Kotimaa

Professori: Muutkin kuin syntyperäiset suomalaiset pitäisi hyväksyä presidentiksi - "aikansa elänyt rajoitus"

Sauli Niinistö on Suomen 12. presidentti. KUVA: ANDREW GOMBERT / EPA
Kotimaa 7.5.2017 14:11
STT, Kaleva

Suomen perustuslakia olisi syytä muuttaa niin, ettei presidentin tarvitsisi olla syntyperäinen Suomen kansalainen, esittää valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen.

- Ymmärrän, että syntyperäisyyden vaatimus valtionpäämieheltä ja ministereiltä oli perusteltu aikoinaan itsenäisyyden alussa, kun oli tarve vakiinnuttaa nuori itsenäisyys ja tasavalta. Mutta mihin tarvitaan syntyperäisyyden vaatimusta presidentiksi valittavalta 2010-luvulla? Ojanen kysyy.

Ojasen mukaan monissa Länsi-Euroopan demokratioissa ei vaadita syntyperäisyyttä, vaan kansalaisuus riittää, vaikka presidentin valtaoikeudet olisivat hyvinkin laajat.

- Minusta syntyperäisyyden vaatimus tarpeettomasti rajoittaa merkittävää - ja koko ajan kasvavaa - osaa ei-syntyperäisistä Suomen kansalaisista asettumasta ehdolle presidentinvaaleissa. Samalla vaatimus tarpeettomasti rajoittaa äänestäjien valinnanvaraa löytää heille sopiva ehdokas.

Suomessa syntyperäisyyttä edellytettiin aiemmin myös ministereiltä, mutta tämä vaatimus poistettiin viime vuosituhannen lopulla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (100)

Onhan meill Merkel joka loppujen lopuksi päättää suomen asioista. Taitaa tuo perustuslakikin olla jo aikansa elännyt kun sitä sorvataan aina jonkun mielen mukaiseksi. Me voisimme liittyä Venäjään sillä onhan meillä maayhteys. Olemme kokeilleet 100v itsenäisyyttä siinä onnistumatta niin eikös nyt olis aika antaa muitten päättää asioistamme. EU ei ole se vaan joko Ruotsi tai Venäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko presidentti-instituutio on aikansa elänyt. Meillähän on jo EU:n presidentti (ei valita vaaleilla, vaalit on vanhentunut käytäntö), se riittää! Samalla voisi luopua omista ministereistä, EU:n keskushallinto on hyvä. Lisäksi virkamiehistöön tarvitaan uutta osaamista, sinne pitää laittaa kiintiöt muista EU-maista tuleville virkamiehille. Tämä on tulevaisuutta, tätä me kaikki tarvitsemme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni tämä lievennys on aivan asiallinen.
Äitini on suomalainen, isäni hollantilainen, olen itse syntynyt Suomessa ja täällä aina asunut. Mutta kun synnyin sain automaattisesti myös Hollannin kansalaisuuden, sillä silloin kansalaisuus määrittyi isän kansalaisuuden mukaan. Sain Suomen kansalaisuuden myöhemmin. Näin ollen en ole siis kelvollinen Suomen presidentiksi. SIskoni, joka on minua 2 vuotta myöhemmin syntynyt, on kelvollinen sillä silloin vanhemmat pystyivät valitsemaan hänelle heti Suomen kansalaisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi palkata jonkin suurvallan päämiehen sivutoimiseksi päämieheksi. Siitä koituisi säästöä ja voisi virkistää nuutuneisuutta ja vähentää vatulointia ja jappasua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai itsenäisyys mikään itsestään selvyys ole sen saavuttamisen jälkeenkään? Mitä lisäarvoa tai luotettavuutta professorin vaatimus tuottaisi toteutuessaan Suomen itsenäisyyden säilyttämiselle?

Kaksoiskansalaisuuden mahdollisuus nimittäin ainakin nosti Suomen hopeatarjottimelle, jos/kun jokin ulkomaan valtionjohtaja haluaa tulla Suomeen "turvaamaan omien kansalaistensa asemaa".

