Kotimaa

Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mie­le­no­soi­tuk­sis­ta ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puo­lus­tus­kes­kus­te­lui­hin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi ulkopolitiikkaa Suomen vuotuisessa suurlähettiläskokouksessa Helsingissä. Arkistokuva. KUVA: Valda Kalnina
Kotimaa 20.8.2019 12:06
Petteri Lindholm

Niinistö puhui kansainvälisen yhteistyön puolesta ja sanoi kannattavansa EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistamista "vaikka se vähentäisi presidentin valtaoikeuksia".

Helsinki

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo ottavansa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa puheeksi Moskovan viime viikkojen laajat mielenosoitukset, kun presidentit tapaavat keskiviikkona Helsingissä.

– Kyllä niistä varmaan meilläkin puhetta tulee. En voi määritellä keskustelun sävyä tässä, Niinistö sanoi.

Niinistö puhui medialle Suomen vuotuisessa suurlähettiläskokouksessa, johon suurlähettiläät kokoontuvat ulkomaisista asemapaikoistaan Suomeen keskustelemaan ulkopoliittisesta tilanteesta.

Niinistö otaksui, että keskiviikon keskusteluissa puhutaan Venäjän runsaan viikon takaisesta räjähdysonnettomuudesta Arkangelissä, jonka jälkeen säteilylukemat nousivat jopa yli kymmenkertaisiksi.

Venäjän viralliset selitykset räjähdyksestä ovat vaihdelleet, mutta esimerkiksi Yhdysvallat arvioi räjähdyksen johtuneen epäonnistuneesta ohjustestistä.

Yksittäisten tapausten sijaan Niinistö sanoi puhuvansa Putinin kanssa maailmanpolitiikan isosta kuvasta.

– Kaikkein tärkeintä siinä tapaamisessa on yrittää pysyä mahdollisimman tarkkaan jyvällä siitä, mitä Venäjä ajattelee maailman kehityksestä, globaalista ja geopolitiikasta.

Niinistö sanoo olevansa erityisen kiinnostunut Ukrainan tilanteesta, koska hän tapaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskin tulevina viikkoina.

Kahdenvälisissä suhteissa Venäjän ja Suomen välillä ei presidentin mukaan ole hiljattain tapahtunut mitään merkittävää.

– Ei meillä tällä hetkellä ole mitään erityistä, ei ainakaan mitään erityistä ongelmaa niin kuin joskus menneinä vuosina.

EU:n turvallisuuspoliittinen painoarvo taloudellista vaikutusta vähäisempi

Suurlähettiläille pitämässään puheessa Niinistö luonnehti tämänhetkistä globaalia tilannetta epävakaaksi ja huomautti, että "avoimia ja orastavia konflikteja on kaikissa ilmansuunnissa".

Maailman suurvaltatilannetta presidentti kuvaili kolmiona:

– Sotilaallisella ja poliittisella voimallaan Venäjä on kiistatta osoittanut olevansa kolmas suurvalta. Tämä kolmio, jonka kärkinä ovat Washington, Peking ja Moskova, lyö nyt leimansa koko kansainväliseen turvallisuustilanteeseen.

Niinistön mukaan EU:n geopoliittinen ja turvallisuuspoliittinen painoarvo ei vastaa sen taloudellista voimaa.

– Huomattavasti kolmiota mieluummin piirtäisin maailmanpolitiikan kuvan nelikulmiona. Sellaisena, jossa Euroopan unioni olisi tasavertainen globaali toimija muiden suurvaltojen kanssa.

Unionin vaikutusvallan lisääntyminen vahvistaisi Niinistön mukaan myös Suomen asemaa.

– Sanottakoon nyt selvästi: kannatan voimakkaasti EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistamista, silläkin uhalla, että se vähentäisi tasavallan presidentin valtaoikeuksia.

Niinistön arvion mukaan unionin painoarvon ja yhteistyön kehittyminen on edennyt vauhdilla viime vuosina.

– Ei kukaan puhunut eurooppalaisesta turvallisuusyhteistyöstä viime vuosikymmenellä. Ainakin keskusteluvauhdin kiihtyminen on ollut huimaa.

Niinistöä mietityttää EU-eroa odottavan Britannian tulevaisuus eurooppalaisessa puolustusyhteistyössä.

Hän arvioi, että Britannian yhteydenpito turvallisuuspoliittisissa asioissa on lisääntynyt sitä mukaan, kun maan EU-eron eli brextin todennäköisyys on kasvanut.

Suomi, Ruotsi ja Norja epäviralliseen kokoukseen

Niinistö kertoi, että hän on kutsunut syyskuuksi koolle Suomen, Ruotsin ja Norjan epäviralliseen kokoukseen.

– Tarkoituksena on ensimmäistä kertaa käydä tällä kokoonpanolla epävirallista turvallisuuspoliittista ajatuksenvaihtoa.

Pohjoismaisen yhteistyön Niinistö sanoi edistyneen viime vuosina etenkin Ruotsin kanssa "suorastaan hämmästyttävää vauhtia". Nykyisen yhteistyön lisäksi on Niinistön mukaan hyödyllistä lisätä yhteyksiä myös Norjan kanssa.

Arktisen yhteistyön tärkeys on Niinistön arvion mukaan korostunut viime vuosina, kun suurvaltojen ristiriidat "näkyvät kaikilla mantereilla" ja ovat aiempaa näkyvämpiä Suomen lähialueilla ja arktisella alueella.

