Kotimaa

Professori Aarnion uudesta ri­ko­se­päi­lys­tä: "Rikoksen on täytynyt tapahtua laiminlyönnin seurauksena"

Jari Aarnio otettiin kiinni keskiviikkona, kun hovioikeus oli vapauttanut hänet vasta kesäkuussa odottamaan tuomiota aiemmista syytteistä, jotka liittyvät esimerkiksi törkeisiin huumerikoksiin. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 12.7.2018 16:26
Petteri Lindholm, Jussi Orell

Murhatuomio ei edellytä omakätistä osallistumista: tuomion voi saada esimerkiksi laiminlyönnistä tai osallisuudesta. Keskiviikkona kiinniotetun ex-poliisipäällikkö Jari Aarnion kuulustelut alkoivat tänään torstaina.

Helsinki

Syyttäjän vaikein tehtävä on osoittaa, että Jari Aarnion epäilty laiminlyönti on johtanut murhaan, jos syytteet nostetaan.

Näin arvioi Lapin yliopiston rikosoikeuden professori (emerita) Terttu Utriainen.

– Laiminlyönnillä on lain mukaan oltava kausaaliyhteys tapahtuneeseen rikokseen eli rikoksen on täytynyt tapahtua laiminlyönnin seurauksena, Utriainen sanoo Lännen Medialle.

Lisäksi on punnittava sitä, onko laiminlyöjällä ollut mahdollisuus toimillaan estää rikoksen tapahtuminen.

STT:n ja Helsingin Sanomien tietojen mukaan epäilynä on, että Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Aarnio ei estänyt vuonna 2003 tehtyä ruotsalais-turkkilaisen Volkan Ünsalin murhaa, vaikka hän olisi tiennyt murhasuunnitelmasta.

Keskiviikkona kiinniotetun Aarnion kuulustelut alkoivat tänään torstaina. Aarnio voidaan pitää pidätettynä lauantaihin asti, minkä jälkeen häntä on esitettävä vangittavaksi.

Poliisi ei ole vahvistanut tutkinnan rikosnimikettä.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi Lännen Medialle Aarnion kannan, jonka mukaan tutkinnassa ei tullut esiin tietoja, joiden perusteella olisi voitu puuttua suunnitteilla olevaan palkkamurhaan.

Vastuu perustuu virkaan

Utriainen arvioi, että Aarniota koskevassa uudessa tutkinnassa on kyse niin sanotusta laiminlyöntikonstruktiosta. Kyse on monimutkaisesta kokonaisuudesta, hän sanoo.

– Tällaisessa tilanteessa täytyy ensin vahvistaa, että laiminlyöjä on vastuuasemassa, katsoa minkä rikoksen tunnusmerkistö on toteutunut ja tarkasteltava tahallisuutta sekä seurauksia.

Huumepoliisin päällikkönä toimineen Aarnion kohdalla vastuuasema on selkeä, koska se perustuu hänen virkaansa. Kyseessä oleva rikos taas on murha, mikä käy ilmi tapauksesta jo annetuista murhatuomioista.

Murhatuomion sai kolme suomalaismiestä ja murhan tilannut ruotsalainen.

Laiminlyönnin ja murhan seuraussuhteen osoittamisessa ratkaisevat Utriaisen mukaan teon yksityiskohdat. Oleellista on, mitä epäiltynä oleva Aarnio on murhasuunnitelmasta lopulta tietänyt ja minkälaiset mahdollisuudet hänellä olisi ollut estää suunnitelman toteuttaminen.

Jos syytteet nostetaan, puolustus lähtee Utriaisen arvion mukaan siitä, että Aarnio ei olisi pystynyt estämään tekoa, vaikka tiesi suunnitelmasta.

Utriainen korostaa, että tutkinnassa ollaan vasta aivan alkumetreillä. Hän kommentoi tapausta mediatietojen perusteella.

– Vielähän ei tiedetä sitäkään, tuleeko edes mitään oikeudenkäyntiä.

Vuoden 2003 palkkamurhaa tutki väkivaltarikosyksikkö. Aarnion johtama huumepoliisi avusti osassa tutkintaa.

Poliisijohtaja: poikkeuksellista ja järkyttävää

Murhasta tuomitaan aina elinkautiseen, vaikka tekijä ei olisi itse aktiivisesti osallistunut murhaan.

– Tekijänä pitäminen ei edellytä suoraa osallistumista tai edes läsnäoloa. Tuomittiinhan teon tilaajakin murhasta, Utriainen sanoo.

Utriainen ei muista aiempia tapauksia, missä poliisia vastaan olisi nostettu syyte murhasta laiminlyönnin perusteella.

Tavanomaisempia ovat tapaukset, jossa laiminlyönti on ollut tuottamuksellista eli huolimattomuudesta johtuvaa. Poliisi on voitu tuomita esimerkiksi putkakuolemasta kuolemantuottamukseen.

Sisäministeriön poliisijohtaja Marko Viitanen pitää esiin noussutta tapausta täysin poikkeuksellisena ja järkyttävänä, jos epäilyt pitävät paikkansa. Hän ei ota kantaa epäillyn poliisin henkilöllisyyteen.

– Poliisilla on esitutkintalain nojalla tietyissä tilanteissa mahdollisuus luopua toimenpiteistä, mutta nämä ovat käytännössä vähäpätöisiä sakkojuttuja, joissa asianomistajalla ei ole vaatimuksia.

