Kotimaa

Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esi­tut­kin­nas­ta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Presidentti Sauli Niinistö vakuutti, ettei Suomen ulkopolitiikan hoitaminen vaarannu, vaikka ulkoministeri Pekka Haaviston toimista al-Holin asiassa päätettiin käynnistää esitutkinta. Arkistokuva. KUVA: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen
Kotimaa 22.2.2020 11:24
Jussi Orell

Presidentti Sauli Niinistö toivoo, että myös tyttölapset huomioidaan, kun Suomi päättää pakolaisten vastaanottamisesta. Niinistö vakuutti, ettei Suomen ulkopolitiikan hoitaminen vaarannu, vaikka ulkoministeri Pekka Haaviston toimista al-Holin asiassa päätettiin käynnistää esitutkinta. 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vakuuttaa, ettei ulkoministeri Pekka Haavistoon (vihr.) kohdistuva esitutkinta vaaranna Suomen ulkopolitiikan hoitoa. Niinistö otti asiaan kantaa Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Perustuslakivaliokunta päätti keskiviikkona pyytää, että Haaviston toiminta al-Holin leirin asiassa selvitetään valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen johdolla.

Esitutkintakynnys ylittyi yksimielisen valiokunnan mukaan yhdeltä osin. Kyse on siitä, onko Haavisto syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virka-aseman väärinkäyttämiseen valmistellessaan suomalaisten kotiutuksia ja siirtäessään sen yhteydessä ulkoministeriön vastahankaiseksi kokemansa konsulipäällikön toisiin tehtäviin.

Presidentti Niinistö pitää päätöstä Haaviston toimien tutkimisesta hyvänä.

– On hyvä, että asiat tulevat selvitettyä. Esillä olleet asiat eivät vaaranna Suomen ulkopoliittista linjaa, mutta voi olla, että tilanne on hänen itsensä (Haavisto) kannalta kiusallinen, Niinistö arvioi. 

Sekavuus al-Hol-politiikassa kaihersi

Hallitus päätti joulukuussa, että al-Holin leirillä olevat suomalaislapset pyritään kotiuttamaan. Lasten vanhempien auttamiseen ulkoministeriötä ei velvoiteta, mutta myös aikuisia, käytännössä äitejä, voidaan kotiuttaa, jos se on lapsen edun mukaista.  Al-Holin leiriltä on julkisuuteen annettujen tietojen mukaan kotiutettu Suomeen toistaiseksi vain kaksi orpolasta.

– Minullakaan ei ole asiasta muuta tietoa, Niinistö sanoi.

Viime syksynä kotiutusten ympärillä vellonut epätietoisuus on selvästi jäänyt kaihertamaan presidenttiä.

– Sain silloin kahdenlaista tietoa siitä, ollaanko leiriltä noutamassa kaikki vai ei. Halusin selvittää, mikä on oikeaa tietoa ja pikkuhiljaa asia selvisikin.

Poliittisen päätöksen syntyminen joulukuussa oli Niinistön mielestä tärkeää, sillä se antoi virkamiehille selkänojan toimia asiassa.

Niinistö ei ottanut kantaa hallituksen tuoreeseen päätökseen ottaa vastaan 175 Välimeren leireillä olevaa turvapaikanhakijaa. Näistä valtaosa on alaikäisiä. Niinistö kuitenkin toivoi, että pakolaisiin liittyvissä vastaanottopäätöksissä huomioitaisiin myös tyttölapset, jotka ovat usein poikia heikommassa asemassa. 

Huolta palvelualojen työntekijöiden turvallisuudesta 

Niinistö toisti Ykkösaamussa kantansa, jonka mukaan rikoslakiin ei tarvita uusia nimikkeitä niin sanotun maalittamisen estämiseksi. Maalittamisella tarkoitetaan muun muassa sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa henkilön ottamista häirinnän kohteeksi esimerkiksi tämän työn tai julkisen aseman takia.

