Kotimaa

Presidentti Tarja Halonen sai erilaisen muotokuvan

Rafael Wardin maalaama presidentti Tarja Halosen muotokuva paljastettiin perjantaina. KUVA: Lehtikuva
Kotimaa 9.11.2002 0:00
STT
Helsinki Presidentti Tarja Halonen sai perjantaina oman muotokuvansa valtioneuvoston linnaan. Muotokuva paljastettiin hyvin iloisissa tunnelmissa. Halonen oli silminnähden riemuissaan paikalla olleiden ilmeistä, kun verho poistettiin teoksen edestä.

Muotokuvan on maalannut Rafael Wardi. Teos on oiva esimerkki Wardin tyylistä: värejä on käytetty rohkeasti. Vallitsevana värinä on keltainen. Ensimmäistä kertaa teosta katsellessa tunnelma olikin hätkähdyttävä.

Halonen oli itse saanut valita taiteilijan. Hänen valintansa pohjana olivat Wardin työt semmoisina kuin hän on itse nähnyt. Halonen uskoo, että keltainen yleisväri tuo varmasti kansalaisille iloisuutta marraskuun harmauteen.

Teos poikkeaa jokseenkin täysin edellisten presidenttien muotokuvista. Jos aiemminkin muotokuvista on syntynyt keskustelua, niin uusimmasta sitä syntyy varmasti.

Halonen luonnehtikin muotokuvaa taideteokseksi, joka aiheuttaa keskustelua. Ensinnäkin se on ensimmäinen pastellityö presidenttien muotokuvien joukossa. Se on myös ensimmäinen koloristinen työ.

Halonen arveli, että teos on ennemminkin muotokuvan ja tavallisen maalauksen välimuoto kuin perinteinen muotokuva. Hän muistutti, että mitä kauempaa sitä katsoo, sitä enemmän se muistuttaa mallia. Hän uskoo, että teos kertoo myös yhteiskunnan muutoksesta.

Halonen istui kesällä Wardin mallina Kultarannassa. Wardi kertoi, että keskusteluissa oli mukana paljon väriä.Persoonallisuutta
ja elämänmakua


Presidentin puoliso valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi myhäili paljastustilaisuudessa. Teos on hänen mielestään hyvä kuva: se on poikkeava mutta se kuvastaa aikaansa.

Muotokuva on Arajärven mielestä on myös mallinsa näköinen. Se heijastaa hyvin Halosen persoonallisuutta. Mukana on persoonallisuutta ja elämänmakua.

Arajärvi tuntui pitävän myös siitä, että kyse ei ole perinteisestä muotokuvasta. Hän pohti, että jos kuva on pikkutarkka, se on valokuva.

Muotokuvan oli tilannut valtioneuvosto. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) oli ennalta päässyt tutustumaan tauluun parin minuutin ajan. Hän kiitti Wardia siitä, että presidentti Halosen henkinen voima tulee teoksessa hyvin esiin. Hänen mielestään se tulee esiin mytologisella tavalla.

Muotokuva on sijoitettu perinteiseen tapaan presidentin esittelyn istuntosalin takaseinälle. Näin presidentti Martti Ahtisaaren muotokuva sai tehdä tilaa nykyisen presidentin muotokuvalle.

Ahtisaaren muotokuva on nyt sijoitettu istuntosalin odotushuoneeseen vastapäätä presidentti Mauno Koiviston muotokuvaa. Huoneessa on myös presidentti Urho Kekkosen muotokuva sekä Suomen senaatin talousosaston varapuheenjohtajien 25 pienikokoista muotokuvaa.

Ensimmäistä kertaa presidentin muotokuva siirrettiin odotushuoneeseen, kun Koivistosta tuli presidentti. Kekkosen muotokuva vaihtoi tuolloin huonetta, sillä istuntosalissa ei enää ollut tilaa.

Odotussali ei ole kuitenkaan mikä tahansa eteinen. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta nimittäin kokoontuu huoneessa olevan pyöreän pöydän ympärillä. Näin kolme entistä presidenttiä voi seinältä seurata, kun hallitus keskustelee ulkopolitiikasta.

Myös suuri yleisö pääsee ensimmäistä kertaa näkemään kaikkien presidenttien - myös Halosen - viralliset muotokuvat. Kuvat ilmestyivät perjantaina kaikkine yksityiskohtineen valtioneuvoston verkkosivuille. Kuviin voi tutustua siirtymällä internetissä valtioneuvoston sivuille www.valtioneuvosto.fi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:49
Kuhmon Jonkerissa keskisuuri maastopalo
15:21
Nordea kertoo mediayhtiön kuvanneen pääkonttorin tiloja luvatta – drone lensi vain metrien päässä ikkunoista
15:20
Vaihtoehtomusiikin tapahtuma siirtyy lähemmäksi Oulun keskustaa – lauantain Pikipop havittelee nyt urbaania henkeä
15:11
Oulussa poliisien murhan yrityksestä syytetyn miehen tuomio lieveni edelleen hovioikeudessa
15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
59
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
34
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
32
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
27
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
26
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image