Kotimaa

Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lä­hi­viik­koi­na, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa

Professori Heikki Hiilamo arvioi, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ehtii tehdä perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset ennen vaaliloman alkua. Työtä se kuitenkin vaatii. KUVA: Jukka Ritola / Aamulehti
Kotimaa 22.2.2019 19:26
Markku Uhari

Perustuslakivaliokunta sai perjantaina valmiiksi lausuntonsa sote- ja maakuntauudistuksesta. Yhteiskuntapolitiikan politiikan professori Heikki Hiilamo arvioi, että perustuslakivaliokunta teki huolellista työtä, mutta ainakin yksi poliittisia kipukysymys kuitenkin jäi hänestä muutosesitysten joukkoon.

Perustuslakivaliokunnan vaatima muutoslista sote- ja maakuntauudistuksia koskevaan lainsäädäntöön on pitkä. Valiokunta kuitenkin itse arvioi, että kyse on pitkälti lakien valtiosääntöoikeudellisesta hienosäädöstä.

Perustuslakivaliokunta sai perjantai-iltapäivällä valmiiksi lausuntonsa sote- ja maakunta-uudistusta koskevaan lakipakettiin. Valiokunta on käsitellyt asiaa viime marraskuusta lähtien, ja loppukiriä on kestänyt pari viikkoa.

Niin sanottuja ponsia eli muutosesityksiä perustuslakivaliokunta antoi sote- ja maakuntalakipakettiin kaikkiaan noin parikymmentä. Valiokuntaa edellyttää muutoksia muun muassa maakuntien rahoitukseen, maakuntavaalien ajankohtaan, tietosuojaan ja sote-palvelujen valvontaan.

Yhteiskuntapolitiikan professori Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta arvioi, että perustuslakivaliokunta on tehnyt huolellista työtä. Hänestä suuri osa muutosehdotuksista on luonteeltaan teknisiä.

– Hyviä ja asiallisia muutoksia.

Suurinta poliittista kädenvääntöä vaatii hänen mukaansa perustuslakivaliokunnan edellyttämä muutos sote-palvelujen rahoituksessa.

Sote-palvelujen rahoitus pitää voida valiokunnan mielestä turvata niin, että maakuntien rahoitusta voi korottaa.

– Se, joka päättää sote-rahojen jaosta, päättää viime kädessä sosiaali- ja terveyspolitiikasta. Raha ja valta kulkevat yhdessä, arvioi Hiilamo Lännen Medialle.

Hänen mukaansa valtiovarainministeriö ja hallitus ovat suhtautuneet kriittisesti maakuntien rahoituksen kasvattamiseen.

Professori uskoo uudistuksen ehtivän

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa sote- ja maakuntalakipaketin käsittelyä perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta.

Hiilamo on itse ollut asiantuntijana kuultavana sekä perustuslakivaliokunnassa että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa uudistuksen vuoksi.

Hän arvioi, että sosiaali- ja terveysvaliokunta pystyy saamaan lakikokonaisuuden sellaiseen muotoon, että se ehtii täysistuntokäsittelyyn ennen eduskunnan vaalilomaa. Työtä se kuitenkin vaatii.

– Uskon, että virkamiehet ovat valmiita työskentelemään kaksi viikkoa ympäri vuorokauden, jos sillä päästään siitä, että tähän ei tarvitse heti palata seuraavalla hallituskaudella uudestaan, arvioi Hiilamo.

Huomionarvoista on hänen mukaansa se, mitä perustuslakivaliokunta muotoili mahdollisesta EU-notifikaatiosta. Kyse on Euroopan komissiolle tehtävästä ilmoituksesta, jossa arvioidaan, onko uudistus EU-kilpailulainsäädännön mukainen.

Perustuslakivaliokunta ei tehnyt asiasta pontta eli muutosesitystä, mutta sanamuotoilussa valiokunta otti tiukan kannan EU-ilmoituksen puolesta.

Hiilamo arvioi, että jos asiasta olisi tehty ponsi, olisi koko uudistus kaatunut aikataulunsa puolesta.

