Kotimaa

Presidentti Niinistö vahvalla valtakirjalla uudelle kuusi­vuo­tis­kau­del­le 62,7 prosentin äänisaaliilla

Presidentinvaalin äänistä on laskettu 100 prosenttia, ja Sauli Niinistö voitti ylivoimaisesti. Vihreiden Pekka Haavisto tuli toiseksi. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 28.1.2018 22:37 | Päivitetty 28.1.2018 23:10
STT, Kaleva

Istuva presidentti Sauli Niinistö on valittu jatkokaudelle hyvin vahvalla mandaatilla.

Äänistä on laskettu nyt täydet 100 prosenttia, ja Niinistön äänisaalis on 62,7 prosenttia.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun presidentinvaalit ratkeavat jo ykköskierroksella. Suora kaksivaiheinen kansanvaali on ollut käytössä vuodesta 1994.

Voitto oli käytännössä jo varma ennakkoäänten tultu julki kello 20 sunnuntaina. Niinistön osuus niistä oli huimat 64,4 prosenttia. Ennakkoon äänesti kaikkiaan 36,7 prosenttia äänioikeutetuista.

Viimeisimmissä gallupeissa Niinistön suosio oli kiihtyvässä laskussa, mutta lasku osoittautui selvästi loivemmaksi kuin joissain arvioissa uskottiin.

Haavisto odotettu kakkonen

Toiseksi presidenttikisassa tuli vihreiden Pekka Haavisto, jonka sai äänistä 12,4 prosenttia. Haavisto kehui Niinistön tulosta "loistavaksi".

Kolmanneksi tuli perussuomalaisten Laura Huhtasaari 6,9 prosentilla.

Valitsijayhdistyksen ehdokkaan Paavo Väyrysen kannatus on 6,2 prosenttia, keskustan Matti Vanhasen kannatus on 4,1, SDP:n Tuula Haataisen 3,3, vasemmistoliiton Merja Kyllösen 3,0 ja RKP:n Nils Torvaldsin 1,5 prosenttia.

Äänestysprosentti jäi 69,9 prosenttiin, kun taas 2012 presidentinvaalissa ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 72,8.

"Valtavan hienoa olla hienon maan presidentti"

Huimin luvuin valittu Sauli Niinistö sanoi illalla, että tuntuu valtavan hienolta olla hienon maan presidentti.

- Sillä hieno tämä maa on. Ja me pidämme huolen, että hienona pysyy, Niinistö sanoi vaalivalvojaisten puheessaan.

Niinistö saapui vaalivalvojaisiinsa Sauli-huutojen saattelemana.

- Hyvät ihmiset, onneksi olkoon teille ja lämmin kiitos, Niinistö aloitti puheensa.

Hän sanoi puheessaan myös, että Suomen vahvuus rakentuu myös siitä, että voimme olla rakentavasti eri mieltä.

- Suomi on maailman vakain maa, ja se on iso juttu.

Niinistö sanoi, että tulos on hänelle yllätys. Niinistön mukaan se on huomattavasti parempi kuin hän osasi odottaa ja kertoo siitä, että kansa on osapuilleen tyytyväinen siihen, mitä hän on edustanut.

Niinistö sanoi, että vaalituloksesta seuraa monenlaisia tuntemuksia.

- Minä olen suorastaan liikuttunut siitä tuesta, jonka tämän hienon maan hienot ihmiset ovat minulle antaneet. Samaan hengenvetoon minä tunnen myöskin aikalailla vastuuta, koska tällaiseen on kyettävä vastaamaan. Minä taas tapojeni mukaan omistaudun hommaan ja teen niin hyvin kuin osaan, Niinistö sanoi.

- Se antaa presidentille erinomaisen pohjan jatkaa seuraavat kuusi vuotta.

Oulussa Väyrynen ohitti Huhtasaaren

Oulun kaupungissa Niinistö oli omissa korkeuksissaan 57,7 prosentin kannatuksellaan. Kakkosena on vihreiden Pekka Haavisto 13,6 prosentilla.

Valtakunnan tilanteeseen nähden Oulun kolmonen poikkeaa siinä, että Paavo Väyrynen on selvästi Laura Huhtasaarta suositumpi. Väyrysen kannatusprosentti on 9,0, Huhtasaaren 6,5.

Tästä voit lukea poimintoja siitä, ketä Oulun eri äänestysalueilla äänestettiin.

Koko Oulun vaalipiirissä luotto Paavo Väyryseen oli vahvaa. Niinistön ykkössijasta ei ole epäselvyyttä 56,5 prosentin lukemalla, mutta kakkosena on Väyrynen 10,5 prosentin saaliilla.

