Kotimaa

Presidentti Tarja Halonen sai erilaisen muotokuvan

Rafael Wardin maalaama presidentti Tarja Halosen muotokuva paljastettiin perjantaina. KUVA: Lehtikuva
Kotimaa 9.11.2002 0:00
STT
Helsinki Presidentti Tarja Halonen sai perjantaina oman muotokuvansa valtioneuvoston linnaan. Muotokuva paljastettiin hyvin iloisissa tunnelmissa. Halonen oli silminnähden riemuissaan paikalla olleiden ilmeistä, kun verho poistettiin teoksen edestä.

Muotokuvan on maalannut Rafael Wardi. Teos on oiva esimerkki Wardin tyylistä: värejä on käytetty rohkeasti. Vallitsevana värinä on keltainen. Ensimmäistä kertaa teosta katsellessa tunnelma olikin hätkähdyttävä.

Halonen oli itse saanut valita taiteilijan. Hänen valintansa pohjana olivat Wardin työt semmoisina kuin hän on itse nähnyt. Halonen uskoo, että keltainen yleisväri tuo varmasti kansalaisille iloisuutta marraskuun harmauteen.

Teos poikkeaa jokseenkin täysin edellisten presidenttien muotokuvista. Jos aiemminkin muotokuvista on syntynyt keskustelua, niin uusimmasta sitä syntyy varmasti.

Halonen luonnehtikin muotokuvaa taideteokseksi, joka aiheuttaa keskustelua. Ensinnäkin se on ensimmäinen pastellityö presidenttien muotokuvien joukossa. Se on myös ensimmäinen koloristinen työ.

Halonen arveli, että teos on ennemminkin muotokuvan ja tavallisen maalauksen välimuoto kuin perinteinen muotokuva. Hän muistutti, että mitä kauempaa sitä katsoo, sitä enemmän se muistuttaa mallia. Hän uskoo, että teos kertoo myös yhteiskunnan muutoksesta.

Halonen istui kesällä Wardin mallina Kultarannassa. Wardi kertoi, että keskusteluissa oli mukana paljon väriä.Persoonallisuutta
ja elämänmakua


Presidentin puoliso valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi myhäili paljastustilaisuudessa. Teos on hänen mielestään hyvä kuva: se on poikkeava mutta se kuvastaa aikaansa.

Muotokuva on Arajärven mielestä on myös mallinsa näköinen. Se heijastaa hyvin Halosen persoonallisuutta. Mukana on persoonallisuutta ja elämänmakua.

Arajärvi tuntui pitävän myös siitä, että kyse ei ole perinteisestä muotokuvasta. Hän pohti, että jos kuva on pikkutarkka, se on valokuva.

Muotokuvan oli tilannut valtioneuvosto. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) oli ennalta päässyt tutustumaan tauluun parin minuutin ajan. Hän kiitti Wardia siitä, että presidentti Halosen henkinen voima tulee teoksessa hyvin esiin. Hänen mielestään se tulee esiin mytologisella tavalla.

Muotokuva on sijoitettu perinteiseen tapaan presidentin esittelyn istuntosalin takaseinälle. Näin presidentti Martti Ahtisaaren muotokuva sai tehdä tilaa nykyisen presidentin muotokuvalle.

Ahtisaaren muotokuva on nyt sijoitettu istuntosalin odotushuoneeseen vastapäätä presidentti Mauno Koiviston muotokuvaa. Huoneessa on myös presidentti Urho Kekkosen muotokuva sekä Suomen senaatin talousosaston varapuheenjohtajien 25 pienikokoista muotokuvaa.

Ensimmäistä kertaa presidentin muotokuva siirrettiin odotushuoneeseen, kun Koivistosta tuli presidentti. Kekkosen muotokuva vaihtoi tuolloin huonetta, sillä istuntosalissa ei enää ollut tilaa.

Odotussali ei ole kuitenkaan mikä tahansa eteinen. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta nimittäin kokoontuu huoneessa olevan pyöreän pöydän ympärillä. Näin kolme entistä presidenttiä voi seinältä seurata, kun hallitus keskustelee ulkopolitiikasta.

Myös suuri yleisö pääsee ensimmäistä kertaa näkemään kaikkien presidenttien - myös Halosen - viralliset muotokuvat. Kuvat ilmestyivät perjantaina kaikkine yksityiskohtineen valtioneuvoston verkkosivuille. Kuviin voi tutustua siirtymällä internetissä valtioneuvoston sivuille www.valtioneuvosto.fi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:24
Ministeriön konsulipäällikkö: Supo oli tehnyt turvaselvitykset rikoksesta epäillyistä viisumivirkailijoista
15:19
Isolle-Syötteelle nousee hirsinen monitoimiareena – rakennusta voi käyttää tapahtumiin ja sisäliikuntaan
14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
72
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
68
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
55
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
43
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
17
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna iltapäivällä Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image