Kotimaa

Professori Kar­ja­lai­sel­le: Kovilla rasvoilla ei yhteyttä sy­dän­tau­tei­hin

Kotimaa 7.11.2014 4:35 | Päivitetty 7.11.2014 9:08
STT

Kovien rasvojen ja sydäntautien välillä ei olekaan yhteyttä, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Asiasta kertoi sanomalehti Karjalaisessa sydän- ja verisuonitautien lääkehoitoon perehtynyt professori Heikki Karppanen. Liika rasvan syönti on kuitenkin tutkimuksen mukaan haitallista.

Lisäksi kalarasvoilla todettiin sydäntaudeilta suojaavaa vaikutusta.

Karppasen mukaan miljoonat ihmiset maailmassa syövät turhaan kolesterolilääkkeitä.

Tutkimukseen osallistui yli 600 000 ihmistä 12 eri maassa. Siihen on Karppasen mukaan osallistunut tutkijoita useista maailman parhaista yliopistoista.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin keväällä tiedesarjassa Annals of Internal Medicine 2014.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Voita on syöty nyt jo yli 5 vuotta...Antti Heikkilän hienojen kliinisten tutkimustietojen myötä. Hän toi jo aikaisemmatkin kansainväliset tutkimukset Suomeen. Hienoa, että toinenkin suomalainen ja professori on näin vilpittömästi julkisuudessa tämän asian kanssa.
Statiinilääkkeet ja niiden sivuvaikutukset - ne tulisi kieltää kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvä uutinen. Nimittäin minulle on määrätty kolesteroli lääkettä useampaan kertaan, mutta en ole ottanut, koska niitä sivuvaikutuksia kuulostaa olevan niin monenmoisia. Kalaöljykapseleilla ja d-vitamiinilla olen saanut arvot laskemaan huippulukemista 6.4. Nyt kun liikuntaa vielä lisään, niin eiköhän päästä normilukemiin. Turhaa olisin lääkettä syönyt. Toisaalta ei tämä lääke ainut ole, jota olisin turhaa syönyt, niitä on aika paljon. Vaivat ovat parantuneet elämäntapoja parantamalla. Olen potenut pidemmän aikaa tosi huonosta olosta ja unesta. Lääkärissä olen laukannut monen monta kertaa ja on tutkittu ja hutkittu, mutta syytä ei ole löydetty. Lopetin vähitellen verenpainelääkeen, joka minulle oli määrätty vähän ennen, kun ongelmat alkoivat. Kas kummaa paha olo loppui ja unikin parani eli syynä oli tämä verenpainelääke. Nyt pitäisi löytää se sopivampi lääke, jos ei paineisiin tuo liikunta ala tehoamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylensyönti, liikkumattomuus ja kaiki yksipuolinen ääriilmiöihin tarttuminen sairastuttaa ihmiset niin fyysisesti kuin henkisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oh god people, ei se ole rasva joka ihmisiä sairastuttaa, vaan hiilihydraatit. Me emme TARVITSE hiilihydraatteja kuin hyvin pienen määrän, mutta rasvoja ja proteiineja kyllä. Jos ihminen ei saa hiilihydraatteja ravinnosta, maksa valmistaa tarvittavan määrän rasvasta. Tutkitaa itse asioita älkääkä uskoko kyselemättä vain helpoimpaan vaihtehtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä on puhuttu jo kymmenen-kaksikymmentä vuotta sitten. Kukaan ei vain kuuntele, kun jenkit pitää saada syömään maissitärkkelystä ja meidät rypsiöljyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jostakin kumman syystä maailmalle tehtaillaan lääketieteenkin saralta jatkuvasti uusia testaustuloksia, joista on jo olemassa tai joista on tulossa täysin päinvastaiset tutkimustulokset. Tavallinen ihminen ei millään voi pysyä perässä milloin minkäkin tutkimustuloksen kannalla oma THL:mme tai enemmistö muista maista on. Siksi onkin helppoa ymmärtää, miten vaivattomasti ns. maksettuja tutkimuksia on tuottaa julkisuuteen ja esittää esim. uusi lääke tai elintapa aiempia paremmaksi. Tuloksia on helppo taivutella haluttuun suuntaan, mutta työlästä ja kallista kumota esitetyt väitteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolesteriarvojen yläraja on vedetty liian pieneksi, jotta ihmiset peloteltaisiin syömään statiineja. Todellakin miljoonat ihmiset syövät turhaan lääkkeitä, ja ennen kaikkea saavat statiineillaan pahoja sivuvaikutuksia. Ja näin lääketehtailijat ahmivat ihmisten omia ja yhteiskunnan verovaroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaiten pärjää, kun ei usko mihinkään tutkimuksiin. Ne kun kumoavat toisensa kerran viikossa. Kaikkea ihmisravintoa voi syödä huoletta, kun ei syö liikaa. Nämä tutkimustulokset ovat sellaisia, mitä niiden tilaaja haluaa niiden olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hengissä selviää vaikka söis pettuleipää. Terveenä selviäminen onkin jo toinen juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olekkaan,jos ko. energia saadaan pois elimistöstä fyysisellä työllä,liikunnalla jne.Muut rasvat poistuvat elimistöstä eritteiden mukana.Varsinainen ongelma on suomalaisten ylipaino,johon on suurin syyllinen on. ns. "kova rasva".Mutta päätökset ovat henkilökohtaisia,joten näinä ankeina aikoina voi "ostaa" mielipiteitä,ei tutkimuksia menekin edistämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylipainon suurin syyllinen ei ole ns. "kova rasva". VHH ruokavalio suosii tuota sinun mainitsemaasi "kovaa rasvaa" ja on kaikkien tutkimusten perusteella paras ruokavalio laihduttajalle. VHH:lla siis laihtuu enemmän kuin vähärasvaisella ruokavaliolla. Suurin syyllinen ylipainoon on hiilihydraatit, eli sokerit. Kannattaa lukea John Yudkinin kirja valkoista ja tappavaa. On myös huomattava, jotta kaikki viljat ja peruna ovat yhtä pahoja hiilihydraatin lähteitä kuin sokeri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitin henkilöitä,joilla on ongelmia painoindeksinsä kanssa,joita on Suomessa paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin syy ylipainoon on se, että syö enemmän kuin kuluttaa! Näillä ruokavalioilla kikkarointi on yhtä tyhjän kanssa. Miehen tulee syödä alle 3.000 kcal päivässä ja sen jälkeen paino on verrannollinen liikunnan määrään. Naisella raja on noin 2.500 kcal päivässä, tosin huomioiden, että nykyisin naiset liikkuvat enemmän kuin miehet. Eli lähenee naisillakin tuota kolmen tonnin rajaa. Kannattaa sinunkin kävellä seuraavan kerran lähiökuppilaan, elä aja taksilla. Vuoden mittaan kun lisäät kävelyä, niin ottanahkasikin suoristuu kummasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pitää harrastaa liikuntaa normaalipainossa pysymisen takia, on ruokavaliossa jotain vikaa. Sen pitää mennä toisinpäin, eli ruokaa syödään sen mukaan, millaista liikuntaa ja paljonko kukanenkin harrastaa.