Kolmonen Oulun vaalipiirissä on Matti Vanhanen 9,5 prosentin siivulla ennen Pekka Haavistoa, joka saa 9,1 prosentin lukemat.

Oulun vaalipiirissä äänestysprosentti asettui 67,5 prosenttiin ja Oulun kaupungissa 68,5:een. Molemmat luvut jäävät alle koko Suomen äänestysprosentin, joka oli 69,9 prosenttia.

Lapin vaalipiirissä Paavo Väyrynen oli vahva kakkonen. Lapissa äänestettiin selvästi koko maata laiskemmin.

Keskustalle ja SDP:lle kylmää kyytiä

Vaalien suuria häviäjiä olivat ennakko-odotusten mukaisesti pääministeripuolue keskusta sekä pääoppositiopuolue SDP.

Keskustan Vanhanen sai 4,1 prosenttia äänistä jääden 6,2 prosenttiin yltäneen Väyrysen taakse. Heikko tulos tulee väistämättä vaikuttamaan keskustan asemaan ja hiertämään hallitustyöskentelyä.

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei pitänyt vertailua Väyryseen mielekkäänä. Hän veti jo ennen ennakkoäänten julkistamista takaisin puheitaan, joiden mukaan vaalitulos voi vaikuttaa siihen, hakeeko hän jatkoa keskustan puheenjohtajana ensi kesän puoluekokouksessa.

- Tuli niin iso palauteryöppy, että se ei saa vaikuttaa, oli se tulos mikä tahansa. Kyllä minun täytyy sitä uskoa, Sipilä sanoi keskustan vaalivalvojaisissa.

SDP:n Tuula Haatainen sai 3,3 prosenttia, mikä ei helpota puheenjohtaja Antti Rinteen paineita, kun takana on jo tappioita sekä eduskunta- että kuntavaaleissa. Viime presidentinvaaleissa puolueen ehdokas Paavo Lipponen sai 6,7 prosenttia, mitä pidettiin jo surkeana tuloksena.

Huhtasaari päihitti Väyrysen

Valtakunnallisesti kamppailu Väyrysen ja perussuomalaisten Huhtasaaren välillä kääntyi lopulta Huhtasaaren eduksi.

- Sija kolme on todella hieno sija perussuomalaisten kannalta. Tämä tietää perussuomalaisille paljon hyvää, Huhtasaari sanoi.

Väyrynen kehui tulosta loistavaksi, mutta jäi silti kauas tavoitteestaan päästä toiselle kierrokselle.

- Seuraava taistelu on sitten eduskuntavaalit, Väyrynen sanoi ennakkoäänten jälkeen.

Neljättä kertaa ehdolla olleen Väyrysen äänissä oli reipas pudotus vuoden 2012 vaaleista, joissa hän sai keskustan ehdokkaana ensi kierroksella 17,5 prosenttia.

Lue myös päätoimittaja Kyösti Karvosen vaalikommentti Sauli ja seitsemän kääpiötä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

EMpä antanut ääntäni kokoomuksen presidentille,samanlaista linjaa pitää kuin mitä kokoomus yleensä! Rikkaille lisää mammonaa hinnalla millä hyvänsä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa huomata toisten järjetön kateus voittajaa kohtaan, mutta eihän ihminen aatteelleen mitään voi. Silloin kun puna- aate jyllää niin aivotoiminta seisahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen iloinen ja ylpeä että kun en äänestänyt kokoomuslaista presidentiksi! SItä en koskaan vosi tejdä! Tämä nk,presidentti ninistö oli ajamassa rikkaille etuja samalla lailla toimiessaaan kokoomuksessa poliitikkona!1 Susi lammasten vaatteissa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa kateellisuutta sulta, mutta älä vaivu synkkyyteen sillä paras voitti, näin kertoi kansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Kokoomuksen kannata pröystäillä, vaalituloksella,nämä oli ainoastaan henkilövaalit,ja jos Niinistö olisi lähtennyt pelkästään, Kokoomuksen ehdokkaaksi, niin ei äänisaalis olisi näin hyvä.Mutta meni läpi ekalla ,vaikka saihan Kekkonenkin jatkokauden ilman vaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En sanoisi että Niinistön valtakirja on vahva .30 prosenttia äänioikeutetuista EI äänestänyt .Ja melkein 40 prosenttia tuosta 70 :stä prosentista Ei äänestänyt Niinistöä .Lukuja voidaan veivailla näyttämään hyvältä .Uskoo ken ei ymmärrä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskin että 1,8 miljoonaa äänesti Niinistöä kun Suomessa n.4,4 miljoonaa äänioikeutettuja .Yli 30 prosenttia ei äänestänyt lainkaan ja n.38 prosenttia lopuista ei äänestänyt Niinistöä .Karkeasti ottaen kolmas osa Suomalaisista äänestäjistä kannatti Niinistöä .On hyvä tietää totuus asioista .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan sama miten leikit lukujesi kanssa, silti ylivoiminen enemmistä äänesti Niinistöä. Sillä ei ole mitään väliä kuinka moni jätti äänestämättä, vaan hyväksytyillä äänillä on merkitys ja se kertoo sen, että ylivoimainen voittaja on Sauli Niinistö.
Löysää nyt sitä foliohattuasi, sillä tilanne ei muuksi muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

