Kotimaa

Pre­si­dent­tieh­dok­kail­ta tivattiin näkemystä pandoista - Niinistöä haastettiin taas ak­tii­vi­mal­lis­ta

Kotimaa 25.1.2018 22:16 | Päivitetty 25.1.2018 23:00
STT

Presidentinvaalikamppailun loppusuoran sähköistyminen ei kuumentanut tunnelmaa aivan liekkeihin asti torstai-iltana järjestetyssä viimeisessä suorassa tv-tentissä. Ehdokkaat esiintyivät Ylen tentissä suurilta osin rauhallisesti ja ylilyöntejä välttäen.

Istuva presidentti ja valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistö sanoi osanneensa odottaa galluplukujensa laskua, aivan kuten moni muukin. Hänen mukaansa ne eivät aiheuta hermoilua.

- Tähtään siihen, että jollain kierroksella tulisin valittua, Niinistö kommentoi.

Niinistön kannatus oli torstaina julkaistussa Ylen gallupissa 63 prosenttia, kun Ylen edellinen gallup vuodenvaihteessa näytti hänelle 72 prosentin kannatusta. Helsingin Sanomien gallupissa kannatus oli nyt 58 prosenttia, kun vielä viime viikon mittaus näytti 66 prosenttia.

Toinen valitsijayhdistyksen ehdokas, keskustataustainen Paavo Väyrynen puolestaan sanoi galluplukujen olevan pielessä, aivan kuten edellisissä vaaleissa. Hänen mukaansa niiden tarkoituksena on keplotella Niinistö presidentiksi ensi kierroksella tai niin, että vastaan toiselle kierrokselle tulisi vihreiden Pekka Haavisto.

- Näillä gallupeilla ohjaillaan ihmisiä ihan selvästi, Väyrynen moitti.

Haastamista aktiivimallista ja maahanmuutosta

Yhtenä haastajana terästäytyi SDP:n Tuula Haatainen, joka pani istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä tilille aktiivimallista ja ojensi perussuomalaisten ehdokasta Laura Huhtasaarta siitä, miten tämä puhui maahanmuuttajista. Myös vihreiden Pekka Haavisto kritisoi Huhtasaaren puheenpartta.

Ylen tentin juontajakaksikko Jan Andersson ja Seija Vaaherkumpu yritti puhaltaa vauhtia myös keskusteluun mahdollisesta Nato-jäsenyydestä ja Ruotsin liikkeistä. Moni ehdokas oli kuitenkin skeptinen skenaariolle, että Ruotsin laajat poliittiset piirit kääntyisivät Nato-jäsenyyden taakse.

Hieman tuoreempana aiheena tentissä nousi näkyvästi esiin Suomen suhtautuminen Kiinan ihmisoikeus-, demokratia- ja oikeusvaltio-ongelmiin.

Ehdokkaat joutuivat vastaamaan siihen, miksi Suomen poliittinen ilmasto on sopiva sille, että Kiina päätti lähettää viime viikolla saapuneet pandat Lumin ja Pyryn Suomeen.

Niinistö sekä keskustan ehdokas ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen kiistivät, että Suomi olisi osaltaan kiillottamassa Kiinan julkisuuskuvaa ottaessaan pandat.

Huhtasaari ja Kyllönen tiukkoina pandoista

Niinistön mukaan Suomen 100-vuotisjuhlalla oli osuutta panda-asiaan, eikä hän allekirjoittanut tulkintaa oikeanlaisesta poliittisesta ilmastosta.

- En minä tuollaista syy-yhteyttä näkisi. Ja joka tapauksessa Kiinan kanssa ihmisoikeudet ovat joka kerta olleet esillä kun olen tavannut presidentti Xin, Niinistö sanoi.

Myös Vanhanen kiisti, että Suomi olisi mukana Kiinan imagotyössä.

- Minun kokemukseni on se, että Suomen johto Kiinan johdon kanssa käy ihmisoikeuskysymyksiä läpi. Ja se tehdään sellaisessa hengessä, että ei se estä sitä, että harjoitamme erittäin paljon myös taloudellista yhteistyötä.

Myös SDP:n Tuula Haatainen korosti keskusteluyhteyden tärkeyttä.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen olivat selkeästi sillä kannalla, että pandoja ei olisi pitänyt ottaa vastaan.

- Olen sitä mieltä, että ne pandat olisivat voineet olla Kiinassa ja olisi voitu ottaa nimikkopandoja, Huhtasaari sanoi.

Vaalien ensimmäinen kierros järjestetään tämän viikon sunnuntaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

En välitä pandoista mutta Kiina on vaarallinen jättiläinen! Sen kanssa pitää olla tarkana.
Suomessa ei ole ollenkaan noteerattu kuinka se yrittää ostaa itseensä sisään.
Taanoin oli Huippuvuorella myytävänä valtava maa-alue. Kiina lupasi kuu taivaalta jos sais sen haltuunsa.
Norja teki ratkaisunsa ja lunasti sen.
Mitä Suomi tekisi vastaavanlaisessa tapauksessa? Antaa mennä vaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaavatkohan nuo Huhtasaaren kannattajat lukea, tunkivat postilaatikkoon Lauran ja persujen lehden vaikka isolla lukee ettei mainoksia ja ilmaisjakeluja. Ei jatkoot!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image