– Vielä Itämerta enemmän suurvaltojen huomio näyttää nyt kiinnittyvän arktiselle alueelle.

Niinistö kertoi kantavansa huolta arktisten maiden ja alueiden turvallisuudesta. Hän harmitteli, ettei Suomen pyrkimys arktisesta huippukokouksesta ole onnistunut.

– Vaikkei kokouksen koollekutsuminen suurvaltajännitteistä johtuen ole vielä onnistunut, ei sen tarpeellisuus ole mihinkään kadonnut.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tuollekki ihan se ja sama mitä horisee,,toiset tekee päätökset..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppo höpöttää kokoomuslaisen niinistön mitä sattuu mutta kun putin tulee niin mielistely alkaa,,istuu kiltisti mr.Putinin polvella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jo neljäs radioaktiivisuutta mittaava asema Venäjällä on yllättäen ”hiljentynyt”. Mikään ei näytä muuttuneen neukkuajoista, salailu on kyvyttömän hallinnon ainoa pelisuunnitelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistöhän voisi kertoa Putinille kuinka meilläkin mellakoidaan, viime viikonloppunakin mellakkavarusteinen poliisi suoritti näyttävän pidätyksen, kun muuan mustapartainen mies poltteli sähkötupakkaa ja seurasi etäältä erästä mielenosoitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjassa vain naureskellaan tämän imartelunkipeän Putinin sätkynuken kutsuille. Onneksi tällä ei ole Kekkosen valtaoikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö on oikeassa siinä, että tulee vain ajatella oman maan etua aina, vaikka ajattelisi myös globaalisti. Tämä on hyvä muistutus hallitukselle, jossa näyttää olevan näitä maailmanparantajia aika paljon.

Siinä olen kuitenkin eri mieltä Niinistön kanssa, että Eu:lle pitäisi antaa ulko- ja turvallisuuspoliittista valtaa enemmän vaikka Suomen asioissa, koska Eu:lla on taloudellista valtaa paljon. Mitä he ajattelevat Eu:ssa esimerkiksi Suomen asioita? Me emme saaneet mitään erityiskohtelua esimerkiksi venäjä-pakotteissa. Ei Eu:ssa ymmärretä, että meillä on yli 1000 km rajaa Venäjän kanssa. Silloin on parempi pitää ulko- ja turvallisuuspolitiikka omissa käsissä herra Presidentti. Ei missään nimessä Eu:lle tule luovuttaa mitään itsenäisen maan ulkopoliittisesta toiminnasta ja turvallisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on jo luovuttanut sen Venäjälle. Me emme voi liittyä NATOON, koska Venäjä hyökkäisi. Venäjä päättää siis monen NATON vastustajan mielipiteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, totta kai pitää ottaa strategiassa huomioon naapurit, kun puhutaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja tällaisessa tilanteessa, jossa ovat ydinasevaltio ja supervalta sekä pieni maa kuten Suomi naapureina. Senhän totesi jo Paasikivi, joka totesi, että "Maantieteelle me emme voi mitään". NATO intoilijat mielellään haluavat kääntää keskustelun juuri tälle tasolle, että ollaan Venäjän kainalossa ja suomettuneita. Osittain ollaan näin ja sehän on viisautta. Edellinen sota taisi päättyä 1945.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös presidentti päinvastoin sanonut, että ei sellaisista pienemmistä tapahtumista puhu, vaan kansainvälisistä asioista? Mistä Lännen Median toimittaja on saanut sanat, että puhuu Arkangelin räjähdyksestä? MTV:n toimittaja kyllä teki parhaansa provosoinnissa. Samoin presidentti mainitsi Ranskan keltaliivit ja Ranskan marssit, joista Lännen Media vaikenee tyystin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ehkä meidän suomalaisten kannalta katsottuna on kuitenkin syytä ottaa esille rajan takana tapahtuva ydinvoimalla "askartelu" johon naapurilla ei riitä äly eikä ymmärrys. Jokseenkin ikävää jos säteilytasot meilläkin karkaavat käsistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisaita ajatuksia ja selkeitä mielipiteitä. On meillä hyvä tasavallan presidentti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki ongelmatahan on Venäjällä, suomessa ei ole mitään korjattavaa, niinkö niinistö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On toki. Loviisassa oleva Neuvostoliitosta ostettu romu on erittäin suuri ongelma ja Pyhäjoelle on ilmeisesti epäsuoran Niinistön painostuksen ansiosta tulossa toinen mokoma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän ongelmat ei pienene muihin vertailemalla, mutta verrataan vähän. Toki siellä Pietarissa on mukavampaa ajatella muiden ongelmia kuin omia. Kokonaisuudessaan pinta-alaltaan ja luonnonvaroiltaan iso, mutta niiden hyödyntämisen kannalta todella mitätön maa on maailmanpolitiikan kannalta osa ongelmaa, ei ratkaisua. Ei viisaat ihmiset käytä kaikkia resurssejaan muiden uhkailuun, vaan oman hyvänvointinsa parantamiseen. Toki luonnonvarojen haaskaamisessa ja saastuttamisessa Venäläiset ovat eteviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Jyrki Katainen nousee Sitran johtoon – Hallintoneuvosto teki päätöksensä haastattelujen jälkeen
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidastaa liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
49
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
23
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
20
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image