Eduskunnan on määrä jäädä vaalitauolle maaliskuun puolessavälissä. Siihen mennessä asia pitäisi läpi mennäkseen käsitellä sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa että täysistunnossa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Eipä taida tulla koko uudistuksesta mitään. Kokoomuksen esittämä valinnanvapaus edellyttää Eu-notifiointia. Kokoomus ei halua että kepuli-puolue saa vallan maakunnnissa ja valinnan vapaus ei toteudu. Molempien pitää toteutua lehmänkaupassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa Hiilamo olla vahvasti vasemmistoliittoon kallellaan mutta joo EK ehtii käsitellä lakipaketin ellei sosterv.ltk:n demaripuheenjohtaja laitta kapuloita rattaisiin. Olen itse ollut alkuun sosten kannalla mutta maakuntahallinto kuulostaa loppupeleissä turhalta lääninhallitusten aikaan paluulta. LH:t lakkautettiin 2009 juuri sen takia että kunnat ja valtion virastot halusivat olla suoraan ministeriöihin yhteydessä. Silloin huomattiin että niitä ei tarvita eikä LH:n byrokraattivirkailijoilla ollut muuta tehtävää kuin toimia postikonttorina. ELY-keskukset muodostettiin hoitamaan väliportaan hallintoasiat ja miksei tarvittavaa soteporukkaa voi ympätä ELY -keskuksiin, ja samalla karsia niistä turhat byrokratian rönsyt pois. Keskustan hehkuttamat maakuntahallintokeskukset kuulostavat Pekkarisen ja Anttilan että E. Ahon toiveunelta, koska maakuntakeskukset miehitettäisiin Itä- Pohjois- Suomessa pääosin Kepun nimittämillä henkilöillä joille sitten keksittäisiin jotain turhanpäiväisiä " digitaaliyhteiskunnan kehittämistehtäviä". Mutta kohta kuullaan mitä iso satraappi A. Rinne asiasta sanoo. Rinne kertoi aloittavan työt 1.3.2019? Niinköhän mies kestää paineet? Mikäli hänestä tulee pääministeri on pumppu ja mies kovassa paineessa. Kannattaisiko jatkaa s-lomaa, palata rivikansanedustajaksi, korkeintaan ottaa joku helppo puolustus- tai kulttuuriministerin pesti itselle, ja antaa Mariinin huseerata pääministerinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalit onneksi kohta, niin päästään näistä keskusta/kok himmelien tekijöistä eroon vuosiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanat oikeistopolitiikka ym. on kiellettyjä ainakin joiltain jotka jättävät kommentteja. Melköinen lehti tämä Kaleva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämö keskustalainen hiilamo on maksettu puoltamaan sotea,,kepulien olisi saatsva maakuntahallinto läpi että saisivat omat herransa hyville palkoille ajamaan omia etujaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän kohta toinen proffessoori kirjoita toisenlaisen kannanoton. Jos joku tavallinen kansalainen ei huomaa miksi kyseistä lakia ollan sorvaamassa on ihme. Oikeistohallitus on repinyt kaiken irti mitä vaan saatavilla on. Aivan vaalien alla hieman jarrutelleet, pitäähän äänestäjiä yrittää saada jotta virallinen ryöstäminen voisi jatkua. Viimeaikaiset kannanotot suomen asukkaiden keskittymisestä (palvelut) vain kolmeen pisteeseen ja eteläsuomeen. Laittakaa hyvät ihmiset valot päälle ja miettikää. Miten esim. KEPU kehtaa vetää nykyistä politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SOTE on perusteiltaan täysin läpimätä eikä sitä valohoidoilla ''korjailemalla'' saa pysymään edes pystyssä lahoamassa.