– Rikoslaista löytyy jo nyt kunnianloukkauksesta ja vainoamisesta lähtien pykäliä, joissa on mietitty yksilön ja ryhmien turvaa.

Niinistö muistutti, että työhön liittyvää uhkailua ja väkivaltaa tapahtuu myös sosiaalisen median ulkopuolella. Hän nosti esimerkiksi julkisen sektorin työntekijät, kuten terveydenhuollon ammattilaiset.

– He voivat joutua suoran uhkailun tai jopa väkivallan kohteeksi asiakkaansa taholta ja joutuvat silti palvelemaan samaa asiakasta seuraavana päivänä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Niinistön haastattelu oli taas yksi turhimmista. Mitä hän oikein sanoi - ei uskaltanut sanoa mitään?

Miten on mahdollista, että olet toisella kaudella jo, ja et uskalla sanoa oikein mitään? Onko kotikuri niin kova hänellä? Asioiden pyörittelyä, kääntelyä ja vääntelyä, että ei vain sanoisi mitään mistään. Hänen kantansa olivat kaksi vuotta sitten paljon raikkaampia, onko siis jo pieni väsy puserossa olemassa.

Siinä Niinistö on oikeassa, että ei tänne enää mitään uutta lainsäädäntöä tarvita, olemassa oleva on täysin riittävä. Se tarvitaan, että politiikka otetaan pois poliisilta ja lakimiehiltä vrt. Päivi Räsäsen tapaus, jossa toinen politikko tutkii Räsäsen tapausta ja Demla ry:n edustaja (vissiin entinen) on hyväksynyt aloittaa esitutkinnan. Muistuttakoon tässä, että Demla ry on aatteellinen yhdistys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistön puhe on peruuttelua, jaarittelua, palaamalla aina alkuun, taas pyöritellen sanamuotoja, välillä hokien, en minä niin ole sanonutt, vaan minä sanoinn niinn, että.... Nämä saulin tarinat on täysin turhia. Maskotin höpinöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti Niinistö (kok.) tietää ja ei tiedä ulkoministeri Haaviston toimista. Toisaalta on ollut keskusteluissa Haaviston ja Haaviston konsulipäällikön tilalle nimittämän virkamiehen kanssa. Ovat paljon tekemisissä toistensa kanssa ulkopoliittisissa asioissa jo omien tehtäväkuvien perusteella. Haavisto on ikäänkuin Niinistön (kok.) linjalla.

"Niinistö sanoi aiemmin päivällä Verkkouutisten haastattelussa, että hän ei ollut tietoinen poliittisesta päätöksestä eikä ulkoministeriön suunnitelmasta. Tämän saattoi tulkita niin, että presidentin ja ulkoministerin välillä olisi ollut tietokatkos. Niinistö tarkensi nyt, että tieto on kulkenut hänen ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) välillä.

"Tiedonkulussa ei ole ollut ongelmia. Se ei kuitenkaan muuta sitä, mitä sanoin Verkkouutisille: että poliittista päätöstä tai kokonaissuunnitelmaa kaikkien naisten ja lapsien palauttamiseksi ei ole.

Olen puhunut vain siitä, että sitä informaatiota ei tule, mitä ei olemassa", hän kertoi Helsingin Sanomille." Lähde MT.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö sanoo..Hyvä, että tutkivat all hooli asiat joita havisto kyräili. No, tutkitaampas asiaa syvällisemmin. Nyt niinistö on maininnut tutkinnan, että hyvä, että se tehdään, keräten samalla itselleen pisteitä olemalla kansan edessä/silmissä rehellistä. Tarkemmin katsottaessa asiaa, kansa meneekin tähän ketkuun, ja kuvittelee, että ompa meillä hyvä presidenti. No, sitten kun haaviston asioita pengotaan, lopputulos on tämä.>>>Ei tehtyä rikosta, on hyvä kuitenkin että asiaa tutkittiin. Ei tietenkään päättäjiä vastaan nouse syytteet,laki on heille erilainen kuin kansalle, kulissitutkinnasta on tässäkin kyse, ja >>"presidentin irtopisteiden keruu hyvänä pressana".<<<) Olenko muka väärässä, no en tietenkään ole. Pisteiden kerääjä= Niinistö

