Kotimaa

Presidentti Niinistö rauhoittelee Trumpin voiton herättämiä huolia

Kotimaa 9.11.2016 12:58 | Päivitetty 9.11.2016 13:50
STT, Kaleva

Presidentti Sauli Niinistö rauhoittelee Yhdysvaltain vaalituloksen herättämiä huolia Euroopassa. Niinistön mukaan Donald Trump esiintyi aamulla kannattajilleen pitämässään puheessa aiempaa rakentavammin.

- En usko, että tästä seuraa mitään järisyttävää uutta sen enempää globaalisti kuin Itämerenkään kohdalla, Niinistö sanoi toimittajille Naton päämajassa Brysselissä.

Niinistö luonnehti Trumpin aamuista puhetta "rauhoittavaksi sanomaksi".

- Se ei tietenkään sytytä (kannattajissa) välittömiä tunteita ja reaktioita samalla tavalla. Parempi ehkä vain kuunnella häntä ja katsoa, miten tilanne kehittyy.

Niinistö sanoo seuranneensa tiiviisti yön jännitysnäytelmää ja nukkuneensa vain tunnin verran, silloinkin vaaliunta nähden.

- Tiesin, että jään koukkuun heti, jos alkaa tulla käänteitä, hän kommentoi.

Niinistö pitää myönteisenä sitä, että Trump on korostanut keskusteluyhteyden merkitystä Venäjän kanssa. Yhdysvaltain ja Venäjän välinen vuoropuhelu on tähänkin asti ollut keskeisessä roolissa sekä Ukrainan että Syyrian sotien ratkaisuyrityksissä.

Niinistö ei halua arvioida sitä, miten Trumpin valinta vaikuttaa Naton turvatakuiden pitävyyteen. Trump on antanut ymmärtää, että turvatakuut ovat ehdollisia ja ne edellyttävät, että Euroopan liittolaiset satsaavat riittävästi omaan puolustukseen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo olevansa aivan varma, että Yhdysvallat on vastaisuudessakin sitoutunut Naton turvatakuisiin ja Euroopan turvallisuuteen.

Stoltenberg rauhoitteli Niinistön tavoin Yhdysvaltain vaalituloksen vaikutuksia tiedotustilaisuudessa, joka pidettiin aamupäivällä kaksikon tapaamisen jälkeen. Niinistö on Suomen ensimmäinen presidentti, joka vierailee Naton päämajassa.

Hollande: Epävarmuuden aika

Donald Trumpin vaalivoitto avaa epävarmuuden ajan, arvioi Ranskan presidentti Francois Hollande. Hänen mielestään nyt on entistä enemmän tarvetta yhtenäiselle Euroopalle, joka pystyy puolustamaan omia näkemyksiään.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tarjoaa Trumpille läheistä yhteistyötä, joka perustuu maiden yhteisiin arvoihin demokratiasta, vapaudesta ja jakamattomasta ihmisarvosta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnitellut Trumpia vaalivoitosta. Putin sanoo toivovansa rakentavaa vuoropuhelua Yhdysvaltain kanssa.

Putinin mukaan Venäjä on valmis tekemään oman osuutensa, jotta maiden suhteet paranevat. Hän sanoi, että tehtävä ei ole helppo.

Trump on antanut ymmärtää arvostavansa Putinin toimia, kun taas vastaehdokas Hillary Clinton suhtautui Venäjän presidenttiin hyvin varauksellisesti. Clintonin mukaan Putin on "koulukiusaaja", jolle on pantava kova kovaa vastaan.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Trumpista voi siunautua Suomen kannalta (vain) yksi myönteinen vaikutus ja se on mahdollinen liennytys Venäjän kanssa. Venäjän agressio kuten mm. Ukrainan miehitys on EU:n asia hoitaa Venäjän kanssa heittämälle se sieltä ulos - ei USA:n.

Nyt EU on heikko ja saamaton vaikka potentiaalia on lähemmäs miljardin asukkaan väestön osaamisessa ja voimassa.
EU on ollut ja on nyt eripurainen nurkkakuntaisten klaanien kyläpäälliköiden klikkien rampauttama siirtomaiden lauma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:46
Kajaanilainen Eila Aavakare sairastui koronavirukseen ja toivoo kansalaisten suojaavan läheisiään tartunnoilta – "Tätä ei pidä vähätellä. Olemme kokeneet sen ja käyneet aivan rajalla" Tilaajille
20:30
Vjatsheslav Fandul oli 20 vuotta sitten sankari, jonka maalit takasivat Kärpille liiganousun – "Tiesin, mitä Kärpät ja nousu merkitsivät Oululle" Tilaajille
20:26
Vahvistettuja koronaviruskuolemia koko maailmassa jo 100 000 – USA:n Fauci: Rajoituksia ei pidä purkaa liian aikaisin tai tilanne voi pahentua entisestään
19:00
Nordea listaa yrityksille seitsemän käytännöllistä neuvoa koronan talousvaikutusten torjuntaan Kaupallinen yhteistyö
18:30
Ir­to­koi­rat hyök­kä­si­vät po­ro­tok­kaan Ina­ris­sa: Kolme poroa löytyi kuo­liaak­si raa­del­tu­na, 16 louk­kaan­tu­nee­na
18:00
Noitien suuri juhla, pääsiäinen oli otollista aikaa taikojen tekemiseen – Omaa karjaonnea kartuttaakseen trullit kiertelivät toisten talojen navetoissa Tilaajille
18:00
Korona kurittaa kuntokeskusta, Voitto tahkoaa nyt tappiota – Oululaisen liikuntakeskuksen kävijät kaikkosivat, ja osa on jo irtisanonut jäsenyytensä Tilaajille
124
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
57
Pääministeri Marin: HVK:n toimitusjohtaja ei nauti luottamustani – suojainsotkusta annettuun tietoon tyytymätön työministeri Haatainen pitää tiedotustilaisuuden kello 17
34
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
30
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
30
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
22
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
12
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Johan nyt kaikki jotka katsoo Eduskunnan istuntoja, niin huomaa miten persujen edustajat haukkuvat kuin rakkikoirat tois... Lue lisää...
EIKÖ NE ITE HUOMAA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image