Kotimaa

Professori lo­ma­ra­ha­sot­kus­ta: ”Me­net­te­ly­ta­vat muuttuvat koko ajan hul­lun­ku­ri­sem­mik­si”

Pääministeri Juha Sipilällä (kesk.), entisellä pääministerillä Matti Vanhasella (kesk.) ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Sampo Terholla oli keskiviikkona hetkittäin hauskaakin eduskunnassa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 30.9.2015 17:37
Henripekka Kallio

Hallituksen lomaraharatkaisu on luomassa täysin uudenlaista kotimaista työlainsäädäntöä.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eduskunnalle esittelemän valtioneuvoston tiedonannon mukaan hallitus aikoo säätää vuosilomalakiin oikeuden lomarahaan. Sen suuruus pienenisi samalla noin 30 prosenttia nykyisestä useimmilla aloilla.

Lakisääteistä oikeutta lomarahoihin ei ole kuitenkaan tarkoitus ulottaa aloille, joilla niitä ei makseta nytkään. Aloilla, joilla ei noudateta työehtosopimuksia, voidaan siis jatkossakin sopia työnantajan ja työntekijän välisissä työsopimuksissa, ettei lomarahaa makseta. Jos työsopimuksessa ei sovita asiasta erikseen mitään, työntekijä olisi hallituksen mukaan oikeutettu lomarahaan.

Hallituksen ratkaisu siis tarkoittaa, ettei lomarahojen maksamista laajenneta nykyisestä. Suomen Yrittäjät laski aiemmin, että lomarahojen ulottaminen kaikkiin palkansaajiin olisi tuonut parinsadan miljoonan euron lisäkulut yrityksille.

Työoikeuden asiantuntijoiden mukaan hallituksen ratkaisusta on tulossa erikoisuus työlainsäädäntöön. Joistakin työhön liittyvistä asioista on tähänkin asti voinut sopia lain määrittelemien minimien alle, mutta nyt kyseessä on ensimmäinen kerta, kun mahdollisuus sopia lakiin säädettyä huonommista työehdoista annetaan vain tietylle osalle työmarkkinoita.

– Tässä yhteydessä se on heikennys, mutta sehän voi joskus myöhemmin tarkoittaa jotain parannustakin, sanoo työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta.

– Hallituksen esitys on avaus yleissitovuuskentän ulkopuolella olevien nimenomaiseen sääntelyyn. Yleissitovuuskentän ulkopuolta ei yleensä ole säännelty millään tarkoilla säännöksillä, vaan sitä on koskenut ainoastaan pakottava laki, Koskinen jatkaa.

Erikoisen ratkaisun syy on siinä, että hallituksen aiempi lomarahalinjaus olisi merkinnyt tuntuvaa palkankorotusta yli 200 000 työntekijälle. Hallitus yrittää päinvastoin pienentää yritysten palkkakuluja, jotta kilpailukyky paranisi.

Myös työ- ja sosiaalioikeuden professori Jaana Paanetoja Lapin yliopistosta pitää poikkeuksellisena, että lakiin työehdoista kirjattu asia määritellään tahdonvaltaiseksi vain osassa työmarkkinoita.

– Sipilä olisi välttänyt ongelman, jos olisi puututtu vuosilomalain sijaan ihan toiseen lakiin. Oma näkemykseni on, että lauseke lomarahojen rajoista olisi pitänyt laittaa työehtosopimuslakiin.

Paanetoja arvelee, että syy sotkuun on Sipilän hallituksen puutteellinen asiantuntemus työmarkkinoista.

– Asia, mitä tavoitellaan, on ok. Mutta menettelytavat muuttuvat koko ajan hullunkurisemmiksi, hän sanoo.

Yksi auki oleva kysymys on se, mitä yli 200 000 työehtosopimusten ulkopuolella työskentelevien suomalaisten työsopimuksille tehdään. Jos sopimuksissa ei mainita mitään lomarahoista, työntekijät ovat valtioneuvoston tiedonannon valossa oikeutettuja lomarahoihin.

