Kotimaa

Professori kiteyttää: Missä piilee ihmisen luovuuden salaisuus?

Luovuus on sekoitus lahjoja, kykyjä, rohkeutta ja ennen kaikkea uskallusta tehdä asioita omalla tavalla.
Kotimaa 3.6.2017 16:20
Anna Humalamäki

Joillekin ihmisille uusien ideoiden keksiminen ja mielikuvituksen käyttäminen on helppoa, kun taas toisista se tuntuu vaikealta.

Mistä luovuus syntyy ja miten siinä voi kehittyä paremmaksi, kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä?

- Luovuus on sekoitus lahjoja, kykyjä, rohkeutta ja ennen kaikkea uskallusta tehdä asioita omalla tavalla. Kasvatuksella voidaan hyvin paljon vaikuttaa siihen, että lapsesta tulee rohkea ja yritteliäs. Se on kaiken ydin. Luovuudesta ei kuitenkaan tarvitse tehdä mitään pakkomiellettä itselleen. Ihmisethän ovat erilaisia, ja tarvitaan myös henkilöitä, jotka tekevät asioita loogisesti ja johdonmukaisesti.

- Jos luovuutta halutaan kehittää, pitää luoda ilmapiiri, jossa asioita saa tehdä omalla tavallaan: yrittää ja erehtyä. Kaikista tärkein on ympäristö. Oli se sitten koti, koulu tai työpaikka, niin ihminen tietää, että täällä saan luoda ja minulla on siihen aikaa. Ei tarvitse tehdä heti tulosta, vaan voi miettiä, hautoa ja kypsytellä.

- On tärkeää muistaa, että luovuutta on monen tasoista ja se liittyy monille elämän alueille. Joku on luova matemaatikko, toinen on luova kuvataiteilija, kolmas on luova jalkapalloilija, neljäs on luova säveltäjä ja viides on luova ihmissuhteissa. Ihmisen pitäisi uskaltautua kokeilemaan ja harrastamaan eikä miettiä, syntyykö siitä jotakin hirveän korkeatasoista.

Entä minkälaiset asiat nujertavat luovuuden?

- Jos ihminen on arka ja pelkää, että häntä ei hyväksytä, on aika vaikeaa luoda jotakin uutta. Monella on esteitä myös suorituspakon takia. Luovuuteen ei voi pakottaa, vaan sen sijaan pitäisi kannustaa siihen, että ihminen löytäisi oman alueensa, jolla voi olla luova.

- On tärkeää muistaa, että luovuus ei ole sama asia kuin esimerkiksi älykkyysosamäärä. Älykkyystestit mittaavat, miten ihminen pääsee loogisesti tiettyyn oikeaan ratkaisuun. Luovuudessa taas tehdään jotakin, mitä ei ole olemassa. Luovimmat tiedemiehet eivät välttämättä ole kaikista älykkäimpiä. He vain uskaltavat katsoa sellaisiin suuntiin, joihin kukaan muu ei katso.

MAINOS

Kommentoi

Aijempi kommentoija sanoi sen, mikä politiikassa mättää. Myöskin ryhmäkuri tappaa kyllä luovuuden, kun toisenlaisia ajatuksia on turha yrittää ajaa läpi. Vanhaan perinteiseen jämähdetään.
Kouluaikanakin luovuus kyllä loppui siihen, kun ryhmätyönä piti väkisin vääntää jotain paperille rajoitetussa ajassa. Kaikki ei tällaiseen pakkoluovuuteen kykene. Eikä pyörääkään tarvitse uudelleen keksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tieteellisellä perustutkimuksella saadaan varmasti aikaan uusia havaintoja eri tieteenaloilta ja jopa valmiita ideoita tuotteiksikin. Tämä vaatii hyviä istumalihaksia ja riittävää rahoitusta.
Mutta sitä luovuutta tarvitaan nimenomaan yhdistämään jo olemassa olevia keksintöjä toisiinsa.

Yleensä onnistumisen ehto on yhdistää asioita kolmella tasolla. Kaikkea hyvää on aina kolme.

