Kotimaa

Pre­si­dent­tieh­dok­kaat Vanhanen ja Haavisto huolissaan Venäjästä

Kotimaa 14.7.2017 15:43 | Päivitetty 14.7.2017 16:56
STT

Presidenttiehdokkaat Matti Vanhanen (kesk.) ja Pekka Haavisto (vihr.) ovat huolissaan Venäjän kehityssuunnasta.

Vanhanen ja Haavisto osallistuivat Porin SuomiAreenassa Venäjää käsitelleeseen keskustelutilaisuuteen.

- Isot kehitystrendit Venäjän taloudessa, infrastruktuurin rappeutumisessa ja väestökehityksessä ovat viemässä Venäjän tulevaisuutta taloudellisesti ja sitä kautta sosiaalisesti heikompaan suuntaan, Vanhanen sanoi.

- Suuri kysymys on, koska se mahdollinen sosiaalinen tyytymättömyys kasvaa sellaiseksi, että siitä syntyy myös sisäinen poliittinen voima, Vanhanen jatkoi.

Haavistoa huolestuttaa ennen muuta Venäjän demokratian ja kansalaisyhteiskunnan tilanne. Hänen mukaansa esimerkiksi presidentti Vladimir Putinin seuraajavalinta voi sysätä maan epävakaaseen tilanteeseen, kun demokraattinen järjestelmä ei toimi.

- Jos maan johtajavalintoihin liittyy suuri turbulenssi ja on odotettavissa epäselviä ja ehkä kaoottisia jaksoja, totta kai se vaikuttaa myös meihin, Haavisto sanoi Porissa.

Venäjän elämänlanka

Vanhasen mukaan Venäjän muualla - ennen muuta Ukrainassa ja Syyriassa - kokemat jännitteet heijastuvat väistämättä Itämerelle, joka on Venäjälle "elämänlanka".

Itämeren merkitys tulisi Vanhasen mukaan muistaa myös suomalaisessa Nato-keskustelussa.

- Kaikkien Euroopassa elävien kannalta hyväksi olisi, että Itämeren suurstrategista asetelmaa ja vakautta ei väkisin lähdettäisi häiritsemään. Yritetään pitää se ennallaan, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan ensi syyskuusta on tulossa jännitteinen kuukausi Itämeren piirissä, kun Venäjä järjestää suuren Zapad-sotaharjoituksen ja Ruotsi pitää samaan aikaan suuren Aurora-harjoituksen.

- Luulen, että tulemme näkemään värikkäitä lööppejä syyskuun aikana.

Uhkana varustelukierre

Haavisto pahoittelee sitä, että aikoinaan hyvin käynnistynyt Itämeren alueen ympäristöyhteistyö on kärsinyt Venäjän ja muiden maiden jännitteisten välien takia.

Häntä huolettaa myös Itämeren alueella käynnistynyt varustelukierre, kun Venäjä tuo pidemmän kantomatkan ohjuksia Kaliningradin alueelle ja Nato on lisännyt läsnäoloaan Baltiassa.

- Varustelukierteet eivät helposti pysähdy vaan molemmat puolet lisäävät omaa panostustaan, Haavisto varoitti.

Haaviston mukaan on hyvä, että Suomi on pyrkinyt ehkäisemään konfliktitilanteita Itämerellä muun muassa painottamalla lentokoneiden transponderien eli tunnistuslaitteiden käyttöä. Pelkkä tekninen yhteistyö ei hänen mukaansa kuitenkaan riitä.

- Teknisen yhteistyön lisäksi tarvitaan myös aitoa poliittista yhteistyötä. Se pitää nyt jollain tavalla järjestää Naton ja Venäjän välillä, Haavisto painotti.

