Kotimaa

Professori: ”Äärimmilleen vietynä joka huoneessa pitää jatkossa olla pieni 5G-tukiasema”

Uudet 5G-tukiasemat ovat frisbeekiekon kokoisia, demonstroivat Nokian ohjelmajohtaja Aki Korvala (vas.) ja Matti Latva-aho syksyllä 2015. Kotikäyttöön on luvassa vieläkin pienempiä laitteita, joten 5G:n ei tarvitse pelätä turmelevan sisustusta. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 11.10.2016 6:00
Mikko Pulliainen

Viidennen sukupolven mobiiliverkot vaativat varsin tiheää tukiasemaverkostoa. Tämä tulee mullistamaan verkko-operaattoribisneksen, ennustaa Oulun yliopiston tietoliikennetekniikan professori Matti Latva-aho.

– 5G:n tarvitsemat uudet lähetystaajuusalueet ovat melkoisen korkealla, Latva-aho perustelee.

Tällä hetkellä matkapuhelimet viestivät korkeimmillaan muutaman gigahertsin taajuusalueella, mutta tulevaisuudessa mennään useiden kymmenien gigahertsien luokkaan, sillä alempia taajuuksia ei ole tarpeeksi vapaina. Ja mitä suurempi on taajuus, sitä lyhyemmän matkan signaali etenee. Jo nykyisten kännyköiden käyttäjillä on kuuluvuusongelmia sisätiloissa.

– Sisätiloissa, suurilla taajuuksilla, signaalit eivät kulje edes lasien läpi. Äärimmilleen vietynä joka huoneessa pitää jatkossa olla pieni tukiasema.

Latva-ahon mukaan sisätilaverkkoja ei rakenneta vanhalla bisnesmallilla, jossa operaattori ensin rakentaa oman mobiiliverkkonsa ja myy sitten kapasiteettia asiakkailleen.

– Jatkossa jollakin toimijalla on tarve saada omiin sisätiloihinsa langattomat yhteydet, olipa se sitten sairaala, lentoasema, juna tai linja-auto. Tilan haltijalla on pakko olla rooli verkon rakentamisessa ja operoinnissa.

Latva-aho uskookin, että nykyisten teleoperaattoreiden rinnalle on tulossa uudenlaisia toimijoita. Myös runkoverkon palveluita voidaan tulevaisuudessa vuokrata uusille toimijoille.

Lue lisää 11.10.2016 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Autotehtaissa linjastoilla on jo testikäytössä 5G.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuopattu jo ennen toteutumista. Jo parin gigahertsin 4G verkot ei toimi kunnolla sisällä. Ehkä hyödyllinen yrityksille jotka tarvii erittäin nopeaa langatonta verkkoa sisätiloihin, muuten täysin turhaa ja pirun kallista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tietenkään toimi sisällä kun tukiasemat ovat ulkona. :)

Juuri siksi pienet ja pienitehoiset tukiasemat tuodaan sisätiloihin. Kevytrakenteisten sisäseinien läpi korkeataajuinen radiosignaali kulkee myös paremmin kuin ulkoseinien.

Lisää langatonta radiokaistaa ei enää juurikaan saada muuten kuin pienentämällä solukokoa. Kaistan kova kysynnän kasvu kyllä luo markkinat tällaiselle ratkaisulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta sisältö ei rikastu mitenkään. Tämä on vain välivaihe kehiteltäessä jotain mikä puetään päälle ja sitten istutetaan nahan alle. Joo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittaako tämä,että valokuitu on jo periaatteessa "vanhaa " tekniikkaa jota ei kannata asetaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se tätä tarkoita, vaan juuri päin vastoin.

Laajakaistainen pieni tukiasema tarvitsee tietysti laajakaistaisen kiinteän laajakaistayhteyden verkko-operaattorille. Valokuitu toimii tässä roolissa erinomaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommunikointi huutamalla onkin tulevaisuudessa haitekkiä, kun kantama voittaa digipurkit kymmenkertaisesti. Mitä tehdään langattomalla joka ei kanna paria metriä kauemmas, piuha on varmasti halvempi ja nopeampi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös kirjekyyhkyt on toimiva ratkaisu. Ja Samsung näyttää jo siirtyneen savumerkkilähetykseen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin taittelen Eskimon Foliorullasta itselle kätevän säteilyä kestävän kypärän.
Sen päälle laitan sukkahousut, josta olen leikannut sukkaosat pois;
NiksiPirkka 1999 nro 2 Helmikuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikroaaltouuni lämmittää tehokkaasti ruokamme 2.4GHz taajuudella, mikä sattuu olemaan sama taajuus, mitä tietokoneen lähiverkot käyttää! Sitä saakin miettiä kuinka tuo lähiverkkojen aiheuttama lämmitys vaikuttaa aivoihimme ja kroppaamme, kun siltä ei voi nykyaikana välttyä missään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ei vaikuta tipan vertaa, koska ihmisen oma kehonlämpöön verrattuna WLAN-verkkojen tuottama lämpö on promillejen luokkaa. Ja mikroaaltouuni vastaavasti toimii ihmiskehoa huomattavasti kovemmilla tehokkuuksilla.

Voit toki pistää sen foliopipon päähän, jos tulee parempi mieli, mutta jo sen eristävyys nostaa pääsi lämpötilaa enemmän kuin tietokoneen lähiverkko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2,4 GHz:n WLAN lähettimen sallittu maksimiteho on 0,1 W (Wattia). Kännykän maksimi lähetysteho on 2 W, siis 20 kertainen WLAN-tehoon verrattuna. Silti kännykkää pidetään korvalla.

Kännykän lähetys pitää kuulua tukiasemalle asti. Siksi maksimiteho on näinkin suuri. WLAN lähettimen ja vastaanottimen etäisyys on yleensä pieni, kymmeniä metrejä korkeintaan. Siitä johtuu pienempi tehontarve. Sama koskee huonekohtaisia tukiasemia. Tehontarve on ehkä vain sadas- tai tuhannesosa nykyiseen tukiasemaverkkoon verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bisnes ja halu myydä kiinalaisia muovipönttöjä talot täyteen on sumentanut suunnittelun lähtökohdat. Tämähän ei suuressa mittakaavassa katsottuna ole varsinaisesti mitään kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä jutussa jäi sanomatta se, että sisätiloissa olevien tukiasemien teho on hyvin pieni. Ei siis pelkoa säteilystä.

Monella on jo kotonaan langaton WLAN-reititin. Senkin säteilyteho on nykyisiin mobiiliverkkolaitteisiin, jopa kännykkään verrattuna huomattavasti pienempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelko pois kommentoijat, tehotasoja mitataan tulevaisuudessa entistä tarkemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image