Jos työnantaja ei halua jatkossakaan maksaa lomarahoja, pitäisi työsopimukset kirjoittaa uusiksi. Näin tulkitsi esimerkiksi SAK:n ekonomisti Joonas Rahkola keskiviikkona Twitterissä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus puolestaan kehotti huolehtimaan lainvalmistelussa, ettei lakimuutos pakottaisi neuvottelemaan työsopimuksia uusiksi.

– Käytännön kannalta helpoin ratkaisu olisi, että lomarahasäätely ulotettaisiin vain niihin yrityksiin, jotka jo nyt maksavat lomarahoja työehtosopimusten perusteella, Järventaus opasti SY:n tiedotteessa.

Paanetojan esiin nostaman työehtosopimuslain kautta näin olisi käynyt automaattisesti.
Sipilän mukaan hallituksen lakiesitysten yksityiskohdat täsmentyvät lainvalmistelussa ja ne valmistellaan ”normaaliin tapaan yhteistyössä työelämän osapuolten kanssa”.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Taisi joku kysyä miten ne jotka eivät saa lomarahaa osallistuvat lomarahan leikkaukseen.Ompa siinä kysymys.
Samaa voisi kysyä työttömältä miten sinä osalistut? Eipä sellaista etua voi leikata mitä ei ole.Leikkaus on ollut 100%.
Nyt saajille jää vielä 70prosenttia,aika hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen tumpelointi saisi jo loppua. Jättäkää työmarkkinat niille jotka sen osaavat. Syntyy vain tuhoisia käytäntöjä toimestanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiota ei voi johtaa niinkuin yritystä. Piäministerin pitäisi nyt hoksata se eikä vatuloida...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan hallituspuolueet rupesivat sekaantumaan bisneksen tekoon verovaroilla. Sen yrityksen nimi oli VALCO , eli valtion kuvaputkitehdas. Tämän silloisten vallassa olleiden poliittisten puolueiden "bisnes"-seikkailujen kustannukset veronmaksajille olivat silloisessa rahassa,v. 1980, 800 miljoonaa silloista markkaa. Silloin vallan kahvassa oli demarit ja vahvaa sivustatukea antoi keskustapuolue ( Kalevi Sorsa ja Martti Miettunen ).

Nyt kepu -johtoinen hallitus on lähtenyt uusille vesille. Laitetaan lainsäädännöllä työmarkkinat ojennukseen. Kunhan ei vain tulisi taas VALCO:t .

Olisiko sittenkin parempi, että ymmärrettäisiin valtion rooli siten , että sen tulee ohjailla , säädellä ja edesauttaa sekä luoda edellytyksiä taloudelliselle kehitykselle, mutta ei käskeä taloudellista kehtitystä, eikä sekaantua bisneksen tekoon, johon myös työmarkkinaneuvottelut kuuluvat. Senhän pitäisi kuulua niille kuuluisille markkinavoimille. Itänaapurissahan tätä käskystyspolitiikkaa testattiin 70 vuotta ja jälki oli karmeaa.

Sivusta seuranneena on tullut käsitys, että viime vaalituloksiin perustuen, hallitus on katsonut voivansa lähteä käskytyslinjalle , jossa se toimii EK:n , mutta ei välttämättä PK -sektorin , käsikassarana. Noinkohan Suomen talouskasvu lähtee liikkeelle käskystä ? Vai miten on , kun suomalaiset firmat niin nihkeästi ovat lähteneet liikkeelle Pohjois-Norjaan ja -Ruotsiin, vaikka siellä huudetaan suomalaisia tulemaan töihin. Puhumattakaan Hanhikiven hankkeesta, jonka pääurakoitsijalle on rekisteröitynyt vasta sata suomalaista firmaa.