MAINOS

Kommentoi

Demokratia voi Venäjällä oikein hyvin! Kaikilla Venäjälla asustavilla on oikeus olla samaa mieltä V.V. Putinin kanssa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha suomalaispoliitikkojen on olla huolissaan Venäjän seuraavasta presidentistä, Sergei Shoigu on valittu jatkamaan jo muutama vuosi sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjälle ei tule seuraavaa presidenttiä. Putin voidellaan piakkoin Venäjän tsaariksi, Vladimir Suureksi. Presidentin virka lakkautetaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itämeren ja Itä Euroopankin tilanne rauhoittuu heti, kun NATO lopettaa provokatooriset joukkojen siirtelyt ja nimen omaan ohjuspuolustuskilven laajentamisen, mikä on kohdistettu suoraan Venäjää vastaan. Alunperinhän se lanseerattiin Iranin ohjusaseen torjumiseksi. Mossadin moton mukaan NATO käy sotiaan petoksella. Suomelle on terveellistä pysyä kaukana NATO,n kosinnoista. Haaviston huolen ymmärtää, onhan vihreät alun perin selvästi sosialistinen, jopa kommunistinen liike. Kuubalainen luonnehdinta kuuluukin; olemme melooneja, vihreitä päältä, mutta punaisia sisältä. Vanhanen on puolestaan pettänyt muitten kepulaisten mukana alkiolaisuuden globalismin ja NWO,n hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs presidenttiehdokas Janitskin? De Witin seurakunta ei ole kyllä saanut kannattajakortteja kerättyä vaikka ongelmakos tuo olisi äkkiä tilata ne samasta paikasta kuin nykyinen rahoituskin.

Toki Andorran expatriaatilla olisi ruokasoodalle tarvetta syövästä toipumiseen.

PS. Kamalaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olkaa vaan huolissanne, presidenttiä teistä kummastakaan ei silti tule, eikä tule Saulistakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Venäjä on huolissaan meistä, kuin muistakin Naton suojeluun pyrkivistä länsirajamaistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhanen puhuu kuin Kreml ois sanat suuhun pannut. Sisäpolitiikassa ja varsinkin nyt energiapolitiikassa K-linjalaiset käyttävät venäjä-korttia.Tämän symbolina on Rosatomin tulo Suomeen. Sitä kautta voidaan kanavoida miljardeja "vaalitukea" , kuten Korsimon aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rosatom tuli keskustapuolueen ja kokoomuksen nimenomaisesta halusta. Kaikki varmaankin tietävät millä keinoin tuollainen halukkuus aikaansaadaan!! Puuhamies siirrettiin Suomen Pankin holveihin turvaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varustelukierrettä, jota Venäjä ei kovin pitkää aikaa kestä, pahempi kierre on Venäjän sisäpoliittinen kierre ja se, miten sitä hoidetaan. Tai siis Putin hoitaa. Eli ongelma sisäpolitiikassa johtaa Venäjän synnyttämään ulkopoliittiseen ongelmaan ja uusi sisäinen ongelma hoidetaan taas itse aiheutetulla ulkopoliittisella ongelmalla, jne, jne. Kremlin puhdistus tulee olemaan sotkuinen homma. Erittäin sotkuinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se huono on, jos tilanne Venäjällä pääsee hallitsemattomaksi, se oli lähellä jo N-L: romahtaessa.
Mitä Putinin jälkeen, demokratiaan olisi syytä pyrkiä.
Ja niitä pyrkimyksiä kaikkien, myös Suomen, tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne Neuvostoliitossa oli hallitsematon sen romahtaessa. Siitä seurasi pääasiassa vain hyvää Suomelle. Idänkaupan illuusiokuplankin puhkeaminen oli myös terve muistutus järjen käytön tärkeydestä, vaikka se teki kipeää aikansa.

Demokratiaa Venäjälle ei tule. Tai jos tulee, niin Venäjä hajoaa. Paikalliselle venäläiselle ei nimittäin ole mitään etua valtavista alueista, joilla ei ole yhteistä intressiä. Suomen ei siksi kannata millään muotoa sekaantua idän asioihin. Hoitakoot omansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Venäjä hajoaa, niin sen pitää hajota.
En nyt tarkoittanut kauppapolitiikkaa vaan esim tuuliajolla olevia armeijoita ja ydinaseita. Kun NL hajosi ydinaseet saatiin pidettyä kontrollissa.
Entä tällä kertaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisällissota ydinaseilla...hmm...