Viimeisimmissä laiteinnovaatioissa on yhdistetty kolme eri kerrosta:
- navigaattorissa karttatieto, liikennetieto ja ilmakuvat
- älypuhelimissa GPS-paikannus, internet ja kosketusnäyttö

Useat näistä uudemmista "teknologian huippuyrityksistä" perustuvat kolmeen keskeiseen tasoon:
1. erityyppisten tietojen (tiedonhaltijoiden) tuominen yhteen.
2. päätöksen teko
3. tuloksen varmistus

Esim. hakukoneet, hintavertailut, huoneenvarauspalvelut ja taksipalvelut eivät itse tuota sitä alkutietoa, vaan vain yhdistävät kysyntää ja tarjontaa.
Ohjaavat tietoa hakevat tiedon lähteelle, tuotteen ostajat toimittajien hintatietoihin, yösijaa kaipaavat vapaisiin huoneisiin taikka matkustajat vapaisiin takseihin.

Esimerkkinä näistä kolmesta tasosta vaikka airbnb-palvelu:
1. yösijaa kaipaava saa tiedon matkakohteensa vuokrattavista huoneista
2. sivusto antaa valmiin ja helpon sopimusmallin sopimuksen lukkoon lyömiseen
3. maksuliikenne varmistuu sivuston ulkopuolisella palvelulla ja molempien toimijoiden luotettavuudesta ja palvelutasosta pidetään huoli arvostelumahdollisuudella

Mitähän ihmeellistä saisimme aikaan yhdistämällä nämä nykyhypet keskenään?
Tieto kysynnästä ja tarjonnasta --> big data
Päätös --> tekoäly
Tuloksen varmistus --> lohkoketju

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimuksesta leikkaavan hallituksen tulisi lukea tämä.

Kompaktisti kerrottu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät ideat opioidaan ja varastetaan ja ideat joilla saavutetaan taloudellista etua on arvokkaita kun vähällä rahalla monen ihmisen pitää tulla toimeen niin ei kaikki ihmiset Tue kalleinta ratkaisua koska edullisempi idea ajaa saman asian ja säästää silloin johonkin muuhun rahat esim.tärkeämpää n vaihtoehtoihin jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, luovuus liittyy elossa säilymiseen. Erityisesti talvella osui siinä hyvin maaliin. Mitä vaan pitää keksiä että säilyy hengissä. Toinen asia on se ettei pidä välittää muiden mielipiteestä. Se aina tappaa luovuuden jos miettii mitä muut tästä sanoo. Antaa sanoa mitä vaan, ei kiinnosta. Toki siinä idea tai toinenkin hukkuu koska ei luova kaikkea voi tehdä: muiden pitäisi. Ja politiikka on ihan totta. Onhan tuo nähty jo vuosikymmeniä mitä se on. Jos toinen sanoo jotain fiksua, se pitää kieltää koska me emme sitä sanoneet. Politiikka on luovuuden vastakohta. Näin se on. Miettikääpä tätä te poliitikot jotka jankutatte innovaatioista eli luovuudesta. Te olette sen vastakohta, paikalleen jämähtänyt politrukki joka ei koskaan luo mitään koska se toinen sen keksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen kirjoittaja on lähellä. Ilman asiaa ymmärtävää tai edes vähän rahaa ideat ei toteudu. Miksi markkinat jää vain pienen langan varaan. Miksi jokin Martta yhdistys toimii mutta äijät ei. Miksi jokin maatalous tuki suora raha omalle tilille kun pitäisi katsoa sen maksuperustetta, toisaalta nämä nikkarit kehittää omia hyödyllisiä ratkaisuja. Siis pitäiskö raha ohjata eri tavalla eikä pellon hehtaarihintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politiikassa sen sijaan luovuus tapetaan heti alkuunsa. Hanttiin pistän, koska minä en keksinyt sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Hoitajat tekee hyvin tärkeää ja vastuullista työtä kaikki kunnia heille pulinat pois korotukset heille suotakoon. Lue lisää...
KJ J

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image