Sillä mitä syö on aivan yhtä paljon merkitystä kuin sillä kuinka paljon syö. Rasva- ja proteiinipitoinen ruoka on nähänhallinnan kannalta parempi vaihtoehto, sillä tuollaista ruokaa ei ihmisen tee mieli syödä yli tarpeen. Sen sijaan, että pyrkisi ajatuksen voimalla taistelemaan nälkää vastaan, on parempi syödä ruokaa, joka pitää nälän pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten ylipainoon tärkeimmät syyt ovat liiallinen sokerin käyttö (ja alkoholin) käyttö sekä liian vähäinen liikunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimus on hyvässä lehdessä julkaistu ja tutkimuspotilaita on yli 500 000. Lisäksi on saatu jopa yli 100 000 etenevien, kontrolloitujen tutkimusten potilasta mukaan. Tällä massalla saadaan pienetkin tilastolliset erot todennäköisesti näkyviin.

Mielenkiintoinen löydös, näyttää tosiaan siltä että nykymaailmassa kohtuullisesti käytettynä rasvojen laadulla ei liene juurikaan merkitystä sepelvaltimotaudin ilmaantumisessa. Onkin varmasti niin, että kokonaisuus ratkaisee: ylipainon välttäminen, monipuolinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, tupakoinnin lopettaminen, hiilihydraattien määrän kohtuullistaminen ynnä muuta. Vielä kun ihmiset näin oikeasti tekisivät. Osa muuttaa elintapojaan, osa ei. Motivaatio lähtee ihmisestä itsestään.

Tutkimuksessa ei käsitelty millään tavalla kolesterolilääkkeitä, joista statiinit ovat yleisin ryhmä. Suomalaisissa, eurooppalaisissa ja amerikkalaisissa hoitosuosituksissa on kaikissa hyvin yhteneväisesti todettu, että etenkin riskipotilailla kolesterolin alentaminen vähentää selkeästi kuolleisuutta ja sairastuvuutta. Eli: vähemmän sydäninfarkteja, vähemmän aivoinfarkteja, vähemmän alaraajojen amputaation tarvetta. Nämä hoitosuositukset perustuvat parhaaseen saatavissa olevaan tutkimusnäyttöön.

On aika erikoista, että professoritasoinen tutkija tekee omia johtopäätöksiään lääkehoidoista, joista hänen kertomansa tutkimus ei kerro kuitenkaan yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-Karjala projektia tuossa taivasteltiin, josko se olisi mennyt männikön kautta tunkiolle. Ei sinne päinkään.
Tulipalo on saatu sammumaan ja on aivan yhdentekevää, sammutettiinko se oikein vai väärin.

Kyllä Pekka Puskan ja projektinsa ansioksi voidaan hyvällä syyllä lukea sikäläisten herrasmiesten asenteen muuttuminen oman itsensä huolehtimisesta ja huoltamisesta. Vaikka rasvojen vaikutus olisikin mitätön, on elämäntapojen ja asenteiden muutos vaikuttanut hyvin monien elämänlaatuun positiivisesti. Olkoon todellinen syy sitten vaikka suuhygienian paraneminen(mätien hampaiden hoitaminen), mitä arvelen syyksi sydänkuolleisuuden vähenemiseen, taikka suolan käytön väheneminen, joka olisi tapahtunut ilman projektiakin elintarvikkeiden säilytystekniikoiden kehittymisen myötä, tosiasia on, että puusta laskeutuneet suomalaiset ovat pikkuhiljaa oppineet pitämään itsestään parempaa huolta. Kiitokset siitä kuuluvat myös Pekka Puskalle ja hänen laukaisemalleen elämäntapojen muutokselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin. Kuinka paljon parempaa satojen tuhansien elämä olisikaan ollut ilman väärää syyllistämistä ja kituuttamista ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image