Kotimaa

Professori: Aarnioon kohdistuva hen­ki­ri­ko­se­päi­ly on äärimmäisen poik­keuk­sel­li­nen

Kotimaa 12.7.2018 17:30 | Päivitetty 12.7.2018 17:41
STT

Helsingin huumepoliisin entiseen päällikköön Jari Aarnioon kohdistuva henkirikosepäily on sekä Suomessa että kansainvälisesti äärimmäisen poikkeuksellinen. Rikosoikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen ei muista rikoshistoriasta vastaavanlaista tapausta. Epäilyssä on kyse siitä, että Aarnio olisi tiennyt suunnitteilla olevasta murhasta etukäteen ja jättänyt sen estämättä.

- Äärimmäisen poikkeuksellista olisi, jos tällainen tilanne on käsillä, Viljanen sanoo.

Poliisi voi saada elinkautisen vankeusrangaistuksen, jos tietää murhasta ja jättää sen estämättä. Hän voi siis joutua rikoksen tekijään rinnastettavaan vastuuseen. Laki kohtelee häntä tässä paljon tiukemmin kuin tavallista ihmistä, jolla myös on velvollisuus raportoida vielä estettävissä olevasta vakavasta rikoksesta. Jos rikos tapahtuu, tavallinen kansalainen voi saada korkeintaan kuusi kuukautta vankeutta.

- Poliisin tehtäviin kuuluu rikosten ehkäiseminen, ja siksi häntä kohdellaan eri tavoin kuin muita. Hänellä on erityinen velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin, Viljanen sanoo.

Aarnion virkarikokset olisivat jo vanhentuneet

Poliisilla on lain mukaan velvollisuus saattaa tutkintaan myös rikokset, jotka ovat jo tapahtuneet ja myös sellaiset tulossa olevat rikokset, joita ei ole mahdollista estää. Jos tätä velvollisuutta laiminlyö, voi seurauksena olla syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta tai törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

- Jos teolla tavoiteltaisiin rikoksen tekijän vapauttamista vastuusta, kyse voisi olla jopa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, Viljanen toteaa.

Aarnion tapauksessa ei voi olla kyse virkarikoksista, sillä ne olisivat jo vanhentuneet.Tutkittavana oleva ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin murha tehtiin jo lokakuussa 2003. Hän oli vienyt kaveriltaan rahaa Tukholman Arlandan lentokentän vuoden 2002 rahakuljetusryöstön saaliista, päässyt todistajansuojeluohjelmaan ja irrottautunut siitä. Murhasta on tuomittu aiemmin kolme suomalaista ja murhan ruotsalainen tilaaja.

Poliisiasioista vastaavan sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi ei halunnut torstaina kommentoida STT:lle Aarnioon kohdistuvaa rikosepäilyä.

MAINOS

Kommentoi

Syyllinen tiedetään, nyt vain pitää keksiä mistä syyttämällä voisi saada tuomiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

113
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
46
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
39
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
31
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Olen paremmin köyhästä, henkilökohtaisen konkurssin kokeneesta perheestä jossa ei paljon rahalla rellestetty. Otin opiks... Lue lisää...
Olen erimieltä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image