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen Sauli Niinistö on tehnyt täysin Kokoomuksen puoluetoimiston ulkopilitiikkaa. Yrittää peittää hämärtävällä retoriikallaan sekä ne jotka eivät häntä äänestäneet että häntä äänestäneet. Niinistö sai monet ei-kokoomuslaiset äänestämään itseään oveluudella ja viekkaudella. Hyvin monet näkivät Niinistön retoriikan läpi: eivät häntä äänestäneet. Edes kokoomusta äänestäneet eivät ole kaikki Niininstön linjalla. Puhumattakaan suomalaisten suuresta enemmistöstä. Silti Niinistö on vienyt asiat siihen pisteeseen, mitä suuri enemmistö ei halua. Mitä tästä voi päätellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saulin tempaus on samanlainen kuin sipilän. Sauli yrittää kalastaa äänestäjiä, all hooli asian vireille panoa.) Sipilä yritti syöttää omalle kansalleen >>minä annan taloni pakolaisten käyttöön) Saapa nähä, pian on jokaisen suomalaisen koti täynnä pakolaisia..?) yritys epäonnistui ja paljastui. Kyllä kansa siunailee näitä omituisuuksia. Minä häpeän tämän maan nykytouhua, EU, ja nämä kolttoset joita tehdään aivan liiaksi saakka. On se häpeällistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saulia olisi helppo tuurata.>>Varapresidentti tööt tööt. Mitä mieltä olet al hoolista..Niinn, mm,, minä,, öhömm,,öhömm, minä olenn, sitten päättäväinen nielaisu) , niinn, se, että,, emm, all hooli, onn,, en minä niin ole sanonutt, että all hooli olisi hyväkinn asia,, vaann päinnvastoinn.. Öhömm, öhömm, kyllä minä olenn, erityisen huolissani siitäkinnn, että,,että,, meillä olisi oltava hyvääkinnn, enn minä niin ole sanonut, että meillä ei olisi hyvää, vaann, että...>>> Ottakaapa tästä apusaulin puheesta selvää. Tämä ote oli varapresidentti tööt tööt presidentin otteita hänen haastattelustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti Niinistö: "Presidentti Niinistö pitää päätöstä Haaviston toimien tutkimisesta hyvänä.".

Yrittääkö Niinistö siirtää huomion pois itsestään. Siltä näyttää. Ennen tilanteen eskaloitumista Haavistoon kohdistuvasti, lehdistössä Niinistö kertoi jutun alkuvaiheessa olleensa hyvin informoitu Al-Holin sekä valmistelusta että salaiseksi määrätystä operaatiosta, josta poliisiylijohtaja tiesi. Ja varmasti Niinistö oli erittäin hyvin tietoinen. Mikä osuus itse keskusteluissa ja suunnittelussa hänellä oli? Vai oliko. Salattu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa olisi tehtävä täydellinen siivous päättäjien osalta. Laki/ rikoslaki, koskemaan kaikkia päättäjiä, kuten se koskee kansaakin. Salaperäiset kansan selän takana kyräilyt pitää jättää pois, ja kaikki mitä on kotimaassa suunitteilla, julkiseksi,ja kuka ehdottaa ja mitä, tällä pyrimme saamaan selvän ja rehellisen suomen. Valtion kirstun valvominen puolueettomalle rehelliselle taholle. Päättäjien palkat uudistettava, myös heidän eläkejärjestelmä uusiksi. Hyvävelijärjestelmä rikoslain kirjoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistön virka on täysin turha. Suomi ei tarvi presidenttiä, koska se on nykyään tarpeeton ja kallis virka, nyökyttelyvirka. Kekkosen aikakaudella oli asia erilainen, kun kekkosella oli ohjat, nyt niinistö ei ole saanut edes kokeilla niitä. Ehdotan tällaisen tarpeettoman nyökyttelijän/maskotin virkaa lakkautettavaksi. Säästyvät rahat köyhiä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Niinistö toisti Ykkösaamussa kantansa, jonka mukaan rikoslakiin ei tarvita uusia nimikkeitä niin sanotun maalittamisen estämiseksi."