4,4 miljoonaa täysikäistä on Suomessa joten todella kova tulos on Niinistön äänimäärä.
Niin ja ainoastaan 1,3 milj. äänestänyttä äänestäjää ei äänestänyt Niinistöä, että mikä on ongelmasi?
Ja voidaan sanoa, että 3,1 miljoonaa antoi tukensa Niinistölle kun kerran 1,3 milj. äänestämättä jättänyttä periaatteessa antoi nuo äänet Niinistölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistön äänimäärä sama kuin vuonna 2012. Tällä kertaa ei ollut välikäsiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU myönteiset puolueet voitti Niinistön johdolla asiavaalit ylivoimaisesti.
EU vastaiset Perussuomalaiset ja yksityishenkilö Paavo Väyrynen saivat saman verran ja yhteensä 13 prosenttia. Ilman Paavoa EU ja maahanmuuttajien vastustajat on lähes hävinneet puoluekartalta! EU myönteiset sai 87 prosenttia äänistä jotka meni meidän perheessä Niinistölle. Kokoomus ei ole meidän perheen puolue, mutta Sauli Niinistö on meidän presidentti on Suomen asiat hoitanut kiitettävästi. PerusS on pudonnut pikkupuolueeksi jos nyt olisi ollut eduskunta vaalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö on kok-, kepu- ja sdp-puolueaktiivien ja eläkeläisten valinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muista en tiedä, mutta minä ainakin eläkeläisenä ja maailmaa monelta kantilta nähneenä arvosta nykyisen ja tulevan presidenttimme asiaosaamista ja ulkopolitiikan hoitoa. Suomi tarvitsee hyvän johtajan, ei sirkushuveja, kuten jossakin kommentoitiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saulista tuli Kekkosen jatke mutta hyvä niin Suomen kansalle. Tekis saman tenpun niinku Kekkonen "UKK"-hiihto että näyttäs mikä on presidentillä oikeus ja voima laittaa tätä yhteiskuntaa eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nukkuven puolue taisi jälleen kerran kohota maan suurimmaksi. Tämä on suomalaistenkin huono puoli politiikassa tämä välinpitämättömyys ja passiivisuus. Toinen erikoisuutemme on tietysti täm työväestön käsittämätön halu äänestää porvariehdokasta, vaikka luulisi oikeistolaisen nykyhallituksen antaneen jo selkeän näytön mihin sen laidan poliittinen enemmistövalta johtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tainnut jäädä matikan tunnit sulta väliin. Jos yksi ehdokas saa 63% äänistä niin lopusta ei saa mitenkään suurinta puoluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan näytä hyvältä Suomen ja Suomalaisten tulevaisuus .Suomalainen ei usko ennenkuin näkee ja sitten on jo myöhäistä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

133
Puheenaihe: Tarvitseeko Oulu lisää korkeaa rakentamista? – "Torni on torahammas muuten yhtenäisessä hammasrivissä"
29
Käännytykset Afganistaniin keskeytettävä Lukijalta
24
Unettomuutta ei kannata vähätellä – pahimmassa tapauksessa koko elämä saattaa kulua pienessä väsymystilassa
24
Uutisanalyysi: Putinin ja Merkelin tapaaminen käytiin epäluottamuksen ilmapiirissä – Putin saapui tapaamiseen Karin Kneisslin häistä
20
Elintärkeidenkin lääkkeiden saatavuudessa yhä enemmän jatkuvia ongelmia - SDP:n Tytti Tuppurainen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle
19
Nämä taidot jokaisen koiran pitäisi hallita, "Koulutustaso näkyy jo lenkillä" – katso kuvia tokon SM-kisoista Limingasta
15
Sirkkaleipää saa jo – missä viipyy sääskileipä? Tutkija kertoo sopivatko sääsket ihmisravinnoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Työttömien joukossa on lukematon määrä luuseri loisijoita, mutta suotakoot se heille. Tuskin heistä mitään hyötyä työelä... Lue lisää...
Veronmaksaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image