Ihan naurettavia korvauksia kärsimyksestä, kun lapsi on kärsinyt koko lapsuutensa raakaa väkivaltaa ja psyykkeen vahingoittamista. Toivotaan että isä saa tuomionsa, jotakin muuta kautta. Oikeusvaltio?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon ikäisen ihmisen pitäisi silmät auki eläessään olla saavuttanut jo sellainen ymmärryksen taso, jolla kykenee havaitsemaan sen, että rikosoikeus toimii uhrin kannalta mielikuvituksellisen epäoikeudenmukaisti, ainakin sivistymättömän verorahvaan mielestä. Ylemmän ymmärrystason omaava voi toki olla eri asiasta eri mieltä, kunnes törmää oman typeryytensä aiheuttamaan todellisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamiesten vastuu pitäisi kestää kauemmin. Vie monta vuotta ennen kuin hyväksikäytetty pystyy toimimaan sen jälkeen kun hyväksikäytö on lopetettu.
Ja miten ihmeessä joku santeri kielitaitoton saa olla lautamiehenä? Onko kaikki virkamiehet ja poliitikot varmasti saanut kuvansa tuon rinnalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuomio täyttä pelleilyä,jenkkilässä samasta 1503 vuotta joka on toinen ääripää,mutta jotain näiden välistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tämä on vain yksittäistapaus".Kait tässäkin tapauksessa huomioidaan tämäkin asia?Tässä sen näkee minkälaista porukkaa liikkuu rajojemme (joita ei oikeastaan ole) yli ja sitten kulut maksaa Suomalainen veronmaksaja.Lopullinen lasku ei ole vielä tiedossa mutta kalliiksi käy Suomen veronmaksajille joka tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa virkamies on kasvoton, virkamies ei vastaa tekemisistään eikä tekemättä jättämisistään. Tämä on venäläinen tapa. Suomen media toimii myös kuten Venäjällä, viranomaisia ei kritisoida. Suomi on monin tavoin Venäjä-yhteensopiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emeritusprofessori puhuu asiaa. Tuosta tapauksesta tuli kyllä ajatus että voiko oikeasti 9 vuoden ajan tapahtuneesta törkeydestä maksimirangaistus olla vain 8 vuotta. Uhri tuli neljästi raskaaksi. Luulenpa että jossain sivistysvaltioissa vapauteen ei olisi enää tuollaisten jälkeen asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..."syyttäjän vaatiman kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksen määrääminen osoittaa rohkeutta."

Ei osoita. Se osoittaa selkärangattomuutta. Tuomion olisi pitänyt olla kovempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on olemassa sellaisia vaikutusvaltaisia ihmisiä joilla on voimakas oikeudentaju joka ohjaa heidän elämäänsä eikä se miten minä hyödyn mistä asiasta tahansa mikä eteen tulee. Terttu Utriaisen kaltaisia ihmisiä pitää olla päättävässä asemassa niin "lipomisella" hyötyminen virkamieskunnassa ei onnistu samalla tavalla kuin nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

48
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
24
Yle: Kurdijoukot valmiita tuomitsemaan al-Holin leirin naisia ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta – aikovat käydä keskusteluja myös Suomen kanssa
22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
17
Kiinassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 40, tartunnan saaneita lähes 1300 – Wuhaniin lennätetty 450 Kiinan armeijan lääkintähenkilöä
16
Koronaepidemian lähde löytyy kiinalaistorien "tautihautomosta" – ympäristöjärjestöt ovat varoittaneet villieläinkaupan riskeistä pitkään
15
Mies jäi kiinni rattijuopumuksesta kaksi kertaa puolentoista tunnin sisällä Oulussa – poliisi pysäytti myös muita päihtyneitä kuljettajia viikonloppuyönä
15
Ammattiliitto Pro laajentaa teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakonuhkaa – mukana noin 30 uutta yritystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image