Onneksi asiassa tekee päätöksen hallitus. Hienosti he ovat asiassa toimineet, asiassa, joka on mm. maamme virkamiehille ja julkisessa asemassa oleville päättäjille erittäin tärkeä. Ja koko Suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mm. Lakimiesliitto on ottanut asiaan kantaa. "Maalittamisen kriminalisointia on vastustettu sillä perusteella, että ilmiöön voitaisiin puuttua jo olemassa olevan lainsäädännön avulla esimerkiksi virkamiehen vastustamista, laitonta uhkailua, vainoamista ja yksityiselämää loukkaavaa tiedon levittämistä koskevien pykälien avulla.

Lakimiesliitossa ei uskota nykyisen lainsäädännön tehoon, vaan vaaditaan konkreettisia uudistuksia.

- Tulipaloa ei voi sammuttaa ilman vettä. Ongelma on ilmeinen ja siihen puuttumiseksi tarvitaan uutta lainsäädäntöä. Maalittaminen on kriminalisoitava ja sen on oltava virallisen syytteen alainen rikos. Nykyinen lainsäädäntö jättää toimintavastuun kohteelle itselleen."

Miksi työntekijän, joka on sattunut julkiseen työhön pääsemään, tulisi henkilökohtaisesti kärsiä siitä, että tekee työnsä hyvin? Miksi toimintavastuu jätetään yksilölle, joka vaan tekee työtään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on viisas ja hyvä presidentti. Ja hyvä toimiva hallitus, joka hoitaa kyllä asian.

Voisi kuvitella, että tämä asia kiinnostaisi muitakin ammattiliittoja, jotka ajavat työntekijöidensä oikeuksia ja hyvinvointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On, varmasti on, sellainen jonka puhe ei omasta huoneestaan tehoa seinien ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selkeästi pyritään vaikuttaamaan seuraavaan presidentivaaliin Haavistoa mollaamalla. Kyllä me se tajutaan. Ei onnistu, Pekka on seuraava presidentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko käyttää tällaista kieltä. Niinistö ujuttaa kokooomuslaisuutta tuleville presidenteille. Suomalaisten suuri enemmistö ei ole halunnut tällaista Niinistöltä. Eikä halua. Vaikka poliitikko Niinistö pitäisi minkälaisen puheen. Vanhusiässä oleva Niinistö on nuorena poliitikkona toiminut vastaavalla tavalla. Pian näemme julmistuneen poliitikko Niinistön. Jopa pieni dramatiikalla uhkaus voi vähän vilahtaa nurkan takaa. Lakimies kiistää kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö takertunut: Minä näytän johtajuutta.

Röyhkeys kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistöllä ei ole valtaa kuin koiran ulkoiluttamiseen. Suomen itsenäistyessä, valta olisi tämänkin ulkopuolella. Niinistö ja myös edelliset pressat, suomen menettäessä itsenäisyytensä ja päätösvaltansa EU,lle, riisuttiin valta myös muilta presidenteilträ tämän EU, erehdyksen myötä. Älkääpä heti suuttuko, tottahan tämä on, täysin faktaa..!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkevät kansalaiset kyllä näkee, ja tajuaa asiat missä mennnään. Niinistö ei ohjaisiin koske, vaikka kuinka leikkii kekkosta. Niinistön puheet on kuin aku ankkaa lukisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image