Kotimaa

Presidentti Tarja Halonen sai erilaisen muotokuvan

Rafael Wardin maalaama presidentti Tarja Halosen muotokuva paljastettiin perjantaina. KUVA: Lehtikuva
Kotimaa 9.11.2002 0:00
STT
Helsinki Presidentti Tarja Halonen sai perjantaina oman muotokuvansa valtioneuvoston linnaan. Muotokuva paljastettiin hyvin iloisissa tunnelmissa. Halonen oli silminnähden riemuissaan paikalla olleiden ilmeistä, kun verho poistettiin teoksen edestä.

Muotokuvan on maalannut Rafael Wardi. Teos on oiva esimerkki Wardin tyylistä: värejä on käytetty rohkeasti. Vallitsevana värinä on keltainen. Ensimmäistä kertaa teosta katsellessa tunnelma olikin hätkähdyttävä.

Halonen oli itse saanut valita taiteilijan. Hänen valintansa pohjana olivat Wardin työt semmoisina kuin hän on itse nähnyt. Halonen uskoo, että keltainen yleisväri tuo varmasti kansalaisille iloisuutta marraskuun harmauteen.

Teos poikkeaa jokseenkin täysin edellisten presidenttien muotokuvista. Jos aiemminkin muotokuvista on syntynyt keskustelua, niin uusimmasta sitä syntyy varmasti.

Halonen luonnehtikin muotokuvaa taideteokseksi, joka aiheuttaa keskustelua. Ensinnäkin se on ensimmäinen pastellityö presidenttien muotokuvien joukossa. Se on myös ensimmäinen koloristinen työ.

Halonen arveli, että teos on ennemminkin muotokuvan ja tavallisen maalauksen välimuoto kuin perinteinen muotokuva. Hän muistutti, että mitä kauempaa sitä katsoo, sitä enemmän se muistuttaa mallia. Hän uskoo, että teos kertoo myös yhteiskunnan muutoksesta.

Halonen istui kesällä Wardin mallina Kultarannassa. Wardi kertoi, että keskusteluissa oli mukana paljon väriä.Persoonallisuutta
ja elämänmakua


Presidentin puoliso valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi myhäili paljastustilaisuudessa. Teos on hänen mielestään hyvä kuva: se on poikkeava mutta se kuvastaa aikaansa.

Muotokuva on Arajärven mielestä on myös mallinsa näköinen. Se heijastaa hyvin Halosen persoonallisuutta. Mukana on persoonallisuutta ja elämänmakua.

Arajärvi tuntui pitävän myös siitä, että kyse ei ole perinteisestä muotokuvasta. Hän pohti, että jos kuva on pikkutarkka, se on valokuva.

Muotokuvan oli tilannut valtioneuvosto. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) oli ennalta päässyt tutustumaan tauluun parin minuutin ajan. Hän kiitti Wardia siitä, että presidentti Halosen henkinen voima tulee teoksessa hyvin esiin. Hänen mielestään se tulee esiin mytologisella tavalla.

Muotokuva on sijoitettu perinteiseen tapaan presidentin esittelyn istuntosalin takaseinälle. Näin presidentti Martti Ahtisaaren muotokuva sai tehdä tilaa nykyisen presidentin muotokuvalle.

Ahtisaaren muotokuva on nyt sijoitettu istuntosalin odotushuoneeseen vastapäätä presidentti Mauno Koiviston muotokuvaa. Huoneessa on myös presidentti Urho Kekkosen muotokuva sekä Suomen senaatin talousosaston varapuheenjohtajien 25 pienikokoista muotokuvaa.

Ensimmäistä kertaa presidentin muotokuva siirrettiin odotushuoneeseen, kun Koivistosta tuli presidentti. Kekkosen muotokuva vaihtoi tuolloin huonetta, sillä istuntosalissa ei enää ollut tilaa.

Odotussali ei ole kuitenkaan mikä tahansa eteinen. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta nimittäin kokoontuu huoneessa olevan pyöreän pöydän ympärillä. Näin kolme entistä presidenttiä voi seinältä seurata, kun hallitus keskustelee ulkopolitiikasta.

Myös suuri yleisö pääsee ensimmäistä kertaa näkemään kaikkien presidenttien - myös Halosen - viralliset muotokuvat. Kuvat ilmestyivät perjantaina kaikkine yksityiskohtineen valtioneuvoston verkkosivuille. Kuviin voi tutustua siirtymällä internetissä valtioneuvoston sivuille www.valtioneuvosto.fi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:36
Syyttäjä vaatii toimittajalle vähintään 15 päiväsakkoa oululaisen kaupunginvaltuutetun kunnian loukkaamisesta – asiaa käsitellään Oulun käräjäoikeudessa
8:57
Erdoğan esitti vaalitilaisuuksissaan terroristin videokuvaa – Uuden-Seelannin ulkoministeri matkustaa Turkkiin selvittämään asiaa
8:43
SY:n kysely: Yli puolet olisi valmiita sopimaan sunnuntaityökorvauksista paikallisesti
8:00
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
7:42
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
7:35
Uudessa-Seelannissa uusi terrori-iskuun liittyvä pidätys – nainen jakoi vihaviestin Facebook-sivuillaan
7:00
Naiset muoteissaan vuonna 1968 – ruotsalaissarjan nautinnollisinta katsottavaa on ajankuva miljöineen
52
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
44
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
14
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
13
Sulamisvedet ja loska aiheuttavat ongelmia Oulun seudulla – lähetä kuva hankalista paikoista
12
Oulu toivoi paria miljoonaa seksuaalirikosten ehkäisyyn, mutta summa jäänee pienemmäksi – muut kaupungit eivät ole hakeneet yhtä isoja summia
11
Tuore laskelma väläyttää tuntuvia korotuksia työeläkemaksuihin tulevaisuudessa – Suomen eläkejärjestelmä voi kriisiytyä alhaisen syntyvyyden takia
10
SY:n kysely: Yli puolet olisi valmiita sopimaan sunnuntaityökorvauksista paikallisesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Eläkeläiset oli yksi valtavan suuri kansalaisryhmä, jota oikeistohallituksemme kohteli kaltoin. Meillä on yhtäjaksoisti ... Lue lisää...
korjaus helppoa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image