Saman voi tehdä syyttäjä.

– Syyttäjällä on tietyillä edellytyksillä mahdollisuus jättää syyte nostamatta. Tällaiset päätökset tehdään kuitenkin virallisessa prosessissa, Viitanen korostaa.

Jengipomon epäilyssä eri perusteet

STT:n ja Helsingin Sanomien tietojen perusteella poliisi otti keskiviikkona kiinni myös entisen jengipomon ja Aarnion rikoskumppanina tuomitun Keijo Vilhusen.

Poliisi on kertonut ottaneensa siviilihenkilön kiinni osallisuudesta murhaan, muttei ole vahvistanut kiinniotetun henkilöllisyyttä.

Utriainen kommentoi Vilhusta koskevia kysymyksiä yleisellä tasolla, koska kiinniottoa ei ole vahvistettu.

– Siviilihenkilö voidaan tuomita murhasta samalla tavalla tekijäksi, vaikka ei olisi osallistunut itse tekoon, Utriainen sanoo.

Tuomion voi saada ainakin tekijänä, avunantajana ja yllyttäjänä.

Utriainen antaa esimerkiksi pankkiryöstön: rahat pankkiholvista hakeva ja pakoauton kuljettava tuomitaan molemmat tekijöinä.

– Osallisuuden aste vaikuttaa myös rangaistukseen. Murhassa ei kuitenkaan ole rangaistusasteikkoa, vaan siitä tuomitaan aina elinkautinen.

"Siviilihenkilö voidaan tuomita murhan tekijäksi, vaikka ei olisi osallistunut itse tekoon."

Terttu Utriainen Rikosoikeuden professori

Vuosaaren palkkamurha

Ruotsalais-turkkilainen rikollinen Volkan Ünsal murhattiin lokakuussa 2003 tämän vietyä kavereiltaan osan Tukholman Arlandan lentokentän vuoden 2002 rahankuljetusryöstön saaliista.

Murha tapahtui yhden Aarnio-tutkinnan päätodistajan, Saarana tunnetun naisen vuokraamassa asunnossa.

Palkkamurhasta on tuomittu aiemmin elinkautiseen vankeuteen kolme suomalaismiestä ja sekä murhan tilannut ulkomaalaismies. Yksi tuomituista on joutunut epäillyn henkirikoksen uhriksi.

Ünsalin tapaus tuli Suomen poliisin tutkittavaksi, kun hänestä tehtiin katoamisilmoitus. Ünsalin tiedettiin tulleen Suomeen ystävänsä luokse. Ystävä oli yksi jutussa tuomion saaneista miehistä.

Katoamista tutkittiin aluksi tavanomaisena katoamisena. Ünsalista tehtiin kansainvälinen etsintäkuulutus. Tutkinta muuttui kuitenkin nopeasti murhatutkinnaksi.

Tuomiot annettiin vuonna 2005.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tulipa mieleen, että miten kummassa se sarjakuristaja oli vapaana? Lainvartijat olivat milestäni todella laiminlyöneet tehtävänsä ja ovat siten myös murhamiehiä, kun antoivat tuollaisen roiston olla vapaana!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on leväperäistä toimintaa poliisilla.saa siinä ihmetellä kun tule kuittia kansalaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aarniolla meni hyvä ja paha sekasin valta sokasi kukaan ei valvonut poliisista tuli rikollinen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan nyt ajojahti jollain mielessä jollakin , jos henkilö ei ole joskus tehnyt hänen mieliksi. No syyttäjät ja muuthan tässä yrittää hyötyä. Niinkuin muissakin epäselvissä asioissä , kun ei saada tarkkoja todisteita aikaisempaan juttuun.Tuleekohan taas miljoonakorvaukset. heh

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on kerran alettu lyömään,niin lyödääkin että tuntuu !
Vanha sanonta:
Miehissä mies puolletaan ja miehissä mies sorretaan !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin täytyny ja täytyny
Ei kai tuo ihme oo enää tuokaan juttu /epäily Aarniosta jne jos hän huumepoliisin päällikkönä jo rahtaa satoja kiloja huumeita suomeen ja sitten yrittää lavastaa syyttömien päälle tekosiaan .Sitten jakaa suu messingillä nimmareita ”faneilleen.
Sekopää koko äijä ja häikäilemätön k...pää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös sitten saataisi murhasyytteeseen myös tuomioistuimen kokoonpano jonka jäsenet ovat päättäneet vapauttaa esim. Penttilän, Åkerlundin ym.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkaa muistuttamaan Auerin tapausta yhä enemmän ja enemmän.
Lopptuloskim lienee sama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Jari Aarnio on "arvokas rikollinen", ainoastaan poliisi voi saada noin kalliin miehen maineen. Oululaista osaamista !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Murhatuomio ei edellytä omakätistä osallistumista" Eikö nyt laiteta muutama ratkaisematonkin murha samaan nippuun kun sopiva syntipukki löytyi? Näitä'hän on Kyllikki Saarta, Tulilahtea, Bodom järveä ja lisäää tulee koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

113
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
46
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
39
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
31
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Olen paremmin köyhästä, henkilökohtaisen konkurssin kokeneesta perheestä jossa ei paljon rahalla rellestetty. Otin opiks... Lue lisää...
Olen erimieltä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image