Perustukset on purettava ja - siitä on poistattava kokonaan yksityisen sektorin rahoitus verovaroista ( se = kommunismia ).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ! pitää SOTE viedä läpi keskeneräisenä? kun vielä on kaikki asiat selväksi tehtynä.
Jälkikäteen ei kuitenkaa korjata asiooita, käy kuin "Hoitajamitoituksessa" ja nyt jokaisessa hoivakodissa on työntekijäpula ja "haamu" työntekijöitä, Esim: "sähköasentaja" on ollut hoitajana???.
Ei tule SOTE menemään läpi edes "välttävällä/hyväksytty" arvosanoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että saamme yksityisen terveydenhuoltojärjestelmän Ameriikan malliin. Köyhillä ei ole vara enää tulevaisuudessa hoidattaa terveyttä. Luokkaerot kasvavat. Maksaakohan työnantajan vakuutus terveydenhuoltokäyntejä, jos ei niin sitten maksetaan itse kalliita vakuutusmaksuja. Eläkeläiset ja huono-osaiset tipahtaa loukkoon, jos ei ole kansanedustajan eläkettä turvana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kyllä tipahdin kärryiltä. Mistähän tuollainen ajatus on peräisin? Puhutaanko nyt samasta asiasta? Eihän tässä asiakasmaksuja ole tulossa sen enempää kuin nytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiakas maksut eivät tulekaan heti. Tässä on vain hivutuksen ensimmäinen askel. Ensin julkinen terveudenhoito on ajettu niin surkeaan tilaan, että kansa kuvittelee pääsevänsä heti lääkäriin kun palvelut siirretään yksityiselle puolelle. Valtio maksaa viulut ensi vaiheessa ja lampaat ovat tyytyväisiä kun pääsevät heti lääkäriin. Kun julkinen terveydenhoito on ajettu alas, alkavat yksityiset terveysjätit nostaa hintojaan ja vain taivas on rajana. Valtiolta loppuu rahat joten kuvaan astuvat vakuutusyhtiöt. Yksityisen sairausvakuutuksen ottaminen on ollut mahdollista nytkin mutta uudessa vaiheessa lääkäriin pääsee vain jos on vakuuts. Olemme siis jenkkiläisessä terveydenhoitojärjestelmässä. Sitten poliitikot ihmettelevät miten tässä näin kävi. Siinä kävi, että Sipilän hallitus päästi kansainväliset terveysjätit rahastamaan suomalaisten terveydellä. Verorahat valuvat paratiisisaarille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava kirjoitus miten homma etenee! Laittakaa jakoon tätä kommenttia että alkaa ihmisille menemään jakeluun tämä hulluus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samasta asiasta puhutaan. Odota muutama vuosi ja alkaa keskustan ja kokoomuksen suunnitelma konkretisoitumaan, osa suunitelmista on jo konkretisoitunut vanhusten hoivassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos monella talolla on miljoonalaitteet, henkilökunnat ja tilat, niin mitenkä olisi mahdollista että ilman hinnannousua tämä kaikki katettaisiin, muuta kuin sillä että ihmisiä hoidettaisiin vähemmän. Ihan yksinkertaista matematiikkaa. Kauppalehdessä oli menneellä viikolla karmiva artikkeli siitä mitä tämän tyyppinen valinnanvapaus tulee merkitsemään. Hinnat nousevat hiiteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä tiedän. Se on lähtöisin perushelsinkiläisten sylttytehtaalta. Lisänä tuohon joukkoon kuuluvat myös 20 suurimman kaupungin eliittipolitikot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityistetty terveydenhuoltojärjestelmä tulee veronmaksajille massiivisesti kalliimmaksi kuin julkinen. Yksityistetty ei ole toiminut kunnolla missään maassa. USA:n järjestelmä on pääosin yksityinen ja juuri siksi maailman kallein ja tehoton. Kommenttipalstoilla levitetään usein tarinaa nurinkurisesti niin, että yksityinen puoli olisi tehokas ja julkinen tehoton, vaikka asia on päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lincoln totesi aikoinaan osuvasti, että huonolla lailla saadaan nopeasti pahaa jälkeä mutta hyvän lain vaikutukset tulevat viiveellä.

Vaikka lakia on väännetty pitkään, tämä ei ole mikään peruste ajaa se läpi tällä hallituskaudella, jos lakiin sisältyy kohtia, joiden kaikkia vaikutuksia ei tunneta.

Ei myöskään pidä mennä siihen halpaan, että "tehdään ne korjaukset sitten myöhemmin jos jotakin ikävää ilmaantuu".

Väestön terveydellä ja veroraholla ei pidä leikkiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
9:32
Kysely paljasti teattereiden työskentelykulttuurissa hälyttäviä piirteitä – Oulun teatterissa mittarit näyttävät nyt vihreää Tilaajille
9:27
Metsähallitus: Munarosvoja saattaa liikkua myös Suomessa – keräilijät ovat kansainvälisesti verkostoituneita
9:15
Oululaisprofessori Heli Jantunen sai naisten innovaatiopalkinnon
19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image