Tulee myös muistaa Paasikiven sekin viisaus, että : Porvari voi hyvin, kun duunarilla on varaa ostaa porvarin kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs maajussien lomarahat joilla ne matkustaa talveksi etelän maihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. MTK roolista säästötalkoissa ei ole puhuttu halaistuksen sanaakaan. Sen sijaan onkin nostettu eritlaisia tarkemmin määrittelemättömiä satsauksia bioteknologiaan, joka jos vanhat merkit pitävät paikkansa, sisältävät uusia tukiaisautomaatteja joilla veronmaksajien rahavirtoja suunnataan kepun kannattajaryhmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tällainen tunari hallitus saatu aikaseksi suomeen. Sipilänkin ja muidenkin eduskunnassa olevien niinsanottujen yrittäjien olisi ollut parempi olla hommaamassa työpaikkoja, eikä häärätä poliitikkona työehtojen kimpussa joka ei poliitikoille edes kuulu. Tämä hallitus kun koskee johonkin menee se takuuvarmasti pilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vatuloinniksi kaikki menee kun ei osata hommia . Kova halu jostain leikata muttei mitään käsitystä miten pitäisi homma hoitaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EK hakee hallituksen tuella joouuustoooa. Eräs pääteemoista on pakkolaki. Rautakankikin on joustavampi kuin Ek:n ja hallituksen jousto ja paikallinen pakottaminen....anteeksi, "sopiminen"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VALTIOn pitää yrittää ostaa Sirkusfinlandia tavaramerkki ja oikeudet siihen, ei muuten ois edes harhaanjohtava suomelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Professorit sotkeutuvat omissa ajatuksissaan. Sota-aikana Suomessa täytyy löytyä innovatiivisuutta varsin epävirallisillakin tavoilla, koska oli kysymys selviytymisestä. Professorin pitää ymmärtää, että nyt tehdään vastaavalla tavalla luovasti tilapäisiä järjestelyjä, joiden kesto on muutamia vuosia. Noina muutamien vuosien aikana jäykillä työmarkkinoilla on tilaisuus sopeutua uuteen kustannustasoon niin, että jatkossa ei erityisjärjestelyjä tarvita. Devalvaatiossa kaikki tapahtuu yhden viikonlopun aikana. Siihen verrattuna nämä Sipilän hallituksen toimet ovat kuitenkin verkkaisempia, mutta kuitenkin paljon nopeampia kuin ay-liikkeeltä on nykytilanteessa mahdollista odottaa. Professorit ovat yhtä jäykkiä ja muodollisia kuin heidän yliopistomaailmansa. Globaalin maailman kilpailuympäristö ei odota yliopistomiehiä. Työmarkkinajärjestöillä on edelleen mahdollisuus neuvotella sellaiset ratkaisut, jotka täyttävät hallituksen tavoitteet. Hallitus vain ei voi jäädä odottamaan vaan sen velvollisuus on tyrkkiä työmarkkinoita suurempaan joutavuuteen. Työmarkkinat ovat ilmeisesti Suomen suurin ongelma kilpailukykyvertailussa. Tämän ongelman korjaaminen voi sen vuoksi antaa paljon potkua työllisyyden kohentamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miksi niitä lakeja (myös työlakeja) ja sopimuksia tehdään , jos niistä ei piitata. Länsimainen kulttuuri perustuu sopimiseen , luottamukseen ,ja siihen että sovituista asioista pidetään kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käy kysymyssä asiaan perehtyneiltä, mitä Gerhard Schröder teki Saksassa. Eikö hän ollut sosiaalidemokraatti ja kuitenkin hän laittoi rautaisella otteella Saksan työmarkkinat kilpailukykyiseen järjestykseen. Eikö se ole niin, että isän ja äidin täytyy laittaa seinille hyppivät lapset järjestykseen kotona. Hallituksella on vastaava velvollisuus omassa maassaan. Hallitusvalta on vastuussa työllisyydestä maassa. Eihän hallitus ja eduskunta ole aikeissa rikkoa lakeja ja sopimuksia, vaan asettamassa tulevien sopimusten tekemiselle rajat laillisessa järjestyksessä, mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen esitykset. Kaikki tapahtuu demokraattisessa ja laillisessa järjestyksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos ehdotus olisi laitettu työehtosopimuslakiin, AY-liitot olisivat taas lietsomassa kapinaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä tekisi viisaasti kun vaihtaisi kaikki neuvonantajansa kätilöihin.
Toinen vaihtoehto on se, että hallitus kierrättää esityksensä eri valiokunnissa ja etenkin perustuslakivaliokunnassa ennenkuin tuo ne julkisuuteen kaikkien riepoteltaviksi.
Hallitus nolaa itsensä tällä nykyisellä menollaan ennen vuodenvaihdetta niin että ministerit eivät kehtaa naamojaan näyttää julkisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image