Vastaukseksi lisäarvon saamiselle ei kelpaa, ettei aina voi luottaa syntyperäiseenkään kansalaiseen. Kuitenkin Suomen tärkeysjärjestyksessä edes tässä tapauksessa pitäisi olla mielestäni "Suomen itsenäisyys first".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsenäisyys on jäänne miksei suomikin voi uudistua kuten muut eu maat.
Kaikki jotka saavat suomen kansalaisuuden ovat pressa aineksia.
Eu on yhtenäinen ja tuleva liittovaltio.
Pressana voi olla joku eu maasta oleva kansalainen.
Suomalaisten pitää uudistua ja olla eurooppalainen vaikka se olisi vaikeaa.
Inteegraatiota on ehdottomasti syvennettävä ja autettava vähä varaisia ei eu-maita jotka käyvät sotaa ja nälänhätä on suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsenäisyys on saatu vasta 100 vuotta sitten, se ei ole mikään jäänne. Oliko asiat sitä ennen paremmin osana isompaa kokonaisuutta? Eu ei ole yhtenäinen eikä tule koskaan olemaan liittovaltio. Suomalaistenkin pitää alkaa ajattelemaan isänmaallisesti ja huolehtimaan omista kansalaisistaan niinkuin eu.n ulkopuolella tehdään. Ei eu pysty taloudellisestikaan olemaan koko maailman sosiaalitoimisto. Ja pressan on tietenkin oltava syntyperäinen suomalainen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi kuin ihmitellä näiden kaikenkarvaisten professorien aina vain hullumpia ja radikaalimpia ehdotuksia. Muutenkin on maamme hallitsemisessa merkille pantantavana ilmiönä ns. a s i a n t u n t i j o i d e n käyttö jokaisessa ehdotuksessa minkä hallitus saa suollettua ulos. Näyttää olevan tämänpäivän ilmiönä tämä seikka. On pirumoinen liuta konsultteja ja ulkopoliittisia "instituutteja" jotka ihan kuntatasosta alkaen antavat "asiantuntijalausuntoja" asiasta kuin asiasta ja raha vaihtaa omistajaa. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka suurta osaa heidän palkkionsa näytttelevät eri alojen budjeteista. Ei hyvi kuin perustaa komitea ja antaa asia ulkopuolisen konsulttitoimiston tutkittavaksi tämäkin juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta, ilman asiantuntijuutta poliitikkojen päätökset voisivat olla ihan päättömiä. Valitkaamme siis asiantuntijat eikä puoluekasvatteja eduskuntaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia, että Sauli on seuraavankin kauden Presidenttinä ja sitten mahdollisimman vanha seuraavaksi, tulee vähemmän kuluja veronmaksajille.
Danny voisi olla hyvä kandi seuravaksi Presidentiksi, koska hänellä on edustavan näköinen daami jo valmiina, kunhan osaa vain pitää suunsa kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen vimma kaiken mailaman "dosenteilla" ja politikoilla on hylätä suomalaisuus asiassa kuin asiassa? Media voisi laittaa nämä "dosentit" vastuuseen löysistäpuheista ja lopettaa heidän myötäily. Sama politikoiden kohdalla. Mikäli henkilö esitää vaikkapa profesorina jotain on se myös ko yliopiston mielipide joka omistaa professuurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tjaa-a, että niinku Virossa? USAn lanseeraama ja koko ikänsä USAssa asunut ja koulunsa käynyt pressa istuu nyt pressan pallilla. Ja maa on ikuisen pelon kourissa kun pitää isotella lähimmälle naapurilleen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaarina ! Nyt Sinä puhut aivan höpöjä. Viron nykyinen presidentti on Tartossa syntynyt ja siellä opiskellut, siis syntyperäinen virolainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on ihan liikaa professoreita. Yliopistomaailma todellaki tarvitsee siivousta, säästöpotentiaalia riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (100)

Uutisvirta

20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
20:03
Kärppien lahjakas puolustaja Aino Karppinen pelasi nuoruutensa poikien joukkueissa ja käy yhä poikajunioreiden treeneissä: "Tykkään, kun saa taklia, eikä tarvi väistellä ketään" Tilaajille
20:03
Odotukset korkealla Kärppien leirissä pudotuspelien alkaessa – "Mahdollisuudet mennä ihan päätyyn asti"
18:53
Suuta ei hoideta tarpeeksi – hammaslääkäriin pitäisi mennä kahden vuoden välein eikä kuin kampaajalle "tarvittaessa" Tilaajille
18:45
Suomen ampumahiihtäjät jäivät 20 parhaan ulkopuolelle MM-parisekaviestissä
18:20
EU:n rahoituskehysneuvottelut alkoivat – Emmanuel Macron: "Tämä voi viedä useita tunteja, useita öitä ja useita päiviä"
18:17
Naisten maailmancup-kauden pisin kisa oli tuskien taivalta Pärmäkoskelle – "Olisi pitänyt juoda useammin"
44
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
39
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
24
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
21
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
14
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image