Kotimaa

Pre­si­dent­tieh­dok­kaat kampanjoivat sateessa hytisten viimeisenä päivänä ennen vaaleja

Kotimaa 27.1.2018 17:13 | Päivitetty 27.1.2018 17:29
STT

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen viimeisenä kampanjapäivänä äänten haaliminen keskittyi pääkaupunkiseudulle kahta ehdokasta lukuun ottamatta. Perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari otti loppukiriä Huittisissa ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen Oulussa. Huhtasaaren kojulle Helsingin Narinkkatorilla oli silti jonoa, se taisi olla ainoa, jossa tarjottiin makkaroita. Muilla kojuilla äänestäjiä houkuteltiin lähinnä kahvilla ja pullalla.

Lauantai oli Helsingissä harmaa ja sateinen. Vihreiden ehdokas Pekka Haavisto hytisi ja hyppeli ohuen näköisessä takissaan.

- Kukahan keksi panna presidentinvaalit juuri tähän ajankohtaan? hän ihmetteli väkijoukolle.

Venäläisen sanomalehden Izvestian verkkosivuston toimittaja halusi haastatella Haavistoa Suomen ja Venäjän suhteista ja Haaviston mahdollisuuksista päästä toiselle kierrokselle.

- Toivon, että Krimin ja Itä-Ukrainan kysymykset voidaan ratkaista poliittisesti Ukrainan ja Venäjän kesken ja ehkä Suomen ja muiden rauhantahtoisten maiden avulla niin, että voimme palata normaaliin kauppakumppanitilanteeseen, Haavisto vastasi ja lisäsi toisen kierroksen olevan hyvin lähellä.

Haavisto kertoi STT:lle tavanneensa lauantaina muitakin venäläisiä, valkovenäläisiä ja ukrainalaisia toimittajia. Kaikkia olivat kiinnostaneet suhteet, sanktiot ja Nato-kanta. Kiinnostavin oli Haaviston mielestä moskovalaisen Radio Echon kysymys "luuletko että presidentti Vladimir Putin tapaisi sinut, koska kuulut seksuaaliseen vähemmistöön?"

- Sanoin, että olen tottunut kohteliaaseen kanssakäymiseen kaikissa kansainvälisissä suhteissa ja tavannut paljon esimerkiksi Arabimaiden johtajia. Heille ei ainakaan ole tuottanut mitään vaikeuksia tavata, Haavisto kertoi.

Haaviston mukaan viime päivinä on ollut hyvä hytinä, mutta toinen kierros vaatisi sen, että kaikkien muidenkin ehdokkaiden omat ihmiset lähtevät äänestämään.

- Minkälainen on ollut Paavo Väyrysen nousu, ovatko gallupit ehtineet sen oikealla tavalla ennustaa? Se on aidosti varmaan suuri kysymysmerkki sunnuntai-iltana.

Haavisto sanoo, että hänelle on jäänyt hyvä tunnelma erityisesti pieniltä paikkakunnilta, kuten Lieksasta, Pietarsaaresta ja Inarista.

- Voi olla, että pääkaupunkiseudulla kampanja on näyttänyt tylsemmältä kuin maakunnissa. Isot tilaisuudet ajoittuivat Helsingissä nyt myöhempään ajankohtaan kuin kuusi vuotta sitten. Yksi tekijä on ehkä Suomi 100 -juhlat. Vaalitunnelma alkoi näkyä oikeastaan vasta joulun välipäivinä.

Haavisto pistää viimeisenä päivänä kaiken peliin. Viimeinen tilaisuus oli alkamassa Löylyssä 22.30.

Väyrynen uskoo toiseen kierrokseen

Valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen sai kuulla kunniansa mukinsa kovasta hinnasta.

- Ei tuollaisesta kolmeakymppiä viitsi maksaa, nurisi yksi jos toinenkin.

Väyrynen ei antanut pihien kansalaisten eikä surkean kelin synkentää mielialaansa. Hän myi muutaman mukin ja kirjan itsekin kojussa ja kirjoitti niihin kaupan päälle nimikirjoituksensa.

- Näyttää erittäin hyvältä. Minulle tulee paljon kannatusta ihan uudentyyppisiltä ihmisiltä. Sen takia uskon, että tulee toinen kierros ja olen siinä mukana, Väyrynen luonnehti vaalitunnelmiaan STT:lle.

Väyrysen mukaan moni, joka ei ole pitkään aikaan äänestänyt, aikoo nyt äänestää häntä.

- Mukin arvo nousee, kun minusta tulee presidentti, hän vakuutti.

Vastapäisellä kojulla hieman aiemmin keskustan ehdokas Matti Vanhanen vakuutteli myös kuulijoilleen kaiken olevan vielä mahdollista.

- Viime vuosina presidentinvaaleissa on aina viimeisen viikon, kahden aikana tullut jopa 5-10 prosentin muutoksia ehdokkaiden tulokseen. Ihmiset hakevat sitä aallonharjaa, ja itselläni on tunne, että aallonharja osuu meidän kohdalle.

MAINOS

Kommentoi

Väyrystä on ajettu vuosikausia sivuraiteille, minkä seurauksena emme valitettavasti näe toista kierrosta, ellei sitten kansalaiset herää ja näe Niinistö-harhan läpi. Eli oikeastaan ainoa keino on jättää äänestämättä, äänestysprosentti kertokoon sitten kaiken,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image