Pitääpä miettiä tätä asiaa hieman tarkemmin. Tuulen suunta taitaa olla tässä pohdinnassa keskeisessä asemassa.

Venäläisten pahin ongelma on ehdottomasti kuitenkin Venäjä. Imperiumin koossa pitäminen tulee niin kalliiksi, että venäläiset pysyy köyhänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa ainakin VanhasMatti on huolissaan Venäjän politiikan suunnasta sillä keskustalla on Venäjän suuntaan sellainen arsenaali että siitä olisi ollut kateellinen itse Urkkikin.
On Ahoa, Lehtomäkeä, Väyrystä, Anttilaa sun muuta vanhaa Kekkosen aikaista politiikkaa kannattavaa porukkaa puolustamassa Putinin ja venäläisten tekosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen ei kannata olla huolissaan Venäjän heikkenemisestä, sillä heikko Venäjä on aina ollut Suomen etu. Vahva Venäjä on puolestaan aiheuttanut yleensä Suomelle melkoisia ongelmia. Suomalaiset poliitikot puhuvat yleensä päinvastaista, mutta ei ole ihan selvää, onko tämä tietoinen vai tiedostamaton valinta.

Nykyvenäjällä asiat kehittyvät nopeasti. Vielä reilut kolme vuotta sitten (2014) siellä puhuttiin paatoksella mahtavasta Venäjän johtamasta Euraasian Unionista, johon kuuluisi lähes koko Itä-Eurooppa, Kaukasia, Keski-Aasian tasavallat, Afganistan, Mongolia ja jopa osia Kiinasta. Suomen asema suhteessa tähän oli tarkoituksella jätetty epäselväksi.

Euraasian Unionin ideologisena "isänä" itseään piti Moskovan valtionyliopiston professori Aleksandr Dugin, joka mainitsi idean toteuttajaksi Vladimir Putinin. Dugin kävi Suomessakin propagoimassa yhdessä Johan Bäckmanin kanssa tästä suuresta ja mahtavasta unionista. Sittemmin loiskiehunta tästä on melkoisesti hiljentynyt.

Euraasian Unionin utopia alkoi rapautumaan Ukrainasta. Uskottavuutta heikensi vieläkin enemmän öljyn hinnan romahdus 110 dollarin tasolta alle puoleen. Nyt tästä alkuperäisestä Unionin ideasta ei Venäjällä enää hiiskuta, vaan puhutaan vapaakauppa-alueesta, johon yritetään houkutella Irania mukaan. Sääntöpohjainen talousliitto, jossa Venäjä olisi keskeisessä asemassa lienee edelleenkin täyttä utopiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mikä se nyt Mattia ja Pekkaa pelottaa Venäjässä? Eihän sitä ole vain tullut nalkutettua liian kanssa, Putin siellä Putin täällä? Nyt Pekkakin on jo huolissaan, että mitä tapahtuu Putinin väistymisen jälkeen? Olisiko viisasta pitää sellaiset suhtee naapurimaahan, ettei tarvitse pelätä? Jos aina vain nalkuttaa ja hakemalla hakee negatiivisia asioita naapurista, eikä näe, että ihmisiä niitä sielläkin on, niin kyllä sitä saakin pelätä tulevaisuutta!
Natohan se taitaa Matin ja Pekakin haaveissa olla! On sitä niin ihanaa fanittaa tuota jenkkilää! Pääsee varmasti sotimaan jenkkien mukana eri puolille maailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä taas olen huolissaan epäpätevistä presidenttiehdokkaista joita meillä Suomessa on. Toinen on vale proffessori ja toinen lautakasamies, joista kumpikaan ei aja suomalaisten etuja, vaan omien pienten intressiryhmien etuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image